Poll: Wat is het beste alternatief voor de huidige langste afstanden?

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 13 jan 2015.

?

Wat is het beste alternatief voor de huidige langste afstanden?

Peiling gesloten op 20 jan 2015.
  1. 10 km puntenkoers (met 12/16 rijders tegelijk in de baan) voor zowel heren als dames

    4,0%
  2. 10 km puntenkoers (met 12/16 rijders tegelijk in de baan) heren, 5 km puntenkoers dames

    0 stem(men)
    0,0%
  3. 500m/1500m/3km/5km voor zowel heren als dames

    80,0%
  4. 500m/1500m/3km/5km heren, 500m/1000m/1500m/3km dames

    16,0%
  5. 500m/1000m/1500m/5km heren, 500m/1000m/1500m/3 km dames

    0 stem(men)
    0,0%
  6. 500m/1000m/1500m/3km voor zowel heren als dames

    0 stem(men)
    0,0%
  1. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik stem voor de niet bestaande optie: Behoud van de 10 kilometer. Over iets anders wil ik niet eens nadenken.
    EenBrabander, ZeeKoei, Eagle en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  2. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Ik zou gaan voor een heel andere seizoensopzet met afschaffing EK allround hiervoor in de plaats WK kleine vierkamp (500-1500- 3k-5k) het WK allround grote vierkamp blijft bestaan.
    World cups gaan in twee blokken.
    Blok 1 in november-december zijn individuele afstanden (500-1000-15000-3/5k-5/10k) afgesloten met WK afstanden in half januari.
    Blok 2 eind januari-eind februari met klassementen sprint: 500 + 1000m, klein: 1500+3k groot: 1500+5k afgesloten met even jaren WK kleine vierkamp en oneven jaren WK grote vierkamp en ieder jaar WK sprint.
    Plaatsing voor WK's zijn beste 16 rijders van eindklassement world cup reeks ( zowel individueel afstanden als allround)
    Plaatsing voor world cups via regionale wedstrijden.
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Want drie wereldkampioenschappen is nog niet genoeg? ;) (ja, ik snap dat je ze af wil wisselen)

    De WK afstanden staan voortaan denk ik vast in februari, omdat dat ook het schema in een Olympisch jaar is en er nu bewust (en logisch) voor gekozen om die indeling te volgen.

    16 vind ik wel erg weinig. De huidige 24 is mijns inziens al aan de krappe kant, maar bij 16 weet je bijna zeker dat er leuke rijders buiten de boot gaan vallen.

    Een soort Europa Cup en America Cup en Asia Cup zouden leuk zijn, maar volgens mij werkt het huidige systeem prima. De vraag is bijvoorbeeld in hoeverre dit soort continentale B-wedstrijden aanslaan, vooral buiten Europa (en zelfs in Europa is de Challengers Cup gefaald, maar dat was misschien ook omdat er niets te winnen was).
  4. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    WK allround in maart, helft van de toppers is dan weer uit vorm omdat het seizoen te lang duurt, nadat ze hun drie andere wedstrijdjes van belang gereden hebben... uiteraard, ze moeten wellicht weer snel op trainingskamp om het jaar erop voor te bereiden. Krijg je weer resem afzeggingen, na de 10k en het EK allround zijn ze nu bezig om die laatste schoonheid te vermoorden.
    Ik vind het WK afstanden een vreselijke uitvinding, maakt alles kapot waarop ik verliefd werd. Als ze nu eens gewoon Sprint, Kleine en Grote vierkamp Olympisch hadden gemaakt, ipv te focussen op saaie individuele nummertjes die op handvol minuten gedaan zijn.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ook ik zou zo veel mogelijk de tradities in ere willen houden. Tegelijkertijd besef ik dat de positie van de 10km in de huidige opzet echt onhoudbaar is geworden. De teruggang naar 8 mensen (in 2012/2013) bij het allrounden was het beslissende zetje. En alles wat er nu aan plannen ligt maakt het alleen maar erger. Op de lijst van beste 10 km's in internationale wedstrijden t.e.m. 2013/2014 is de eerste niet-Nederlander Seung-Hoon Lee op plek 25 met zijn Olympische race. Daarachter volgen Grødum (30), Skobrev (34) en Hedrick (38). Van de nog actieve rijders heb je Bøkko (44) en Swings (51). Dat zegt (helaas) genoeg ... Bij de dames is er weliswaar de overheersing van Sablikova maar zijn er nog wel actieve dames (Wüst, Nauta, Graf, Pechstein) die redelijk in de buurt komen.

    Mijn gedachte was om er dan een 10 km puntenkoers van te maken waarin per tussensprint 3 bonussecondes verdiend kunnen worden, zo zou de 10km iig behouden kunnen blijven voor het allrounden. Maar het betekent wel dat er dan een compromis wordt gedaan aan de essentie van het langebaanschaatsen, nl het pure tijdrijden. Daar zullen de traditionele fans niet aan willen. De meningen wijzen er verder op dat men de 10km heren als knelpunt ziet en niet de 5km dames. Dus is de meest logische aanpassing het opnemen van een 3km. Duidelijk is iig dat de wilde plannen die er nu liggen op geen enkele steun kunnen rekenen bij de trouwe schaatsfans. Hier zal de KNSB (en daarna de ISU) niet om heen kunnen. De KNSB heeft nog iets meer dan een jaar om nu eindelijk eens met een consistent plan te komen, anders vrees ik dat we toe gaan naar 1 toernooi waarin er nog plek is voor 500m, 1000m, 1500m en 3km. En heeft het langebaanschaatsen hetzelfde toernooi als het shorttrack.
    Laatst bewerkt: 18 jan 2015
  6. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    En hoe komt dat. Steeds minder gelegenheid om een 1ok te rijden. Maximaal 8 op een EK/WK allround, 12 opWK afstanden en slechts 2 WC's. En dan nog1 bij NK afstanden en bij NK allround. En dan zijn de Nederlandse stayers nog gelukkig. Voor een rijder als Shane Dobbin (waar is hij overigens) is het nauwelijks nog interessant om voor de 10 te trainen. Op een allroundtoernooi zal hij zich waarschijnlijk niet eens voor de 1ok plaatsen. Dus waarom daarvoor nog trainen.
    Maak me niet wijs dat de Nederlanders meer aanleg hebben voor de langste afstand. Zweden heeft bijna net zoveel Olympische kampioenen (5) als Nederland terwijl Nederland een veel rijkere schaatshistorie heeft.
    Alle veranderingen in het verleden zijn te koste gegaan van de 10k. En is het schaatsen daardoor populairder geworden.
    Zweden en Finland zijn al lang afgehaakt. In Noorwegen leeft het nog een beetje maar moeten ze het duidelijk afleggen tegen Skieen (Noors en Alpine). Mede doordat daar elke week internationale wedstrijden zijn. Hoe zo overvolle kalender.
    Wat betref mass start. Dat komt in Noorwegen zeker niet van de grond. Van shorttrack moeten ze al niets hebben laat staan op de lange baan.
    Dus vergeet maar dat het schaatsen in het buitenland populairder zal worden.

    Niemand zegt dat ze de 1ok af willen schaffen maar ondertussen doen ze er alles aan om dit te bewerkstelligen.
    fransvanbakel en Duif vinden dit leuk.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het buitenland is groter dan Noorwegen, Zweden en Finland. In landen als Polen, (Wit-)Rusland, Kazachstan, China en Zuid-Korea lijkt het schaatsen namelijk wel in populariteit te groeien.
  8. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ook op de lange baan? Op Polen en Rusland na hebben ze slechts incidentele successen op de lange baan dus is betwijfel of het publiek w
    En dan zijn er ook nog Japan, Canada en de VS.
    Maar ik betwijfel of het lange baan schaatsen daar (op Rusland, Polen en Zuid Korea? na) daar werkelijk populair. Daar heb je ook succesvolle schaatsers voor nodig en die zijn daar slechts incidenteel.
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Tsja, vroeger had je vijf à tien landen in het schaatsen waar het populair was en nu iets meer verschillende landen met daardoor automatisch ook minder successen.
  10. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Als je een allroundkampioenschap van 500/1500/3km/5km voor zowel heren als dames invoert zijn dus alleen de mannen die meer stayerskwaliteiten hebben de dupe waar er bij de vrouwen niets verandert. Dat vind ik niet echt een nette/sjieke oplossing. Goed beschouwd moet dus alleen de 10km wijken. Maak er dan een 3 afstanden kampioenschap van dus bijv een 500/1500 en 3km vrouwen en bij de mannen 500/1500 en 5km.

    je kunt ook denken aan andere afstanden, niet meer 500 meters tellende afstanden maar 400 meters tellende afstanden, waarom perse vasthouden aan die 500 en een meervoud daarvan, je kunt ook een 400 meter en een meervoud daarvan nemen. Dus bijv 400/1600/etc. ik heb nooit echt gesnapt waarom men specifiek 500 meter kiest terwijl de banen over het algemeen 400 meters lang zijn.
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Je kunt het ook zo zien: de vrouwen met stayerskwaliteiten zijn al honderd jaar de dupe.
    Verschillende afstanden bij mannen en vrouwen kan anno 2015 eigenlijk echt niet meer, als je er realistisch naar kijkt. Vrouwen hebben zelfs meer aanleg voor duursport, heb ik wel eens gelezen.
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De verschillen worden in sommige duursporten procentueel minder, maar dat is voor het schaatsen niet echt relevant, het gaat dan volgens mij vooral om marathon- en ultrasport.

    • Atletiek: zevenkamp en 100 meter horden vrouwen; tienkamp en 110 meter horden mannen.
    • Biatlon: 7.5, 10, 12.5, 15 kilometer vrouwen; 10, 12.5, 15, 20 kilometer mannen
    • Langlaufen: 5, 10, 15 en 30 kilometer vrouwen; 10, 15, 30 en 50 kilometer mannen.
    • Baanwielrennen: 500 meter tijdrit vrouwen; 1000 meter tijdrit mannen.
    • Wegwielrennen: 100 à 150 kilometer vrouwen; 150 à 250 kilometer mannen.
    • Zwemmen: 800 meter vrij vrouwen; 1500 meter vrij mannen.
    Giel1 vindt dit leuk.
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik wist dat iemand, ik had op Gerrit Stevens gegokt, met een lijstje van sporten zou komen. Maar dat het in veel sporten voorkomt wil niet zeggen dat het niet onlogisch is.
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je moet altijd uitkijken met je historie overboord gooien. Elke verandering in afstanden kan je zomaar een deel van je publiek kosten. Als je bijvoorbeeld, zoals @JohnZero nu voorstelt, compleet nieuwe afstanden gaat verzinnen dan verlies je gegarandeerd een deel van je fans, gewoon omdat het nergens op slaat.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  15. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Eens. Compleet nieuwe afstanden slaat nergens op. 10km voor vrouwen is ook geen goed plan. Maar als je met mannen overstapt naar de kleine of stomme vierkamp, dan is dat perfecte kans om afstanden gelijk te trekken.
  16. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member


    Maar toch durft men het bij de ISU wel aan om de historische 10 km te schrappen (overboord te gooien).

    Wat je nu krijgt (met de 500/1500/3km/5km voor mannen) is dat het allrounden voor de 'grote mannen' in niets meer verschilt met het allrounden voor junioren, het seniorenkampioenschap heeft dan totaal geen toegevoegde waarde meer.
    Ik vind dat er toch wel verschil dient te zitten tussen junioren en senioren allrounden.
  17. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    De jongens rijden (nu al) de stomme vierkamp, de mannen rijden (mogelijk in de toekomst) de kleine vierkamp.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Dat verschil is er ook: de leeftijdslimiet. Ik zie eigenlijk niet in waarom er per sé nog meer verschil moet zijn, volgens mij heeft de tienkamp in de atletiek bij de junioren ook dezelfde onderdelen als bij de senioren.
  19. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    dat is dan ook exact waar de ISU op inzet. Dreigen met stomme vierkamp zodat iedereen blij is wanneer met een kleine vierkamp als plots compromis en de grote op de schop gaat.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het kan ook zijn dat men kiest voor de shorttrack variant: daar is de langste afstand, de 3 km, geen officïele WK/Olympische afstand maar telt wel mee als finale van het allround toernooi.

Deel Deze Pagina