Oorlog in Oekraïne

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door strawbale, 24 feb 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Toernooien leveren hem geld op, dat is het verschil. Sporters weigeren leidt tot helemaal niks behalve die sporters benadelen. Maar echt serieus volgens mij onderschat je echt de macht van Putin als je denkt dat hij internationale sport nodig heeft als propaganda-middel.

  Wat stopt Putin trouwens om gewoon sport evenementen in zijn eigen land te organiseren en het een WK te noemen als hij sport echt zo nodig heeft? Denk je dat het deel van de Russische bevolking dat nu pro-Putin is daar kritisch over gaan zijn?
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2022
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ja blijkbaar wel, zijn geen Europeanen of Amerikanen van wie ze het leven verwoesten dus dat mag gewoon.
  Inimene vindt dit leuk.
 3. sysya

  sysya Well-Known Member

  Als China nu Taiwan binnen valt gebeurt er helemaal niks, daar durf ik mijn hele spaarrekening op in te zetten.

  Rusland valt Oekraine binnen: Massale uitbarsting van woede door iedereen

  Israel valt met steun van veel Westerse landen Palestina binnen:

  [​IMG]

  Vergeten we nog even dat Palestijnen gewoon is opgedragen om hun halve land op te geven na de tweede wereldoorlog en vervolgens werden verguist omdat ze dat niet wilden. Vonden we blijkbaar heel gek en nog steeds terwijl we over Rusland zeggen dat ze met hun poten van andere landen af moeten blijven. Israel begaat nog steeds constant oorlogsmisdrijven en ook dat wordt gewoon genegeerd.

  Ze arresteren Palestijnse kinderen in gebieden die niet van hun zijn en berechten ze in militaire rechtbanken, 99% van deze kinderen worden veroordeeld. Gek genoeg mag dat niet in Israel, daar mogen kinderen helemaal niet zo berecht worden, ze hebben dus wel standaarden voor hun eigen volk, maar niet voor de mensen uit het gebied dat ze met geweld aan het innemen zijn.

  https://defenceforchildren.org/israels-detention-of-palestinian-children-is-an-outrage-to-humanity/
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2022
  strawbale vindt dit leuk.
 4. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind de woede van de Palestijnen heel goed te begrijpen en vind het schandalig wat Israel allemaal doet daar met hun nederzettingen en het geweld dat ze gebruiken. Niet dat de Palestijnen lieverdjes zijn maar hun woede snap ik zeker wel. En ik ben lang niet de enige dus het is echt niet zo dat zulke oorlogen ons niets doen. Er treedt alleen wel een zekere gewenning op want zolang ik leef is er nog nooit vrede geweest in het Midden Oosten.

  De inval van Rusland in Oekraïne is nog hartstikke nieuw en dus houdt het de gemoederen heel erg bezig. Bovendien is er totaal geen aanleiding voor Putin om het land binnen te vallen (hoewel die achterlijke Baudet en Engel en hun wappie aanhang daar anders over denken) behalve dan dat hij de wereld wil laten zien dat hij de langste heeft. Het is een pure machtswellusteling en dat wekt onze woede. Zet daar Zelensky tegenover die één en al charisma is, dat helpt ook om ons nog bozer op Putin te maken. En tenslotte is het dichtbij en dat maakt ons misschien ook een beetje angstig. Stel dat hij echt kernwapens gaat inzetten, dan hebben wij hier ook een groot probleem. Ook dat houdt de gemoederen bezig.

  Dat heeft allemaal niets met een voorkeur voor blanken te maken, daarvoor moet je bij Baudet zijn.
  G1ant en Asterisk vinden dit leuk.
 5. sysya

  sysya Well-Known Member

  Sorry, maar dit is niet waar. Er is nooit vrede geweest in het midden oosten door ons, het westen. Wij associeren het midden oosten met oorlog omdat wij dat met zijn allen in stand houden. Wij hebben na de tweede wereldoorlog gezegd dat de Palestijnen hun land moesten inleveren, daar hebben ze niet om gevraagd en ook niet zelf veroorzaakt. En interessant detail. De enige reden waarom er een Joodse staat moest komen was omdat Europa het maar niet voor elkaar kreeg om Antisemitisme onder controle te krijgen. In plaats van Europa een veilige plek te maken hebben ze gewoon gezegd, hier is een kolonie van Engeland veel plezier ermee. Negeer die mensen die daar wonen maar gewoon, die doen er niet toe.

  Dat heeft allemaal te maken met het feit dat mensen die niet blank zijn nog steeds onderdrukt worden en als minder worden gezien. Israel die Palestina inneemt is net zo goed gebaseerd op macht, het enige verschil is dat die macht gecreëerd wordt door Westerse landen die Israel financieren. Het feit dat veel van de inwoners van hedendaags Israel blanke mensen zijn die vanuit West-Europa of Amerika naar Israel zijn gegaan speelt een hele duidelijk rol in de onderdrukking van Palestijnen.

  Dit is hetzelfde als zeggen dat een Afrikaans land dat als voormalige kolonie van Engeland, Nederland of Frankrijk het aan zichzelf te danken heeft dat het daar steeds oorlog is en dat het corrupt is. Kolonisatie heeft landen verwoest, de mensen die daar nu wonen zijn nog steeds bezig met puin ruimen en vanuit West-Europa en Amerika kijken we van een afstandje toe en halen we het in onze botte hersens om kritiek te hebben op dat land, want het is wel een zooitje zeg.
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2022
 6. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Wat een onzin.

  Je bedoelt het vast goed, maar dit is echt gigantisch veel te simplistisch en activistisch.

  Sowieso ligt het hele midden oosten verhaal zo gigantisch gecompliceerd en genuanceerd dat ik denk dat zulk soort dingen niet geschikt zijn voor een schaatsforum. En anders moet het zijn eigen topic krijgen en niet dit topic vervuilen wmb.
  G1ant vindt dit leuk.
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik pleit het Westen toch niet vrij van veel ellende in de wereld? Je moet me geen woorden in de mond gaan leggen. Ik geef alleen aan waarom de gemiddelde westerling zich op dit moment drukker maakt om Oekraïne dan om Palestina. Maar ik zal de laatste zijn om te beweren dat het Westen het altijd zo goed heeft gedaan in het verleden, wij hebben zeker veel leed veroorzaakt met de slavernij als dieptepunt.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 8. sysya

  sysya Well-Known Member

  Mag je vinden, laten we het er maar op houden dat ik ervan overtuigd ben dat huidskleur 100% een rol speelt in hoe wij als west-Europeanen en Amerikanen tegen oorlogen aan kijken en dat wanneer er geen blanke levens op het spel staan de reactie op wonderbaarlijke wijze een stuk minder heftig is.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik las het ook ja. Bizar...
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  nu zeg je weer "nodig heeft", terwijl ik het woordje "nodig" nergens het genoemd (behalve om te zeggen dat jij het woord noemt en ik niet).

  Ik zei "gebruikt". En dat is iets heel anders dan "nodig hebben"

  en daarmee is dit dus een onzinnig voorbeeld.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  100% is wat veel, maar het speelt zeker een grote rol. Net als dat Oekraïne veel dichterbij ligt (vanaf NL ben je er met 1 dag rijden, als je goed door rijdt. Dat haal je naar Syrië of Somalië niet). Het verschil tussen een totale oorlog omdat je een land wilt hebben of een bombardement specifiek op een terroristische groepering (in Somalië) speelt ook mee.

  Maar wat de precieze reden ook is: jij wilt eigenlijk dat we Rusland niet aanpakken omdat we elders de boel ook niet aanpakken.

  Dus als ik er mee weg kom als ik iemand vermoord, en iemand anders vermoordt jouw partner, dan moet die iemand anders er ook mee wegkomen. Anders is het niet eerlijk.


  Rusland zit fout, dus wordt Rusland aangepakt. Niet meer en niet minder. Dat er elders ook harder opgetreden had moeten worden: eens! Maar dat maakt niet ineens dat Rusland niet fout zou zitten. En dus blijft het aanpakken terecht.
  ZeeKoei en VictorP vinden dit leuk.
 12. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  Hello everyone, it's day 7 of the war and it's not getting better. Mentally I'm a complete mess. I feel like an outcast of the world, even though I've absorbed Estonian culture and speak Estonian very well. I have my Estonian language state exam (a prerequisite for applying for citizenship) scheduled on 15 May but I have no idea how to pull myself together to actually start preparing.

  The Estonian Ministry of Interior has made a statement that all Russian citizens residing in Estonia have nothing to fear as in they're not going to be stripped of their residence permits -- this is the big difference between Russia where the laws are simply 'nominal' and may be abused left and rights and Estonia, where the state guarantees you all civil rights and protection as long as you respect Estonia and treat it with dignity and care.

  I have a question to all of you. How is it in the Netherlands at the moment? What do the Dutch think of the Russians now that shit is hitting the fan very hard? I have heard some things from the Dutch side of my family and I'm also monitoring NOS regularly but maybe you have some personal observations about that. Maybe some of you know Russians residing in the Netherlands personally. I am very curious to know
 13. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Volgens mij heb je niet de expertise om te beoordelen wat nuttige en wat niet nuttige sancties zijn, wat op de lange termijn wel/niet het verschil maakt. Misschien een iets minder grote broek aantrekken in dit soort zaken? Bij voorbaat dank, ook namens alle oorlogsslachtoffers.
 14. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  "Niet alle westerse bedrijven verlaten Rusland: onder meer ING, Heineken en Philips zetten hun activiteiten in het land gewoon door."

  Eindelijk een zware sanctie, dat zal ze leren!

  (sorry Nederlandse vrienden, Belg hier)
  strawbale en proeme vinden dit leuk.
 15. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  En het is ook vaak het samengaan van verschillende kleine statements, als Adidas zich terugtrekt uit het Russische voetbal, who gives a f. Maar als dat er 100 zijn kan dat wel degelijk een effect hebben. En soms moet je gewoon ook een statement maken.
  strawbale vindt dit leuk.
 16. Monique

  Monique Well-Known Member

  My own thoughts on this, and the people around me in my family, friends and colleagues think the same, are that this is Putin’s war and not a war of the Russian people. They are a victim as well and they are not blamed for what happens. An exception of course for those Russians that are friends with Putin and make big money at the expense of others. People like you are not blamed personally at all!
  Camila, proeme en strawbale vinden dit leuk.
 17. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  Been finally hearing from relatives... Many in Russia genuinely believe that there is a genocide in Ukraine, that Zelensky has banned speaking Russian, has been shelling civilians in Donetsk and Lugansk, and has filled his government with neo-nazis who hate Russians. This is supposed to be a quick operation to topple the government, purge the nazis, and the soldiers will be hailed as liberators by the Russian-speaking population. Instead, they arrive to people yelling at them in Russian that they're occupiers and fascists. This is why many are demoralized, refusing to fight, or outright surrendering.

  They are mobilizing regular, non-military people to go fight in Ukraine without telling them a single thing about where they are really going and what for. The commandment takes away their phones and sends them over to Ukraine under the excuse of 'military training'. They find out the truth already on the spot after being ordered to aim at the civilians.

  Putin doesn't care about his people. He cares about no one.

  Watch this for context: https://www.reddit.com/r/PublicFrea...ukrainian_civilians_showing_russian_invaders/
  Camila vindt dit leuk.
 18. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  G1ant en strawbale vinden dit leuk.
 19. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Oh ja, ik denk dat 'het westen' het helaas voor een groot deel weer volledig verkeerd inschat. Sancties gaan niks uithalen, alsof dat Putin iets kan schelen. Cynisch als ik soms ben zie ik maar 1 uitkomst: Oekraine moet zich overgeven en een marionettenregering wordt geinstalleerd in Kiev, en Oekraine wordt een de facto sovjetstaat, net zoals Belarus.
  Daarna wordt het weer rustiger vwb de oorlog en gaan de media hun aandacht langzaam aan weer verleggen naar andere zaken, en verdwijnt het richting de achtergrond in de gedachten van de meeste mensen. De EU en de VS gaat dan weer om de tafel met Rusland, en de meeste sancties worden tezijnertijd weer opgeheven omdat praktisch elke westerse regering hun eigen politieke positie in het geding ziet komen als onze bevolkingen economisch te lijden hebben onder de sancties die we aan Rusland opleggen, en als het wat verder op de achtergrond raakt zijn de meeste mensen in NL en andere westerse landen ook niet meer zo bereid om zelf ook opofferingen te maken.

  En 1-2 jaar van nu doen we weer gezellig alles net zoals voorheen, maar dan met het verschil dat Oekraine een Russische staat is en dat Putin weet dat hij uiteindelijk kan doen wat hij wil. Hooguit zijn er misschien dan nog steeds wat initiatieve binnen de EU om militair sterker te worden en wat meer haast te zetten achetr energie-alternatieven.

  Te cynisch?
 20. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik hoop van harte dat je gelijk hebt, en ik denk zeker dat het zou kunnen. Het gaat alleen eerst heel akelig en bloederig worden in Oekraïne dus het zou beter zijn als er een clusterbom op het Kremlin zou vallen terwijl Poetin en zijn vazallen daar aan een oneindig lange tafel aan het vergaderen zijn.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina