Nieuwe schaatspakken 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 18 dec 2021.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mja, altijd afwachten hoeveel voordeel ze daadwerkelijk ontlenen aan dat soort dingen (al kan een pak een hoop verschil maken natuurlijk). Ik moest gelijk denken aan die ''hyperrevolutionaire'' schaatshoezen van JV vorig jaar. Ik kon daar weinig verschil uit aflezen.

  Wat wel bijzonder is is dat FILA in samenwerking met Bert van der Tuuk de pakken ontwikkeld van TeamNL (met de financiële middelen die zij daarvoor aanwenden), maar dat dus ook doet voor JV. Nu is er met die schaatspakken altijd wel een vorm van belangenverstrengeling (zoveel goede ontwikkelaars zijn er immers niet), dat is niet nieuw. Maar dit gaat vrij ver. Dit zijn namelijk precies dezelfde pakken die het voltallige TeamNL ná het OKT voor de Olympische Spelen aangeboden krijgt. Daarmee krijgt een team dus een significant voordeel aangeboden boven de rest, terwijl de KNSB bijdraagt aan het ontwikkelen van die pakken voor TeamNL. Dat voelt verkeerd.
  Ikbenerweer vindt dit leuk.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Ik vraag me af hoeveel voordeel nog uit nieuwe pakken is te halen. Naar mijn idee werd er daarmee in Sochi nog net een beetje winst gehaald. De vorige keer hadden de Noren en Koreanen een nieuw pak dat sneller zou zijn.
  Wat zijn trouwens de regels m.b.t nieuwe pakken? Ik neem aan dat de ISU hier goedkeuring aan moet geven.
 4. Duif

  Duif Well-Known Member

  Waarschijnlijk heeft Jumbo meebetaalt aan de ontwikkeling van het pak onder voorwaarde dat ze eerst exclusief voor hun rijders beschikbaar zouden zijn en pas later voor Team NL.
  Laatst bewerkt: 18 dec 2021
  Danielle vindt dit leuk.
 5. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Jumbo is het commerciële enige team met FILA als sponsor, maar de Noren, Italianen en van der Poel rijden ook in FILA pakken, net als Nederland in internationale wedstrijden. Dus hoeveel TeamNL daar nu aan bijdraagt is de vraag, want ze hebben zeker geen exclusiviteit.

  Veel andere commerciële teams hebben pakken van bioracer, die gaan echt niet ineens enorm in het nadeel zijn. Zij maken onder andere de pakken van de Nederlandse en Belgische nationale wielerploegen en van Ineos volgend jaar. En de winst die te behalen is met nieuwe pakken wordt elk jaar kleiner.

  Zo'n persbericht is vooral de sponsor een beetje in het zonnetje zetten.
  Yuskov vindt dit leuk.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Mogelijkheid 1: als het inderdaad zo is dat JV die nieuwe pakken op het OKT wil gebruiken terwijl de concurrentie die pakken niet tot zijn beschikking heeft dan is dat gewoon competitievervalsing. Lijkt me dat er dan een storm aan protesten gaat komen
  richting KNSB.
  Mogelijkheid 2: het is pure psychologische oorlogvoering (JV reed niet zo best in de World Cups) en het is een broodje aap verhaal.
 7. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Je kan inderdaad afvragen hoeveel het oplevert. En verder staat het iedereen natuurlijk vrij om in elk pak te rijden dat aan de regels voldoet. Dat er in de aanloop naar een belangrijk toernooi gekeken wordt of een nieuw, beter pak ontwikkeld kan worden is natuurlijk ook vrij logisch en niet nieuw. Ik zie het probleem niet.
 8. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Onzin, elk team heeft zijn eigen pakkenleverancier. Als Cervelo voor de Tour de France een nieuw model levert aan Jumbo-Visma, kunnen andere ploegen die een contract hebben met Canyon of weet ik welk merk ook niet gaan lopen klagen.
  proeme en Marcel Vos vinden dit leuk.
 9. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Kramer: "Pak van mijn hart" / "Ik pak mijn kans" / "Met dit pak ik een plak" / etc
  Camila, Duif en Lorca vinden dit leuk.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat iemand een nieuw pak gaat dragen is niets mis mee. Het staat elk team vrij om een ''revolutionair pak'' te ontwikkelen. Gewoon onderdeel van het spelletje. Dat iemand eerder toegang krijgt tot het pak dat álle leden van TeamNL op de Spelen mogen dragen is echter iets anders.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat lijkt mij ook. Dat is ook net waar de schoen wringt.
  Er zit wel degelijk verschil tussen de pakken van bijvoorbeeld de Noren en de Nederlanders en daarmee is ook sprake van enige exclusiviteit. Ieder land betaald voor de ontwikkeling van zijn eigen pak. TeamNL investeert daar al jaren in. Resultaten uit testen waarvoor TeamNL bijdragen levert worden niet gedeeld met andere landen (pas als het ''algemene kennis'' is geworden). Daarover verscheen afgelopen jaar nog een interview met Bert van der Tuuk in de ProSkating die ook aangeeft dat hij soms met een ander land pakken aan het testen is, terwijl hij daarvan de resultaten eigenlijk al weet omdat hij dat in een eerder stadium al met Nederland heeft gedaan.

  Verder wel eens dat het vooral een stukje sponsor exposure is. Zoals met die Aerohoezen van Red Bull.
 12. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Andere teams zitten vast aan een andere pakkenleverancier. Daar is niet zoveel aan te doen. Reggeborgh had ook een nieuw pak kunnen ontwikkelen met bioracer.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat snap ik. Het gaat mij er ook niet om dat de andere teams pas na het OKT in dat pak kunnen rijden, maar dat JV al ver daarvoor met de pakken in de weer is geweest, ze heeft kunnen testen, al individuele aanpassingen heeft kunnen doen en potentieel met een voordeeltje richting OKT en Olympische Spelen kunnen reizen. Dat is helemaal prima als ze dat met FILA doen en dat los staat van de pakken die voor TeamNL worden ontwikkeld. Dat kunnen immers alle andere topteams doen met hun leverancier. Maar doordat dit de pakken zijn die Nederland voor de OS krijgt heb je een oneven speelveld.
 14. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Wat mij betreft staat dit los van de pakken van teamNL. JV heeft een samenwerking met FILA om een nieuw schaatspak te ontwikkelen. Dat de KNSB daar vervolgens dankbaar gebruik van maakt, dat is dan de keuze van de KNSB. De KNSB wil natuurlijk ook het snelste schaatspak dat FILA op de plank heeft liggen, als het even kan.

  Wat moet de KNSB dan doen? Zouden zij dan alleen een pakkenleverancier mogen kiezen die aan geen van de merkenteams is verbonden?
 15. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Als JV meebetaalt aan de ontwikkeling, is het toch gewoon terecht dat zij eerder dan niet meebetalenden beschikking hebben?

  Maarja, is de als waar, dat is de vraag.
 16. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  RedBull betaalt dat volgens de telegraaf, als onderdeel van hun sponsoring.
 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat is wel interessant. Red Bull is ook persoonlijk sponsor van Kjeld Nuis. Maar die zal waarschijnlijk niet in dit pak kunnen rijden volgende week.
 18. Elina

  Elina Well-Known Member

  G1ant en Palko vinden dit leuk.
 19. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 20. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Volgens mij moet je op het OKT de beste schaatsers voor op de OS selecteren. Als je dan mensen op het OKT een voordeel geeft dat op de OS niet bestaat, ben je niet best bezig.
  Eelco en De Keizer vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina