Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ha, mooi. Volgens mij kwamen ook de lijsten van @Yuskov nog even langs.

  Maar dan nu de hamvraag. Klopt het wat Veldkamp zegt over de 2e 10km-plek? Ik dacht van niet toch? Want de reglementen zeggen toch duidelijk dat kwalificatie plaatsvindt aan de hand van de tijdsnelsten in Stavanger, EN aan de hand van de World Cup ranking over de 5000m/10000m. Dan heeft Nederland die twee plekken zo goed als zeker binnen, want Bergsma zit al bij de vier tijdsnelsten en Roest staat er goed voor in de ranking (top 8).

  EDIT: zie:
  - https://www.isu.org/docman-document...ation-systems-3/24307-speed-skating-v1-1/file (D.1.1 - D.1.6)
  - https://www.isu.org/speed-skating/rules/ssk-communications/25952-isu-communication-2405/file
  Laatst bewerkt: 29 nov 2021
  SprintMaster vindt dit leuk.
 2. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Veldkamp staart zich blind op dat er (maar) 8 plekken zijn op de OS, maar het zijn er toch 8+4=12 ?
  SprintMaster vindt dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Precies, zie ook dat eerste document waarnaar ik link. De 4 tijdsnelsten zijn zeker en daar komen nog de beste 8 van de World Cup ranking (lange afstanden) bij. Dat maakt dus 12 startplekken. Nog steeds weinig, maar soit.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  LOL, Ben zei steeds Mju Saman. :eek:
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Haha, leuk hoor. Nou nog goed uitspreken. De Mjøsa is het meer bij Hamar.
  Jammer dat ze de lijst na Tomaszow gebruikten en niet die na Stavanger....
  En ja, het zijn er 12 op de 10 km. Volgorde is wel omgekeerd aan die van Lorca: eerst de beste 8 van de WB-stand, aangevuld met de 4 tijdsnelsten. Waarbij Jansman overigens een snellere tijd had dan Roest. Zelfs als Roest nog uit de top-8 van de WB valt, halen we alsnog de 2 startplekken binnen, via Jansmans tijd.
  Duif, strawbale en Lorca vinden dit leuk.
 6. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik had al naar ze getwitterd dat het er 12 waren maar nog geen reactie. Ik vind het wel echt een staaltje onprofessionaliteit om zo'n fout te maken als twee ex-schaatsers. Ze hebben honderden luisteraars en een groot deel zal hun woord ervoor nemen omdat in tegenstelling tot wij op het forum ze het niet beter weten.
 7. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Mjusȧman, Afghaans kampioen matrixen
 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  De luisteraars die niet dit forum volgen zullen door die podcast niks wijzer geworden zijn, ongeacht wat ervan klopte (of niet) ;)
 9. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ik heb ze overigens nog 2e en 3e zien worden op het WK 1990 in Innsbruck, met Kemkers en Bos op 4 en 5, achter winnaar Koss.
  Duif vindt dit leuk.
 10. Duif

  Duif Well-Known Member

  Hier nog één :)
  Vd Burg verspeelde daar de wereldtitel al in de 100m van het tournooi. Door een liesblessure kon hij niet of nauwelijks starten en opende in 10.8 of 10.9 waar hij normaal 10.4 opende. Dat Kosstte :cool: hem uiteindelijk de kop.
 11. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ben sprak het steeds uit als Meu Saa Man. Alsof het iemand met een namenreeks is ipv een voor- en achternaam. Wat in Afghanistan inderdaad veel voorkomt :)
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Verklaart ook wel waarom ze de informatie verkeerd hebben. Volgens Meu Saa Man op het (niet erg actieve) Afghaanse Schaatsforum zijn er inderdaad 8 startplaatsen ;). Maar volgens @Mjøsaman zijn het er 12.
 13. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Nou, weten we meteen weer waarom Veldkamp voor België is gaan schaatsen. Die had geen zin in al die selectieregeltjes.

  Bart grapte ook nog dat Ben alles van het forum plukte en daarmee plagiaat pleegde. Nou wat mij betreft nemen ze alles van @Mjøsaman en mij over, want als ze zelf gaan nadenken hierover loopt het niet goed af.:D
  Camila, leenstrafan, mi en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ach, ze deden het met (soort van) bronvermelding, dan vind ik het niet zo erg. Gebeurt ook wel eens niet (hè, schaatsen.nl). Maar het is nu wel een uitzending met fake-nieuws geworden; dat is dan wel weer jammer.

  Sjamaan Mø
  ZeeKoei en strawbale vinden dit leuk.
 15. Palko

  Palko Active Member

  strawbale vindt dit leuk.
 16. Palko

  Palko Active Member

  Als ik zou eens rustig door die kwalificatiestanden heen scroll en bekijk hoe Nederland ervoor staat dan realiseer ik me dat snelle tijden ook tot kwalificatie kunnen leiden. Dus als de Nederlanders hun normale niveau halen in SLC, dan is de wereldbekerstand al niet meer heel belangrijk omdat ze op basis van hun tijden het wel gaan redden om een plek binnen te slepen voor Nederland. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet de wereldbekerstand redding brengen. Ik heb er wel vertrouwen in dat dit goed komt.

  Alleen voor de mass start moet er echt via het klassement gekwalificeerd worden. De vrouwen hebben dat eigenlijk al bijna binnen. Bij de mannen moet dat nog wel geregeld worden. Vooral die tweede startplek.
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ah, mooi dat de ISU nu ook de kwalificatielijsten heeft gepubliceerd. Wat me opvalt, is dat ze geen rekening houden met het feit dat een 3e schaatser van het land op de time ranking naar de reservelijst wordt geplaatst. In hun lijst staan die nog steeds als gekwalificeerd, terwijl die dat feitelijk niet zijn. Wat me overigens wel bij een nieuwe inzicht bracht. Ik ging er vanuit dat deze schaatsers op de reservelijst kwamen en dat er vanachter opgevuld zou worden tot 30 schaatsers (of 20 op de 5000m mannen/3000 vrouwen). Dus als er 3 landen zijn met een 3e schaatser in de tijdranking, zoals op de 500 meter mannen, worden die reserves 1 tm3. En dat de nummers 31, 32 en 33 automatisch startrecht zouden krijgen. De nummers 34 t/m 38 worden dan de reserves 4 tm 8.
  Maar het lijkt me nu, dat er niet automatisch opgevuld wordt. Dus er zijn in dit voorbeeld 27 gekwalifceerden en al 3 reserves. Vervolgens zijn de nummers 31 tm 35 de reserves 4 tm 8.

  Maakt dat dan wat uit? Ja, want als eerste worden schaatsers van de reservebank gehaald van landen die nog geen gekwalificeerde schaatser op die afstand hadden. En dat hoeft dus niet nummer 31 te zijn. Op de 500 meter mannen is dat nu nummer 35, de 1e Kazakh. Op die 500 meter zijn de overige 2 die nog van de reservebank worden gehaald, juist weer de bovenste 2 3e schaatsers die eerst buiten de boot dreigden te vallen....

  Waarom de onderste 2 reserves geel zijn gemaakt, ik heb geen idee. Het heeft in ieder geval niets te maken met bovenstaande inkrimping (dan hadden er op die 500 meter 3 geel moeten zijn).
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Oh heerlijk, de ISU die zijn eigen regels niet begrijpt. Is niet de eerste keer.
  Kristian vindt dit leuk.
 19. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Hoor net dat jij hier ook al bekend bent: C'est mieux ça, man!
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het is goed om alle regels m.b.t. de kwalificatie eens op een rij te zetten en te kijken wat daar tot nu toe de gevolgen van zijn als er nu een selectie gemaakt moest worden voor de OS. Van toepassing zijn ISU Communications 2405 OWG en het memo over het Qualification System.

  Belangrijkste punten:
  - maximaal 9 plekken per land per sexe.
  - maximaal 3 op een afstand, waarvan de derde plek via het klassement behaald moet worden.
  - aantal plekken per land wordt bepaald via (max. op één afstand) + 1 plek per afstand die daar bij komt. Alleen 9 als alle plekken worden binnen gehaald.
  - maximaal 166 totaal, 83 per sexe.

  Uitwerking:
  Op basis van de World Cup resultaten heb ik gekeken welke schaatsers zich zouden kwalificeren. Hier kon ik tevens de lijsten van @Mjøsaman in https://www.schaatsforum.nl/index.php?threads/kwalificatie-os-2022.10383/page-12#post-323450 mee controleren.
  Deze bleken als een bus te kloppen. Bij de dames kwam ik via de grove lijst op 80 verschillende schaatsers uit, bij de heren 107 (!). Vervolgens de quota regels per land toepassen leverde op dat er één dame afviel en 12 heren. Nog steeds dus 12 heren te veel, bij de dames halen ze de 83 niet. Deze aantallen zitten dicht bij mijn berekening uit post #153. Vervolgens moet dan de regel van afvalling (D 2.4 uit het memo) toegepast worden, nl. de onderste plekken van 500, 1000 en 1500m er telkens in die volgorde afhalen, net zolang totdat het aantal van 83 is bereikt. Dit leverde op dat de volgende schaatsers afvallen: Vosté (BEL), Rudenko (BLR), Llop (ESP), Dombek (GER), Bosa (ITA), Rosanelli (ITA), Trentini (ITA), Arzanikov (KAZ), Chsigolev (KAZ), Koshkin (KAZ), Mc Dremott (USA) en McLeod (USA). Er moet dus door gegaan worden tot de nummer 23 (!) van de 500m om precies op het quotum uit te komen. Dit bewijst wel hoe belachelijk streng deze eis is. Een en ander heb ik uitgewerkt, zie de bijlages. Per afstand heb ik het aantal behaalde punten, de beste tijd, de plek in het WC klassement, de plek in de aanvullende tijdranking en of men zich zou kwalificeren ('K' = via klassement, 'T'= via tijdranking, 'G'= reserveplek naar thuisland , 'R' = reserve) weergegeven. Per schaatser vind je alle afstanden naast elkaar. In groen de schaatsers die nog net via klassement of tijd het halen. Bij de landen die boven hun quota zaten heb ik zelf wat knopen door gehakt.
  Mocht je zelf wat willen stoeien met de lijsten dan kun je bijgevoegde csv bestanden in Excel importeren (eerst even de extentie naar .csv wijzigen en dan als scheidingsteken ; opgeven).

  Verder heb ik gekeken welke landen een schaatser hadden die de derde plek zou halen via de tijdranking (de beruchte anti-Nederland regel) maar er nu uitvallen en reserve zijn. Dit zijn de volgende:
  Dames
  500m Hudey (CAN) 21e, Bosiek (POL) 22e, Lina Zhang (CHN) 25e
  1000m N. Takagi (JPN) 21e, Ziomek (POL) 22e, Bocox (USA) 24e, McLean (CAN) 27e
  1500m Maltais (CAN) 21e, Ahenaer (CHN) 23e, Bocox (USA) 27e
  3000m Horikawa (JPN) 16e

  Heren:
  500m An Liu (CHN) 22e, Boisvert-LaCroix (CAN) 25e, Tae-Yun Kim (KOR) 29e
  1000m Beliaev (RUS) 23e, Kania (POL) 25e
  1500m McDermott (USA) 25e, Gelinas-Beualieu (CAN) 28e
  5000m Trofimov (RUS) 18e, Ulekleiv (NOR) 20e

  Canada heeft er 5, Polen, VS en China 3, Japan en Rusland 2, Noorwegen en Korea 1. Nederland ... 0!

  Bijgevoegde bestanden:

  strawbale, Yuskov en Duif vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina