KNSB Schaatsweek 26 t/m 30 december 2011

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 4 dec 2011.

 1. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Ik denk dat Sven sowieso wel volle bak moet rijden om de titel binnen te halen op dit moment.
 2. cybermier

  cybermier New Member


  Dat denk ik ook :). Want Dhr Blokhuijsen, Skobrev en Bokko zullen misschien wel een voorsprong hebben na 3 afstanden. Daarbij is Skobrev op een 10 km zeer sterk. Bokko en Blokhuijsen zullen een gat moeten maken op de 500 m en 1500 m. De 5 en 10 km zullen door Sven wel gewonnen gaan worden bij het EK en WK allround. De BAM ers zijn daar immers niet aanwezig.
 3. IKE

  IKE Active Member

  skobrev moet ik nog maar zien of die uberhaupt wat gaat doen op het EK
  hij heeft aangegeven er niet heen te willen het zal afhangen van de rusische bond of
  die hem verplichten te gaan
  als ze dat al doen dan vraag ik me af of hij daar wel vol voor de winst gaat
 4. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  met het risico weer tegen een zeer Sven Kramer been aan te schoppen, maar ik denk sowieso dat Kramer het heel zwaar gaat krijgen. Ik zeg niet dat hij niet zou kunnen winnen maar allicht zijn zwaarstbevochten overwinning wordt het dan. Waarom..? Omdat ik het opmerkelijk vind dat hij zo vroeg in de 10km al niet meer mee kan, het was niet een paar rondjes voor het einde maar volgens mij bij +/- 4200m (?)
  Maar dat terzijde, dit EK is wel een 3 daags evenement. Behalve op het NK heeft Sven nog geen 1 keer meerdere wedstrijden in 1 weekend gereden (en ik tel de TP dus eventjes niet mee, want die wordt bij allround niet verreden) Tel ik de TP wel mee, dan heeft hij 5 afstanden gereden in 3 weken. Op het EK moet hij 4 afstanden rijden in 3 dagen.
  Natuurlijk heeft hij nog enkele weken om nog sterker te worden maar denk dat de concurrentie vooral uit eigen land gaat komen. Al het bovenstaande is allemaal heel goed begrijpbaar en verklaarbaar, dat weet ik ook wel, en ook logisch, maar ik denk dat veel mensen in hun enthousiasme misschien af en toe een beetje vergeten na zijn 5km overwinning, dat hij wel van ver komt. Het niveau is er deels weer, maar kun je dat ook vasthouden in een intensief weekend... en dat is natuurlijk meteen waarom allrounden zo mooi is.
 5. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Hij is op dit moment gewoon 1 van de vele. Op een goede dag kan hij winnen, op een slechte dag niet. Vroeger won hij ook op een slechte dag. Als hij het dan op een slechte dag ook nog laat lopen ipv doorbeukt, dan kan hij inderdaad zomaar 9e worden.
  Wat we van hem moeten verwachten weet ik niet. Maar als hij wint, wint hij zeker niet makkelijk. Jan Blokhuijsen is als je het mij vraagt de grootste concurrent.

  Maar in die schaatsweek plaatsing halen voor het EK moet het nog wel lukken denk ik.
 6. Monique

  Monique Well-Known Member

  Na die gewonnen 5 was ik ook euforisch over zijn terugkeer, maar na de 10 van vorig weekend is die euforie nu wel weer weg. Ik denk dat hij een kansje heeft om te winnen, maar dat de kans groter is dat hij niet wint. Podium zie ik wel zitten, tenzij hij het het weer helemaal laat lopen als het niet wil. Grootste kanshebber is denk ik Skobrev, als ie tenminste meedoet. Daarna Blokhuijsen en Bokko. Maar we weten natuurlijk niet hoe zijn korte afstanden verlopen, als hij net zo goed kan doortrekken op de 1500 als op de TP zie ik het nog wel redelijk rooskleurig voor hem in. En mocht ie niet winnen, soi, dan heeft ie nog een mooie uitdaging. Hij kan dit seizoen natuurlijk ook gewoon gebruiken om weer wedstrijdritme op te bouwen, zodat hij volgend jaar er echt weer staat. Het is niet nu of nooit.
 7. Sidekick

  Sidekick Well-Known Member

  Kramer wil en moet een seizoen rustiger opbouwen dan normaal, dus dat hij weinig heeft gereden is juist goed. Je ziet nu al Nederlandse toppers al wat overbelast raken (Oenema, Groothuis). TP mag je best meetellen als het gaat om fysieke inspanning trouwens. Dat hij al vroeg op de 10km het rustiger aan deed is omdat hij geen kans op winnen zag en de boel niet wilde overbelasten. Teleurstellend ja, maar met wat rondjes 33 nog tot 13:15 komen is ook een klasse waar menig (sub)topper alleen maar van kan dromen. Kramer ging dan ook niet kapot, maar kon de 30.7 niet op een makkelijke manier houden.

  Natuurlijk blijft het afwachten wat Kramer kan op een allroundtoernooi: de 1500m is daarbij de/zijn sleutelafstand, en de gaat hij tijdens de Schaatsweek rijden. Ik ben heel erg benieuwd. Ik vermoed dat hij een week eerder nog een 1000m gaat rijden, dat heeft hij wel vaker gedaan als voorbereiding. En voor het EK (waar ik toch wel vanuit ga dat ie dat haalt) zal hij nog een 500m rijden. We zullen dus nog wel signalen krijgen voor de belangrijkste wedstrijden.

  En tijdens die schaatsweek (en daarmee ook het EK) zie ik Blokhuijsen als grootste concurrent. Mijn gok is dat Blokhuijsen en wellicht een WOH nog voor Kramer gaat eindigen bij de schaatsweek.
 8. Billy

  Billy New Member

  Dus zou het oneerlijke concurrentie zijn om alle toppers wel wedstrijden te laten rijden en Kramer buiten schot te laten. Daarnaast zal dan 1 van de twee te selecteren rijders moeten afvallen ter gunste van Kramer. Je zal die rijder maar zijn.
 9. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Ik ben het helemaal met je eens. Sven Kramer heeft afgelopen zaterdag laten zien dat hij op de 10 km de concurentie nog niet aan kan. We willen allemaal de besten aan de start hebben en op dit moment is Kramer niet de beste op de 10 km.
 10. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Deelname aan de EK gaat aan de hand van de resultaten op de 1500 meter en 5 km.
  Stel dat Douwe de Vries in de schaatsweek deze afstanden gaat schaatsen en betere tijden dan Sven Kramer neerzet. Wie van de 2 zou dan moeten gaan?
 11. klopgeest90

  klopgeest90 Member

  Dan zou Douwe de Vries eerst een wildcard moeten aanvragen voor de 1500m.
  Ik denk niet dat hij die krijgt.
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  We moeten nu ook niet zo dramatisch doen over de nederlaag van Kramer op de 10 km. Als ie vanaf 6800 m rondjes 31.7 was blijven rijden was ie nog op 13.06 uitgekomen. Hij reed nu dezelfde tijd als Blokhuijsen op het NK.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Kramer rijdt zonder zich te vermoeien naar 13.15, dat doen niet veel mensen hem na. Iedereen die nu de 10km-selectiewedstrijd in de schaatsweek rijdt, weet van te voren dat hij moet winnen om niet afhankelijk te zijn van de 10km van Sven Kramer op de WK allround in Moskou. Als je het van tevoren weet, is het al veel minder lullig dan als je denk voor de WB geplaatst te zijn en dat ineens niet meer blijkt te zijn.

  Douwe de Vries gaat natuurlijk nooit sneller rijden dan Sven Kramer over 1500 en 5000 meter. Kramers 5000 meter loopt bijna weer als vanouds en je kan zien (op de 5km in Astana over Bergsma heen kruisen; 37,1 op de 500 in een training rijden) dat ook de snelheid er wel weer in zit. Of Kramer de EK en WK allround wint is nog niet zeker, maar het idee dat Douwe de Vries, Tedjan Bloemen of Renz Rotteveel hem van kwalificatie af zou kunnen houden is natuurlijk bizar.

  P.S. Jammer dat de ze massastart-selectiewedstrijd niet gewoon NK noemen, dan hebben we naast een NK sprint, afstanden, allround, supersprint, junioren afstanden, junioren allround, neosenioren, marathon kunstijs, marathon natuurijs en schoonrijden er nóg een Nederlands Kampioenschap Schaatsen bij.
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik denk dat het allemaal wel meevalt met de 10K van Kramer. HIj moet immers een aanwijsplaats krijgen voor de laatste Wereldbeker in Heerenveen. Daar mogen 5 Nederlanders starten en Kramer moet dus bewijzen bij de eerste 5 van Nederland te horen.
  Dat heeft hij gedaan bij het NK afstanden (in 13.09). Bij de afgelopen Wereldbeker was hij de 5e Nederlander (in 13.15). Tja, er reden niet meer Nederlanders, maar zou de 6e Nederlander ook 13.15 hebben gereden?

  Afgaand op het NK afstanden, lijken kandidaten voor die 6e plek zijn: Blokhuijsen, Hadders, Olde Heuvel of Van der Kieft. Als het Blokhuijsen of Olde Heuvel is, dan kan het sowieso onderling binnen TVM worden opgelost.
  In plaats van Kramer een limiettijd opleggen, kunnen we dat ook aan die nummer 6. Als die in de schaatsweek geen 13.15 (of zo) rijdt, gaat de plek sowieso naar Kramer.
 15. Monique

  Monique Well-Known Member

  Als deze 10 km er écht toe had gedaan, had Kramer idd zeker wel harder gekund. Ik kan me ook niet voorstellen dat hij zich niet gaat plaatsen voor het EK en ik denk ook dat hij daar een relatief betere 10 km gaat rijden. Toch zal ik blij zijn als die schaatsweek afgelopen is en hij zich heeft geplaatst, je weet tenslotte maar nooit. Hopelijk krijgen we nog een 1500 meter tijd te horen die hij vast gaat schaatsen in Erfurt op trainingskamp.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als je de beste seizoenstijden naast elkaar zet heeft hij 1.48.70 nodig om onder WOH te komen (momenteel beste Nederlander in seizoenstijd 1500+5000) en 1.52.69 nodig om onder TJ Bloemen te komen (momenteel vierde beste Nederlander in seizoenstijd 1500+5000). Natuurlijk zal hij tijdens die schaatsweek geen 6.13 gaan rijden, maar Kramer zal zich net als Blokhuijsen en Olde Heuvel met twee vingers in de neus voor het EK plaatsen.

  Het enige wat het spannend maakt is dat Arie en zijn kornuiten geen aanwijsplek in de regels hebben opgenomen dus als Wouter een blokje aantikt en Kramer daardoor valt, hebben we de poppen aan het dansen.
 17. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind dat ook raar, en het maakt de schaatsweek een beetje teveel het moment suprème van het hele seizoen. Het is echt te hopen dat er geen valpartijen zullen zijn, want dan krijg je een heleboel gelazer, en terecht. Ik verwacht dat Kramer, WOH, Blokhuijsen en Verweij zich zullen plaatsen, en ik verwacht van alle 4 dat ze er geen genoegen mee gaan nemen als ze zich door een valpartij niet zullen plaatsen. Is er echt helemaal geen ontsnappingsclausule?
 18. USDutchie

  USDutchie Member

  Jawel. Maar voor slechts een plek:

  "In zeer uitzonderlijke gevallen kan de SCL per sekse en per afstand over één aanwijsplaats
  beschikken en kan daarom één rijder/ster (die in potentie een medaillekandidaat is) zowel vóór als
  na een (selectie)wedstrijd aanwijzen voor een internationale wedstrijd of internationaal
  kampioenschap;"

  Hoofstuk 1 in Selectienormen KNSB 2011/2012Langebaan voor deelname aan selectiewedstrijden, internationale
  wedstrijden en internationale kampioenschappen, definitieve versie, 14 oktober 2011
 19. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Bij een valpartij is er ook nog een mogelijkheid voor een reskate op dezelfde dag, zie ook viewtopic.php?f=4&t=6839#p135653
 20. Monique

  Monique Well-Known Member

  Wat heerlijk dat jullie zulke regels nog zo op jullie netvlies hebben staan, bedankt. Ik had al gezocht op schaatsen.nl maar kon zo snel niets meer vinden. Gelukkig dat een valpartij nog niet direct het einde van het seizoen hoeft te zijn.

Deel Deze Pagina