Het mass start topic 2017/2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 31 okt 2017.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De massastart is al sinds 2011/2012 onderdeel van de Wereldbeker.

  De eerste werd gehouden in Astana, dit waren de uitslagen toen:
  Vrouwen Huisman - Pechstein - Kim
  Mannen Lee - Kuck - Joo

  In de loop der jaren is er veel veranderd aan bijvoorbeeld het aantal ronden en de invloed van de tussensprints. Sinds 2014/2015, het seizoen dat de massastart debuteerde op het WK afstanden met als winnaars Schouten en Stroetinga, bestaat de massastart in zijn huidige vorm.

  Nog een leuk feitje: er is maar één schaatser (m/v) die bij alle WK's massastart op het podium stond en dat is Alexis Contin.
  Duif en Lorca vinden dit leuk.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 3. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dat is niet helemaal zo. Sinds vorig jaar wordt er in de wereldbekers gewerkt met halve finales, waarbij er geen landgenoten meer in dezelfde halve finale mogen zitten.
  Dat gaat ook zo gereden worden op de OS. Sterker nog, de Olympische massastart zal de eerste zijn met het format van 12 schaatsers in een halve finale, waarvan er 8 doorgaan naar de finale. En dat betekent dat een puntje meepakken op een tussensprint voldoende is voor kwalificatie voor de finale, en een nummer-4 positie in de eindsprint niet voldoende hoeft te zijn. Dat zal een heel andere tactiek vergen.

  Raar misschien, maar ook de Olympische ploegenachtervolging kent een ander format dan die tijdens Wereldbekers of wereldkampioenschappen....
  EenBrabander en strawbale vinden dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Was te verwachten, maar blijft leuk. Doen eigenlijk allemaal wel een wedstrijdje of twee mee per jaar en deze ligt lekker naast de deur, is vroeg in het seizoen en ruim een week voor de 1e Worldcup. Ideaal om wat meer conditionele diepgang te creëren voor de langste afstanden. Nu nog kijken of ze allemaal (lang) mee kunnen; de marathon van vorig jaar in Thialf (gewonnen door Hekman, net voor Stroetinga en E. Hoolwerf) werd gereden met een gemiddelde rondetijd van 30,2 (!!!). Van deze namen hebben eigenlijk alleen Blokhuizen, De Vos, Huizinga en Achtereekte een marathon actief en aardig tot het einde uitgereden. Indien de rondetijden weer zo hoog liggen, dan krijg je net zo'n harde spectaculaire wedstrijd als vorig jaar. Ben dan benieuwd of de langebaanschaatsers nog wat risico's durven te nemen en zich actief in de strijd gaan mengen.

  De kaarten liggen in ieder geval gunstig geschud; de ploeg rondom Hekman zal in hun eigen marathon immers moeten winnen, na twee wedstrijden op rij buitenspel te zijn gezet door de formatie van A-ware/AB Transport (Anema). En laat het nou net die rivaliteit zijn die de wedstrijd vorig jaar direct liet ontvlammen in een akelig hard tempo. Zin in!

  Ps. zie ook: https://www.schaatsen.nl/nieuws/201...-tintje-bij-derde-kpn-marathon-cup-in-thialf/
  Laatst bewerkt: 3 nov 2017
 5. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Zo lang al. En als een afstand op de WK afstanden bestaat het sinds 2015 ( tenzij je google niet mag geloven), dus vandaar mijn opmerking. Ik neem aan dat we niet over een gewone WB hadden i.c.m. afzeggen voor Elfstedentocht.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zeker. Meerdere keren zelfs. In ieder geval vorig jaar in Tilburg, als ik het goed heb.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  ho, nu haalde ik mijn bericht weg. Sorry. Ik zei dus "Kramer heeft toch al een keer eerder een marathon gereden?" en
  is daar een reactie op.

  Ik doelde op je eerdere zin dat alleen Blokhuizen, De Vos, Huizinga en Achtereekte een marathon aardig tot het eind had uitgereden. Kramer deed het toen in Tilburg ook helemaal niet verkeerd toch?
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nou ja, hij heeft vrij anoniem rond gereden (voor zover dat kan als Sven Kramer zijnde). Beide keren dat ik hem heb zien starten werd hij uiteindelijk op een rondje gezet en in Tilburg stapte hij al af voor de pelotonsprint (die 10 ronden voor het einde begint). Wel een keertje aangevallen, maar dat is vrij logisch in een marathon. Verder vooral risicoloos rondgeleden, met het oog op blessures te vermijden neem ik aan. Niet slecht hoor, maar ik wil het ook niet groter maken dan het is. Zie bijv. De Sjoerd Huisman-wedstrijd van verleden jaar. http://schaatspeloton.nl/database/uitslag.php?wedID=5822

  Blokhuizen en De Vos noem ik vooral omdat ik hen wel zeer actief heb zien aanvallen en uiteindelijk met een rondje voorsprong op het peloton bij de eerste 20 heb zien eindigen.
  Laatst bewerkt: 3 nov 2017
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Laatst bewerkt: 3 nov 2017
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  ah, helder!
 11. Taiphon

  Taiphon Member

  Hij reed de gehele marathon op de laatste/éen-na-laatste positie in het peloton, met uitzondering van een actie aan de kop van het peloton om een gedemarreerde Bergsma terug te halen.
  Lorca vindt dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat was 'm ja!
 13. Snits

  Snits Member

  Ik heb hem ook een keer een marathon zien rijden en ik denk dat dat deze was. Wat me vooral opviel is dat ik de indruk had dat hij moeite had om de hele tijd in de schaatshouding te blijven. Zijn rug is een zwak punt natuurlijk. In een snelle marathon met weinig tijd om af en toe rechtop te staan moet ik nog zien hoever hij kan komen. De conditie zal het probleem niet zijn. Ik ga er vanuit dat hij het als pittige training ziet en geen risico's wil nemen.
 14. frederica

  frederica Active Member

 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik las net dit artikel met enige verbazing: https://www.schaatsen.nl/nieuws/201...elt-met-lollobrigida-van-der-weijden-verrast/

  niet vanwege het marathon-verslag, maar wel vanwege de laatste zin over vdWeijden:
  “Ik ben gebrand om op het OKT te knallen. Maar ik loop zo eerst nog even naar Geert Kuiper toe”, doelend op de bondscoach die haar niet selecteerde voor de mass start World Cups.

  zijn die selecties al bekend dan?
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Officieel worden die selecties pas drie dagen van te voren bekend gemaakt. Zou dat betekenen dat hij (zeker in Calgary en SLC) kiest voor de reeds aanwezige schaatsers?
 17. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

 18. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member 19. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

Deel Deze Pagina