Het grote Sven Kramer topic

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Sabine, 27 okt 2011.

 1. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Ik wilde alleen maar even je vergelijk van Sven met zijn vader wat nuanceren, zijn vader heeft waarschijnlijk niet jaren lang zo een zware en langdurige trainingsarbeid gedaan als zijn zoon en kon dus langer doorgaan, Sven zal al veel eerder (en terecht) afhaken.
  Sven is natuurlijk een echte mannetjesputter die tot het uiterste wilde gaan en is gegaan, dat is tenslotte de reden, samen met talent, van een enorme prijzenkast met titels en afstandszeges etc.
  Je kunt dus niet een-op-een Sven en zijn vader/opa gaan vergelijken, andere tijden en andere trainingsdisciplines.


  Persoonlijk denk ik dat Sven behoorlijk realistisch is en zal niet zolang meer op deze manier door willen blijven sukkelen.
 2. Camila

  Camila Well-Known Member

  Hoewel hij vast niet lang door wil blijven sukkelen, denk ik dat het baanrecord in Inzell afgelopen herfst voor hem wel laat zien dat het toch nog kan. En als Sven nog en mogelijkheid ziet om te winnen zal hij altijd doorzetten. Ik hoop alleen dat hij realistisch blijft daarin.
 3. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Wat mij opvalt is dat hij al vaker heeft gezegd dat het in de trainingen wel goed gaat maar niet in de wedstrijden. Het lijkt er dus op dat de zgn wedstrijdspanning die elke topsporter heeft zich dan dusdanig manifesteert dat het hem een behoorlijke ongemak oplevert, wat in mijn ogen zal leiden dat hij zijn wedstrijden zeer bewust moet gaan gaan kiezen. De tijd dat hij de ene na de andere overwinning aan elkaar reeg is volgens mij echt voorbij.
 4. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Kan iemand samenvatten wat Kramer zelf van zijn race vond afgelopen weekend, en hoe hij zich voelt?

  Ik kan het zo snel niet vinden danwel heb vanuit de VS geen toegang....
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Kramer was opgelucht, heel tevreden met zijn tijd. Vooraf had hij geen vertrouwen in de race, dus hier was hij heel blij mee, al was het nog niet super. Soms gaat het goed, soms gaat het minder, maar hij ziet een opgaande lijn. Zijn conditie is goed.

  Dat is in elk geval wat ik in kranten heb gelezen.
 6. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Thanks!
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

 8. Camila

  Camila Well-Known Member

  https://sportgeschiedenis.nl/schaatsen/sven-kramer-de-heerser-met-zachte-hand/
  Een interessant artikel waarin Sven o. a. vergeleken wordt met Ballangrud.
  Met de term 'tussenpaus' doen ze hem echt te kort vind ik. Dat Sven met een kleiner verschil zijn titels won, komt ook doordat hij op de laatste afstand niet meer voluit reed om zichzelf te sparen.

  "Iets zegt me dat Kramer nog wel een tijdje door blijft schaatsen. Hij oogt ontspannener, sympathieker dan ooit. Hij hoeft niets meer te bewijzen en kan tegelijk nog van alles bewijzen. En Peking 2022 komt dichterbij. Die vermaledijde tien kilometer staat dan vast nog op het programma."
  De 10 winnen in Peking gun ik hem meer dan welke andere schaatser dan ook. Hoe realistisch het is weet ik niet, maar zolang hij nog schaatst houd ik hoop!
 9. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik hoop ook dat hij nog even doorgaat, schaatsen kijken zal voor mij persoonlijk nooit meer hetzelfde zijn als Sven stopt. Ik hoop wel dat hij op hoog niveau kan doorgaan. Hij hoeft echt niet meer alles te winnen, laten we realistich blijven, maar als hij alleen maar rijdt omdat hij blijkbaar niets anders kan bedenken en in de achterhoede rond blijft rijden dan zou me dat echt pijn doen. Maar daar ben ik niet bang voor, dan stopt hij vast wel. En ik hoop dat zijn rug weer herstelt en dat hij het nog 3 jaar volhoudt. Eindigen met de 10 winnen zou fantastisch zijn maar dat lijkt me niet realistisch. Maar wie weet, dromen mag .......
  Camila en mi vinden dit leuk.
 10. Willie82

  Willie82 Member

  Ik zie alleen nut in doorgaan als hij stopt met allrounden, het lijkt er op alsof 3 keer een goede tien rijden er gewoonweg niet meer in zit. Terwijl zijn 1500 dit jaar prima is en op de 5 km nog steeds gewoon constant heel dicht op de top zit. Vier keer goud op de 5km is ook legendarisch, dan moet hij dat maar proberen.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Kramer had echt wel harder gekund in Calgary en een degelijke tijd neer kunnen zetten. Het probleem was dat hij 12:42 moest rijden om Pedersen voorbij te gaan en dat ging natuurlijk niet lukken dus waarom zou je jezelf dan voor niets kapot rijden. Als hij een betere 500 rijdt kan hij nog steeds meedoen in het allrounden.
 12. Willie82

  Willie82 Member

  Maar het risico met zijn rug lijkt me groot. Ik had na gangneung 2017 en Stavanger 2017 echt het idee dat hij er weer was en toch ging het weer kapot en blijkbaar zo erg dat die overwinning op de vijf wel een opluchting leek, terwijl er niets aan de hand leek het hele jaar. En dat gat op de 5km is nu helemaal weg, hij wint niet meer makkelijk. Of vaak ook niet. Dan lijkt mij 10 km rijden verspilde moeite.

  Edit: en ik bedoelde 3 keer per jaar, die heb je wel nodig, hoewel het in theorie ook met twee kan. Dan heb je er niets als je wel 1 keer 12.55 had kunnen rijden.
 13. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  We hebben het wel over de man die dit jaar nog europees kampioen allround werd. Laat hem lekker zelf bepalen wanneer hij stopt. Ik vond bij Ritsma die vragen van de journalisten wanneer hij zou gaan stoppen ook zeer vervelend.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 14. Willie82

  Willie82 Member

  Je verwart nu een aantal zaken, ik zie Kramer het liefst nog 10 jaar domineren, maar ik ben ook wat angstig dat hij na volgend jaar vrij plotseling de brui er aan geeft en dat zou ik zonde vinden, omdat er nog voldoende potentie in zit. Als hij een manier weet te vinden om die rug te ontzien dan juich ik dat toe.

  En niemand zegt dat hij moet stoppen.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Jij geeft in elk geval aan dat je alleen nut ziet in doorgaan als hij stopt met allrounden. Sowieso vind ik "nut in zien" een rare term, en jij hebt het hier dus wel over stoppen. In elk geval met allrounden, maar jouw zin is goed te interpreteren als: als hij niet stopt met allrounden kan hij net zo goed helemaal stoppen. En dat over de regerend europees kampioen...

  Ik "zie het nut" zolang hij plezier heeft, al is het door 15e te worden op een gedevalueerd NK Allround op zijn 48e.
 16. Willie82

  Willie82 Member

  Stoppen met allrounden om goede prestaties te houden, dat is wat je eventueel uit had kunnen halen. Wat hij doet mag hij zelf weten, maar wat is dat toch hier met woorden elkaars mond leggen en vliegen af te vangen ?
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Sorry. Zo was het niet bedoeld.

  Maar jij zegt letterlijk "ik zie alleen het nut in doorgaan, als...", normaal betekent dat toch dat als aan de voorwaarde na de als niet wordt voldaan, dat hij dan net zo goed kan stoppen. En ik vind het echt heel raar om zulke voorwaarden te verbinden aan een sporter, zeker een gewezen wereldtopper. Ik zal me nooit van iemand afvragen "waarom stopt hij nou niet?" Zelfs niet als je als voormalig wereldkampioen moeite moet doen om je te plaatsen voor een NK.
 18. Duif

  Duif Well-Known Member

  Deze week stond in het AD een artikel van Lisette vd Geest over Sven. Waar ik wel van schrok was de opmerking dat hij in de zomer bij skeelertraining alleen nog maar rechte stukken kan rijden omdat zijn rug niet toestaat om ook bochten te trainen.
  Dan is het fysieke draadje om op topniveau te blijven presteren toch wel heel dun geworden.
  ZeeKoei en strawbale vinden dit leuk.
 19. Spruit

  Spruit Active Member

  Ik ben heel dubbel over een eventueel stoppen van Sven. Ik ga hem enorm missen als hij gaat stoppen, maar ik gun het hem wel dat hij op tijd stopt. En daarmee bedoel ik: vóórdat zijn rugklachten dusdanig ernstig zijn dat ze ook na het stoppen een belemmerende factor in zijn leven zullen zijn.
 20. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ja dat klinkt niet best. Hij moet natuurlijk wel een beetje zuinig op zijn rug zijn voor het normale leven na het schaatsen.

Deel Deze Pagina