Elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door jaap, 10 okt 2011.

 1. Koen

  Koen Well-Known Member

  ze willen wel Monique maar kan echt niet. het ijs is op sommige plaatsen nog veel te dun. zelfs voor 1 persoon dus kan je nooit al die schaatsers over heen sturen
 2. Pieter1971

  Pieter1971 Member

  Het ijs in het noorden ziet er goed uit en gaat de goede kant op, maar is zeker nog niet dik genoeg. Dit werd gesteld in de persconferentie.
 3. Monique

  Monique Well-Known Member

  Op nu.nl staat intussen iets meer info, en ik krijg wel de indruk dat ze het serieus gaan aanpakken en op zoek gaan naar alternatieve routes bij Sloten. Ik snap ook wel dat je geen tocht kan organiseren als er maar 2 centimeter ijs ligt, maat het zou al heel mooi zijn als ze sneeuw gaan vegen en wellicht her en der wat ijstransplantaties uitvoeren. Kan me nog goed herinneren dat er auto's vol met uitgehakt Amsterdams grachtenijs naar Friesland gingen in 1996, toen hij niet doorging. Er zullen vast mensen zijn die dat debiel vinden, maar ik krijg van zulke dingen juist kippenvel.

  Op nu.nl lees ik ook dat ze tot en met volgend weekend strenge vorst voorspellen, dat klopt niet met wat weeronline zegt maar weeronline zit er wel vaker naast. Als het nog een week goed vriest wordt de kans toch weer wat groter.
 4. BartRoordink

  BartRoordink New Member

  Deelnemers gezocht!
  Bij NOS op 3 zijn we opzoek naar recreanten die zijn ingeloot voor de Elfstedentocht. We zouden hen graag wat vragen stellen over hun voorbereidingen e.d. Gelieve contact op te nemen via telefoon: 03567-74412 of via e-mail: nosop3@nos.nl

  Met vriendelijke groet,
  Bart Roordink- NOS
 5. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Misschien een domme vraag, maar is het mogelijk om sneeuw te vegen als er maar 2 cm ijs ligt? En zo ja, hoe?
 6. Pieter1971

  Pieter1971 Member

  Niet... De sneeuw zit vastgevroren. De ijswegencentrale gaat alleen delen van de route vegen waar het op een verantwoorde wijze kan. Men kan alleen maar hopen dat het lang genoeg vriest, zodat ook de slechte stukken sterk genoeg zijn om geveegd te worden. En daarna moet het nog steeds even doorvriezen voor de gewenste dikte.
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Haha, geen domme vraag. Volgens Jan Ykema gaat sneeuw blazen heel goed met een bladblazer, dat moet lukken vanaf de kant. Moet je wel een blazer met heel veel vermogen hebben.

  Edit: lees net de mail van Pieter. Tsja, als het vastgevroren zit houdt ook dat op. dan maar op zoek naar een alternatieve route om de stukken van 2 cm te vermijden.
 8. FABRIS

  FABRIS Member

  Is het geen idee om op die stukken waar de sneeuw in de weg ligt en niet geveegd kan worden warm water over het ijs te gooien? Dan smelt er een stuk van het ijs weg, maar de sneeuw als het goed is ook.
 9. ijsfan

  ijsfan Member

  in Vlaanderen ook "hot" ondertussen : de persconferentie was het hoofdpunt in het VTM-nieuws

  vanaf maandag/dinsdag komt er waarschijnlijk toch zachtere zeelucht binnen, en ik vrees dat er niet voldoende strenge vorst meer zal zijn in de tussenperiode om de ijsvloer voldoende te laten aandikken, jammer, hopen maar dat GFS en ECMWF het fout hebben, maar beide zijn de laatste 2 weken wel heel betrouwbaar gebleken

  deze nacht wordt de laatste met die ijskoude en droge polair continentale lucht over ons, dus deze nacht wel een 2-tal cm aangroei, maar erna is het gedaan met die extreme koude

  mijn voorspelling voor NK op dinsdag of woensdag was niet zo verkeerd precies ;) mijn voorspelling voor een tocht wil ik gerust volledig fout hebben :D

  de info op weeronline.nl komt trouwens van het GFS-model (Amerikaans) : is een heel betrouwbaar model, ik vermoed dat het KNMI voornamelijk met data van ECMWF (UK) werkt
 10. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  9000 betalende lootleden (leden met startkans) aan de kant :( bij komende 11-stedentocht (ik ben toevallig ingeloot :D )
  De nieuwe Elfstedenvoorzitter Wiebe Wielinga zei vanochtend bij de Perconferentie over de route op een vraag van een goed geinformeerde journalist, dat hij zich niet kon voorstellen dat z’n voorganger Henk Kroes iets gezegd had over een 2e dag Elfstedentocht voor de 9000 uitgelote betalende lootleden met startkans.
  Hij blijkt niet goed in dit dossier te zitten, want Henk Kroes heeft over het uitsmeren van de tocht over twee dagen gezegd: “...;een tweede organiseren is natuurlijk niet uitgesloten.” (bron verslag algemene Elfstedenvergadering 2003)
  Bij z’n inleidende praatje van de vergadering van 12 dec. 2003 (bron Elfstedenbrief april 2004 [krijgen leden met startrecht en loot-leden met startkans ieder jaar]) zei Henk Kroes: “In 1997 zou het inderdaad mogelijk zijn geweest vanwege de ijscondities om een tweede maal een grote groep schaatsers te laten rijden. Of wij dan ook de belangeloze medewerking krijgen van alle vrijwilligers, van de overheid en van de hulporganisaties, staat nog te bezien. Ook alle ruimtes moeten beschikbaar zijn. Wanneer de gelegenheid zich voordoet zullen we dat bekijken...””
  Nu hebben de leden van voor de ledenstop van maart 1985 altijd startrecht, ongeveer 12.000,
  terwijl nieuw aangemelde leden daarna, ongeveer 18.000, moeten loten. Omdat de lootkans op 50% ligt, kunnen ze het ene jaar wel meedoen aan een mogelijk tocht, het andere jaar niet. (bron Elfstedenbrief april 2010 [krijgen leden met startrecht en loot-leden met startkans ieder jaar])
  Vorig jaar kwam dit in de publiciteit toen het vroor en de nummers 1 en 2 van de wedstrijd van 1997 Henk Angenent en Erik Hulsebosch als gestopte wedstrijdrijders en uitgeloot lootlid met startkans niet mee mochten doen met een mogelijke toertocht. (dit jaar dus wel) Misschien zou er voor hen als prominenten een uitzondering zijn gemaakt, maar voor de 9000 andere uitgelote toertochters, leden met startkans, [volwaardig 11-stedenleden, die iedere jaar dezelfde contributie betalen net als leden met startrecht/startgarantie van voor de ledenstop van maart1985], zeer waarschijnlijk niet, zeker als de huidige voorzitter niets heeft meegekregen over discussies over dit onderwerp en uitspraken over dit onderwerp van de vorige voorzitter Henk Kroes, die uiteraard bedoelde een 2e dag na de 1e dag en alleen voor de uitgelote betalende leden. De Kon. Elfstedenvereniging is moreel verplicht ook voor deze groep betalende leden zich in te spannen voor een mogelijke 2e dag na de 1e dag en Henk Kroes voelde deze verantwoordelijkheid.
  Na een volgende tocht staat het ledenbeleid op de agenda en zal dit onderwerp uitvoerig ter sprake komen, hoewel ik geen rigoureuze veranderingen verwacht. Misschien zou een voorstel het halen dat alle Elfstedenleden met startkans/startrecht woonachtig in de provincie Friesland sowieso startrecht krijgen en schaatsers daarbuiten moeten loten, wat dan weer een bevolkingstoename in Friesland zou kunnen veroorzaken door migratie richting het Heitelân.
 11. Speed

  Speed New Member

  Daar lees ik toch een heel stuk over rechtsongelijkheid.
  Het is juridisch volkomen fout om inwoners uit de provincie Friesland voorrang te geven. Dat is een vorm van discriminatie en is pure rechtsongelijkheid. De voorwaarden voor lidmaatschap zijn duidelijk tot dusver: startrecht en om het jaar startkans.

  Ik heb ook elfstedenkoorts, zeker als ie komt ben ik er ziek van.
  Want ik ben met nog een paar duizend anderen uitgeloot.
 12. Flevo op kunstijs

  Flevo op kunstijs New Member

  Ok, argumenten betreffende discriminatie begrijp ik,maar daarnaast begrijp ik, als niet-Fries die niet in Friesland woont, ook het chauvinistische sentiment van Friezen die aan het parcours wonen en niet mogen starten omdat ze zijn uitgeloot, terwijl een 11-stedenbestuur voorlopig geen actie onderneemt om een 2e dag voor de uitgelotenen te organiseren na de 1e dag, terwijl een Fries zou kunnen redeneren: Laat die Hollanders lekker de Angenent classic van 200 km in Zuid-Holland rijden, dan kunnen wij op ""ons"" parcours ""onze"" tocht rijden.
 13. Monique

  Monique Well-Known Member

  Op onze laatste avond in Thailand hebben mijn man en ik een wensballon opgelaten, met als hartstochtelijke wens dat de Elfstedentocht dit jaar doorgaat. Dus aan ons heeft het niet gelegen als ie niet door zou gaan. :wink:
 14. gerdwichers8

  gerdwichers8 New Member

  Ik voel me ook miserabel en worstel met de tweestrijd: Blijdschap dat een Elfstedentocht aanstaande lijkt, maar teleurstelling dat ik , hoewel schaatsvaardig, niet ingeloot ben.
  Als ik helemaal geen lid was geweest, zou ik simpelweg reikhalzend uit hebben gezien, maar nu loop ik steeds een stukje misère weg te slikken.
  Indien ijs en weder dienende is, gewoon de startgroepen voortzetten de volgende dag of de dag erna totdat iedereen heeft kunnen starten en redelijkerwijs finishen lijkt me een grote opluchting voor velen.
  Het zou het 'dubbele' gevoel effectiever wegnemen.

  Enfin, ik weet nog dat de opvolging van de toch in de jaren tachtig door nòg een tocht het jaar erna, een stukje verzadiging aan de dag legden, alsof het niet al te vaak 'oan mut goan' ; mogelijk is dat wel de hoofdreden om af te zien van een volledige afwerking, zich uitstrekkende over een extra dag.
 15. angekimberly

  angekimberly New Member

  Re: Elfstedentocht

  Berichtdoor angekimberly » zo jan 29, 2012 13:26
  Dinsdag 14 february is de Elfstedentocht heb ik net door gekregen!


  Ja wellicht????
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik zou het knap vinden als dat al bekend is, terwijl er vanmorgen nog verteld is dat er stukken zijn waar nog maar 2(!!!) cm ijs ligt. Was er niet een rayonhoofd zelf door het ijs gezakt?
 17. ijsfan

  ijsfan Member

  ik ga me hier niet populair maken vrees ik :oops: maar zowel GFS als ECMWF geven dooi vanaf dit weekend, zo goed als alle members van beide modellen geven positieve temperaturen vanaf zondag, dus die voorspelling is wel vrij betrouwbaar te noemen, niks aan te doen zeker? :( enkel maar hopen dat de voorspelling fout is of dat er snel een nieuwe vorstperiode komt na een korte periode van beperkte dooi, het wordt dan wel snel eind februari en vanaf dan wordt het sowieso moeilijk
 18. HA01761

  HA01761 Active Member

  Nee hoor, je hebt helemaal gelijk, net als in 1996 wordt 't 'm dit jaar net niet, vólgend jaar daarentegen.... :mrgreen:
 19. ijsfan

  ijsfan Member

  nu direct ook een 11-steden debat in Reyers Laat op Canvas, vandaag precies meer 11-steden nieuws in de media in Vlaanderen dan bij jullie noorderburen ;)
 20. sibet

  sibet New Member

  Het is echt onmogelijk om op langer dan enkele dagen te voorspellen. Dat weet ik nu toevallig uit ondervinding als fervent golfsurfer. Het is dus goed mogelijk dat het ook na dit weekend nog aardig blijft vriezen. Metoffice kaarten gaan tot vrijdag NO en het lijkt een erg stabiele situatie.

  Alleszins in België inderdaad veel te doen rond de elfstedentocht. Vandaag 2 reportageploegen op het ijs!

Deel Deze Pagina