Elfstedentocht 2018-2019

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door proeme, 1 sep 2018.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  dank, daar kan ik wel wat mee. Vorig jaar startte ik om 6 uur en om 15 uur was de koek echt op. Toen had ik 100km gemaakt (dat ik geen 200km ging halen wist ik van te voren, ik ging gewoon weg met het idee "zo ver mogelijk"). Maar het ijs was die dag enorm beroerd (dus extra zwaar) en mijn techniek was van het niveau "ik doe maar wat". Nu rij ik bij een vereniging en is mijn techniek dus al een stuk beter dan het was. Eergisteren reed ik tot mijn eigen verrassing 72 rondjes in 100 minuten. Toen moest ik van het ijs vanwege een dweil en vanwege andere verplichtingen 's middags, maar anders had ik het zeker nog wel een tijd vol kunnen houden. Dat ging allemaal een stuk soepeler dan vorig jaar in de Kerstvakantie...

  En dus ben ik heel benieuwd hoe ver ik dit jaar kan komen. Niet op de Weissensee, maar in Zweden eind februari. We gaan het zien...

  De echte toch is voor mij geen optie. Wellicht ooit? Moet ie wel weer komen. Mag van mij ook dit jaar al wel... (zo, weer ontopic)
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 2. JGB07

  JGB07 Member

  Graag gedaan:) Uiteindelijk heb ik de Alternatieve maar 1x uitgereden en 1x tot 150km, dus er zijn vast anderen die je veel meer tips kunnen geven als je hem uit wil rijden.

  En dat de tocht voor jou geen optie is, dat zal de toekomst moeten leren. Uiteindelijk is vooral van belang dat je plezier hebt in de sport en niet hoever of hoe hard je kan rijden. Mocht je buiten de tocht om (op een andere dag) van Leeuwarden naar Bolsward schaatsen, dan heb je het mooiste deel van de tocht (en de meeste steden) gehad en past dat precies in je range van 100km ;). Kortom laat het maar vriezen (hopend tegen beter weten in).
 3. proeme

  proeme Well-Known Member

  met "geen optie" bedoelde ik dit jaar (en daarmee ook een paar komende jaren, want ik zal toch eerst elders 1 of 2 keer een alternatieve moeten uitrijden voordat ik uberhaupt lid kan worden bij de echte). Zou fantastisch zijn als dat in de toekomst verandert, maar dat zullen we wel zien. In Zweden ga ik weer met de instelling: "hele dag schaatsen, aan het eind zien we wel hoe ver ik dan ben. Hoe verder hoe beter, maar ik heb dan sowieso een mooie dag gehad."

  Ik heb al wel een paar jaar het idee in mijn hoofd om, als het ijs het toelaat natuurlijk, de tocht in 2 dagen te rijden. Dag 1 van Leeuwarden naar Bolsward en dag 2 van Bolsward naar Leeuwarden. Ofzoiets. Dus inderdaad, laat het maar vriezen (maar ik geloof er ook geen snars van dat we kunnen schaatsen na die belachelijke warme zomer)
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Niet zozeer de belachelijk warme zomer (die heeft er bijzonder weinig mee te maken), maar volgens de KNMI gaat het de komende 2 weken nog niet vriezen. En dan is het eind januari en wordt het wel heel krap, helaas. Maar goed, februari is meestal de koudste maand dus helemaal kansloos is het dan nog niet.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  ja, de voorspellingen zijn ook niet gunstig. Dat klopt. Maar die warme zomer zorgt dat het water nog warm is en dus minder snel bevriest. Dat is niet gunstig. Zeker niet als er maar zo weinig tijd is...
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Nou, we hebben al wel een koude periode gehad waarbij er hier in Alphen aan den Rijn echt al wel een dun laagje ijs op het water lag. Het ondiepere water is dus echt al wel koud.

  En van vorig jaar kan ik me heel goed herinneren dat ik foto's heb gemaakt van een bevroren waddenzee in februari (het waaide alleen zo verschrikkelijk hard, maar er werd geschaatst op allerlei meren en rivieren), dus geef de moed voor natuurijs zeker niet op. Elfstedentocht wordt wel lastig, vrees ik.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat was eind februari / begin maart zeker? Toen heb ik de hele Weerribben door geschaatst. Heerlijk was dat. Viel perfect in de voorjaarsvakantie.

  Ja, het kan zeker. Ik geef de hoop ook niet helemaal op. Maar ik reken er op dat het niks wordt dit jaar. Dan kan het alleen maar meevallen.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

 9. proeme

  proeme Well-Known Member

 10. nelis

  nelis Member

  Mensen. Ik heb in 1997 de elfsteden gereden en door EHBO bezoek (blaren) oa er 12 uur over gedaan. De Noord-Holland tocht 5 dagen later ging in 9.5 uur. Geen trainingsschemas gevolgd geen adviezen. Gewoon 1 a 2x per week gesport (fietsen basketbal schaatsen) als je een goeie conditie hebt en je slag aardig is hou je het gewoon lang vol. Mijn bochten techniek was niet best dus op de baan reed ik nooit langer dan een uur/1.5. Gewoon die winter 2 weken lang tochten van rond de 60km gereden. Met de ambiance en doorzettingsvermogen kom je een heel eind. Ok is was toen 25 jaar maar 2 jr geleden ging de alternatieve ook prima na gemiddeld 1x per week op de baan. Nooit schaatsles gehad gewoon veel op natuurijs gereden in mijn jeugd. Ik schrijf dit om mensen hoop te geven dat je op karakter ver kan komen. Als kind lachten ze me uit ik maakte een steppende beweging leek nooit wat te worden met die techniek. Dus laat al die BI/ data strava/ analyses weg ga lekker regelmatig sporten en je komt een heel eind. Ga alvast maar schaatsen want natuurijs is sneller binnen bereik dan je denkt!

  Bijgevoegde bestanden:

 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  Dan heb/had jij wel een basissnelheid die hoog genoeg ligt. Dat heb ik (nog?) niet. Vorig jaar op de AEW, zonder specifieke training maar gewoon lekker veel sporten zoals jij beschrijft, deed ik 9 uur over de 100km. Doe dat keer 2 en je zit op 18 uur. Dat is voor de AEW veel te veel en voor de echte Elfstedentocht alleen genoeg als je voor 6 uur 's ochtends mag starten.

  Natuurlijk heb ik best wat tijd verloren omdat ik bij die 100km toch tijd zat had, en door een EHBO-bezoek (ook blaren).
  Tegelijk was ik aan het eind zo moe (mede door het slechte ijs), dat de 2e 100km beduidend langzamer zou zijn gegaan dan de 1e.

  "je komt een heel eind" geloof ik ook. Ga ik zien in februari in Zweden. Maar uitrijden... dat is een stap te ver.

  Laat maar komen!
  Al die nieuwsberichten dat er winter aan komt... in de voorspellingen op buienradar.nl en weeronline.nl enzo zie ik er nog helemaal niets van. Ja, -1 's nachts. Dat helpt niet...
 12. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Dan is mijn wel gemeende advies: (nog) niet aan de echte Elfstedentocht beginnen. En goed te vernemen dat je zo realistisch bent.
 13. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  kan ook niet eens want ik ben niet lid. En vanwege de benodigde handtekeningen zal ik dan toch minstens een keer een Alternatieve moeten uitrijden voordat ik ├╝berhaupt na kan denken over de echte.

  Als die ooit nog komt tenminste. Maar tegelijk denk ik: waarom niet? In 2012 waren we er niet vreselijk ver vanaf toch? Erg vervelend dat er eerst te veel wind was en toen wakken eindelijk dicht gingen al snel werden bedekt met sneeuw.
  En die kou die we vorig jaar eind februari / begin maart hadden... als die nou eens een keer in januari komt, wat zou er dan wel niet mogelijk zijn?

  Het kan echt nog wel. Maar het kan inderdaad ook zomaar nog 25 jaar duren.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  upload_2019-1-15_18-30-46.png

  als een ondergelopen weilandje lukt is het al heel wat. Meer dan dat zit er echt niet in. :(
  Duif vindt dit leuk.
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  upload_2019-1-16_8-27-28.png

  ik stem voor die onderste lijn... ;)
  mi en Camila vinden dit leuk.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  proeme, Quarantenove, Camila en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 19. mi

  mi Well-Known Member

  upload_2019-1-19_20-51-27.jpeg
  leenstrafan, ZeeKoei, fransvanbakel en 5 anderen vinden dit leuk.
 20. nelis

  nelis Member

  Het was heerlijk schaatsen op t Pluismeer en vele andere plekken. Ook zonder (de) tocht is het genieten

Deel Deze Pagina