Elfstedentocht 2012-2013

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door ijsfan, 28 okt 2012.

 1. Beste mensen,

  afgelopen eeuw is de elfstedentocht 15 keer verreden. Gezien dat aantal (1 x in de 7 jaar gemideld) had de E-tocht nu 1 a 2 keer verreden moeten zijn.

  Hierbij moet wel aangetekend worden dat in het verleden er enkele honderden tot hooguit een paar duizend mensen zo gek waren om de 200 km af te leggen en dus de eisen aan o.a. de organisatie en het ijs er heel anders uit zagen.

  Tegenwoordig, met alle gekte, hype's en deelnemers- en bezoekersaantallen is het natuurlijk meer als normaal dat die eisen zijn opgeschroefd (16 cm dikte ijs) om geen ongelukken te krijgen.

  Vorig jaar hebben een groot aantal mensen de E-steden gereden op eigen gelegenheid, soms wel een paar honderd per dag. Prima toch? En goed te doen.

  Het is heel wat anders om 16-duizend man (plus een paar duizend zwart-rijders) over het ijs te laten gaan en om enkele honderdduizenden gekken, verzorgers, supporters en andere niet-rijdende belangstellenden een leuke dag te bezorgen want vreest niet, in de huidige klaagcultuur van Nederland hoeft er maar een scheet dwars voor het gat te zitten en de E-commissie krijgt er van langs.

  Dit is dus het dilemma waar het E-bestuur mee zit. Het moet absoluut veilig zijn want anders heb je de poppen aan het dansen, om het absoluut veilig te krijgen heb je uitzonderlijke omstandigheden nodig.

  Daarom duurt het wat langer....

  Groet, Hedzer
 2. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Prima verwoord; ik ga nog een stap verder met mijn verwachting dat door de beschreven mogelijke problematiek 1997 waarschijnlijk de laatste is geweest.
  Maakt me ook niet uit want zodra er op de route redelijk tot goed beschaatsbaar ijs ligt dan rijd ik hem wel op eigen houtje wat ik in het verleden al een keer of drie heb gedaan.
  Moet ik wel zelf een kruisje in elkaar knutselen. Of ook weer niet want ook het echte kruisje zou ik toch gewoon een keer wegggooien.
 3. rinskepollo

  rinskepollo New Member

  Ik weet niet of dit in dit topic thuis hoort; maar toch maar de vraag.
  Ik zat lekker dit weekend te schaatsen; en ook nog eens lekker op het Slotenmeer kunnen schaatsen.
  Toen het begon te sneeuwen en harder te waaien; had ik toch echt moeite om mijn gemiddelde snelheid op pijl te houden. Sterker nog; toen ik thuis kwam was die om te huilen;

  Omdat ik toch de ambitie heb om ooit de Elfstedentocht te schaatsen, vroeg ik me af:
  was die wind echt hard of moet ik gewoon harder trainen?
  (terwijl ik toch gemiddeld aardig mee ga op de schaatsbaan).

  Groetjes,
  Sjoerd
 4. Tsuki

  Tsuki Active Member

  Herkenbaar! Ik heb mijn Elfstedenambities gisteren ook maar in de koelkast gezet 8)

  Maar toen las ik het volgende over de neo-klassieker die gisteren verreden werd: http://www.schaatsen.nl/topsport-natuurijs/nieuws/2013-01-26-solozege-bob-de-vries-na-barre-tocht

 5. glijer

  glijer New Member

  nieuwste draai EWMCF koud!!
 6. ijsfan

  ijsfan Member

  er zitten misschien wel wat nachten met lichte negatieve temperaturen aan te komen, maar positief overdag, dus richting schaatsen ben ik niet zo optimistisch, en als er niet snel echte koude te zien is op de weerkaarten is het niet meer voor dit jaar vrees ik
 7. glijer

  glijer New Member

  Een Scandinavisch hogedrukgebied?
  Dan komen we bij de laatste kaart, nummer zes. Net als de vorige berekeningen gaat het hier om de hoofdberekening van het ECMWF model, uit Engeland. Op de zesde kaart staat zowel de grondsituatie als de situatie op 5 kilometer hoogte voor zaterdag 9 februari. In dit geval heeft de hoofdberekening de visie dat er boven Scandinavië een hogedrukgebied tot stand komt. Dat hogedrukgebied vindt zijn oorsprong in de uitloper van het hogedrukgebied dat boven de Azoren ligt en zich de komende tijd noordwaarts uitstrekt. Als zo’n uitstrekking (zo’n rug) maar ver genoeg weet te komen, kan deze zich met een aparte afsnoering nestelen boven Noord-Europa. De hoofdberekening doet dat. Fraai nieuws voor de winterliefhebber. Al moeten we daar gelijk bij vermelden dat lang niet alle opties van het ECMWF model ditzelfde doen.


  bron weer.nl
 8. ijsfan

  ijsfan Member

  de spreiding tussen de verschillende members van ECMWF wordt vanaf vrijdagnamiddag echt wel groot : dus één mogelijke optie kiezen is eerder gokken vrees ik :? maar het is natuurlijk wel een mogelijkheid :) GFS geeft op langere termijn wel iets frisser weer, maar zeker geen grote vorst : dus de schaats-optie is op dit ogenblik nog niet echt een duidelijke optie vrees ik, het kan natuurlijk snel gaan als er diepvries-koude aankomt, maar als er de komende dagen niks verschijnt op de weerkaarten is het over voor deze winter
 9. ijsfan

  ijsfan Member

  het zal dus ten vroegste voor volgende winter zijn vrees ik :(

  hopelijk mag ik hier dan veel voorspellingen plaatsen...;) :)
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  toch zuur. Het vriest elke nacht en we kunnen er niks mee... :(
 11. ijsfan

  ijsfan Member

  Het ziet er naar uit dat we eind volgende week een "11-steden configuratie" krijgen op de weerkaarten, met aanvoer van Siberische koude, maar te laat op het seizoen, jammer van de timing :cry:
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  dat wil zeggen dat het gewoon niet koud genoeg meer is? Want op zich bevriest water in maart ook wel als het -10 wordt...
 13. ijsfan

  ijsfan Member

  idd ;) de zon begint al te veel kracht te hebben, die koude komt pas donderdag of vrijdag aan, dan zijn we al eind februari en dan moet de aanmaak van de ijsvloer nog starten, jammer genoeg te laat, alle weercomputers die ik heb bekeken berekenen die Siberische koude
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik snap dat een sterke zon ongunstig is en ik geloof je ook meteen dat het dus niet gaat werken

  maar ik wil altijd alles begrijpen ipv aannemen: hoe zit dat dan? als er kou uit Siberië hierheen komt waardoor het -10 wordt ('s nachts), ontstaat er toch gewoon ijs? Zon zorgt er dan toch hooguit voor dat het wat langzamer gaat? Of komt er geen -10 aan maar -5? Maarja, dan gaat het in januari ook al niet snel...

  Op weeronline.nl zie ik voorspellingen dat het geprutst van de afgelopen 2 weken gewoon verder gaat na dit weekend: wel vorst, maar niet iets waar we wat aan hebben.
 15. ijsfan

  ijsfan Member

  er zit echt wel een stevige oostenwind aan te komen (natuurlijk al niet gunstig richting wakken en ijsaangroei maar als er -20 °C aankomt met die oostenlucht vriest het toch wel dicht), maar eind februari en zeker begin maart worden de nachten al een pak korter (minder tijd om af te koelen) en staat de zon hoger (= meer kracht) en schijnt ze langer, dus die diepvries koude uit Siberië wordt onderweg ook meer opgewarmd dan bv. tijdens begin januari, je hebt zo laat op het seizoen echt heldere nachten nodig om voldoende afkoeling te krijgen, maar dat betekent dus ook overdag veel zon > schaatsen begin maart lijkt me mogelijk (ik spreek nu niet over deze situatie) maar een tocht begin maart is onwaarschijnlijk (tenzij het rond 10-15 februari al is beginnen vriezen), maar echt eind februari nog aan een ijsvloer beginnen is te laat, daarom ook dat ik enkele dagen geleden al had gepost dat het niet meer voor deze winter ging zijn
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  Samengevat: als het koud genoeg is kan je ook in maart nog wel een tocht hebben, maar de kans dat het koud genoeg wordt is zeeeeeeeeeeeeer klein door die invloeden van de zon. Ik snap. Thnx!

  en voor deze winter rekende ik sowieso al nergens meer op, of er nou oostenwind komt of niet...
 17. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Het zou al fantastisch zijn eind deze maand nog "kleinschalig" op natuurijs te kunnen rijden.
  Een Elfstedentocht heb ik voor de komende halve eeuw al afgeschreven.
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  och ja, die tocht. Ik reageer eigenlijk vooral op de weersverwachtingen met in mn achterhoofd "zelf op natuurijs schaatsen". Die tocht heb ik deze winter geen seconde in geloofd.

Deel Deze Pagina