EK allround en sprint 2019 Collalbo 11/13 januari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

  1. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Dat is natuurlijk onzin. Hoeveel toeschouwers uit de genoemde landen verwacht je bij het aanstaande WK Afstanden? En hoeveel TV-kijkers? En hoeveel toeschouwers zaten er in de jaren '50 en '60 op de tribune bij allroundkampioenschappen in Moskou, Oslo en Göteborg? Bij het WK allround in 1962 zaten er dagelijks meer dan 100.000 toeschouwers op de tribunes van het Lenin-stadion. Al organiseer je het WK afstanden nu 100 jaar op rij in de Verenigde Staten, dan kom je in totaal nog niet aan een dergelijk aantal. En dat heeft niet alleen met de capaciteit van de ijsbanen te maken. Het allrounden was daar natuurlijk ook niet groot, maar schaatsen is en blijft daar nu eenmaal altijd klein. Ook met WK afstanden.

    Het WK afstanden is internationaal nog steeds een klein sportevenement. Totaal niet te vergelijken met de populariteit van het allroundschaatsen in het verre verleden in enkele landen. Of met de Vierschanzentournee, WK IJshockey, of WK skiën tegenwoordig.

    Het probleem is dat schaatsers, trainers en bonden doen alsof dat WK Afstanden zo heel veel belangrijker is dan al het andere. Maar dat valt wel mee. Het ene is alleen net ietsje minder klein dan het andere.
    Nogevendit en Duif vinden dit leuk.
  2. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Ze is niet geblesseerd, ze bereid zich voor voor de WK
    Lisan vindt dit leuk.
  3. Spruit

    Spruit Active Member

    Ik erger me er ook al tijden aan dat de worldcups niet serieus worden genomen. Dit jaar wordt het door een aantal schaatsers wel wat serieuzer genomen, maar dat is slechts omdat de finale op een snelle hooglandbaan gereden wordt.
    Zonder de worldcups hoef je het schaatsseizoen pas te starten halverwege januari en dan heb je nog steeds zeeen van tijd voor de overige wedstrijden.

    Bah, jammer. Rij je zo’n mooie vierkamp, sla je het EK over.
    Marcel Vos en De Keizer vinden dit leuk.
  4. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Laatste keer dat ze t ek reed was in 2016
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik vraag me dat dus af. Misschien minder in Zweden (logisch), maar wereldwijd is het WK Afstanden volgens mij echt heel veel populairder dan het WK Allround ooit geweest is.

    En ja, het wk afstanden is daarmee groter dan de rest. Zoals bij praktisch elke olympische sport (behalve de Amerikaanse sporten, voetbal en wielrennen, veel meer kan ik niet verzinnen) het WK met de olympische onderdelen het grootste is. En dat is best goed gedaan door de ISU, ze hebben een populair toernooi weten te creëren, populairder dan het schaatsen ooit was.

    Tuurlijk blijft schaatsen klein. En ik zit vooral met het gebrek aan geld in de (zeer dure) sport. Maar het WK Afstanden is niet de oorzaak van de neergang, maar juist de enige reden dat het nog redelijk goed gaat qua aantal landen. Zonder WK Afstanden was het schaatsen in niet olympische jaren gewoon nog een stuk kleiner.
    Laatst bewerkt: 8 jan 2019
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

    dus de oplossing zou zijn: elk weekend een World Cup organiseren. Niemand zal alle World Cups rijden, maar je hebt wel elk weekend een mooie wedstrijd. Half november tot half maart elk weekend schaatsen (met naast de world cup ook de WK's/EK's). Zoiets?

    Heb je ook de mogelijkheid om verschillende banen af te wisselen. Heerenveen, Inzell, Hamar/Stavanger, Salt Lake, Calgary, Minsk, Collalbo, Boedapest, onbekend idyllisch plekje, Coolste Baan onder de Eiffeltoren, Urumqi en Tseljabinsk in 1 seizoen.
    chicagodude en EenBrabander vinden dit leuk.
  7. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Dan zul je waarschijnlijk naar sprint- en allroundweekenden moeten met de World Cups. Als je elke week alle afstanden gaat doen krijg je waarschijnlijk echt een hoop prutsritten. Nu komen de meeste toppers nog wel bij 4/5 van de 6 World Cups, als je nog meer World Cups organiseert kunnen de toppers zich ook over extra weekenden spreiden. Ik geloof niet dat als je er 10 gaat organiseren de toppers er dan ook wel 7/8 doen. Daarvoor is de World Cup in het schaatsen gewoon niet belangrijk genoeg. 't Heeft simpelweg geen waarde. Het draait allemaal om de WK's en OS, ook omdat ze daarmee topsportstatus in eigen land kunnen verwerven.

    Wil je de World Cup écht interessant maken voor de schaatsers, moet je er gewoon dik prijzengeld aan gaan hangen. Er wordt hier op het forum weleens vaker gewezen naar het alpine skiën waar de toppers wel het hele seizoen in actie komen tijdens de World Cup, maar ja, een Shiffrin en Hirscher skiën ook meer dan een half miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar in de World Cup... voor een zege op het WK krijgen ze 'maar' 50.000 euro bijvoorbeeld. Dus daar is het WK behalve prestige niet zó belangrijk in verhouding. En laten we maar niet beginnen over het prijzengeld in het schaatsen, dat is echt een lachertje vergeleken met het skiën.
  8. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Schaatsen als topsport floreert momenteel in vier landen: Nederland, Japan, China en Rusland. In Nederland en Japan lukt het vrij aardig om commerciële partijen als geldschieter te vinden. In China wordt momenteel veel staatsgeld gestoken in het trainen van potentiële medaillewinnaars bij Peking 2022. Daarna zal dat ook wel wegzakken. Rusland lijkt er nogal wat geld voor over te hebben om hun schaatsers de wereld rond te laten reizen.

    Voor alle andere landen geldt dat het schaatsen draait op een beperkte hoeveelheid staatsgeld. Logisch, want topsport is niet een product waar de overheid zich primair mee bezig dient te houden. Als vangnet wel, vanwege de maatschappelijke voorbeeldfunctie voor de promotie van sport, maar niet meer dan dat.

    Het is vreemd dat geopperd wordt om elk weekend een WB te organiseren. Hoe dan? Het organiseren van een WB kost een schaatsbond tijd en geld. Het is niet toeval dat Japan er dit seizoen twee achter elkaar organiseerde. Er is vanuit andere bonden gewoonweg geen interesse.

    Alle problemen die het schaatsen momenteel ondervindt, zijn terug te leiden tot een gebrek aan privaat geld. Dat geld komt pas op het moment dat commerciële partijen een publiek van voldoende omvang kunnen bereiken. Kennelijk is het het schaatsen niet gelukt de afgelopen jaren om mensen te interesseren voor de sport. Dat geeft te denken...
  9. mi

    mi Well-Known Member

    Omdat het wel over het EK gaat toch maar hier gepost: Hij gaat dus iig door tot en met volgend seizoen! :D

    ‘Ik start bij EK allround nu niet als favoriet’

    Modbreak Lisan : Artikel verwijderd. Mag niet ivm copyright
    Laatst bewerkt door een moderator: 10 jan 2019
    Monique, strawbale, Camila en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, gebrek aan geld is een probleem. Een groot probleem. En meer wedstrijden organiseren maakt dat alleen maar groter: wedstrijden kosten meestal meer geld dan ze opleveren.

    Maar het is onzin om de 'schuld' vervolgens aan het WK afstanden te geven. Ik snap de neiging om de kip met gouden eieren te slachten in de hoop dat de andere kippen daar beter van worden niet...


    Maar genoeg geklaag, zoals ik al zei heb ik echt zin in dit weekend.

    Weer wordt vrijdag ideaal: van -7 tot 1 graad, een zonnetje. Zaterdag iets warmer en meer wolken. Zondag kans op sneeuw.

    https://www.accuweather.com/en/it/collalbo/1552180/daily-weather-forecast/1552180

    Ondertussen ook vandaag nog kans op wat sneeuw, voor het mooie effect.

    En nog een plaatje van Esmee Visser...

    [​IMG]

    Of anders Patrick Roest:
    https://www.instagram.com/p/BsYBzLsFskR/?utm_source=ig_web_copy_link

    Of Hein Otterspeer:
    https://mobile.twitter.com/heinotterspeer/status/1081585515441410048

    Of Dione Voskamp:
    https://www.instagram.com/p/Bd-sRaXFPIQ/?utm_source=ig_web_copy_link
    chicagodude vindt dit leuk.
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik vind het echt een denkfout om je blind te staren op het aantal fysieke toeschouwers. Ik heb de vergelijking vaker gemaakt. In 2005 kwamen 700.000 mensen (!!) in Rotterdam naar de Red Bull Airrace kijken. Zouden er Nederlanders zijn die nu nog één van die piloten op kunnen noemen?

    Zeker in een tijd dat sport nog niet live op tv was en er ook veel minder ander vermaak was, vind ik niet gek dat mensen massaal naar zo'n evenement gaan. Natuurlijk is het voor de sfeer geweldig als er veel mensen komen, en natuurlijk zou ik ook graag overal grote volle stadions zien. Maar hoeveel miljoenen Koreanen keken ook alweer op televisie naar de 500 meter voor vrouwen vorig jaar? Voor de grootte van de sport weegt dat toch zeker wel op tegen die 100.000 in het stadion van toen.

    Ik zit echt op de lijn van @Hakkie2 . De populariteit van schaatsen is veranderd. Mensen kijken op een andere manier, de sport is groot in andere landen en andere toernooien doen het goed. Maar dat de sport minder populair wordt, is zeker te betwisten.
    Laatst bewerkt: 9 jan 2019
    Eelco en Hakkie2 vinden dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Maar waar halen al die kleinere wielerwedstrijden hun geld vandaan? Kijk naar bijvoorbeeld Omloop het Nieuwsblad of BinckBank Tour. Daar zit de sponsor gewoon ín de naam. In het schaatsen zien we dat nergens. Het is niet fraai, maar misschien moeten we toch die kant op, want ik zie geen andere manier om meer wedstrijden te krijgen zonder hoofdsponsor voor de ISU...

    Sang-hwa Lee heeft meer volgers op Insta dan Sven Kramer of Ireen Wüst, ik zeg het nog maar een keer.
    G1ant vindt dit leuk.
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @EenBrabander: de naamsponsor is bij wielrennen lang niet altijd de grootste inkomstenbron, vaak betaalt de streek/stad flink geld. Waarom denk je dat Belgische klassiekers de laatste tijd regelmatig van beginstad en zelfs finishplaats wisselen? En van rittenkoersen is dat natuurlijk sowieso bekend, een tijdrit van de BinckBank tour organiseren kost een stad bijna een half miljoen.

    En koersen als Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en veel andere koersen van ASO en RCS sport maken verlies, het geld komt dan uit de winst van de Tour en de Giro.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  14. Spruit

    Spruit Active Member

    Die vergelijking vind ik altijd een beetje krom. Zuid-Korea is ongeveer 3x zo groot en als je haar volgers netjes door drie deelt dan zit ze tussen Sven en Ireen in.
    Vergelijk het eens met artiesten: enorm populaire Nederlandse artiesten hebben ook een fractie van het aantal volgers van populaire Amerikaanse artiesten.
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik ging eigenlijk vooral wat speculeren als reactie op EenBrabander. Meer niet. Was duidelijker geweest als ik even had toegevoegd: "maar ja, daar is geen geld voor"
  16. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    ????
    We hebben als ik het goed heb KPN nationale kampioenschappen en een Rabo Holland Cup. Meer wedstrijden zijn er hier niet.
    Je mag de Wereldbeker sponsoren (dat deed Essent vroeger), maar er is geen enkel bedrijf dat daar interesse in heeft. En dat lijkt me ook niet zo gek, als schaatsers dat zelf niet serieus nemen.
    De Oval Finale werd vroeger ook gesponsord en er waren premies voor nationale en wereldrecords. Dus gingen Europese toppers in maart daar nog heen.
    Er was wel geld, het is nu weg.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Saskia Alusalu heeft 33.7 duizend volgers en Estland heeft 13 keer zo weinig inwoners als Nederland. Ga je jouw berekening op haar account uitvoeren, dan kom je op 440K uit... honderd duizend meer dan Lee nu heeft.

    Ik bedoel: wil je meer wedstrijden, zoals een vierbanentoernee of een Bob de Jong 10 km Cup, dan moet er een sponsor voor die wedstrijden zijn, want de staat of de ISU gaat dat niet betalen.
  18. Spruit

    Spruit Active Member

    Dan is zij in mijn redenatie dus populairder/bekender in eigen land dan Sven en Ireen hier. Ik bedoel hier meer mee dat het aantal volgers vergelijken niet zo gemakkelijk is en dat het aantal volgers ook met andere factoren (zoals de grootte van het land) te maken heeft.
    strawbale vindt dit leuk.
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat vind ik een overhaaste conclusie (hoewel ze sportvrouw van het jaar is in Estland). We weten namelijk niet hoeveel procent van de volgers van Alusalu uit Estland komt. Als driekwart van haar volgers uit een ander land komt, zegt dat volgeraantal niet zoveel over haar populariteit in Estland zelf.

    Niettemin gaan er hopelijk meer Esten geïnspireerd raken om te gaan schaatsen door Alusalu. :)
  20. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En je hebt organisatoren nodig en schaatsers die deel nemen aan deze wedstrijden. Als ik zie hoe moeilijk de ISU het al had om dit jaar een volwaardige wereldbekercyclus voor elkaar te krijgen, vraag ik me af of je dat tij nog kan keren. Het Europese schaatsen rot niet weg aan de bovenkant, maar aan de onderkant. Waar in kleine landen geen jeugd meer doorkomt, maar dat dat nu ook het geval is in de oerlanden van het landen van het schaatsen als Finland, Zweden en Duitsland. Dat is al een tijdje aan de gang en dit jaar zie je dat dat echt begint door te werken bij de kampioenschappen en wereldbekers.

    En de schaatsers, tja....

Deel Deze Pagina