Doping in het schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Oxylus, 18 nov 2012.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  In het wielrennen vind ik het ook gek, daar is Thyrax nog niet eens als een echt probleem gesignaleerd, de astma pufjes en andere medicatie wel
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Vandaag won de 50-jarige Ketil Aalberg de 10 kilometer op de Harald Sivertsen Æresløp in Bjugn... in 15:31. Wel een PR en ruim twee minuten sneller dan de nummer twee, en de enige andere deelnemer. Ook de 100, 400, 500, 1000, 1500 en 3000 meter stonden op het programma.
  Elina en Duif vinden dit leuk.
 3. mi

  mi Well-Known Member

  upload_2019-4-7_12-12-38.png
  Nickel, Hakkie2, chicagodude en 3 anderen vinden dit leuk.
 4. mi

  mi Well-Known Member

  Holy mèn! Wat is hier gebeurd de afgelopen dagen?????
 5. Camila

  Camila Active Member

  Donderdag was het al 4 april. Toen was Van Enst dus al niet meer werkzaam bij Jumbo. Was hij het niet eens met het thyraxbeleid van de ploeg? Waarom zegt hij dit als het niet waar is? Vragen, vragen, vragen...
  Inmiddels is dus wel de oorverdovende mediastilte van Jumbo n.a.v. het artikel bekend.
 6. mi

  mi Well-Known Member

  En waarom duurt het 4 dagen voor een reactie? En waarom heeft nieuwsuur dit bericht de wereld ingestuurd zonder check bij de ploeg? Of hebben ze wel gechecked en....
  chicagodude en Camila vinden dit leuk.
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Dit vind ik echt heel bijzonder. ;)
 8. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dit is of crisismanagement nadat Jumbo heeft gezien dat mensen het niet begrepen en nou niet bepaalt positief reageerden (Op Twitter werd behoorlijk gediscussieerd een 1e kamer lid vroeg zich bijvoorbeeld af of dit uberhaupt wel mag, mensen uitsluiten vanwege een medische aandoening) OF van Enst heeft hieraan meegewerkt zonder dat Jumbo hier toestemming voor heeft gegeven, het is namelijk niet een kwestie van verkeerde interpretatie of Nieuwsuur die creatief geknipt en geplakt heeft, hij zij letterlijk dat sporters die Thyrax gebruiken niet welkom zijn. Het kan zijn dat JV het prima vond als hij dit op persoonlijke titel deed, maar dat dit uiteindelijk niet gebeurd is.

  Hoe dan ook een rommelig geheel, maar wel blij dat Jumbo dus (hopelijk) niet echt sporters gaat uitsluiten.
 9. mi

  mi Well-Known Member

  In dat laatste scenario had je toch al veel sneller kunnen reageren? Ik ben echt totaal verbaasd!

  Heeft 1 vd toppers nav de dreigende haaranalyses aangegeven toch wat te gebruiken? Is de arts met terugwerkende kracht per 1 april ontslagen (en zo ja waarom zeg je dat dan niet). Ik ga echt spoken bedenken door deze vreemde gang van zaken! Ben benieuwd of de NOS en nieuwsuur nu ook zo wijs zijn officieel te rectificeren?
  Laatst bewerkt: 7 apr 2019
 10. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Denk niet dat 1 van de toppers Thyrax gebruikt, ze zijn namelijk al een jaar bezig met extra controle dus dat zou de ploeg dan wel weten. Zou wel kunnen dat de schaatsers het er simpelweg niet mee eens zijn. Wat ik zei over de vriendschappen in het schaatsen telt natuurlijk wel, als Nuis, Kramer of Roest zegt dat ze het er niet mee eens zijn en ze het kunnen schudden veranderd dat natuurlijk wel iets. laten we eerlijk wezen de schaatsers van Jumbo kunnen zo ergens anders aanschuiven en zeker voor bijvoorbeeld Kramer/DDV maakt het echt niet uit waar zij hun carrière afmaken. Op dit moment hebben de schaatsers meer macht dan de sponsor/ploeg, er is genoeg ruimte bij andere ploegen voor een schaatser van Jumbo (misschien met minder salaris, maar er is ruimte) dus als een topper zegt, bekijk het maar met je beleid dan zijn ze weg en staat Jumbo nou niet bepaald sterk in die discussie.

  Wat ook kan is dat ze de reactie wilde afwachten, als de reactie van schaatsers en "gewone" mensen positief was geweest hadden ze misschien niks veranderd, de reactie van de gewone mens was alleen absoluut niet positief en dus moesten ze wel een statement maken. Als ze dit zo hadden gelaten dan was het aan het begin van het seizoen alleen maar erger geworden, nu hebben ze de kans dat het vergeten is wanneer het schaatscircus weer op gang komt.

  Wat mij eigenlijk nog het meest logisch lijkt is dat de teamarts zijn boekje te buiten is gegaan, dit baseer ik op het gebrek aan reacties uit de schaatswereld. Zowel schaatsers als oud schaatsers die toch vrij mondig zijn (Erben, Rintje, Mark) hebben geen woord geuit over deze situatie, het kan dus zijn dat Jumbo meteen na de uitzending het al in de schaatswereld gerectificeerd heeft en het pas later publiekelijk hebben gemaakt. Beetje gek, maar niet onbegrijpelijk als ze eerst met de teamarts wilde praten, je kunt tenslotte moeilijk zo'n statement maken als nog niet officieel is dat de teamarts weg gaat. Dat zou dus duiden op een direct ontslag (wat niet ondenkbaar is als hij echt dit gezegd heeft zonder medeweten of toestemming van de ploeg), maar ook bij een direct ontslag moet je nog wel even tijd nemen om dit te regelen.

  Dit laatste scenario zou ook verklaren waarom geen enkele Jumbo schaatser het bericht gedeeld of geliked heeft, ze waren op de hoogte van het feit dat er wat naar buiten kwam wat niet in lijn was met de daadwerkelijke visie van de ploeg. Dus opdracht is niet op reageren en eigenlijk compleet negeren.
  Laatst bewerkt: 7 apr 2019
  strawbale vindt dit leuk.
 12. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Niet de doping maar de teamarts in de doofpot, voor de verandering.
 13. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Het komt idd vooral over alsof van Enst op eigen houtje een interview heeft gegeven ( wat op zichzelf al vreemd zou zijn) en zijn eigen mening als beleid heeft opgevoerd. Zou ook zijn ontslagname per 4/1 verklaren, want je maakt mij niet wijs dat hij zo’n interview geeft terwijl hij al ontslag heeft genomen danwel wist dat hij wegging. Denk eerder dat JV hem de mogwlijkheid heeft geboden op deze manier de eer aan zichzelf te houden.

  Al met al een rare bedoening. Zou nieuwsuur dan ook vEnst zijn verhaal qua beleid niet geverifieerd hebben bij bijv. JV leiding voor de uitzending? Lijkt mij logisch maar misschien verwacht ik teveel van hedendaagse media....
  mi vindt dit leuk.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Nouja op zich is het niet gek, Nieuwsuur heeft waarschijnlijk gewoon contact opgenomen met de teamarts van Jumbo en gaat ervan uit dat wat hij zegt klopt, dat mag je toch verwachten van een teamarts. Het komt ook een beetje gek over om met een professioneel arts een reportage te maken en dan terug te gaan naar de organisatie om te checken of wat hij zegt wel klopt. Alsof je een onderzoek doet over de invloed van roken op kanker, daar een oncoloog over vraagt en dan het ziekenhuis nog even gaat bellen of wat de oncoloog zegt wel klopt. De reportage ging ook over medicijn gebruik in topsport niet over Jumbo, hij was dus waarschijnlijk gewoon als expert ingeroepen en is daarin te ver gegaan door zelf te beginnen over een beleid binnen Jumbo wat blijkbaar niet eens klopt.
 15. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Nou, dat is niet helemaal een goede vergelijking.
  Natuurlijk mogen ze er vanuit gaan dat een arts juiste informatie over een ziekte/medicatie etc. verstrekt. Echter gaan van Enst verder en verhaalt ook over een algemeen teambeleid bij JV, wat ook nog eens nieuw zou zijn. Dat mag mijns inziens dan wel gecheckt worden, zeker als het een vrij ingrijpbaar beleid is.

  Om jouw oncoloog-vergelijking erbij te halen: ja, wat die oncolooog zegt over de invloed van roken op kanker kun je wellicht wel zo opschrijven, maar als diezelfde oncoloog ook beweert dat het ziekenhuis waar hij werkzaam is geen kankerpatienten meer accepteert die nog roken, dan heeft hij het over een ziekenhuisbeleid en zou dat toch wel even gecheckt mogen worden, ja toch?

  Kortom, als dit interview in eerste instantie alleen over medicatie binnen de topsport ging, en vEnst begin zelf over het beleid binnen JV, dan zouden uitspraken over het laatste wel degelijk gecheckt moeten worden, naar mijn mening dan.
  Camila en mi vinden dit leuk.
 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dat vetgedrukte is niet zo gek, meestal wordt bij interne strubbelingen de hoofdpersoon de mogelijkheid geboden zelf zijn/haar ontslag in te dienen om gezichtsverlies te voorkomen, zkeer als die persoon eigenlijk altijd een prima werknemer is geweest.
 17. sysya

  sysya Well-Known Member

  Is toch niet de normale gang van zaken, Nieuwsuur gaat er vanuit dat van Enst een professional is en de waarheid verteld. Kan mij ook niet voorstellen dat ze Orie zouden interviewen en vervolgens Goetzee zouden bellen om te kijken of wat hij zegt wel klopt.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Het illustreert wel dat er op zijn minst onderwerpen zijn waar de club sportartsen het onderling niet overeens zijn. C vd Hoogenband rectificeert zijn opmerkingen in de Volkskrant, v Emst praat over ploegbeleid wat geen ploegbeleid is, Paul is eerder en plein public teruggefloten.

  Dit gerollebol in de media doet de sport en de sporters in ieder geval geen goed. Naast het feit dat ik nieuwsuur nooit meer serieus kan nemen.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Om een zeer gerespecteerd programma nou vanwege 1 fout item (en trouwens: ze zonden gewoon uit wat die man uit eigen beweging zei, ze vroegen hem er niet eens echt naar) niet meer serieus te nemen is wel heel drastisch. Dan kun je geen enkele nieuwsbron meer serieus nemen want ze zitten er allemaal wel eens naast (en de meesten zeer regelmatig, dat is zeker niet het geval bij Nieuwsuur).
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 20. mi

  mi Well-Known Member

  Combi met alle eerdere ongenuanceerde berichten? Veel insinuaties, weinig bewijs.

Deel Deze Pagina