Doping in het schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Oxylus, 18 nov 2012.

 1. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  De tijden van Ard & Keessie waren ook leuk.
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Klopt, maar terug naar dat lukt echt niet zonder tijdmachine
 3. Elina

  Elina Well-Known Member

  Wat een onzin weer, als je schildklier het niet doet. Daar kies je echt niet zelf voor... Dan ook geen Ventolin meer. Krijgen ook mega veel kinderen als ze snotverkouden en benauwd zijn. De doktersassistente geeft met alle gemak een herhaalrecept. Dus dan mag je niet meer profschaatser worden? En ook geen melatonine meer om je jetlag te overwinnen. Gewoon brood met pindakaas en verder niks...
 4. Elina

  Elina Well-Known Member

  Kunnen we niet ergens een lente-race organiseren, dan kunnen ze het over de snelste tijd in april hebben...
  EenBrabander vindt dit leuk.
 5. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Wat willen ze hier nu mee bewijzen bij Jumbo? De verhalen van de wielerclubjes die heiliger dan de paus wilden zijn kennen we intussen ook al...
  chicagodude vindt dit leuk.
 6. mi

  mi Well-Known Member

  Als je jezelf topsportarts noemt en je zegt dit hardop in de context van een groep topsporters (de context waarin hij het zei).....

  dat vinden wij niet raar, dat vinden wij heel bijzonder!’
  sysya en chicagodude vinden dit leuk.
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik vraag mij trouwens af in hoeverre de schaatsers in de ploeg het eens zijn met de beslissing, ik ben een behoorlijke social media volger en wat opvalt is dat niemand dit bericht deelt of liked. Sven Kramer liked alles wat los en vast zit (echt dat je denkt waar vindt die man de tijd), de rest van de JV formatie is ook echt actief op sociale media, maar geen enkele schaatser heeft het verhaal van Nieuwsuur of welk ander bericht dan ook gedeeld of geliked, ook de officiële pagina van JV heeft er geen aandacht aan besteed. Dit terwijl normaal gesproken aankondigingen als deze door de schaatsers en de staf gedeeld worden. Social media zegt natuurlijk niet alles, maar je kunt zien dat bijvoorbeeld Kramer wel gewoon online is en onderhand andere berichten liked, datzelfde geldt voor DDV en Jan Smeekens.

  Daarnaast spelen de onderlinge vriendschappen toch ook wel een rol, van de 3 bekende en nog actieve Thyrax gebruikers heeft Wust denk ik nog het meeste contact met de JV schaatsers, ze zit in het zelfde vrienden fietsclubje als het halve team van JV (Kramer, Nuis, Roest, DDV etc.), zal een interessant gesprek zijn op de fiets....
  Laatst bewerkt: 5 apr 2019
  Camila vindt dit leuk.
 8. mi

  mi Well-Known Member

  Daar zeg je inderdaad iets! Jac staat as we speak op een groentecongres, Kjeld pakt een babyslaapzak uit enz, maar geen woord hierover.

  Ik denk dat als de vigerende mening is (onder schaatsers) dat het om valsspelen gaat men wel uitgesprokener zou reageren. Ook al is het iemand die je kent (en bijv voor Antoinette is Ireen een grote concurrent en geen vriendin...).

  Blijkbaar is de mening van schaatsers genuanceerder? Of ze hebben opdracht gekregen van de persvoorlichter?

  KNSB reageert wel met nuance iig.
 9. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Zo, nou mijn mening is zo ongeveer dezelfde als @mi, wat dat betreft hoef ik die niet over te typen hier. Zeer aparte beslissing van JV, vooral dat het ook gaat om weigeren van degenen die het met geldige indicatie/noodzaak gebruiken.

  Als er nou een paar journalisten met ballen zijn, dan zou ik ze i.i,g. graag de volgende 2 zaken aan JV voor willen leggen:
  1) Dus een Wust is bij voorbaat al niet welkom bij jullie omdat ze bij noodzaak en door meerdere artsen onderschreven indicaties Thyrax gebruikt? (laat JV ze maar feitelijk zeggen dat bijv een Wust gewoon niet welkom is)
  2) Waarom weigeren jullie wel Thyrax gebruikers, ook al hebben ze het nodig, maar niet asthma-medicatie gebruikers? Waar bijv. van Thyrax niet eens is bewezen dat het prestatie-bevorderend werkt, is dat bij asthma-medicatie zoals Salbutamol juist wel heel erg duidelijk. Toch hebben jullie daar blijkbaar geen enkele moeite mee. Heeft dat misschien te maken met het feit dat meerdere van jullie schaatsers TUEs hebben voor asthma-medicatie (maar niet voor Thyrax)? En heeft jullie statement wellicht slechts te maken met het feit dat Thyrax toevallig even in het nieuws is geweest?

  Ben benieuwd wat voor flauwekul verhaal ze gaan ophangen ivm de 2de vraag. Vermoedelijk iets vaags als "zijn totaal verschillende medicaties (maar principe van weigeren en waarom zijn hetzelfde), salbutamol minder schadelijk dan thyrax, blablabla.

  Ook een vraag ingaande op de argumenten van de arts aangaande gezondheid zou goed zijn, alsmede een geralteerde vraag over de vitamine-preparaten van Orie. Zal wel niet gebeuren, al is het maar omdat Orie erom bekend staat nou niet bepaald goed te reageren op enige vorm van kritiek (en bovendien als het gaat om zijn eigen methodes vrij arrogant is, vind ik)
  Camila, Monique, LordMarcel en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 10. sysya

  sysya Well-Known Member

  Als het om doping gaat zijn ze vaak idd duidelijk, doping is slecht voor de sport, klaar, maakt vrij weinig uit wie daar dan bij betrokken is. Dit ligt duidelijk heel anders want je gaat sporters weigeren die helemaal niet bij doping betrokken zijn. Het kan zijn dat ze opdrachten hebben van een persvoorlichter, maar waarom? Als ze hier allemaal achter staan kunnen ze het bericht toch gewoon liken of delen, ze hoeven er helemaal niks over te zeggen, gewoon een like is heel normaal en doen ze dus ook eigenlijk altijd want als je ergens achter staat wil je een zo breed mogelijk publiek bereiken (waarom zou je anders uberhaupt meewerken aan een fragment van Nieuwsuur?).
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik zou heel graag zo'n discussie zien idd want ik denk niet dat ze er een goed antwoord op hebben.
  1) is al een heel slecht uitgangspunt, je zou in theorie dus de grootste Olympiër van Nederland weigeren omdat ze bepaalde medicatie nodig heeft om te kunnen functioneren, hallo Jumbo waar zitten je hersens?
  2) is misschien nog wel de belangrijkste vraag, waarom Thyrax en niet alle andere medicatie? Ze zeggen dat ze een signaal willen afgeven naar de jeugd, maar het enige signaal dat ze geven is dat medicatie verkeerd is en jonge sporters maar beter niet ziek moeten worden want dan zijn ze niet meer welkom. In het geval van Wust is haar schildklier probleem een gevolg van haar overtraindheid in het begin van haar loopbaan, maar dat gevolg had net zo goed chronische rugpijn of kapotte knieën kunnen zijn en dat is blijkbaar niet erg want met pijnstillers of operaties in je dossier ben je wel gewoon welkom bij Jumbo. Topsport is niet gezond dat erkent vrijwel elke topsporter, is het instituut topsport dan te ver doorgeschoten? Ja misschien wel, maar dat is een hele andere discussie en moet dus niet een argument zijn bij deze beslissing.

  Kramer zelf heeft zijn problemen met vitamine B6 gehad, had/heeft ook een TUE voor een Astma pufje, maar dat is geen probleem schijnbaar. Ik zei het al eerder, volgens mij willen ze een statement maken, maar wel 1 die hun uitkomt, als Roest of Nuis Thyrax nodig hadden waren ze hier niet aan begonnen want dan kost het hun een voor hun belangrijke sporter. Het gaat hen dus volgens mij niet om het medicijn, ze willen de moraalridder uithangen (red de sport van de misbruikers en blijkbaar gebruikers) en dit is toevallig het medicijn dat ophef heeft veroorzaakt en geen van de huidige schaatsers gebruikt het. Mooi, strik er omheen en uitzenden die handel.
  Camila en Monique vinden dit leuk.
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat Salbutamol zo bewezen prestatiebevorderend is, is ook niet waar.

  Maar ook hier slaat deze actie van Jumbo-Visma weer als een tang op een varken. En meestal komt zoiets heel hard terug, als je een zogenaamd "clean team" wil zijn, worden alle kleine dingen uitvergroot. Meestal totaal onterecht. Ik zou dan ook niet graag lid zijn van zo'n clean team. En inderdaad, mensen die Thyrax nodig hebben weigeren neigt gewoon naar discriminatie en is nog zeer dom ook. En ook nog eens onhoudbaar: wat nu als Kramer in november wat blijkt te hebben waardoor hij Thyrax nodig heeft, gooi je hem dan halverwege het seizoen op straat? Dat kan denk ik juridisch niet eens...


  Als ploeg moet je gewoon zeggen: we staan achter de dopingautoriteiten, gaan er van uit dat zij goed werk doen. Als zij iemand bij ons vinden die verdacht is zullen we volledig mee werken. En zolang niemand betrapt is door hen, staan we volledig achter onze sporters. Ook als ze een niet verboden middel of een TUE nodig hebben.
  Nickel, Monique, chicagodude en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 13. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Denk niet dat Sven dat allemaal zelf liket ;)
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Haha nee dat denk ik ook niet, maar een gedeelte sowieso wel dat heeft hij al wel eerder verteld.
 15. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind dit ook een tamelijk belachelijke actie van JV. Ik ben echt voor een keihard anti doping beleid en mensen die Thyrax gebruiken alleen om af te vallen vind ik erg dubieus. Maar zolang het niet op de dopinglijst staat kan je zelfs daar niet heel veel van zeggen. Maar het hypocriete aan JV is zoals al door anderen gezegd dat ze wel de astma pufjes uitdelen aan hun rijders. Vage grens. Ik vind Jac toch al redelijk irritant met zijn gezever over vitamines en nu gaat hij nog Roomser dan de paus doen, maar niet consequent.
 16. mi

  mi Well-Known Member

  De vraag is of het van Jac komt? Ik ben ook kritisch tav de vitamines maar Jac valt ook ‘onder’ het grotere geheel: de teamleiding van JV incl de schaats én wielerploeg.
 17. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik weet niet of het rechtstreeks van Jac komt of niet, maar hij is wel het gezicht van JV en op de één of andere manier heb ik niets met die man, hoewel het een fantastische coach is als je naar de resultaten kijkt.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Maar dit bericht kwam uit de schaatsploeg, niet uit de wielerploeg. En Orie is toch wel directeur van de schaatsploeg, al moet zoiets denk ik sowieso in overleg met Goetzee, de algemeen directeur.

  Maar goed, het hoeft niet van Orie te komen natuurlijk. Ik vind trouwens Orie een geweldige trainer, qua trainingswetenschap echt heel erg goed. Maar het is niet echt de meest geweldige peoplemanager, geloof ik. En dit is natuurlijk sowieso onzin. Opvallend is dat Plugge van de wielerploeg juist andersom denkt: die is juist uit de MPCC gestapt, de vereniging die allerlei onzinregels bovenop het dopingreglement wil.
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Volgens de media is de beslissing genomen op basis van de aanbevelen van de teamarts, uiteindelijk moeten Orie en Goetzee de beslissing nemen, maar het idee kwam van de teamarts.
 20. mi

  mi Well-Known Member

  De beslissing geldt voor de schaats en wielerploeg. Het is door nieuwsuur geframed als schaatsnieuws omdat het blijkbaar bij de schaatsers opviel in Korea maar zo brengt de arts het niet perse.

Deel Deze Pagina