"Anema ondernam matchfixing in Sotsji'

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 15 feb 2018.

 1. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Anema deed een onhandige poging om de financiële ondersteuning van de Franse schaatsers veilig stellen.
  Als Arie Koops verstandig was geweest dan had hij gezegd: 'Jillert dat doen we niet.' Daarna zou het hele voorval vergeten zijn.
  Maar nee, Arie gaat klikken bij het NOC/NSF.
  Jillert krijgt een brief.
  Ergens in de tijd gaat een van de inmiddels vele betrokkenen lekken naar de Volkskrant.
  Reden van dat lekken en waarom op dit moment?
  De Volkskrant vraagt informatie bij NOC/NSF.
  En nota bene halverwege de olympische spelen geeft NOC de brief vrij.
  Een rel is geboren.
  Ik uitte een scheldwoord toen ik vanmorgen op de radio hoorde dat een PVDA kamerlid er vragen over gaat stellen en weer toen ik later las dat de minister er ook iets van moet vinden.

  Nu de stelling:
  Jillert was onhandig en Arie Koops is een "#$^$&((
  alexander79 vindt dit leuk.
 2. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Precies wat ik ook dacht.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Erik Dijkstra had in DWDD meer nieuws over wat er zich in Sochi heeft afgespeeld. Volgens hem was er een campagne tegen Jorrit Bergsma bezig en hing er een hele negatieve sfeer. Luister en huiver.

  https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/382163 vanaf 21:20

  Hier hebben we het laatste nog niet van gehoord.
 4. Monique

  Monique Well-Known Member

  En waar haalt DWDD deze inside informatie vandaan? Waren ze erbij? Deze info kunnen we best met een korreltje zout nemen, het zou (gedeeltelijk) waar kunnen zijn maar het kan ook een broodje aap verhaal zijn. Iig lijkt het me niet dat mensen van DWDD het uit eerste hand hebben.
 5. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Opgeblazen gedoe ; het is van een niveau van kamervragen stellen over vals spelen bij een spelletje kaarten van kamermedewerkers tijdens hun lunchpauze.
  Bovendien "proberen vals spelen" in de topsport is heel normaal en er ook niets verkeerds aan.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dat stond volgens Dijkstra in dat VK artikel. Iemand die het hele stuk gelezen heeft?
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  De minister vindt er ook wat van: hij (zijn ministerie) wist het niet en had het wel graag willen weten, hij gaat met het NOC*NSF overleggen en wil dat er hard wordt opgetreden tegen matchfixing. Zaak voor de Tweede Kamer afgedaan. En natuurlijk moet het ministerie er van weten: de minister van sport is verantwoordlijk voor het NOC*NSF. Het zou pas slecht zijn als de minister hier geen reactie op had.
 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Broodje Aapmena?
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, ik... Anema was verbijsterd dat er volgens hem niemand blij was na de 1-2-3 op de 10km (ik kan me dat niet zo herinneren). Ook was hij boos dat Verweij van drie hoog uit een flat richting een langs lopende/fietsende Bergsma "hé, lul" riep.

  Uit de Volkskrant:
  In Sotsji was de verhouding tussen Anema, zijn pupil Bergsma en de andere leden van de achtervolgingsploeg (Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen) gespannen. De olympisch kampioen 10 kilometer trok zich op het laatste moment gefrustreerd terug voor de ploegdiscipline.

  Anema: 'Het breekpunt was dat Jorrit langs de Nederlandse flat in Sotsji komt en Koen Verweij van drie hoog schreeuwt: hee lul. Als je dan samen in een team zit, mwah. Jorrit is daarin een gevoelsmens.'

  Bergsma moest verantwoording afleggen bij Hendriks. Hij werd later huilend in het Olympic Park aangetroffen. Anema kreeg het gevoel dat het Bergsma en hem werd aangerekend dat Kramer op de 10 kilometer was verslagen. De sfeer in de Nederlandse ploeg was nadien te snijden.

  De coach: 'Ik was volkomen verbijsterd dat we een, twee en drie werden (Bergsma, Kramer, De Jong, red.) en dat niemand blij was. Dat is dan volkomen ontluisterend, een kafkaëske toestand. Het was verschrikkelijk. Vreselijk. Ik stond aan de bar, in de VIP-ruimte van het Holland Huis, iedereen was chagrijnig. Ik dacht: ik ben de boeman, we hebben het verkloot, het feestje.'  Verder staat er nog:
  De officiële waarschuwing van Hendriks kreeg Anema achttien dagen later, naar eigen zeggen nadat hij in een evaluatiegesprek met de chef de mission fikse kritiek had geuit op diens functioneren. Hij vond dat Hendriks deed aan klassejustitie. Hijzelf en minder bekende sporters werden gemaand officiële teamkleding van NOCNSF-sponsor Asics te dragen, terwijl Sven Kramer in het olympisch dorp straffeloos de eigen Nike-kleding droeg.

  Anema: 'Ik loop naar Sven en vraag 'm: zei Hendriks iets van je kleren. Nee, zei Sven, dat durft-ie niet.'
  Duif, strawbale en SprintMaster vinden dit leuk.
 10. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Blijft mijn stelling: Koops is een #//^&
  Hij had collegiaal kunnen zeggen "Jillert dat doen we niet".
 11. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dat voornamelijk Verweij het op Bergsma gemunt had was toch al heel lang bekend?
  Is ook 1 van de redenen dat Verweij me helemaal niks doet, hij lijkt me (kan het fout hebben natuurlijk) ook wel het type 'schoolplein-pestkop' die het liefste de stillere, schuchtere jongens als slachtoffers uitzoekt. Komt ook omdat ik in Bergsma bijna een kopie van mezelf zie qua algeheel gedrag/karakter, alleen had ik geluk dat pestkoppen het nooit op me gemunt hadden.
  In hoeverre Kramer daaraan actief meedeed is (dacht ik) nooit echt duidelijk geworden toch? In ieder geval heeft Bergsma nooit echt problemen gehad met Kramer, ook nadien niet dacht ik.

  Dat laatste stuk over kleding is natuurlijk alleen maar van Anema's kant, maar ik kan me best voorstellen dat dat waar is, de uithangborden van sportorganisaties (of welke organisatie ook) hebben vrijwel altijd een streepje voor en kunnen net even wat meer maken, terecht of niet.
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  En Bergsma en Anema zullen het best wel eens lastig gehad hebben in de schaatswereld. Ik kan me best voorstellen dat Bergsma zich niet thuis voelt tussen allemaal macho's. En Anema roept overal weerstand op door geen enkele concessie te willen doen, ik denk best dat andere coaches het lastig vinden om met hem te overleggen.

  Maar dan mag Anema nog steeds nooit, maar dan ook nooit, als Franse bondscoach met een plan komen met daarin "als er een Nederlander valt, zal Contin alsnog zorgen dat Frankrijk expres verliest". Daar ging hij ver over de schreef en dat weet Anema ook wel.
 13. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Was met JC (nr14) al zo - SK is dan ook een beetje de JC van het schaatsen (nooit een WK gewonnen)

  PS: dat van Verweij weten we strikt genomen ook alleen van kant van Bergsma/Anema
  Duif vindt dit leuk.
 14. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind het altijd erg lastig om zulke verhalen te beoordelen. Dit is het verhaal van de kant van Anema, er zal echt veel van kloppen maar misschien was er wel aanleiding voor. Dat weten we dus niet. Ik zou dus heel graag het verhaal óók van Sven, Koen en Jan willen horen. Ik denk wel dat het klopt dat de sfeer niet jofel was nadat Jorrit goud haalde. Sven is nu eenmaal een publiekslieveling (niet bij iedereen maar wel bij velen) en zeker na het Vancouver drama gunde men Sven zijn goud. En ja, dat hadden Jillert en Jorrit verpest. Natuurlijk is er geen enkel rationeel argument te bedenken om daarover boos te zijn, maar het beleven van sport is nu eenmaal meer een gevoelskwestie dan een rationele kwestie. Ik was toen ook pischagrijnig, net als donderdag. Het is wel begrijpelijk dat Jorrit zich dat aantrok. Je moet eelt op je ziek kweken als je van een publiekslieveling wil winnen.
  Duif en strawbale vinden dit leuk.
 15. Monique

  Monique Well-Known Member

  Dat Koops een grote lul is dat ben ik helemaal met je eens, dat vind ik al jaren.
 16. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Een beetje zoals toen Djokovic publiekslieveling Federer tot twee maal toe versloeg in de Wimbledon finale (2014, 2015)
  Monique vindt dit leuk.
 17. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Koops was een matennaaier... en that's that. En over het Bergsma plagen...da's publiek geheim.
 18. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Met het verschil dat er wel veel respect is voor Novak Djokovic, zie bijvoorbeeld het aanhoudende applaus nadat hij Roland Garros verloor in de finale van 2015. Bij die wedstrijd was juist hij de publiekslieveling. Jorrit Bergsma lijkt echter altijd de ongewenste winnaar te zijn in de ogen van velen, dat is toch wel een lastige situatie voor hem. Als er echt een campagne was tegen Jorrit Bergsma dan hadden daar toch ook consequenties aan verbonden moeten zijn. Net als dat matchfixing niet thuishoort op de Spelen, hoort het wegpesten en uitschelden van andere atleten ook niet thuis op de Spelen.
  strawbale, Duif en alexander79 vinden dit leuk.
 19. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Inderdaad. Jorrit's goud in Sochi is het minst gewaardeerde goud in de geschiedenis van Nederland, kun je wel stellen. En dat men de campagne tegen Bergsma heeft toegestaan.... is exemplarisch.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Klopt, als er echt gepest werd is dat vele malen erger dan wat bijvoorbeeld Van Gelder deed. Maar als het enige voorbeeld een keer "lul" roepen door Verweij is, vind ik dat nog niet echt overtuigend. Is niet netjes en ik zou het zelf nooit doen, maar toch echt nog geen wegpesten.

Deel Deze Pagina