Algemene dopingzaken

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Eelco, 18 mei 2016.

 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  En nou maar hopen dat die sportartsen zich in de praktijk ook aan zo'n protocol houden....:rolleyes: want het opstellen en ondertekenen is 1 ding, het dan ook volgen weer heel wat anders.

  Misschien kom ik wat cynisch over, maar dat krijg je van het leven onder de huidige president hier....
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Haha tja ik hoop gewoon dat wat ze zeggen idd ook wordt uitgevoerd, misschien valse hoop, maar ik houd mij eraan vast.
 3. sysya

  sysya Well-Known Member

  Zit trouwens net het interview met van den Hoogenband te lezen, hij geeft aan dat een aantal schaatsers tijdens de OS hem geen inzicht wilde geven in hun medische dossiers, hun eigen sportartsen hadden dit wel (de hoofdarts kijkt deze dossiers in om bij een crisis snel te kunnen handelen). Dit waren 4 a 5 schaatsers (serieus zeg dan gewoon 4 of zeg 5, maar ik dwaal af), toevallig waren er ook 4 of 5 schaatsers die Thyrax gebruiken op de spelen. Er zijn daar dubbelingen in, interessant dat hij dit benoemt, overigens is het niet laten in zien van je medische dossier op zich niet heel gek, er zijn meer sporters die dit doen vanwege de geschiedenis met het uitlekken van dossiers (bij bijvoorbeeld Kramer). We weten van 3 schaatsers dat zij Thyrax namen tijdens de spelen, Das, Schouten en Wust. Daarnaast zegt hij dat Ingrid Paul een sporter begeleide die het middel kreeg, nou weet ik niet wie zij precies allemaal begeleid, maar ik neig toch naar Koen Verweij, de meeste andere schaatsers maken gebruik van hun ploegarts volgens mij en Paul was tijdens de spelen volgens mij geen ploegarts, maar wel de arts van Verweij.

  Over Ingrid Paul"'Ja, zij behandelde een van die sporters. Ze legde uit op welke gronden ze het had voorgeschreven. De algemene mening van de groep was toen: dat vinden we een zwakke indicatie. Dus Ingrid Paul is daar teruggefloten." Dit is dus een schaatser die toch gezien wordt als iemand die het middel niet perse nodig heeft en dus op dat randje tussen doping en noodzakelijke medicatie zit. Bij Das, Schouten en Wust is wel duidelijk sprake van een medische noodzaak

  Overigens is er nogal een ophef over dit interview, maar ik vond deze details wel erg interessant, de ophef gaat namelijk over zijn mening wat betreft de brief van de KNSB en de afhandeling van het hele gebeuren en niet over zijn details over de sporters tijdens de spelen.
  strawbale vindt dit leuk.
 4. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Zou me niet verbazen als bijvoorbeeld Ingrid Paul zich er niet altijd aan zal houden.
 5. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ook ik vond de details interessant - vandaar de link.
  Overigens staat onder het interview een reactie van VDH Sr, waarin hij zegt n.a.v. zijn uitspreken over de KNSB: ‘Ik heb me laten meeslepen door mijn eigen betoog en mijn passie voor het zo goed mogelijk organiseren en uitvoeren van de medische begeleiding van topsporters. Ik heb kwalificaties gebruikt die ik niet had moeten gebruiken en dat betreur ik.’
  Laatst bewerkt: 1 mrt 2019
 6. Willie82

  Willie82 Member

  Vandaag nog een groot stuk in de volkskrant. Ditmaal over het makkelijk verstrekken van astmamedicijnen en het zetten van een cortisonenspuit.

  Ik heb een papieren krant en heb nog niet gezocht of het artikel ook online staat zonder betaalmuur.
 7. mi

  mi Well-Known Member

  Begrijp me niet verkeerd: ik wil de waarheid weten!

  Maar dit seizoen doen diverse media waarvan oa de volkskrant wel structureel aan een potje ouwe koeien uit de sloot halen?
  Gaat blijkbaar om 2000-2010?
  En dat veel meer sporters dan niet sporters bij het blazen van een longfunctietest bronchospasmen (luchtwegvernauwing) laten zien is algemeen bekend en heeft met prikkeling door inspanning te maken.
  Uiteraard geldt ook hier (net als bij schildkliermedicatie) dat er een afwijking moet zijn voor je medicatie voorschrijft maar bij de schildkliermedicatie blijkt dit (volledig conform verwachting) toch een behoorlijke storm in een glas water en gezien de datering, het feit dat sommige longartsen in ‘08 blijkbaar buiten spel werden gezet en dat dit gewoon een bekend fenomeen is suggereert hier hetzelfde.
  Begint op een hetze te lijken?

  Het wordt pas echt interessant als sporters medicatie gebruiken waar ze geen attest voor hebben (en dat die attesten van -evt meerdere artsen zoals bij de thyrax nu is voorgesteld- altijd een grijs gebied beslaan, tja, dat zal zo blijven vrees ik) of als ze met de zak bloed aan hun arm betrapt worden.

  'Schaatsers zonder astma kregen medicatie van longarts'
  https://nos.nl/l/2274099
 8. mi

  mi Well-Known Member

  Ondertussen zet de nos eerder dit stuk online dan de loting van het wk! :mad:
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Zelfs een filmpje :(
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 11. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  je moet toch door de grond zakken op dat moment, je krijgt er bijna medelijden mee (let op het woord bijna)
 12. Willie82

  Willie82 Member

  Ondertussen winnen de Noren wel alles bij het langlaufen.
 13. mi

  mi Well-Known Member

  Er stond bij dat hij op het politiebureau heeft bekend! Zal lang gesprek geweest zijn denk ik!
  chicagodude vindt dit leuk.
 14. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Alhoewel ik zeer streng ben ten opzichte van dopingovertreders vind ik dat zo'n foto niet kan. Als deze man over 2 of 4 jaar weer mag sporten is dit de eerste foto die iedereen zal zien.
  chicagodude en ZeeKoei vinden dit leuk.
 15. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Dan kan hij altijd nog solliciteren bij het programma Spuiten & Slikken
  JohnZero en Eelco vinden dit leuk.
 16. mi

  mi Well-Known Member

  Hear hear Ritsma en Wennemars. Zij gebruikten het blijkbaar met attest. Dat weten we ook van bijv Veldkamp en Jan Bos uit die tijd.
  En het mag niet voor niks sinds 2011. Daar zit achter dat je elke sporter een longfunctie kunt laten blazen waar dit uitkomt.

  Conclusie v Ritsma (artikel in prullebak) ben ik het volmondig mee eens!
  chicagodude en JohnZero vinden dit leuk.
 17. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Ik vond het een goede reactie/uitleg van Ritsma en Wennermars.
 18. vergeer

  vergeer Well-Known Member

  Dione stijgt met stip! Ze legt eindelijk eens de vinger op de zere plek. Chapeau!
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 19. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  idd sterke Dione!
 20. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Ritsma-Wennemars op gegeven moment wel gigantisch rond de pot aan het draaien ook. Ok, er moet meer nuance in het artikel, oa ivm inspanningsastma en dergelijke, sporters gaan inderdaad vaker die medische noodzaak hebben o.a. door de omstandigheden waarin ze sporten, hebben ze gelijk in.
  Maar de kern van de zaak, daar gaan ze compleet aan voorbij, en dat is nog altijd dat (minstens) 3 sporters het zouden gebruikt hebben ZONDER medische noodzaak, DAT willen we weten want dan verschilt er weinig met epo pakken in dit geval... dus als je daarvan hoort als krant, dan mag je daar als krant zeker achteraan gaan!

  Het deed me heel hard denken aan hoe iedereen elkaar zat te beschermen in de wielren-nineties...
  VorstM, strawbale, Asterisk en 1 andere persoon vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina