WK afstanden, Heerenveen, 2-5 maart 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 nov 2022.

  1. Lotte Gevers

    Lotte Gevers Member

    De Nederlandse selectie:

    Vrouwen
    500 meter: Femke Kok, Jutta Leerdam, Michelle de Jong. Reserve: Marrit Fledderus.
    1000 meter: Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma-de Jong, Michelle de Jong. Reserve: Femke Kok.
    1500 meter: Antoinette Rijpma-de Jong, Marijke Groenewoud, Jutta Leerdam. Reserve: Joy Beune.
    3000 meter: Antoinette Rijpma-de Jong, Joy Beune, Irene Schouten. Reserve: Marijke Groenewoud.
    5000 meter: Irene Schouten, Sanne in ‘t Hof. Reserve: Marijke Groenewoud.
    Mass start: Irene Schouten, Marijke Groenewoud. Reserve: Elisa Dul.
    Ploegachtervolging: Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Joy Beune. Reserve: Elisa Dul.
    Teamsprint: Michelle de Jong, Marrit Fledderus, Isabel Grevelt. Reserve: Naomi Verkerk.

    Mannen
    500 meter: Merijn Scheperkamp, Dai Dai N’tab, Hein Otterspeer. Reserve: Stefan Westenbroek.
    1000 meter: Kjeld Nuis, Hein Otterspeer, Thomas Krol. Reserve: Joep Wennemars.
    1500 meter: Patrick Roest, Thomas Krol, Kjeld Nuis. Reserve: Wesly Dijs, Marcel Bosker.
    5000 meter: Patrick Roest, Marcel Bosker, Jorrit Bergsma. Reserve: Beau Snellink.
    10.000 meter: Patrick Roest, Jorrit Bergsma. Reserve: Kars Jansman.
    Mass start: Bart Hoolwerf, Jorrit Bergsma. Reserve: Louis Hollaar.
    Ploegachtervolging: Patrick Roest, Beau Snellink, Marcel Bosker. Reserve: Chris Huizinga.
    Teamsprint: Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer, Wesly Dijs. Reserve: Janno Botman.

    Ik zie een aantal opvallende dingen in de WK selectie van Nederland. Zoals verwacht, maar toch opvallend geen Rijpma-de Jong bij de ploegenachtervolging. Beune, Groenewoud en Schouten wel, Dul reserve.

    Géén Femke Kok en Jutta Leerdam op de teamsprint. Leerdam rijdt veel dat weekend en de teamsprint is op de 1e dag. Verder heeft ze dit seizoen nog geen 1 teamsprint meegedaan, dus dat zag ik wel aankomen. Kok heeft de teamsprints op de laatste na wel gereden dit seizoen. De dag na de teamsprints is de 500 meter, maar datzelfde geldt voor Michelle de Jong, die samen met Fledderus en Grevelt wel de teamsprint rijden. Opvallend, maar ook wel veelzeggend. Leerdam en Kok verdedigen hun titel dus niet, kan me niet voorstellen dat dat op basis van het commitment is in het geval van Kok. Te weinig hersteltijd voor Kok richting de 500 dan? Ook dat vind ik wel opvallend aangezien dat de enige afstand is die ze dat weekend rijdt. Wellicht wil ze daarop gewoon haar kunstje doen.

    Bij de mannen rijdt Dijs de teamsprint samen met Scheperkamp en Otterspeer. Botman reserve, dus Dijs sowieso op het WK. Bij de 1500 meter mannen staan 2 reserves: Dijs en Bosker. Is hier voorgesorteerd op het afzeggen van Roest, of heeft dit een andere reden?

    Het pleidooi van Hoolwerf voor Hollaar op de massastart heeft niet gewerkt, Bergsma start.

    Modbreak SprintMaster: de NL selectie er in gekopieerd vanaf Selectie WK Afstanden zonder surprises | Schaatsen.nl
    Laatst bewerkt door een moderator: 23 feb 2023
    HaagscheBluf, jay, alexander79 en 5 anderen vinden dit leuk.
  2. Duif

    Duif Well-Known Member

    Takagi, 5 individuele afstanden en waarschijnlijk ook nog de TP ? Pfoe, die gaat niet veel medailles winnen.
    Lotte Gevers vindt dit leuk.
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Takagi staat niet ingeschreven voor de TP en rijdt verder één afstand per dag, behalve op zondag, waar de 5 kilometer als laatste is na de 1500 meter.

    Het lijkt heel zwaar, en dat is het ook wel, maar het valt ook nog wel mee. Ik denk dat ze het gewoon heel leuk vind om al die afstanden te rijden, en met het schema is het ook nog mogelijk, dus waarom zou ze niet?
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Hoe vaak reed iedereen de team onderdelen?

    Dames
    Mass start finale: Groenewoud 5, Schouten 4, Dul 2, Groot 1
    Team pursuit: Schouten 2, Groenewoud 2, Beune 1, Dul 1, Groot 1, Rijpma-de Jong 1, Anema 1
    Team sprint: M. de Jong 3, Fledderus 2, Grevelt 2, Kok 2

    Heren
    Mass start finale: Bart Hoolwerf 5, Hollaar 3, Bergsma 2. Zowel Hoolwerf als Hollaar missen 1x de finale.
    Team pursuit: Snellink 3, Roest 2, Bosker 2, Jansman 1, Hollaar 1
    Team sprint: Scheperkamp 3, Otterspeer 2, Wennemars 1, Nuis 1, Botman 1, Westenbroek 1

    De dames mass start en heren team pursuit zijn heel duidelijk. Hooguit is het wat raar om nu toch weer Huizinga als reserve aan te wijzen. Heeft er misschien mee te maken dat anderen niet geschikt bevonden werden of zich op andere onderdelen richten (Jansman, Bergsma, Hollaar).

    Op de dames team pursuit en heren mass start lijkt Ritsma bewust niet voor een team uit één ploeg te kiezen terwijl dat makkelijk had gekund en ook misschien wel voor de hand lag. Hij kiest hier niet voor de makkelijke weg, er moet dus goed samengewerkt worden tussen de teams. Belangrijk signaal richting de toekomst! Verder reed Beune een erg sterke race in Tomaszow (alle rondes op kop) en heeft daarmee revanche genomen voor eerder afzeggen. Denk dat Ritsma daarmee ook een signaal wilde afgeven richting bv. Rijpma-de Jong die nu vrijwel onderin de hierarchie van het onderdeel staat. Bij de heren mass start heeft Bart Hoolwerf de (geringe?) kansen voor Hollaar om zeep geholpen door voor zijn beurt te spreken terwijl Bergsma zijn tong er telkens bijna afbeet om niet te zeggen dat hij liever met Harm Visser zou rijden. Hollaar deed het naar behoren in de World Cups maar Bergsma is wel nodig als het een zware wedstrijd wordt. Dat Bergsma twee van dat soort nationale wedstrijden won zegt genoeg en zijn aandeel in de winst van Hoolwerf in Heerenveen was erg doorslaggevend.

    Tot slot de team sprint: dit onderdeel lijkt er wel wat bij te hangen nu we daar niet met de sterkste schaatsers rijden. Geen Leerdam, Kok en Nuis. Bij de heren is Dijs een sterke vervanger voor Nuis. Bij de dames dan toch Grevelt, hoewel ik in het document zag dat de bondscoach zou selecteren uit de al geplaatste rijders. Dan moeten Leerdam en Kok echt niet gewild hebben.
    Laatst bewerkt: 23 feb 2023
    G1ant, Lotte Gevers en Marcel Vos vinden dit leuk.
  5. Duif

    Duif Well-Known Member

    Als ze in absolute topvorm zou zijn zou ze het kunnen, maar dat is ze niet. Verre van zelfs. Het tournooi begint voor de dames met de 3km, een afstand waarop ze eigenlijk kansloos is voor een medaille, maar die wel gevolgen zal hebben voor "haar
    afstanden" 500/1000/1500 en de TP. Afstanden waarop ze wel meedoet voor de prijzen. Best mogelijk dat ze het inderdaad gewoon leuk vind om elke dag een wedstrijd te rijden, en dat valt te prijzen. Als je haar zag genieten op de tribune bij het NK afstanden is ze ongetwijfeld een groot liefhebster.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  6. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Weet iemand eigenlijk waarom Takagi niet staat ingeschreven voor de TP? Zou toch logischer zijn dan bv de 5000 en 3000, waarop ze geen medaille kandidaat is, terwijl de Tp met Takagi een grote kans op een medaille heeft maar zonder haar een stuk minder.

    Is dit een gevolg van haar apart trainen met de Wit het hele seizoen?
    Duif vindt dit leuk.
  7. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Interessant. Selectie TP Vrouwen mag gewoon zo blijven voor de komende jaren... denk niet dat Rijpma-de Jong echt rouwig is/ zal zijn dat ze geen TP lid meer is.

    Kok heeft wel heel veel vrije tijd tijdens het WK: één afstand, that's it. Al is het misschien ook beter zo, want dit seizoen heeft ze toch moeite gehad met herstellen.
  8. Lotte Gevers

    Lotte Gevers Member

    Ritsma geeft uitleg. Wat betreft de ploegenachtervolging, Rijpma- de Jong heeft door ‘omstandigheden’ bijna geen World Cups ploegenachtervolging gereden en de anderen dames wel, daarom is ze niet geselecteerd zegt Ritsma.

    Wat betreft de teamsprint, de keuze van Kok maar ook Nuis om niet te rijden lag inderdaad niet bij Ritsma maar bij de schaatsers zelf. Kok rijdt de laatste ronde op de teamsprint, en dat is volgens Ritsma inderdaad niet te doen en vooral niet praktisch als je de dag daarna een 500m volle bak wil rijden. Kok wil wereldkampioen worden op de 500m en focust zich daarop. Dat is ambitieus maar het maakt mij zeer nieuwsgierig naar haar huidige vorm, ze zal het niet zomaar zeggen en haar kansen vast zien.

    Ritsma had ook Nuis graag willen opstellen op de teamsprint. In het artikel staat dat dit niet gaat omdat op dezelfde dag de 1500m wordt gereden? Naar mij weten is de teamsprint op donderdag, en de 1000 en 1500 op zaterdag en zondag? Goed, het zal wel een foutje zijn in het interview.

    Conclusie: het WK-programma zit de teamonderdelen in de weg.
    Dat wisten we eigenlijk wel, maar toch jammer. Hoewel we natuurlijk genoeg toppers hebben op de onderdelen.

    https://www.omropfryslan.nl/nl/nieu...ong-op-wk-afstanden-kok-slaat-teamsprint-over
    HaagscheBluf en G1ant vinden dit leuk.
  9. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Takagi reed de alleen in Stavanger in de achtervolgingsploeg, de andere twee ook al niet. Aan het begin van het seizoen was een van haar doelen om de nummer 1 op de Adelskalenderen te worden, dankzij een goede 5km. In Calgary is dat niet gelukt, misschien gaat ze dat in Heerenveen nog eens proberen? In ieder geval kunnen we haar na de 4 klassieke afstanden wel als de allround-wereldkampioen van 2023 beschouwen. Op papier dan.
    Marcel Vos, SprintMaster en Kristian vinden dit leuk.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik zou niet zo zeer zeggen dat het programma in de weg zit, maar meer de belangrijkheid die in de weg zit. Als Nuis net niet wint op de 1000 of 1500 meter gaat er altijd door zijn hoofd spoken of hij wel gewonnen had als hij niet de teamsprint gereden had en dat gaat Bert hem sowieso ook vragen. Schaatsers willen de zo perfect mogelijke voorbereiding en de teamsprint is uiteindelijk maar een leuk extraatje.
    HaagscheBluf en chicagodude vinden dit leuk.
  11. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Het meest opvallend vind ik de keuze voor Hallgeir Engebraten op de 5km. Dit na zijn ineenstorting in Polen. Het lijkt een gok.
  12. Lotte Gevers

    Lotte Gevers Member

    Klopt, zeker mee eens. Maar op de een of andere manier snap ik de schaatsers wel. Kok is bijvoorbeeld al twee keer wereldkampioen teamsprint geworden, maar nog niet individueel. Dan snap ik dat je nu denkt, ik ga er niks van laten afhangen. Zeker met het gegeven dat ze de tweede dag vaak minder rijdt (dit seizoen). Scheperkamp daarentegen is nog geen wereldkampioen teamsprint geworden, en ruikt daar misschien kansen. En heeft (waarschijnlijk) minder kans om dit jaar individueel wereldkampioen te worden.

    Dus ja, de individuele onderdelen worden belangrijker gevonden. Maar dat merk ik niet alleen aan de schaatsers. Zo bekijken de analisten en media het toch vaak ook. Het is heel ‘big’ als je individueel wereldkampioen wordt, en inderdaad ‘leuk’ als je wereldkampioen wordt op de teamsprint. Kan me nog herinneren dat Wennemars in Salt Lake zei dat het niet leuk is voor Kok dat de winst op de teamsprint haar 1e wereldtitel is. Beetje overdreven, maar zo wordt het wel gezien. Sporters willen vaak echt gezien en gewaardeerd worden voor de prestaties, en vaak krijg je dat meer als je individueel kampioen wordt (in het schaatsen).
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  13. Kristian

    Kristian Active Member

    I think Norway can afford to gamble on Engebråten. He is better than SLP if he can figure out his asthma problems.
    My main concern now is wheter all the other norwegian prospects will be fit in Thialf! It was a lot of illness in Poland...

    Unsual with so many norwegian medal chances, but no guarantees of course.

    Bjarne Rykkje and Jeremy Wotherspoon have had a great impact. :)
    chicagodude vindt dit leuk.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het programma is al lang bekend, zie ISU Speed Skating Results - Live (isuresults.eu) Tussen de team sprint en de 1000m zit een rustdag! Dus heeft Nuis geen goede reden om de team sprint niet te rijden. Hij wordt gered doordat men met Dijs een goede vervanger heeft. Het commitment van Nuis is dus wederom ver te zoeken. Het afzeggen van Kok kan ik wel begrijpen, zeker omdat ook Leerdam niet wil rijden.
    Lotte Gevers vindt dit leuk.
  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Oh ik snap het zeker, ik bedoelde het niet als aanval op de schaatsers. Vanuit hun oogpunt snap ik het zeker wel, en ik heb er persoonlijk ook weinig moeite mee omdat ik de teamsprint het minst interessante onderdeel vind.
    Lotte Gevers vindt dit leuk.
  16. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik snap dit niet. Antoinette heeft nooit van de daken geroepen dat ze voor de teamonderdelen wil gaan, maar Kjeld deed dat aan het begin van het seizoen wel. En toch laat hij het nu afweten. Het is vast wel iets ingewikkelder dan simpelweg het niet belangrijk genoeg vinden, maar ik ben benieuwd wat dat dan precies is.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik denk dat het toch simpelweg angst voor een eventuele valpartij of blessure is op de team sprint. En dan kan het toernooi meteen voorbij zijn. Het is waarschijnlijk ook de reden dat men Dijs nog niet heeft ingevuld voor de 1500 m.
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het gaat niet alleen om het WK, maar over het hele seizoen. Hij roept over dat hij ook de achtervolging wil rijden, en toch heeft hij over het hele seizoen precies maar één keer een teamonderdeel gereden: de teamsprint in Calgary. Ik kan me ook niet herinneren dat Ritsma de naam van Nuis genoemd heeft in interviews over de achtervolging nadat hij niet bij die eerste training was.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dan zal Nuis er na het missen van de eerste training/bijeenkomst misschien al wel uit gelegen hebben bij Ritsma m.b.t. de team pursuit. Als die aanname klopt, dan maakte dat het voor Roest ook makkelijker/had hij een excuus om in Calgary af te zeggen omdat Nuis daar dan toch al niet zou rijden. Want dat was wel de wedstrijd om Nuis in te zetten in een team met Roest en Snellink.
  20. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als dat zo is neem ik aan dat het alleen voor dit seizoen geldt en dat Nuis wel gewoon weer uitgenodigd wordt voor trainingen deze zomer, waar hij als hij geen blessures heeft zonder achterstand direct mee kan doen.

Deel Deze Pagina