Schaatssport aantrekkelijker maken ?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Tjeerd, 27 okt 2011.

  1. Davey

    Davey Active Member

    Omdat je eerst het kaf van het koren moet scheiden misschien? Waarom Wimbledon niet meteen met 2 man beginnen, of het WK voetbal? Het gaat er toch om om eerst die te 8 bepalen? En een manier is om er 24 te laten starten, de beste manier in mijn ogen. Als jij vind dat er 8 laten starten beter is, breek er een lans voor zou ik zeggen.

    Het punt is om de beste (3) allrounders aan te wijzen, en na 3 afstanden is al duidelijk dat de nr. 9 t/m 12 daar al niet meer voor in aanmerking komen. Dus is starten ook niet perse noodzakelijk.

    Laten we vooropstellen dat als je talentvol bent je niet in de b-groep zit, zo groot is de concurrentie niet op de 10km. Daarnaast is een talentvolle stayer over het algemeen wel in staat om zich via de 5 (top 8, onder de 6.25) te kwalificeren voor de 10. Als ie er zin in heeft natuurlijk, maar de meesten doen er nauwelijks moeite voor of komen niet eens meer op dagen.

    Het allrounden zal hoogstens het terrein worden van toppers op de individuele nummers die een poging wagen. Er zijn weinig talentvolle Russische stayers die op de 10 aan de tijd van een Blokhuijsen, Verweij, Kuck of Contin zijn gekomen. Dus om ze als b-rijders weg te zetten lijkt me onredelijk.
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Er zijn de laatste jaren steeds weer belachelijke regels doorgevoerd waarmee de ISU de toekomst van de sport alleen maar meer op het spel zet.
    1. Het inperken van het startveld tijdens WK sprint (4e afstand) en EK allround (3e afstand). Rijders zijn er toch en via ingewikkelde rekenregels wordt er toch een selectie gemaakt. Voor het publiek is dat raar. Zorg dan dat je voor het toernooi het aantal rijders terugbrengt.
    2. Dr Bibber regel: is simpel op te lossen door de regel te veranderen in de regel dat een schaatser niet met BEIDE schaatsen over de lijn mag komen. Dan maak je het als schaatser wel heel erg bont. Ben je meteen af van de waarschuwingen/ onnodige discussies.
    3. TP op OS alleen te laten rijden door schaatsers die een individuele afstand hebben gereden. Betekent dat sommige rijders 'plichtmatig' een 5/10 km gaan rijden.
    4. Mass-start, wel tussensprints maar die kunnen niet beslissend zijn voor de winst.
    Dit is allemaal gerommel in de marge. Je kunt beter duidelijke keuzes maken.
  3. Davey

    Davey Active Member

    Sommige regels zijn inderdaad niet echt goed doordacht maar ik zie de link tussen deze regels en de toekomst van de sport niet zo. Zijn er al cijfers van horden volgers die niet meer naar schaatsen komen of kijken vanwege deze regels? Zijn er al tientallen schaatsers overgestapt naar het skeeleren of shorttracken omwille van deze regels?
    Sommige dingen worden volgens mij toch overgedramatiseert.
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Veranderen zonder te verbeteren doet volgens mij wel mensen afhaken. Kijk naar de Formule 1, daar veranderen ze om de haverklap regels (verplicht bijtanken, verboden bij te tanken, verplicht op slechte banden rijden, extra pk-systeem invoeren, afschaffen, maximale breedte achtervleugel etc. etc.) en dat is één van de redenen dat ik er niets meer van snap en nooit meer naar kijk.
  5. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    hearhear ! De ronde van vlaanderen is ook zo'n mooie vergelijking. Een groot deel van het publiek is niet zo heel terzake deskundig, maar komt juist af op de monumemten van de sport. Dat weten ze er nog van, daar stappen ze zo weer in. De Muur, de Bosberg, en dan naar Meerbeke.
    De formule 1 heb ik ook een tijdje redelijk gevolgd, in de vorige eeuw alweer, maar het is moeilijk in te schatten waar het om gaat als je de regels niet meer kent.
    Dat je met steeds minder eindigt klopt niet erg als je de vergelijking met voebal maakt: daar doen juist steeds mer mensen mee. Straks op het EK al 24 ploegen, dat zijn de 24 x 23 = 500 beste spelers van Europa. Vergelijk dat nog eens met de beste 16 schaatsers.
    * Als de lange afstand te saai wordt, maak er dan een kwartetstart van.
    * Als je de 10 km afschaft omdat ie te lang is en niemand traint er nog voor, kun je met precies dezelfde argumenten de 5 km afschaffen.
    * Als bepaling van de beste allrounder wordt in skate offs nog wel eens een klassement over 1500 en 5 km (resp 3 km) opgemaakt. laten we in lijn daarvan dan naast de 10 km ook de 500 meter maar van het allroundtoernooi schrappen. Dus de eerste dag 1500 en 5 km, de tweede dag met een select veld de andere twee afstanden.
  6. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik neem aan dat het NK allround ook ingekort wordt tot 8 rijders op de 10km. Als (en met nadruk op als) de Gruno Bokaal nog terugkomt, hebben we met de Grote Meerkamp van Wageningen nog maar heel weinig allroundwedstrijden over. Misschien zijn er 10 tot 20 Nederlanders die volgend jaar een grote vierkamp rijden.
    En in het buitenland is het nog droeviger gesteld.

    Dat kunnen we toch geen wereldsport meer noemen. Dat is folklore. Net als de kortebaan, het schoonrijden en het barrel-jumping.

    Laat de ISU het dan ook zo behandelen en het als aparte toernooien van de kalender halen. Die toernooien zorgen er immers voor dat er van begin januari tot eind februari bijna niet geschaatst wordt. Die toernooien opofferen geeft zo veel extra mogelijkheden om tijdens de echte wintermaanden een interessante wedstrijdencyclus te organiseren!
  7. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    Trouwens: iemand die weet hoe het zit met de (nieuwe?) WB-limieten volgend jaar? Voorstel Argentinië zal wel niet zijn aangenomen, want anders had het al lang in het nieuws gestaan.
  8. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    De Volkskrant schrijft vandaag over een onderzoek met de titel "Langebaanschaatsen Voor en Na Sotsji" dat sportmarketingbureau 20knots heeft uitgevoerd namens de KNSB. Er is nog niets over op internet te vinden (het zal een dezer dagen wel worden geopenbaard), dus wat betreft de resultaten beperk ik me maar even tot wat de Volkskrant schrijft.

    Er zijn tientallen experts uit de schaatswereld (internationaal), 734 bezoekers van wedstrijden in Thialf en 396 actieve schaatsers ondervraagd. Het blijkt dat met name de schaatsfans erg conservatief en daarmee terughoudend met betrekking tot vernieuwingen zijn:
    - 93% wil de dweilorkesten behouden
    - 60% wil niet dat de sfeer Amerikaans opgepept wordt middels muziek en lichtshows
    - 71% wil dat het nationale ijsstadion in Heerenveen blijft
    - 80% wil de 10k behouden
    - 75% vindt dat de schaatskalender moet blijven zoals hij is

    De experts, de tv-kijkers en de schaatsers zijn iets minder conservatief. Toch houden de experts vooral de media verantwoordelijk voor de roep om vernieuwing en onderstrepen zij het belang van traditie. Aan de andere kant zijn in ieder geval de experts het er wel over eens dat het WK afstanden het hart van het seizoen moet worden en dat alle seizoenen een Olympische opbouw moeten krijgen (WK afstanden in februari, WK allround daarna).

    Nog een opvallend cijfer om mee af te sluiten:
    - Slechts 36% van de Thialf bezoekers vindt de kaartjes te duur.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ja duh, anders waren ze niet gekomen. :wink:
  10. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Haha, inderdaad. De bezoekers vragen is niet heel interessant. De mensen die wegblijven (bijvoorbeeld omdat ze een pokkehekel aan die verschrikkelijke hoempapamuziek hebben :)) is minstens zo interessant. (Maar wel moeilijker, dat geef ik toe). Je kunt ook bij het NK schoonrijden aan de vier bejaarden die langs de kant staan vragen wat ze ervan vinden en dan concluderen dat 100% van de toeschouwers vindt dat je aan schoonrijden niets hoeft te veranderen.

    Bovendien heeft het eventueel veranderen van schaatsen niets met Nederland te maken. Wij blijven toch wel kijken. De discussie heeft betrekking op de populariteit buiten Nederland. Redelijk nutteloze cijfers dit, dus. Wel heel opvallend dat het dweilorkest minder aan discussie onderheving is dan de 10 kilomter, blijkbaar.
  11. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

  12. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Laatste 16 werd laatste 12. Het hielp niets.
    Laatste 12 wordt laatste 8. Zal ook niets uitmaken.
    Wanneer wordt laatste 8 laatste 4?
  13. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Inderdaad. Maar denk je nu echt dat het schaatsen in het buitenland (op Noorwegen na, en dat is een allroundland) als kijksport wel populair wordt.
    Dat is het alleen bij de spelen en dan nog alleen vanwege de status.
    Ik stel voor om wel een onderzoek te houden waarom in Heerenveen bijna het dubbele aantal dweilpauzes zijn in vergelijking met Hamar.
  14. Mark

    Mark Active Member

    Het antwoord is simpel, voor een groot deel door het verschil in luchtvochtigheid
  15. JeedeBee

    JeedeBee Member

    Heeft het ook niet te maken met de grootte/hoogte van de hal?
  16. allard

    allard Active Member

    Dat lijkt me sterk, aangezien de lucht in thialf vrijdag gortdroog was..
    Ik heb het ijs dit weekend nooit echt slecht zien worden, dus begrijp niet waarom ze zo veel moeten dweilen tijdens de lange afstanden.
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Er moeten natuurlijk veel versnaperingen verkocht worden.
  18. proeme

    proeme Well-Known Member

    als het is ingepland, kun je dat vast niet zomaar aanpassen als tijdens de wedstrijd blijkt dat het ijs niet slechter wordt. Schaatsers houden in hun voorbereiding al rekening met die pauze. Haal je die weg, moeten ze ineens veel te vroeg de baan op...

    en als je van te voren al plant, neem je het zekere voor het onzekere. Ik snap dat wel, al vind ik zelfs als tv-kijker die pauzes vreselijk irritant.
  19. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Dat er minder mensen zijn tijdens de lange afstanden heeft misschien ook te maken met het volgende:
    - de lounges/vipruimten die door blijven schenken tijdens de ritten
    - het slecht georganiseerde OV
    - kpn clubhuis die ook tijdens de ritten open is.
    - minder ritten maakt het misschien minder spannend
    - dweilorkesten die al jaren dezelfde playlist hebben
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Maar dat kan toch tijdens die saaie eerste ritten op de 10 kilometer?

Deel Deze Pagina