Schaatssport aantrekkelijker maken ?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Tjeerd, 27 okt 2011.

 1. Tjeerd

  Tjeerd New Member

  De KNSB is alweer een tijdje bezig om manieren te verzinnen om de schaatssport aantrekkelijker te maken. Onzin natuurlijk, men moet gewoon weer terug naar het "oude concept". Ik kom al bijna 25 jaar in Thialf en andere stadions en volgens mij ziet dat er als volgt en heel eenvoudig uit en trekt dat nog steeds massa's mensen naar het stadion.

  1. Zorg voor minder grote toernooien in Thialf, één Worldcup in het voor- of naseizoen en één groot kampioenschap (EK of WK) en het stadion zit beide keren vol.
  2. De overige toernooien die normaliter minder toeschouwers trekken in kleinere stadions laten plaats vinden (denk aan bv. Groningen, Assen,Enschede e.d.), krijg je deze stadions ook vol.
  3. Hou op met die ellenlange intervieuws tijdens de dweilpauzes en laat het dweilorkest haar werk weer doen door de gehele pauze vol te spelen ipv 2 of 3 deuntjes, het publiek staat dan weer op de banken.
  4. Zorg dat de spandoeken (ook de grote met stokken) weer meemogen het stadion in, verhoogt de sfeer. (kijk maar eens terug naar de beelden tussen 1987 en 2000).
  5. Laat een ieder die dat wil (desnoods met een maximum van bv 2 of 3 blikjes) zijn eigen dorstlessers weer mee naar binnen nemen, wordt het ook weer wat betaalbaar voor de "gewone man". Deze blijft namelijk nu vaak thuis.
  6. Zet niet alleen viptenten neer, maar ook de feesttent met een (JK-entertainment) deejay voor de "gewone man". Kunnen we na de wedstrijden nog een paar uurtjes doorfeesten (vorig jaar was deze feesttent er niet tijdens het WK sprint en dat vonden velen met mij niet leuk). Voor u allen geeft dit naast de wedstrijden en de sfeer in het stadion extra glans aan een schaatsdag/weekend.
  7. Laat de beveiliging weer over aan de vrijwilligers van Thialf en niet aan de potige jongens van de sportschool, die lokken juist agressie uit, die er vroeger nooit was.

  Ben benieuwd naar de reacties en hoop dat de KNSB meeleest (en dat doen ze zeker).
 2. jezzels41

  jezzels41 New Member

  klinkt goed
 3. Trece

  Trece New Member

  Inderdaad, ben het helemaal met je eens. Schaatsen begint al net op voetbalwedstrijden van Oranje te lijken. Het wordt echt een sponsor-vip-feestje. daardoor zijn er bijna geen kaarten meer verkrijgbaar voor de toernooien en ook nog eens geweldig duur.

  Over de beveiliging kan ik kort zijn. Heb 15 jaar zelf in de ordedienst gewerkt bij en groot popfestival bij ons in't dorp. nooit problemen gehad. Totdat het bestuur vond dat er eens van die opgeblazen sportschool beveiligers moesten komen. inderdaad, een agressieve sfeer.

  Denk trouwens dat de ISU wel goed op weg is door de achtervolging en de massastart om het een beetje afwisselender en aantrekkelijker te maken. Vooral de massastart vind ik echt heel cool. in feite een klein marathon.
 4. Mary

  Mary New Member

  Natuurlijk zou het leuk zijn als de sfeer meer terugkomt en met een aantal punten ben ik het ook wel eens, maar:

  4. Je zal met je gezin van 4 personen kaartjes gekocht hebben en het 'geluk' hebben achter zo'n spandoek te staan. Jammer, volgende keer misschien beter zicht?! Dat kan echt niet.
  5. En als een idioot die blikjes het ijs op gooit of erger nog, naar een van de schaatsers?
  7. De vrijwilligers zijn niet professioneel opgeleid om eventuele incidenten goed op te lossen. Professionele begeleiding is tegenwoordig noodzakelijk. Het is nu eenmaal niet meer zo gemoedelijk als vroeger! Dat is erg jammer en ik vind ook dat bepaalde 'beveiligers' vast zelf maar geen dopingtest moeten doen zo erg zijn ze opgeblazen, maar als Thialf dat niet doet en er gebeurt iets, dan zijn zij aansprakelijk.
 5. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Ik vind het van de blikjes ook niet nodig, ik neem gewoon pakjes mee, is geen enkel probleem. Als iedereen blikjes bier mee mag nemen wordt de overlast van dronken supporters alleen maar erger.
 6. Tjeerd

  Tjeerd New Member

  Als er al last is van dronken supporters (volgens mij valt dat wel mee) dan zou dat niet liggen aan het "zelf meenemen van drank", zoals je weet kun je namelijk ook bier en berenburger in het stadion kopen. De enige reden dat ik kan bedenken dat je niet je eigen drank mee mag nemen is het feit dat Thialf veel geld wil verdienen aan een schaatsweekend en belachelijke prijzen voor een biertje hanteert (dit jaar zo goed als zeker € 2,-).
  En een reden dat het gevaarlijk kan zijn dat mensen blikjes op het ijs zouden kunnen gooien gaat er bij mij ook niet in, zie ik niet zo snel gebeuren, er komt hier toch een ander soort publiek dan bij het voetbal.
 7. Tjeerd

  Tjeerd New Member

  Ik denk trouwens dat we het niet te veel over die blikjes bier (mag ook cola of sinas zijn) moeten hebben, ik ben veel meer benieuwd naar de reacties in het algemeen mbt de eerder genoemde 7 punten en wat de mensen (= veelal kenners van de schaatssport) daarvan vinden.
 8. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik vind het prima als thialf niet alle toernooien krijgt, maar dat er ook wordt gekeken naar andere ijsbanen.

  Ik heb zelf nooit zoveel zin in een dweilorkest omdat de dweilpauzes voor mij ook sociale momenten zijn om bijvoorbeeld je (schaats)kennissen weer ff te spreken, als er dan een dweilorkest voor je neus speelt, is dat niet altijd fijn ;) Maar het hoort er toch bij :) Dus van mij mogen ze blijven, interviews vind ik trouwens wel leuk tussendoor omdat je dan ook wat mee krijgt van de deelnemers.

  Spandoeken met grote stokken....ik ben 1.61 dus als iemand die omhoog houdt en ik sta achteraan, zie ik dus niets?! Ik vind de boarding er de laatste tijd best gezellig uitzien met allerlei soorten vlaggen en dat was in Collalbo ook mooi!

  Feesttent heb ik geen behoefte aan want ik kom voor het schaatsen... ik heb eerder last van die dronken lui die daar vandaan komen dan dat ik er plezier van heb....Vriendinnen worden 'lastig gevallen' doordat ze een vlag uit je tas proberen te trekken, ik word door dit soort lui regelmatig uitgescholden omdat ik nu eenmaal niet-Nederlanders aanmoedig of ze gaan zonder pardon aan je spandoeken/vlaggen zitten... In Inzell was er wel een tent maar dan meer een "cateringstent" en ik vond het daar wel sfeervol.
 9. Tjeerd

  Tjeerd New Member

  Lisan, goed te horen dat je voor het schaatsen komt, volgens mij komen de meesten daarvoor, maar gezien je reactie, ben je niet van de sfeer die zo bij het schaatsen hoort (of moet ik het in de verleden tijd zeggen: hoorde).
  Trouwens vroeger werd iedereen aangemoedigd, dat is inderdaad een stuk minder geworden, maar dat je daar op aangesproken wordt tegenwoordig, lijkt me sterk. Die feesttent kan juist de oplossing voor jouw probleem zijn: als mensen teveel ophebben blijven ze daar wel hangen en zie je ze niet meer in het stadion terug, wat voor jou het schaatsen kijken weer leuker maakt. En ach die spandoeken: als je klein bent kijk je daar wel onderdoor en men houdt de spandoeken niet 4 uur achter elkaar omhoog.
 10. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  dat van die spandoeken had ik mij al vaker afgevraagd. Kom zelf niet veel in stadions, maar dat lijkt me een serieus probleem. Dus als daar (ongetwijfeld) klachten over binnen zijn gekomen dan vind ik het logisch dat ze verboden worden.

  Als blikjes niet mogen en pakjes wel, dan vind ik ook dit verbod uitstekend. Het geeft nou eenmaal overlast en sommigen (de minderheid) kunnen daar nou eenmaal niet mee omgaan.

  Ook de noot over de professionele beveiliging is logisch, maar helaas ook tegenwoordig noodzakelijk.

  Volgens mij moeten de dweilpauzes tegenwoordig korter kunnen. Als je met alle middelen zoekt naar procedures om de ritten korter op elkaar te zetten, maak je het totale programma flink korter
 11. Tjeerd

  Tjeerd New Member

  Ik wil trouwens nog wel iets kwijt over de feesttent: dit is echt een geweldige ontmoetingsplaats voor de schaatsfans. Zowel voor als na de wedstrijden ontmoet je daar jaarlijks weer vele bekenden die al jaren naar Thialf komen, dit geeft telkens weer een mooi reunie-gevoel. Tuurlijk zijn er altijd wel een paar van die gasten die er niet thuishoren, maar die heb je overal en vallen in het niet bij de vele leuke enthousiaste mensen/feestgangers.
  Ook brengen na de wedstrijd vele schaatsers en schaatsters (vooral op zondag) een bezoek aan de feesttent.
  Dat de feesttent er vorig jaar voor het eerst in jaren niet was is natuurlijk belachelijk, waarom mogen de VIP's elkaar wel ontmoeten in hun eigen VIPtent en wij als trouwe supporters niet ?
 12. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  @Tjeerd: Ik snap nu dat je een tent bedoeld voor schaatsfans die elkaar daar kunnen ontmoeten. Zo'n tent was er in Inzell ook voor leden van de Supportersvereniging.

  Een feesttent definieer en zie ik toch anders; daar heb je dronken lui waar geen zinnig woord mee te wisselen valt en die lui komen voor het bier en niet voor het schaatsen. Ik hou van sfeer, maar niet van sfeer van dit soort publiek. Misschien kijk jij hier anders tegenaan, maar ik vind het geweldig hoe het publiek achter een schaatser kan staan. Sfeer zoals toen met Wereldrecord van Carl Verheijen in 2005 en sfeer zoals met het wereldrecord van Sven Kramer in 2007, sfeer zoals in Inzell, of sfeer zoals het afscheid van Erben Wennemars in Dalfsen.

  En geloof me, ik word er dikwijls (negatief maar gelukkig ook positief) op aangesproken dat ik een bepaalde bevolkingsgroep aanmoedig ;)
 13. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Het vervelende vind ik dat veel mensen (waaronder de knsb) vinden dat er "entertainment" nodig is. Ik vind schaatsen al entertainment, anders zou ik niet gaan kijken. Ik wil helemaal geen DJ. Ik wil gewoon het dweilorkest in de dweilpauze, maar verder ook niks.
 14. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Wust is het niet met je eens :wink: http://schaatsen.nl/topsport-langebaan/ ... afschaffen
 15. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Ik heb het gelezen ja. Ik geloof niet dat een flitsende show meer mensen naar thialf gaat brengen. Overal en in van alles is Oud Hollansch opeens hip en populair, maar in het schaatsen (wat toch dat sfeertje heeft) wil opeens show.
  Zo'n show bij het basketbal is dan ook in Amerika, wij zijn maar nuchtere Hollanders.
 16. Tjeerd

  Tjeerd New Member

  Aan Lisan: met de feesttent bedoel ik ook de tent waar inderdaad ook wat dronken uitschot in rondloopt, maar dat zijn er op een volle feesttent niet zoveel, ik spreek uit ervaring. In deze zelfde tent is het voor mij de combinatie van vele leuke mensen ontmoeten en feesten na de wedstrijden. Tijdens de wedstrijden ben ik namelijk de hele dag in het stadion en mis ik geen minuut.
 17. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member


  Ik ben het hier helemaal mee eens. Met een DJ of met een zanger (3 dagen achtermekaar dezelfde D-zanger- Wk Sprint 2/3 jaar terug ugh) is het toch subjectief. De een vind het leuk, de ander niet. Maar wat we allemaal leuk vinden, is de essentie: het schaatsen. Al die poespas eromheen! Het moet gewoon overzichtelijk en spannend zijn, dan is het niet alleen in het stadion leuk, maar ook voor de tv.

  daarnaast, door alles maar zoveel in Thialf te houden, begint het ook allemaal maar op elkaar te lijken en denk je al gauw: alweer schaatsen, alweer Thialf, was dat vorig weekend ook niet../

  Die ellelange dweilpauzes (met in name Thialf) die totaal alle swung uit de wedstrijd halen- het duurt gewoon allemaal te lang. En begrijp me niet verkeerd, hoe meer schaatsen, hoe liever, maar dan moet er wel geschaatst worden.

  Op zich ben ik dan dus ook wel benieuwd hoe dan de Shorttrack afstandskampioenschappen op het NK gaan verlopen. Maar ik vind het juist wel heel interessant om te zien hoe een teamsprint, teampursuit, massastart zich gaat ontwikkelen. Ik vind dit extra leuke onderdelen, naast het traditionele schaatsen. Daar kan geen DJ tegenop...!
 18. Payday

  Payday Well-Known Member

  Laat niemand meer binnen na de start van het eerste paar. Dat verplicht de sponsor genodigden om gewoon te gaan zitten als de eerste start valt. Zo voorkom je dat de halve hal leeg blijft tot een paar ritten voor het einde met de Nederlanders.
 19. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Wat zal het dan leeg blijven. :)

  Ook ik kom louter voor het schaatsen en zal Thialf links laten liggen als het een soort vermaak wordt. Daarbij denk ik dat een DJ e.d. invloed zal hebben op de prijzen en die vind ik met name voor de worldcupfinale, de EK en WK al aardig hoog.

  Een ontmoetingsplek voor fans oké, maar een feesttent waarbij het meer om de alcohol gaat dan om het schaatsen hoeft van mij niet.
 20. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Ik heb 1 keer bij die bobo´s gezeten (van Essent) en iedereen werd dringend verzocht na de dweilpauze naar buiten te gaan en te blijven tot de volgende dweilpauze. Dus dat gaat niet op voor alle bobo's.

Deel Deze Pagina