Schaatssport aantrekkelijker maken ?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Tjeerd, 27 okt 2011.

  1. Bokito

    Bokito Active Member

    Cinquanta moet echt oprotten (ik kan en wil het niet anders zeggen), het zijn weer de bestuurdertjes die denken te weten wat goed is voor de kijkers en die van bovenaf de boel proberen te sturen met een proefballon als 'verkorte banen'. Waarom niet kiezen voor een 'grass roots' benadering en proberen het schaatsen succesvoller en populairder te maken van onderop door faciliteiten en een schaatscultuur aan te boren (Oost-Europese landen, Scandanavische landen, België)? Ik ben echt woest dat Cinquanta kritiek heeft op de dominantie van de Nederlanders, hebben we zo lang gevochten om de beste te worden, dan mag dat weer niet... Hoe zit dat dan in andere sporten Ottavio, langlaufen 30 km, is dat geen gras zien groeien en een Noor zien winnen ;)? Ik kan je een ding vertellen, als je niks structureels bij andere landen verandert helpen ook verkorte banen voor geen meter, dan worden we daar gewoon weer dominant op.
    Laatst bewerkt: 23 feb 2014
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De achterstand die het buitenland nu opgelopen heeft ligt denk ik vooral in de technologische kennis. Op allerlei manieren meten we hoe iemand door een iets andere lichaamshouding tijdwinst kan behalen. Dit speelt vooral op de sprintnummers.

    Om het schaatsen weer aantrekkelijker te maken, heb je juist weer buitentoernooien nodig. Niet vanwege ongelijke omstandigheden maar omdat kennis dan een minder beperkende factor is. Buitenlanders (m.n. uit de kleine landen) zijn ook meer gewend om buiten te rijden.
  3. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Vreemde redenering. Vergelijk: "Om de economische concurrentiepositie van ontwikkelingslanden op te vijzelen zouden we in het Westen alle technologie overboord moeten gooien omdat vooral het kennisverschil een beperkende factor is". De conclusie die je zou moeten trekken is omgekeerd: als kennis de beperkende factor is als klein schaatsland, dan moeten ze die kennis importeren. Zoals Nogevendit al aangeeft, dit gaat waarschijnlijk automatisch gebeuren. Niet voor niets is de wet van de remmende voorsprong een wet.
    jaap vindt dit leuk.
  4. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Topsport=(veel)geld=commercie.
    We moeten realistisch blijven, je kunt nog zoveel veranderingen/vernieuwingen in het schaatsen doorvoeren maar dan nog zullen er waarschijnlijk een flink aantal landen zijn die niet in een jarenlang durend project en wat een hoop geld kost zullen investeren, zeker als daar niet tot nauwelijks animo voor is onder de bevolking.
    Landen als bijv Ethiopië of Kenia zullen nooit een schaatsnatie worden, zeker niet als zij op de zomerspelen met atletiek/marathon etc beter presteren, ook kun je landen als Spanje, Portugal en Griekenland wel vergeten, zeker nu gezien hun financiële status en als ze al voor een wintersport kiezen wie zegt dan dat het langebaanschaatsen zal zijn, er zijn zoveel andere wintersporten die ook interessant kunnen zijn.
    Ik denk dat de vernieuwingen voornamelijk voor landen zullen gelden die al een schaatscultuur hebben, in meer of mindere mate, daar zal onze focus op moeten liggen, ervoor zorgen dat daar weer of nog meer interesse in het schaatsen komt.
    Ik denk dat het EK en WK allround wel op de schop moet, maak daar een kleine meerkamp van en laat de 10km op worldcups rijden, speciaal voor de echte stayers.
    Eigenlijk zou je er een EK afstanden bij moeten doen voor de specialisten in Europa die eigenlijk niets te zoeken hebben op een allround kampioenschap, die gaan vaak voor een specifieke afstandsmedaille terwijl die op andere afstanden amper mee kunnen komen, zo biedt je andere landen meer kansen om wedstrijden te rijden, daar worden zij alleen maar beter van en laat op de allround kampioenschappen de echte allrounders schaatsen, zo voorkom je ook soms echt dramatische ritten van bijv sprinters die toch ook nog een 10km moeten rijden, meestal proberen ze zich bewust niet te kwalificeren voor die afstand.
    Het is trouwens raar dat je wel een EK allround hebt maar geen EK afstanden.
  5. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Het buitenland heeft op alle mogelijke vlakken zoveel achterstand opgelopen, dat is niet in te halen.
    NL heeft idd alle mogelijke technologische kennis beschikbaar, heeft veel sponsors, veel geld, alle mogelijke faciliteiten
    Hoe kan het buitenland hier tegen op?

    Dit motiveert de buitenlandse schaatsers niet, je gaat juist krijgen dat ze 1 voor 1 af gaan haken.

    ik heb het al eerder gezegd maar het is alsof FC Barcelona in dezelfde competitie speelt tegen bv Feyenoord.
    hier heb je net zo n scheve machtsverhouding. Wat Feyenoord ook zou doen, nooit zouden ze op kunnen tegen het machtige Barca en de buitenlandse schaatsers die kunnen niet op tegen het machtige NL

    Voor ons machtig mooi, maar we moeten uitkijken dat onze mooie sport niet ten onder gaat aan zijn eigen succes

    toernooien in de buitenlucht dat zou het aantrekkelijker maken voor de kijker, maar of het ook extra buitenlandse schaatsers aan zal trekken vraag ik mij af?
  6. doddel

    doddel Active Member

    blijkbaar is men het door de oranje waas wat uit het oog verloren, maar vergeet niet dat de dominantie op de afgelopen spelen zeker voor een niet onbelangrijk deel (tot 3%, zegt men?) aan de pakken lag. Of zoals in een Belgische krant: 'technologische doping'.

    los daarvan, het lijkt me echt niet zo lastig om schaatsen terug populairder te maken: openluchtbanen op een mooie setting, grote tribunes en (quasi) gratis inkom. Mooie settings: tegen een prachtiglandschap, of op de grote markt van Brussel. Bedenk het maar.

    mensen willen spanning en drama. Dat krijg je allebei veel meer op openluchtbanen dan in de steriele hallen waar ze nu in optreden. Hoe krijg je ooit sfeer in de hal van Salt Lake City???
  7. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Heb je een link naar dat artikel? En hadden de Nederlanders andere pakken dan de Belgen?

    Wat betreft buitentoernooien zoals in het Olympisch stadion, maar dan op andere plekken. Voor! Dat wil zeggen: bij allroundtoernooien. Ga met het allrounden terug naar de geschiedenis van het schaatsen. Maak het heroisch. Traditioneel. Altijd met een 10 kilometer. En gewoon 40 deelnemers. Voor de traditionele schaatsfan.

    En ga met de World Cup en het WK afstanden juist de andere kant op. Snel. Hip. Nieuw. Binnen. Met een paar nieuwe onderdelen. En niet te veel deelnemers. Voor de niet-traditioenele schaatsfan. Jong publiek met name.

    Zoals je bijvoorbeeld in cricket ook duidelijk die tweedeling hebt tussen het traditioenele cricket zoals bij The Ashes wordt gedaan. En een WK 20-20, wat veel sneller en moderner is.
  8. doddel

    doddel Active Member

    helemaal voor!

    hier is de link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140223_00993883
  9. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Wat een onzin om een groot deel van de winst toe te schrijven aan de pakken, dhr Truuk, de maker van het Nederlandse pak, zei laatst zelf in Studio Sportwinter dat de winst door de nieuwe pakken nauwelijks meetbaar is, ook die van de Amerikanen, het ging zeer waarschijnlijk om honderdsten maar geen tienden van secondes.
    Vroeger toen men van de wollen pakken overstapte naar de echte gladde pakken was er wel degelijk een meetbaar en ook zichtbaar verschil maar dat is nu niet meer.
    Het enige wat je het pak zou kunnen verwijten is dat de schaatsers er meer zelfvertrouwen door krijgen maar dat zijn altijd maar speculaties, echt zeker weten doe je het nooit.
    Kijk maar naar de Amerikanen, zelfs toen ze weer overstapten naar hun oude pakken, wat hen toch weer meer zelfvertrouwen moesten geven, konden ze nog geen deuk in een pakkie boter schaatsen.
    Laatst bewerkt: 24 feb 2014
  10. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    In een sport waar je ook op 0.003 seconden kunt verliezen, lijken honderdsten dan toch wel belangrijk soms.
  11. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Misschien maar zoals gezegd, het is niet of nauwelijks meetbaar, dus er is geen enkel bewijs dat al die medailles mede door de pakken gewonnen zijn, dat zijn pure speculaties.
    De russen hadden ook nieuwe snelle pakken en toch hebben die nu ook geen vrachtwagen vol met schaats medailles gewonnen, wel een paar.
    Ik denk dat het meer een psychologische dan technische factor is.
    Er spelen zoveel meer factoren mee die het "voordeel" van een pak ook tegen kunnen werken, dus honderdsten of duizendsten vertalen zich niet altijd uit in winst.
  12. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    We hebben zeker niet daarom zoveel gewonnen. Maar het heeft ons ook zeker niet tegen gezeten.
  13. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Wat een walgelijk stemmingmakend artikel ! Door niet te wijzen op technologische slimmere zienswijze, met geld en betere tests, maar dit simpel
    technologische doping te noemen, wekt de jaloerse en nauwelijks deskundige Vandeweghe sterk de indruk, dat er hier sprake was van onsportieve en illegale voordelen.
    Later masseert hij de mening van de onwetende lezer nog eens met '
    , een link naar het epo-tijdperk, en passant dus ook nog even de Nagano-medailles aanvallend.
    Was trouwens niet SLC '02, en Turijn -'06 meer in de hoogtijdagen ? Maar dit terzijde.

    Vanderweghe, een mooi alter ego voor 'de weg kwijt', of het spoor bijster, stelt even verderop zelfs voor
    . Alsof het om de stof alleen zou gaan. De vorm, de combinatie van de verschillende stoffen op uiteenlopende lichaamsonderdelen, en de pasvorm zijn nou net de zaken die het vanderTuukpak uniek maakten.

    laat vanderweghe, een notoir dopingpublicist in België, zich bezig houden met de sporten waarmee hij meer connectie heeft.
    aldus vanderWeghe.
    De beide sweeps op de lange afstanden mannen zijn zeker niet uniek, en simpel te verklaren door het feit dat Nederland zich als enige nog echt druk maakt om die afstand. Dat is al langere tijd gaande, en heeft derhalve helemaal niets met de nieuw ontwikkelde pakken te maken.

    De sweeps op de kortere afstanden hebben juist weinig met het pak te maken op de 500, waar met name alternatieve trainingswijzen de doorslag hebben gegeven. Een meeschaatsende coach bijvoorbeeld, die zo 400 meter lang, in plaas van eenmaal per rondje dingen kan zien én kan doorgeven.
    En het oranje podium op de 1500 werd aangevoerd door een shorttrackster. Die dus uit een andere sport en een andere benadering kwam. Een truc die wellicht meerdere shortrackers hadden kunnen toepassen. En daarmee aantonend, dat het overheersen van Nederland met name komt omdat alleen in Nederland deze sport op hoog niveau en met de juiste technieken beoefend wordt.

    Vandeweghe gebruikt als schrijver dezelfde onoirbare technieken, (laster, leugens en suggestieve vraagstellingen) die hij een ander verwijt.
    Het zou hem sieren, eens met 'dezelfde stofjes' te strijden.
  14. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Het heeft ons zeker niet tegengezeten, dat is haast al een understatement.

    Ik ga nu ook even speculeren, ik zeg dat Koen Verweij goud had gehad als hij 1 of 2 ritten eerder had gereden, dan was het ijs waarschijnlijk net even iets beter geweest, dus minder uitgetrapt, en zou hij zeker een paar duizendsten gewonnen hebben op Brodka.:eek::rolleyes::D
    We hebben daarom een gouden plak verloren.LOL
  15. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member


    Ach, wat weet een Belg nu van schaatsen af.:eek::D
    Behalve dan Swings en NedBelg Veldkamp.
  16. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het probleem ligt niet alleen aan kennis, maar vooral aan het ontbreken van geld en faciliteiten. In de hele USA heb je precies 5 400m-banen, waarvan er twee nauwelijks gebruikt worden: die in Anchorage, Alaska en het oude stadion van Lake Placid. Dus hoeveel kindjes gaan er nu langebaanschaatsen in de USA?
    Ik heb net even gekeken voor het WK junioren, maar de USA kan niet eens de quota vullen voor het allround-gedeelte. Slechts 2 jongens hebben onder de 4.05 gereden, en slechts 2 meisjes onder de 2.10. En dan heb je nog een baan als SLC, waar je zo'n tijd kan rijden.
    Even de cijfers voor Nederland: 22 jongens en 46 meisjes hebben dergelijke tijden gereden.
  17. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Ja, dat zijn gewoon de kenmerken van een smalle sport. In Nederland doet ook niemand aan bobsleeen of schansspringen.
    Door de schaatscultuur, en het vlakke water, gaan er erg veel kinderen 's winters wel eens rijden. Van daaruit selecteert een grote groep talent zich al vanzelf uit.
    Dat is ook een van de redenen, dat er in Brabant en Limburg, en grote delen Zeeland, Zuid-Gelderland en de grote steden minder gereden wordt.
    maar daarbuiten krijg je dus ook jeugd zonder dat die dicht bij een baan wonen

    In het buitenland gaat het veel meer zoals hier bij andere sporten: die worden alleen beoefend door mensen die dicht bij zo'n faciliteit wonen.
    Als je bovenstaande cijfers 2 vs 22 en 2 vs 46, doortrekt naar de volwassenen, zijn de weinige VS medailles helemaal niet gek.
  18. Davey

    Davey Active Member

    Medaillespiegel allertijden:
    1 [​IMG] Nederland NED 35 36 34 105 20 25 24 69 15 11 10 36
    2 [​IMG] Verenigde Staten USA 29 22 16 67 20 13 7 40 9 9 9 27
    3 [​IMG] Noorwegen NOR 25 28 27 80 24 28 26 78 1 0 1 2
    4 [​IMG] Sovjet-Unie URS 24 17 19 60 12 10 9 31 12 7 10 29
    5 [​IMG] Duitsland GER 13 15 10 38 2 0 1 3 11 15 9 35

    Weinige medailles VS? We zijn ze pas in Sotchi voorbijgestreefd. En het ziet er niet naar uit dat een van de andere landen ze binnen mum van tijd voorbij zal vliegen.

    Note: Zelfs als je de alle Duitse Republieken of alle Sovjet staten bij elkaar optelt komen ze niet aan het aantal goud van de VS.
    Sidekick vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina