EK afstanden, Heerenveen, 5/7-1-2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 23 dec 2023.

  1. MAB

    MAB Active Member

    I think I saw you on television with your blue hair. What a shame he came fourth
    Inimene vindt dit leuk.
  2. Jimmy123

    Jimmy123 Member

    Zowel op de 5000 als de 1500 doet de laatste rit er morgen niet echt meer toe. Vind dat toch altijd wel jammer voor de spanningsboog van zo’n wedstrijd. Van mij mogen die laatste ritten toch wel op een andere manier worden ingedeeld.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wiklund reed zeker geen optimale race doordat ze zich liet opjagen door Groenewoud: elke ronde tenminste 0.3 sec verval, op een ronde na met 0.1. Daar zat veel meer in. Bij haar wereldtitel had ze over 5 rondes een verval van maar 0.2 seconden.
  4. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Was een heel goed weekend, maar kan hij het dit jaar weer waarmaken? Want dat was het sentiment.. iedereen rijdt voor zilver, maar Nuis laat zien dat hij nog steeds een factor is.
  5. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Benieuwd of ze de vorm richting WK kan terugvinden..
  6. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    WIkludn/Schouten toch de enige favoriet die geklopt zijn? Tenminste, Ik beschouwde De Boo niet als favoriet na precies 1 top-wedstrijd maar zonder enige ervaring op grote titeltoernooien.
  7. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Inderdaad verrassend sterk op deze 1000. Bosa misschien ook wel trouwens.
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Bosa reed een nieuw nationaal laaglandrecord (was 1:08.90 van Nenzi), dus hij is zeker in vorm. Op de 500 meter heeft hij het al met 34.99, dus als de Nederlanders weer rijden als een week geleden moet er wel een heel stuk vanaf wil hij gevaarlijk worden.
    chicagodude vindt dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wat is er loos met Lorentzen? Hij reed net zo slecht als de Noorse TP-mannen goed reden.
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Opvallend statistiekje. Groenewoud en Dul rijden bij alle drie de opeenvolgende 3km-wedstrijden in Thialf dit jaar een PR.
    Groenewoud: 3.58,08 (WCKT) -> 3.57,56 (NK Afstanden) -> 3.56,27 (EK Afstanden)
    Dul: 4.00,56 (WCKT) -> 3.59,87 (NK Afstanden) -> 3.59,30 (EK Afstanden)

    Zeker Groenewoud dit keer heel knap. Die uitputtingsslag van de derde NK-dag ligt pas 5 dagen achter ons en tussendoor reed ze nog een NK Marathon. Dat je dan met zo'n druk schema zo verbeten naar je eerste afstandstitel rijdt; uitzonderlijk!

    Dul verbeterde haar PR in oktober met 6,7 seconden en Groenewoud met 1,3 seconden (op hoogte al wel eerder 3.58 gereden). Mooi om gedurende het seizoen steeds groei te zien. Vooral ook hoeveel overtuiging in hun races zit. Dul en Groenewoud vallen die 3km echt aan (waarbij met name Dul opvallend sterk op haar tegenstander kan rijden). Kunnen in de trainingen al jaren toewerken naar het grote richtpunt Schouten en dat begint zich nu uit te betalen. Zie je ook al snel bij de Reggeborgh-mannen (Nuis, De Boo en Prins).

    Ik zag ergens een beetje op tegen het EK, maar dit was een mooie dag met veel sfeer. Nuis die nog even de jonge honden van zich afhoudt; Marijke die haar eerste - onvermijdelijke - afstandstitel pakt; het unieke Wereldrecord van de Noorse achtervolgingsploeg en Antoinette die in haar eentje een ''teamonderdeel'' wint.
    HaagscheBluf, fransvanbakel, Duif en 2 anderen vinden dit leuk.
  11. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dat laatste begint inderdaad wel steeds meer op te vallen, dat Schouten echt de onbetwiste nummer 1 lijkt te willen zijn. Ik snap best dat ze een echt winnaarstype is, maar ze is wel heel erg zuur elke keer als ze geklopt wordt. Zeker het moeilijk blij kunnen zijn voor nota bene een ploeggenote, en ook nog eens 1 die haar heel vaak aan de winst heeft geholpen bij de massstart, maakt haar er de laatste tijd niet sympathieker op.

    Voor mij persoonlijk dan. Aan de ene kant snap ik het wel, want zo competitief ben ikzelf ook ingesteld, maar aan de andere kant mag je na afloop van een wedstrijd ook wel iets minder gefocust zijn op het niet-winnen van jezelf.
    Laatst bewerkt: 5 jan 2024
  12. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Toch eigenlijk wel genoten vandaag. Heerlijk om even wat dieper op de meer anonieme rijders in te gaan.

    De 1000m viel me toch een beetje tegen, jammer dat Liiv niet naar het brons reed. Kjeld wel weer keurig.

    Wat betreft de 3000m is alles al gezegd: Groenewoud legde Wiklund haar wil op en dat zorgde voor een fenomenale rit en tijd. Lollo was een genot om te bewonderen. Als laatste inderdaad dat er een subtop ontbreekt.

    De TS is een circusnummer, pas.

    En on-ge-kend, wat reden die Noren een heerlijke achtervolging! Niet alleen de tijd, maar ook de uitvoering was subliem. Belooft nog wat voor Eitrem op de 5000m.

    En trouwens.. Ik had de Belgen graag zien finishen, want die waren toch zeer waarschijnlijk naar het brons gegaan. Lagen anderhalve seconde (!) voor ten tijde van de val.. Zonde!
    HaagscheBluf, fransvanbakel, Duif en 2 anderen vinden dit leuk.
  13. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    McGregor reed met 4:07.29 haar nationale record van 4:07.99 (gereden in Calgary) uit de boeken. Op laagland had ze nog nooit onder de 4:11 gereden, dus hier zit een hoop progressie in.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Top-8 ploegenachtervolgingstijden ooit, inclusief ijsbaan:
    3:34.22 NOR Heerenveen
    3.34.47 USA SLC
    3.34.68 NED SLC
    3.35.59 USA Calgary
    3.35.60 NED SLC
    3.35.90 RUS SLC
    3.35.92 USA Calgary
    3.36.11 NED Calgary

    En alleen laagland
    3:34.22 NOR Heerenveen
    3:36.62 RUS Beijing
    3:37.05 USA Beijing
    3:37.08 NOR Gangneung
    3:37.32 NOR Gangneung
    3:37.47 NOR Beijing
    3:37.51 USA Beijing
    3:37.71 NED Sochi

    De snelste laaglandtijd van buiten de OS was 3:37.97 van het vorige EK afstanden, 2022 dus.

    Ik had er vlaggetjes bij gezet met emoji, jammer dat die op dit forum niet werken.
    alexander79, fransvanbakel en Marcel Vos vinden dit leuk.
  15. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Het is ook maar net wat wij op beeld krijgen te zien. Schouten rijdt een bout-rit en weet als ze van het ijs komt al dat ze gaat verliezen. Vervolgens laat de NOS het gezicht van Schouten zien als die ''verwerking'' nog vers is. Met de topsportmentaliteit van Schouten telt niets anders dan goud, en dus staat dat gezicht op onweer en dat kan iedereen vooraf ook wel invullen. Dat Schouten nog geen 5 minuten later Groenewoud komt feliciteren en haar een knuffel geeft zien we alleen ver in de achtergrond als Schut en Tuitert al staan na te beschouwen.
    proeme, HaagscheBluf, fransvanbakel en 3 anderen vinden dit leuk.
  16. Lotte Meijers

    Lotte Meijers Active Member

    Ik spotte toevallig wel net voor de medaille ceremonie dat Schouten naar Marijke toeliep, een knuffel gaf en er zat zowaar een lach bij. Ben het verder met je eens hoor. Het is wel heel vaak heel zuur wat het lichtelijk onsympathiek doet overkomen. Maar ik kan ook wel weer begrijpen dat feliciteren, en een knuffel hetgeen is wat je doet en dat je niet zoals een de Boo een buig beweging maakt richting Nuis en op je Insta een foto zet met de winnaar zet en dat jij tweede bent geworden. Dynamieken liggen anders, maar maakt het inderdaad wel interessant binnen team Zaanlander.
  17. NienDND

    NienDND Member

    Zeer benieuwd naar de 1500 meter voor dames morgen. Beune start binnen tegen Rijpma de Jong, kan een lastige eerste kruising worden denk ik? En daarna Groenewoud tegen Wiklund.
    Ik ben zeer benieuwd hoe dat gaat uitpakken!
    jay en fransvanbakel vinden dit leuk.
  18. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    In beginsel een perfecte loting voor Antoinette met een laatste binnenbocht tegen Joy, maar haar optreden op de TS duidt niet echt op verbeterende vorm t.o.v. het NK Afstanden. Beune zou wel een fijne voorlaatste kruising moeten kunnen afdwingen. Marijke start binnen tegen Wiklund. Vrees dat Marijke opnieuw weinig aan haar tegenstander gaat hebben morgen. Een sweep voor de Nederlanders lijkt mij zeer reëel.

    McGregor tegen Van Elst in de laatste rit is wel een lachertje.

    Op de 5000m moet Eitrem al redelijk vroeg een tijd zetten (helaas met Loubineaud niet een gelijkwaardige tegenstander geloot). Leek vandaag absolute topvorm te etaleren, dus hopelijk daagt hij rest flink uit. Roest tegen Ghiotto daarna zal wel het hoogtepunt van de dag worden.
    jay, HaagscheBluf en fransvanbakel vinden dit leuk.
  19. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Als we iets weten van Schouten dan is het dat ze behoorlijk slecht tegen haar verlies kan. Geen verkeerde eigenschap en dat heeft haar naar eenzame hoogte gebracht. Groenewoud heeft echt een totaal ander karakter, lijkt het. Die is ook zeer gedreven, maar bij een nederlaag redeneert die meer vanuit het principe 'morgen een nieuwe dag, nieuwe kansen'. Zo lang Schouten op hoofdlijnen blijft winnen en de status van kopvrouw (waar ze inmiddels aan gewend is) behoudt, gaat dat goed samen. Als Groenewoud nu ook nog wereldkampioen 3000 meter en wereldkampioen allround wordt, zie ik daar wel een risicootje.
    alexander79 en chicagodude vinden dit leuk.
  20. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Is inderdaad de vraag hoe lang het nog goed blijft gaan. Dat Groenewoud de 3 km wint dat zat er al een tijd te komen.. ook op de MS wint Schouten eigenlijk gewoon omdat Groenewoud niet mag winnen. Op de 5 km blijft Schouten voorlopig wel de sterkste, maar is wel magertjes om status van kopvrouw te blijven behouden.

Deel Deze Pagina