WK Kwalificatietoernooi (WKKT), 26 dec t/m 28 dec 2020

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 17 dec 2020.

  1. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Vandaar de iets minder blije reactie van Bosker.. zowel hij als zijn vriendin niet naar EK, is wel balen.
  2. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik snap dat wel. Met 10 plekken moeten er al mensen voor de individuele plekken afvallen en als we er volgend jaar maar negen hebben dan is het nog een graadje erger. De massastart heeft minder aanzien dan de individuele afstanden in Nederland en het is ook niet zo dat we wel even makkelijk winnen. Om daar nou iemand specifiek voor aan te wijzen die niets anders rijdt is waarschijnlijk een beetje verspilling van een andere plek. En wat nou als Bergsma zich niet plaatst voor de OS? Dat is niet onmogelijk met Talsma en Roest op de 10k en Roest, Bosker, Talsma, en Kramer op de 5k. Twee mensen aanwijzen alleen voor de massastart is echt onmogelijk.
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Daar is ook geen reden toe. Indien de selectiematrix voor de Olympische Spelen de resultaten van het seizoen 2019-2020 meenemen (zeer waarschijnlijk, nu dit seizoen zo kort zal zijn) staan beide Mass Start plekken gewoon boven de derde plek op de 5000m of zelfs alle 500m plekken. Je kunt straks gewoon een specialist meenemen naar de Spelen. Of dat nou een Den Hertog, Hoolwerf, Stroetinga of Hekman is (of Bergsma, voor zover die zich eventueel niet op een individueel nummer al plaatst), maakt deze keer niet zo veel uit. Dat was de vorige cyclus anders. Nu kom je niet echt weg met het argument dat een Mass Start specialist (die dus alleen de MS zal rijden) minder toevoegt dan een derde 500m man.
  4. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Overigens lijkt dit gekke schaatsseizoen inmiddels weer een schaatsseizoen als elk andere; volop discussie over de Mass Start :D
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Maar dat geldt andersom net zo goed. Ook op de 500 meter wil je het liefst iemand hebben die het serieus neemt en geen 1500 meterspecialist die het als bijnummer ziet. Ergens zal je toch keuzes moeten maken om binnen die 9 namen te komen en dan is de vraag wat een Den Hertog toevoegt aan de medaillekansen op de Mass-start.
    mi vindt dit leuk.
  6. Duif

    Duif Well-Known Member

    Huh ? Bosker heeft zich gewoon geplaatst hoor.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  7. sysya

    sysya Well-Known Member

    Migraine lees ik nu op Nos, heeft ze vaker last van dus zou het zeker verklaren.

    Heel mooi baanrecord, het was al een keer bijna en nu er eindelijk onder, tof.
  8. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Antoinette de Jong heeft zich afgemeld voor de 5000 meter. Ik denk dat ze vol wil gaan voor een ticket op de 1000m.
  9. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Je hebt gelijk. Bosker gaat wel naar het EK.
  10. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Dan hebben we het nog niet gehad over de ploegenachtervolging. Als dit WKKT het OKT zou zijn, heb je alleen Roest en Kramer die zich zouden hebben geplaatst als ploegenachtervolging 'specialisten'. Zou de bondcoach het in zo'n geval aandurven met een Bergsma of Talsma (die zich eventueel zou plaatsen voor de 10K) in het team? De bondscoach moet in ieder geval beginnen om Talsma bij het ploegenachtervolging project te betrekken.
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Net even de mass-start teruggekeken en ik hoor Stroetinga achteraf tegen de scheidsrechter zeggen: 'als de eerste aansluit bij het peloton, moet het hele peloton eruit.' Maar dat is dus niet de regel. Die moet nog even op cursus.

    Jorrit Bergsma zegt tegen de scheidsrechter dat de regels eigenlijk moeten worden gewijzigd. Dat kan de scheidsrechter misschien via de KNSB doorspelen aan de ISU, maar voor deze wedstrijd kan de scheidsrechter daar natuurlijk niets mee.
  12. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat is wel gebeurd bij de dames tijdens de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Toen sloot een kopgroepje van 3 aan bij het peloton en moest het hele peloton eruit (hetgeen ook braaf gebeurde), ondanks dat niet iedereen daadwerkelijk gelapt was. Dat zullen jury en rijders dan maar met elkaar moeten verduidelijken, want de regels stellen het inderdaad niet zo zwart-wit.
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Volgens mij is de regel wel zwart-wit, want er wordt duidelijk het woord 'overtaken' gebruikt in de Engelstalige regels. Dan ben je dus ingehaald. En dat is niet hetzelfde als achteraan aansluiten.
  14. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat is wat ik bedoel en zo interpreteer ik de regels ook. Er wordt immers niet gerept over een peloton dat gelapt moet worden, maar individuele deelnemers. De regels worden echter door de jury (én de rijders) anders geïnterpreteerd, want dit is kennelijk wel de norm die de jury dit seizoen hanteert. Zoals gezegd; dit gebeurde bij de dames eerder dit seizoen ook al.

    Als ik het mij goed herinner speelde deze situatie eveneens bij de World Cup in SLC in 2019. Volgens mij werd toen ook het hele peloton uit de wedstrijd gehaald (althans, dat gebeurde niet, maar was wel de bedoeling) toen zij gelapt werden door twee koplopers. Toen werd ook niet iedereen direct ingehaald, dacht ik. Zie ook: https://live.isuresults.eu/events/2019_USA_0001/competition/12/results

    Kennelijk interpreteert de ISU de regel dus ook zo.
  15. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dan heeft de jury van die eerdere wedstrijd bij de dames dus een fout gemaakt.
  16. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Team IKO
    Dit team faalt tot dusver hopeloos. Met het vijftal Jorien ter Mors, Melissa Wijfje, Letitia de Jong, Esmee Visser en Jan Blokhuijsen hebben ze tot dusver nipt één startplek voor een groot toernooi verovert. Het terugtrekken van Jorien ter Mors bij het NK Allround, blijkt zo ook van misplaatste arrogantie te getuigen. Zouden de gebroeders Ten Hove te slap zijn als trainers van een topteam? Jan Blokhuijsen presteert niets en krijgt contractverlenging. Jorien ter Mors lijkt vooral zelf te bepalen wat ze doet. En Esmee Visser lijkt ook sturing te missen. En talenten als Femke Beuling en Tjerk de Boer ervaren dat ze door generatiegenoten aan alle kanten voorbij worden geschaatst.

    IKO lijkt me een team van zachte heelmeesters die stinkende wonden maken.
    Giel1 en Lorca vinden dit leuk.
  17. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Vandaag was in meerdere opzichten een historische schaatsdag. Maar het meest unieke is toch dat de levende legenden Ireen Wüst en Sven Kramer vandaag werkelijk door het ijs gezakt zijn. Dat notabene een dag na het veroveren van een startplek voor het WK Afstanden. Bizar dat we deze grootheden onverwacht mogelijk nooit meer een allroundtoernooi zien schaatsen. Aan alles komt een einde, maar dit was werkelijk een uniek en zeer lang schaatstijdperk. Zeer twijfelachtig of Nederland ooit nog zo'n '"schaatskoppel" krijgt.
    chicagodude, RodyTur10, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Jullie vroegen je misschien af: waar was de Brabander eigenlijk? Nou, die is hier. Ik heb inmiddels alles teruggekeken en ik schrijf het een en ander over deze schaatsdag. Niet te lang, er is al een hoop over gezegd natuurlijk, maar toch nog even. Het was enerverend genoeg. Boeiende en krappe overwinningen, gevallen heersers en, eh, snelle tijden.

    500m vrouwen
    De luchtdruk is lager dan ooit in het nieuwe Thialf, dus klaar zitten we voor persoonlijk records. Vanaf rit één, Selma Poutsma, gaat het hard. Vooraan in het veld is het de vraag wie níét een PR rijdt. Vanaf Isabelle van Elst (38.03) en Dione Voskamp (37.92) wordt duidelijk dat het echt heel heel HEEL snel gaat. Michelle de Jong rijdt ook een 37'er. Maar het gaat natuurlijk om die ene rit. De nieuwe klassieker op de 500 meter: Femke Kok versus Jutta Leerdam. Die duels hebben zich in een mum van tijd ontwikkeld tot van die ritten waarbij je vóór het startschot al op het puntje van je stoel gaat zitten.
    Pang.
    Tien zevenendertig. Tien eenenvijftig.
    Vierenvijftig negen. Vijfenvijftig een. Vijfenvijftig drie.
    Niet te veel naar die klok kijken.
    Kijk naar Femke. Ze ligt voor.
    Wat is die techniek toch geweldig.
    Finish.
    ZEVENENDERTIG NUL A... oh ze valt bijna... ACHT! En zevenendertig vierentwintig voor Leerdam.
    De eerste 500 meter is voorbij. Langzaam zakt de adrenaline weer. De onmogelijke tijden zijn dus toch gereden.
    Vooraf aan deze schaatsdag chatte ik met @Marcel Vos en sprak ik uit dat Femke Kok misschien wel een 36'er zou kunnen rijden.
    Een kolderieke voorspelling, ha !!! Femke een 36'er, dat kan toch niet. Een veel te grote stap.
    Maar nee hoor, wat komt ze dichtbij!!!

    Al is het ook nog wel heel mooi dat Thijsje Oenema het Nederlands record nog bezit. Dat was een fabelachtige rit, en helaas een van haar laatste wapenfeiten. Zou die tijd er nog aangaan?

    Het antwoord is nee in de tweede omloop. Valse start, extra spanning en gehits op records is te veel geweest. Kok wint. Leerdam is tweede. En Suzanne Schulting is de héél breed lachende derde.

    1500m mannen
    Nou, dan moet er 1:42 toch ook wel in zitten.
    Toch ???
    Van te voren leek me dat al vrij onmogelijk. Het was niet het moment in het seizoen ervoor. Krol is goed, maar niet in absolute topvorm. Nuis is weer redelijk in vorm, maar hij reed nog geen enkele 1500m. En Patrick Roest heeft daar de snelheid niet voor.
    Ha, we gaan weer PR's tellen. Er was een tijd dat PR voor zowel Patrick Roest als PR stond. Inmiddels zijn zijn PR's iets te scherp om in Thialf te verbreken. Behalve morgen op de 10km dan.
    Ik dwaal aaf.
    Louis Hollaar duidelijk niet. 1:45.24 is heel erg goed. Heel aanvallend gereden. Toch zo'n man die net als Velema een talent was, wat wegzakt en na een aantal jaren toch weer opduikt bij IKO. Van de generatie Dijs is hij. En hij rijdt wel even heel mooi harder dan die zwoegende Koen Verweij. De generatie van Sochi werd in de luren gelegd.
    Toen wist ik niet dat Sven Kramer 17e ging worden. In het klassementje verslagen door een lichtelijk matte Bosker en vooral door een stralende Enrico Talsma. Maar ook door zichzelf. De Sven Kramer van enkele jaren terug zou alles kort en klein hebben willen slaan als hij de plaatsing voor het EK allround in nota bene Thialf misgelopen zou hebben. De Sven Kramer van nu reageert echter niet eens zo gedesillusioneerd. Alsof hij het al bijna had ingecalculeerd. Tja. Lijkt wel alsof er na 10 EK-titels toch enige verzadiging is opgetreden bij Sven.
    Roest wint in zijn eerste 1:43 op Thialf. Nog lijkt het alsof die arm vastgebonden moet worden, maar hij rijdt ontspannen en soepel naar 1:43.8, met best redelijke bochten. Thomas Krol reed gecontroleerd, maar mist de absolute scherpte voor een 1:43 laag. Nuis probeert het, maar ontdekt na 900 meter dat zo'n 1500 meter toch wel érg veel pijn doet, en rijdt hem gecontroleerd uit, net voor zijn ploegmaat. Poe poe. Een wedstrijd met een hoop verhalen. En voor mij overheerst nu toch dat de doorslag in de machtswisseling nu echt gegeven is.

    Oké, het wordt dus toch lang.

    De 3km verdient een nieuwe post.
    Duif en Lorca vinden dit leuk.
  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Overigens gaan we compleet voorbij aan de MS race zelf. Ik zit die nu terug te kijken, maar ik sta wel versteld van de laksheid van sommige teams. Alleen Zaanlander was echt bij de les. Er rijdt direct een groepje weg van 5 rijders. De grotere ploegen (Zaanlander en Jumbo-Visma) zijn present, dus die hoeven het gat van eigen niet per se dicht te rijden. Maar Bart Hoolwerf (AB Vakwerk) rijdt op dat moment gewoon op kop van het peloton en had makkelijk zijn karretje achter Bovenhuis kunnen aanspannen. Rijdt die laatste door, dan zit hij zelf en mogelijk het hele peloton nog steeds vlak achter de vluchters (gunstig voor een sprinter als Hoolwerf). Rijdt Bovenhuis niet door, dan zit je nog steeds in de buurt van de kopgroep en voelt een aanvaller in het peloton zich mogelijk geroepen om een jump te maken (zodat het peloton wederom een kans heeft om bij de kopgroep te komen). De keuze van Hoolwerf om op dat moment Bovenhuis te laten gaan is niet zo slim. Daarnaast meen ik dat Hekman en Bart Hoolwerf een fout maken door het compleet op een sprint-a-deux aan (te willen) laten komen, terwijl een paar rondjes voor het einde echt wel duidelijk is dat dat er niet meer in zit. Dan moet je improviseren en het plan omgooien. Dat dan niet één van de twee zich opoffert om in ieder geval de ander ''veilig'' te krijgen voor dubbeling vind ik frappant. Ditzelfde geldt overigens ook voor het Worldstream duo Verweij/Geerdinck. Ik zag Verweij een keer met een gezicht vol ergernis kijken tijdens de race, maar je kunt ook zelf met je partner wat proberen, in plaats van jezelf afhankelijk te maken van concurrenten.

    Daarnaast vond ik de strategie van Jumbo-Visma wel heel riskant. Dat ze het gat niet dicht rijden met de kopgroep is begrijpelijk (want Stoltenborg zat erbij), maar tegelijkertijd erg link als Zaanlander twee man mee heeft, waarvan één heel rap kan aankomen. Niet per se een foute strategie dus, want Stoltenborg was goed. Niettemin een riskante move. Zeker als de rappere mannen (Visser, Huizinga, Van Workum, Bosker) allen in het peloton zitten. Dat zij verder in het peloton alleen aan het kijken waren wat anderen gingen doen is niet zo verstandig. Je kunt als Stoltenborg 100m achter het peloton rijdt prima een aanval doen met Huizinga of Bosker. Daar was ruimte voor. Huizinga probeerde nog wat op het einde, maar dat was een nutteloze actie zo vlak voor het einde. En ook alleen goed voor p6 voor zover hij niet al gelapt was (een zet die alleen nut heeft als je je als sprinter wilt etaleren). Er werd veel gelet op Bergsma en Stroetinga, maar dat waren niet de mannen die zichzelf het meest moesten bewijzen. Met zo weinig kansen dit seizoen moet je jezelf direct in de picture rijden. Gemiste kansen alom derhalve in dit peloton. Hopelijk weten de dames er morgen meer van te brouwen.
    Laatst bewerkt: 27 dec 2020
    G1ant en Duif vinden dit leuk.
  20. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik vond het inderdaad ook wel opvallend dat Jumbo met Den Hertog naar de streep durfde te rijden en ik heb me ook afgevraagd waarom de andere ploegen (niet Jumbo of AH/Zaanlander) niet eens meer probeerden het gat dicht te rijden.
    SprintMaster en Lorca vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina