Nabeschouwing Sochi 2014

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 22 feb 2014.

?

Welke afstand was het mooist?

  1. 500 heren

    33,3%
  2. 1000 heren

    11,1%
  3. 1500 heren

    22,2%
  4. 5000 heren

    9,3%
  5. 10.000 heren

    9,3%
  6. 500 dames

    0 stem(men)
    0,0%
  7. 1000 dames

    0 stem(men)
    0,0%
  8. 1500 dames

    11,1%
  9. 3000 dames

    1,9%
  10. 5000 dames

    1,9%
  1. jaap

    jaap Active Member

    En staat er veel oranje op Schiphol, die dus niet weten dat ze naar Eelde moeten...........hihihi.
    Ze komen bijna 1.5 uur later aan, alle koffers kunnen ook niet mee.
     
    Danielle vindt dit leuk.
  2. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Ik kies voor de 10000 meter heren. Daar kan je lang genieten van een spannende rit, die kan alle kanten op gaan, b.v. pap in de benen, versnelling, enz. Een korteafstandsrit is zo afgelopen. Sven Kramer kreeg op het laatst wat pap in de benen of in de rug. Jorrit Bergsma had een uitstekende race gereden met op het laatst een versnelling. Daarna kwam Sven Kramer. Het leek hem te lukken om goud te pakken, maar de man met de hamer voorkwam dat. Die meneer verschijnt vaak, maar je weet nooit of die verschijnt en zo ja wanneer en hoe hard die toeslaat. Ik heb het niet over de meest aansprekende prestatie, maar over de afstand.

    De meest aansprekende prestatie vond ik de gouden plak van Stefan Groothuis, gelet op zijn persoonlijke verleden. In diezelfde categorie vind ik de prestatie in een eerdere Spelen, nl. de gouden plak van Dan Jansen.
     
  3. Guusp

    Guusp Active Member

    Twee punten heb ik tot nu toe in de nabeschouwingen nog gemist en zou ik nog willen toevoegen.

    Ten eerste: de verrassing van het toernooi. Vooraf is een aantal keer vastgesteld dat elke spelen hun verrassingen kennen. Eigenlijk vond ik dat dit keer nogal meevallen. Ter Mors op de 1500 meter, Bergsma op de 10 km: ook ik had ze niet als winnaar verwacht maar ze kwamen natuurlijk niet zomaar uit het niets. Vrijwel iedereen had ze als het podiumkandidaat gezien. Er is denk ik maar een medaillewinnaar die door (vrijwel) niemand als podiumkandidaat was gezien en ook door (vrijwel) niemand als gewenste podiumkandidaat werd genoemd. Maar waar achteraf bijna iedereen erg gelukkig mee was. Dus Olga Graf lijkt me wel de verrassing van het toernooi.

    Ten tweede: Ireen Wüst. Die wordt in de nabeschouwingen niet veel genoemd en is in vrijwel geen enkele prominent aanwezig. In het eerder door DeDeut aangehaalde medailleoverzicht van de Volkskrant was ze de laatste van de gouden medaillewinnaars. In een mooi stukje over haar in dezelfde krant (waarmee ik mijn eigen argumentatie natuurlijk een klein beetje ondermijn) werd dat nog eens gememoreerd. We zijn blijkbaar inmiddels zo gewend dat ze wint, dat ze vooral nieuws is als ze verliest. Als Ter Mors niet van Wüst had gewonnen, was haar overwinning niet zulk groot nieuws geweest. Dan was dat vanzelfsprekend geweest. Intussen wint Wüst wel twee keer goud en drie keer zilver, niemand anders deze spelen won vijf medailles, en intussen is ze met vier goud, drie zilver en een brons de beste Nederlandse Olympiër ooit. Lijkt me dat ze wel een van de grootste winnaars was van Sotsji.
     
    Hannah vindt dit leuk.
  4. jaap

    jaap Active Member

    Uit Duitsland komt het verhaal dat 70% van de Russische ploeg xenongas heeft gebruikt! Wat moeten we hier nou
    weer mee, serieus nemen of sensatieverhaal!?
     
    Tuttifrutti vindt dit leuk.
  5. Tuttifrutti

    Tuttifrutti Well-Known Member

    Wat is dat precies voor gas? Wat voor effect heeft het?

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9300 met Tapatalk
     
    jaap vindt dit leuk.
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Xenongas staat niet op de dopinglijst.
     
  7. Mikay

    Mikay Active Member

    Volgens het bericht op nu.nl wordt er 'door beademing met het gas meer erytropoëtine (epo) en testosteron aangemaakt in het lichaam'

    En verder:
    Voormalig WADA-baas Dick Pound is echter duidelijk. "Het is een middel dat specifiek is ontworpen om prestaties te bevorderen. Laten we daar duidelijk over zijn. Voor mij is dat doping."
    Zelfs als xenon op de dopinglijst terechtkomt, moet er nog een test worden ontwikkeld. Omdat het de lichaamseigen aanmaak van epo en testosteron stimuleert, zijn die hormonen moeilijker als doping aan te tonen.
     
  8. Tuttifrutti

    Tuttifrutti Well-Known Member

    Ok, interessant. Het wordt dus al wel als doping gezien maar het kan nog niet aangetoond worden.. lastig verhaal dan! Weet niet zo goed wat ik er van moet denken.. opzich zou het mij niet verbazen dat de Russen alles er aan wilden doen om zoveel mogelijk medailles binnen te halen op de spelen in eigen land.

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9300 met Tapatalk
     
    jaap vindt dit leuk.
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het idee van doping is toch ook dat het schadelijk moet zijn voor een gezonde atleet?
     
    Laatst bewerkt: 25 feb 2014
  10. Guusp

    Guusp Active Member

    Welke hormonen? Xenongas is geen hormoon, het is een gas (was het niet een van de edelgassen?) dat het lichaam in gaat en het lichaam weer uit gaat zonder veel sporen achter te laten, denk ik. Zou weleens heel moeilijk kunnen zijn om het aan te tonen.
     
  11. proeme

    proeme Well-Known Member

    Xenongas zorgt er blijkbaar voor dat het lichaam bepaalde hormonen meer gaat aanmaken dan normaal. En dat bevordert dan je prestaties...

    En dan denk ik: wat is het verschil met een hoogtestage? Dan ga je ergens naartoe zodat je door de reactie van je lichaam beter gaat presteren. En had Jan Blokhuijsen geen hoogtestage-tent om in te slapen? Ik zie het verschil met xenon niet echt...
     
  12. Elina

    Elina Well-Known Member

    Xenon zorgt ervoor dat het hormoon Erytropoëtine EPO bij dieren 160% meer wordt aangemaakt.
    Ik weet niet wat het percentage is bij een hoogtetent...

    De Duitsers hebben onderzoek gedaan en ook het WADA gaat het nu uitzoeken.
    Lijkt me een goed teken.

    Herinneren jullie nog die camper waar Skobrev in ging voor een of andere test waarbij de NOS toen niet meer mocht filmen?
     
  13. HA01761

    HA01761 Active Member

    Definitie volgens de Dopingautoriteit:
    Ook aardig dat er 'minimaal twee van de drie' staat.
    Trainen voldoet namelijk aan criterium 1 en 2, alleen niet aan 3. ;)
     
    Svenfan1 en Sidekick vinden dit leuk.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    De uitslagen deze Spelen (op de 50km langlaufen misschien na, die heb ik niet gezien), wijzen er niet op dat de Russen beter waren dan de rest van de wereld. Veel van hun medailles haalden ze in jury-sporten, waar doping natuurlijk veel minder zin heeft. Het is daar vooral vele uren trainen om die oefening te kunnen. Ik zie dus in de uitslagen geen reden om aan te nemen dat de Russen massaal aan doping zaten die de rest van de wereld niet heeft.
     
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Is niet ALLES per definitie mogelijk prestatiebevorderend én mogelijk schadelijk voor de gezondheid? Als ik in Brazilië een nieuw besje ontdek dan is het toch allebei?
     
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    In jurysporten is vals spelen sowieso veel makkelijker.
     
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, maar epo heeft daar niet zo veel zin. Omkopen van de jury lijkt me effectiever. Heb alleen daar ook niet echt aanwijzingen voor gezien, trouwens. Op misschien dat eerste snowboard onderdeel na, waar de beste (ook volgens commentator en kenner in hilversum) 5e werd.
     
  18. doddel

    doddel Active Member

    opspoorbaar via bloedpaspoort. Broodje aap. Next
     
    Elina vindt dit leuk.
  19. HA01761

    HA01761 Active Member

    Uiteraard.
    Dus het enige argument dat overeind blijft is de 'Spirit of sport'
    De dopinglijst is en blijft een arbitrair en politiek lijstje.

    Wat er opspoorbaar is met het bloedpaspoort is nog maar de vraag. (sowieso als je dat xenon, aannemende dat het werkt, langdurig gebruikt, zal het dus ook geen acuut afwijkende bloedwaarden geven die je via een bloedpaspoort kunt monitoren)
     
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als de "Spirit of Sport" doorslaggevend argument is vind ik dat cannabisproducten in het schaatsen verboden moeten blijven, maar in het snowboarden en bobsleeën van de dopinglijst af moeten.
     

Deel Deze Pagina