grootste historische blunder

Discussie in 'Lange baan' gestart door bantega, 23 feb 2010.

  1. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Bedankt! (die race staat namelijk niet op de DVD 'schaatshistorie van Nederland - langebaanschaatsen 1889-1989 die ik heb)
  2. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Die race was niet alleen legendarisch omdat het oude wereldrecord met 13 seconden verpulverd werd, maar voornamelijk omdat Verkerk er als een raket inging.
    Van een zorgvuldige opbouw was helemaal geen sprake. De eerste ronden waren ongehoord. De eerste ronde in 37,6 (een 39 was normaal; Per Willy Guttormsen reed tijdens zijn WR een 39,2, Johnny Höglin tijdens zijn olympische 10k ook een 39'er). De volgende drie waren 34'ers. Een 34'er was tot dan toe nog nooit gereden op de tien en nu maar liefst drie. Per Willy Gutttormsen had in zijn WR race slechts drie 35'ers.
    De Noorse radiocommentator voorspelde dan ook een ineenstorting, dit kon niet goed gaan. De Nederlandse coaches Pfrommer en Charisius kwamen vingers en borden te kort. Het schema loopt via vier 35'ers op naar zes 36'ers, oplopende schema's waren vrij normaal . En dan komt het moment dat hij Tsekulajev inhaalt die geen ruimte maakt. Kees denkt al een paar ronden nadenken hoe hij hem zal passeren. Op het moment dat het moet gaan gebeuren is dat aan het eind van de bocht. Kees moet buitenom en forceert daarna op de kruising. Deze versnelling leidt tot drie 35'ers. Kees moet die versnelling echter bekopen en gaat via twee 36'ers naar de 37'ers.
    Had Verkerk zich niet moeten forceren om die Rus voorbij te gaan dan was dit wellicht de eerste tijd onder de 15 minuten geworden. Verkerk zegt zelf in zijn boek "Heya Keessie" dat hij 1 of 2 seconden onder vijftien minuten had kunnen rijden.
    Krizz en strawbale vinden dit leuk.
  3. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Het lijkt mij logisch, dat Hilbert daar niet aan dacht op dat moment. Hij wilde zo snel mogelijk naar de eindstreep. En of die streep binnen of buiten was, zou hem worst wezen. Het is de boer like folle of de kou skiet of de bolle.
  4. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Dus die Jaap Eden deed ook aan een andere sport.
  5. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Het gaat erom dat je al vooraf met je rit bezig bent. Dat je een tactisch plan maakt, en dan zoiets als 'in de laatste ronde onderdoor komen, want ik eindig binnen' Dat hilbert dus in verkeerde baan finishte, en dat zie hem niks, betekent dat ier daar in ieder geval niet mee bezig was.

    Over grootste bunders: Ids Postma die zijn ene schaats wel naar binnen bendt, maar zijn andere juist naar buiten.
  6. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Wie is / was Peters?
  7. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Het is gewoon zo, dat Gerard Kemkers zich veel te druk maakt tijdens het coachen. Hij hoeft alleen maar aan te geen hoe hij in de wedstrijd zit en op een bepaald moment "alles los" aan te geven. Uytdehaeghe en Sven Kramer wisten ook wel dat ze hard moesten rijden.
  8. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Wanneer had Hilbert ook al weer pap in de benen? Journalisten willen wel eens doorzeuren over hoe het kwam dat iemand een slechte race had gereden. Een reactie als "pap in de benen" kan ik mij dan goed voorstellen.
  9. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Ik neem aan, dat Hilbert vooraf met zijn rit bezig was. Maar hij was tijdens de rit in het vuur van dit rit. Dan kan je gemakkelijk dit soort dingen vergeten.
  10. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Een grote historische blunder was het publieksgedrag tijdens een tegenvallende prestatie van Hein Vergeer. Hij werd uitgefloten, terwijl hij niemand iets had misdaan. Gisteren is dat aan de orde geweest in het programma Andere Tijden Sport van de NOS. In een eerdere uitzending van Andere Tijden Sport is dat ook eens, zij het terloops, aan de orde geweest. Dat ging over een EK of WK allround in het toen nieuwe Thialf stadion in Heerenveen. Hein Vergeer was toen topfavoriet, maar hij kwam niet bij de eerste drie of iets lager. Een jaar later vielen de olympische prestatie(s) van Hein Vergeer ook tegen. Achteraf bleek er een medische oorzaak te zijn. Het uitgefloten worden had Hein Vergeer niet verdiend.

    Bij dat toernooi zijn meer blunders gemaakt. Men was niet berekend op de grote toeloop aan toeschouwers. Kennelijk waren er te veel kaarten verkocht. Daar ging die laatstgenoemde uitzending over. Er hadden doden kunnen vallen. Dat was een nog grotere historische blunder.

    In die uitzending was ook een interview uit die oude tijd met Henk Gemser, die het beschamend vond, dat geen Nederlander bij de eerste drie zat. Leo Visser was met de 4e plaats de beste Nederlander. Ook een historische blunder, zij het van lichtere aard, want je kunt niet altijd top zijn. En men kan niet zomaar op het podium komen.
    strawbale vindt dit leuk.
  11. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Ach ja dat was vervelend en onsportief gedrag van het publiek maar dat is toch geen historische blunder?

    Een blunder is het om op hét moment de verkeerde baan in te rijden of over een blokje te struikelen en olympisch goud te verspelen.
  12. Mey

    Mey Well-Known Member

    Ik heb gister Gemser niet horen zeggen dat het beschamend was dat er geen Nederland bij de top 3 stond, maar dat heb ik misschien gemist. Het interview tussen de schaatsers in thialf was niet altijd even goed te verstaan. Belangrijker nog, Visser reed zeker niet beschamend en was zeker wel top. Hoe moet ik anders een wereldrecord inschatten? (eigenlijk 2, want hij reed ook nog het 10 kmrecord uit de boeken, maar dat werd even later weer door Karlstad teruggepakt).
  13. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Bijna alle voorspellingen van heinze Bakker ("o het is gedaan met gustafson". Ha daar is Gustafson vergis u niet hoor !")
    rhalbersma vindt dit leuk.
  14. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Een grote blunder kwam van de organisatie van de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. Coaches mochten niet bij elkaar staan. Bijvoorbeeld Gerard Kemkers stond er alleen voor toen hij Sven Kramer moest coachen in zijn slecht verlopen 10000 meter rit. Als de organisatie die blunder niet had begaan, zou het wel eens heel anders hadden kunnen aflopen. Ik denk, dat we dan niet met een balende Sven Kramer en Gerard Kemkers te maken hebben gehad maar met een juichende Sven Kramer en Gerard Kemkers. Mocht het deze keer weer gebeuren, dat een coach alleen moet coachen, dan zou ik het verstandig vinden, dat die coach, b.v. Gerard Kemkers, zich niet meer bezig houdt met het schrijven op een bord, maar puur met vingertjes omlaag, omhoog of vlak. En zich vooral niet te druk maken, want een hardschaatser weet zelf ook wel dat die hard moet rijden. Hooguit moet de coach aangeven, dat hij op een gegeven moment vol gas moet geven.

    Verder, na afloop van die rit(ten) werd Bob de Jong geïnterviewd, die dank zij het incident de bronzen plak gewonnen had. De organisatie wilde daar een stokje voor steken. Ook een organisatieblunder, wel van lichtere aard overigens.
  15. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Het interview vond plaats in het Thialf stadion na afloop van het bewuste allrouddtoernooi. Het was duidelijk te horen op de televisie in het bewuste programma Andere Tijden Sport. Het was niet in de uitzending, waarin Hein Vergeer centraal stond, maar in een eerdere uitzending ver de ingebruikneming van het nieuwe Thialf stadion, waar doden hadden kunnen vallen. Ik weet niet, of Henk Gemser het woord "beschamend" heeft gebruikt, maar hij vond het in ieder geval zoiets als een slechte zaak dat er geen Nederlander bij de 1e 3 zat. Ik vind echter een 4e plaats voor Nederland zeker niet slecht, maar alleen minder dan wat wij verwende Nederlanders gewend waren.
  16. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Ik vond Heinze Bakker een uitstekende verslaggever. Hij had bijvoorbeeld wel een zwak voor Bart Veldkamp. Hij sprak eerst op een zorgzame toon zoiets als "Komt dat wel goed met Bart?". Later heel enthousiast zoiets als "Ook al zouden we hem over de finish schreeuwen".
  17. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik weet er nog eentje. Het allroundtoernooi in Hamar, waar de ijsmachines kapot waren en het toernooi daarom verzet moest worden. Op de zondag moesten de mannen toen 3 afstanden rijden. Was dat niet hetzelfde toernooi waar het startpistool weigerde op de 500 meter? Er gebeuren sowieso vaak gekke dingen in Hamar, ook een keer een hele lange ijsreperatie om Sven uit zijn concentratie te halen. En de stayer actie van Jochem Uytdehaage voor Carl Verheijen, waarvoor hij gediskwalificeerd werd.
  18. Monique

    Monique Well-Known Member

    Was dat ook niet het toernooi waarin de Nederlanders begonnen in nieuwe pakken en de tijden op de 500 meters zo tegenvielen? Ze hebben toen de oude pakken ingevlogen, briljant.
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Serieus, je schuift de schuld van het missen van goud in de schoenen van de organisatie?!
    leenstrafan vindt dit leuk.
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Zelf geef ik altijd Skobrev de schuld. Hij kwam na zijn buitenbocht veel te snel over naar binnen waardoor Kemkers in de war raakte. En Skobrev van brons naar zilver doorschoof!
    kernploegfusie vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina