Zuidlaardermeer.

Discussie in '2009-2010' gestart door johanAB, 24 jan 2010.

 1. johanAB

  johanAB New Member

  Ben vandaag op het Paterswoldsemeer geweest.
  Daar was redelijk te schaatsen.
  Is er iemand op het Zuidlaardermeer geweest? Kan het daar ook weer?
 2. Quiri

  Quiri Member

  Dat vroeg ik me ook al af!
 3. Sjengg

  Sjengg New Member

  Vandaag weer genoten op de ijsbaan van Zuidlaren, Hanekamp 1. Dagelijks geopend, 's avonds verlichte baan tot 21 u.
  Daarna naar het Zuidlaardermeer, altijd dezelfde 'pioniers' bij surfveldje Meerzicht. Sneeuwijs was sinds vorige week goed gevloeid en allemaal goed vlak.Vertrouwd met het Zuidlaardermeer, touw mee en met z'n drieƫn op pad. Met de klok mee richting Bloemert en Noordlaren. Bij Noordlaren wel even wat werkijs, maar allemaal stevig tm strand Meerwijck. Toen toch maar door voor de ronde, maar bij Kropswolde toch een enorm open stuk. Op gepaste afstand daarvan dwars over gegaan richting Noordlaren (goed uitkijken voor kleine wakken achter luwtes van ex sneeuwduinen). Van daaruit richting Bloemert en van daaruit richting Meerzicht. Tussen Bloemert en Meerzicht niet over de vaargeul gaan, dun ijs en open stukken/wakken.

  Let wel op de veiligheid, schaats niet alleen, niet in het donker en probeer het ijs goed te 'lezen'. Wat dat betreft erg leerzaam want alle soorten ijs zijn aanwezig.

  Al met prima te doen en zeker GENIETEN!

  Bijgevoegde bestanden:

 4. Anonymous

  Anonymous Guest

  Zaterdag 23 januari bij Meerwijck gekeken en flink stuk richting het midden gelope... Prima dik ijs! Was verbaasd dat er niemand aan het schaatsen was op het noord stuk van het zuidlaardermeer.. Groeten
 5. Anonymous

  Anonymous Guest

  Zijn er nog mensen van plan om te schaatsen op Zuidlaardermeer? Zoals in de verslagen van het paterswoldsemeer staat, lijkt me het zuidlaardermeer een stuk beter ijs.. Groeten
 6. Quiri

  Quiri Member

  Ik heb net van een collega gehoord die bij het Zuidlaardermeer woont dat er nog gemalen wordt en dat het ijs heel slecht is. Dit strookt niet helemaal met eerdere berichten hier. Update van degenen die wel positief zijn??? Ik wil morgenochtend graag schaatsen op het Zuidlaardermeer... :?
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik ga vanmiddag daar schaatsen; ik zal daarna een update plaatsen.
  Hillebrand
 8. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vanochtend even geweest. Vond het ijs op veel plekken nog erg onbetrouwbaar ogen. Was in mijn eentje en heb het risico niet genomen om rond te gaan. Zag anderen het in kleine groepjes wel doen. Conclusie: Het is te doen maar zorg dat je niet alleen gaat en het ijs is nog zeker niet geschikt voor massa's schaatsers.
 9. Anonymous

  Anonymous Guest

  Frank: Alleen het oostelijk gedeelte is nog niet goed.. (zie kaartje hierboven).. Voor de rest is het ijs dik zat.. 10 cm
 10. Anonymous

  Anonymous Guest

  Die 10 cm was zaterdag.. Hierna overdag vorst gehad en een paar nachten zeer goede vorst.. Dus zal nu dichter bij de 15 cm zitten...
 11. Anonymous

  Anonymous Guest

  Net terug van het Zuidlaardermeer. Heerlijk geschaatst ik denk dat er ongeveer 100 man waren.
  Het plaatje hierboven is nog steeds actueel.
  Deel tussen Zuidlaren en de Bloemert is erg mooi ijs. Vanaf de bloemert naar het noorden is redelijk goed, hier zitten slechte stukjes tussen.
  Voor het strand bij meerwijck is het ijs voorzien van allemaal richels, deze zijn gevormd door een hoovercraft (was vanmiddag ook weer zeer luidruchtig aanwezig). Hierdoor is eigenlijk ijs heel slecht geworden. Dus hoovercrafters bedankt!!.
  Je kan niet vanaf het strand richting zuidlaren, ligt voor een deel nog open. Er ligt een open strook water van 2 meter breed tot bijna driekwart van het meer. Je kan meerzicht wel bereiken vanuit zuidlaren.
  De vaart vanuit Noordlaren was vanmiddag nog goed, maar toen we terugkwamen moesten we een stuk klunen. Dit was gelijk aan het begin van de vaart gerekend vanaf het meer.
  Dus genoeg mogelijkheden voor een paar uur schaatsplezier.
 12. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ik heb er vanmiddag speciaal voor vrij genomen. Strakke blauwe lucht, licht briesje, en her en der een mooi stukje ijs. Ik ben van de jachthaven Meerwijck via het stand naar Meerzicht aan de andere kant van het meer geschaatst. Vervolgens heb ik daar nog een paar rondjes van ongeveer 2 km gedraait omdat daar het mooiste ijs was. Toen ben ik over hetzelfde traject weer terug gegaan.

  (Waren die sporen niet van de ijszeilers?)


  Eki
 13. Anonymous

  Anonymous Guest

  Vandaag vanaf Meerwijck geprobeerd. Nog steeds open water. Vanaf kanoclub wel mogelijkheden, maar niet fijn vandaag vanwege harde wind en toch wel zeer matig ijs met -zal ik maar zeggen- veel onregelmatigheden aan die kant van het meer.Omdat er verder niemand was heb ik de oversteek niet gemaakt.
 14. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ana.. je moet aan de zuidkant wezen... rondje van 2 km.. schitterend mooi zwart egaal ijs :D ... groeten sjonnie
 15. Tukker

  Tukker New Member

  DVHN | Gepubliceerd op 28 januari 2010, 11:31

  Het ziet er naar uit dat dinsdag het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs wordt gehouden op het Zuidlaardermeer. Die naam klinkt het vaakst op de Weissensee waar de marathonschaatswereld net het Open NK achter de rug heeft en zich opmaakt voor de alternatieve Elfstedentocht van zaterdag.

  Coƶrdinator marathonschaatsen van de KNSB Teun Breedijk keert vandaag terug uit Oostenrijk om op twee locaties het ijs te controleren, namelijk op het Zuidlaardermeer en op de recreatieplas van Parc Sandur bij Emmen. IJsclub de Hondsrug uit Noordlaren (dat het Zuidlaardermeer heeft aangemeld als locatie) heeft dus de beste papieren ten opzichte van ijsclub Nieuw Amsterdam/Veenoord.

  Breedijk keert met een aantal scheidsrechters terug uit Oostenrijk, omdat hij 'dichter op het werk' wil zitten. Voor het uitschrijven van een NK is minimaal 12 centimeter ijs nodig. Vorig jaar werd het NK marathon op de Oostvaardersplassen gewonnen door Sjoerd Huisman, die woensdag het Open NK op zijn naam schreef.

  http://www.dvhn.nl/nieuws/sport/article ... Weissensee
 16. lookout

  lookout New Member

  antwoord op de hovercraft die zweeft boven het ijs
  anders kom je niet vooruit
  en om dat u u leven riskeerd op het ijs
  hoef ik mijn leven niet te wagen om u er uit te halen
  daarvoor heb ik een hovercraft aangeschaft
  vorig jaar heb ik er minimaal 8 mensen er af moeten halen
  en ik heb ook vrouw en kinderen.
  en het slechte ijs komt van de sneeuw duinen die gesmolten zijn
  dus verdiept u zich eerst in dit voordat u wat zegt
  groeten r. berg
 17. Anonymous

  Anonymous Guest

  Afgelopen nacht heeft het er aardig gevroren. Wordt er vandaag ook een baan getrokken? M.i. zou het wel moeten kunnen. Graag een reactie van iemand.
 18. Anonymous

  Anonymous Guest

  Hallo ,

  Ben net terug van het meer, vanaf het surfstrandje bij meerzicht is een baan geveegd van een paar kilometer.
  IJs is echter zeer slecht, allemaal sneeuwijs en veel zachte stukken. Gelukkig was het lekker weer.
 19. Anonymous

  Anonymous Guest

  Ook ik heb 4 rondjes van geschat 4 km over de versgeveegde baan geschaatst (of was het meer strompelen?). Het mooie weer en en prachtige omgeving maakten veel goed. En hulde aan de baanverzorgers natuurlijk in hun strijd tegen de lastig tembare natuur. Ik begreep van omstanders dat er later op de dag de 3 burgemeesters van de aanliggende gemeenten het ijs zouden komen keuren om hun goedkeuring voor een toertocht/marathon te geven op dinsdag. Zie ook http://twitter.com/MarkBoumans/status/8378631952. Opstappen bij De Bloemert of Meerzicht.
 20. Anonymous

  Anonymous Guest

  Zelfde geruchten ook gehoord, echter heb ik gehoord dat ze in verband met voorbereidingen voor acoomodatie endergelijke meer tijd nodig hebben en het waarschijnlijk pas 2e helft van deze week word.

Deel Deze Pagina