World Cup Kwalificatie Toernooi, Heerenveen, 28, 29 en 30 oktober 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 20 okt 2022.

?

Drie afstanden waar je het meest benieuwd naar bent

Peiling gesloten op 27 okt 2022.
 1. 500 meter heren

  9 stem(men)
  34,6%
 2. 1000 meter heren

  5 stem(men)
  19,2%
 3. 1500 meter heren

  16 stem(men)
  61,5%
 4. 5000 meter heren

  6 stem(men)
  23,1%
 5. 500 meter dames

  4 stem(men)
  15,4%
 6. 1000 meter dames

  3 stem(men)
  11,5%
 7. 1500 meter dames

  15 stem(men)
  57,7%
 8. 3000 meter dames

  6 stem(men)
  23,1%
 9. 10000 meter heren/5000 meter dames

  3 stem(men)
  11,5%
 10. Massastart heren/dames

  6 stem(men)
  23,1%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Hoera, een kwalificatietoernooi. Maar waarvoor eigenlijk? Met minder dan 60 uur te gaan zijn er nog steeds geen kwalificatieregels voor de internationale toernooien bekend gemaakt. Je zou zeggen, dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. De ISU-regels zijn echter verder aangescherpt, waardoor zomaar wereldbekers overslaan hele vervelende consequenties kan hebben in het aantal plekken voor het WK afstanden. Net zo als wanneer bij het NK afstanden er zich 3 plaatsen voor het WK die nog geen wereldbekers hebben gereden. En Ritsma wil ongetwijfeld ook 3x de beste rijders in zijn team hebben. Ik wens het selectiecomité veel wijsheid en hoop op niet te veel ruzie.
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Nog een vraag m.b.t. de mass start: er staan nu 32 heren (waarvan 11 reserves) en 31 dames (waarvan 10 reserves) ingeschreven. De SCL heeft nog drie aanwijsplekken. Die zullen dan wel moeten komen uit de reservelijst. Heeft men tot het begin van de wedstrijden op de mass start om die plekken aan te wijzen? Als er niemand word aangewezen stromen de eerste drie reserves dan door?
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De inschrijving is inmiddels gesloten, dus degenen die al dan niet een aanwijsplek krijgen zullen vandaag of morgen wel in de online-documentatie worden bijgeschreven. Ritsma/SCL hoeft bij die aanwijsplekken geen rekening te houden met de reserves. Het zou mij niet verbazen als bijvoorbeeld iemand als Sjoerd den Hertog nog wordt aangewezen. Of Gert Wierda. Dat is naar eigen inzicht. 1 van die mannen + Ramler en Vos zou mij niet onlogisch voorkomen.

  Worden (enkele van) de aanwijsplekken niet gebruikt dan, dan schuiven inderdaad de eerstvolgende reserves in (voor zover die rangorde overeenkomt met de huidige MS-competitiestand). Zie ook art. 13 van het MS-competitiedocument:
  ''Wanneer geen gebruik gemaakt wordt van de aanwijsplaatsen zal op basis van de stand in de Mass start competitie 2022/2023 indien mogelijk worden aangevuld tot het maximale deelnemersaantal in de groep.''

  Bepalingen Mass Start competitie 2022-2023 220918 v1_1 (knsb.nl)
 4. Jan Blokland

  Jan Blokland Well-Known Member

  Klopt, ik bedoel inderdaad Meike Veen.
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De eerste zin is duidelijk want er gaan nu meer plekken voor het WK afstanden via het klassement (18 + 6, 16 + 4, 8 + 4 en 7 + 1 voor resp. 500/1000/1500, eerste lange afstand, tweede lange afstand, team pursuit/team sprint). Van de tweede zin is me niet duidelijk waar je op doelt. Een schaatser die geen World Cups reed kan toch nog steeds naar het WK als hij maar de limiet tijd heeft gereden in een daarvoor geldende wedstrijd volgens ISU Communications 2498?
 6. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik las het inmiddels ook. Ze is gevallen tijdens een fietstraining en heeft haar elleboog op vier plekken gebroken.
 7. Kristian

  Kristian Active Member

  One should move towards personal qualification through the World Cup. As a standard for all countries.
  No qualification on times -- just points. To avoid that the season for some ends after WCKT, have another one at the beginning of the second half of the season. Each half culminating with a WK. (first half: WK-allround and sprint. Second half WK Afstanden). In this regards it is interesting to see how the US are selecting their team for the World Championships this season:
  "Time Trial Events: Starting positions for the WSD Team and/or Winter World Cup Team will be determined and ranked as follows: a) Qualification Prior to US Championships: i) A skater will earn a starting position for a distance by achieving a ranking equivalent to a World Single Distance quota position after World Cups #1-4. Starting positions earned prior to U.S. Championships will be capped at the equivalent of the maximum quota positions allowed at the WSD (3 skaters for the 500, 1000, 1500, 3000m Women, 5000m Men. 2 Skaters for the 5000m Women and 10000m Men). Skaters qualifying in this manner must then maintain their ISU WSD quota positions through WC #5-6 in order to be eligible for the WSD. • For example, if the U.S. is in a position after WC’s #1-4 to have 3 starting spots in the Women’s 1000m at the WSD, the 4th Winter World Cup position will be determined at the US Speedskating Senior Long Track Championships – per point b – below. ii) If, after World Cups #1-4, the U.S. has not filled its potential max WSD quota positions in an event – athlete(s) ranking in the top 40 in World Cup points will retain their position on the Winter World Cup Team up to the maximum allowable WSD quota positions. All remaining positions will be determined at the U.S. Speedskating Senior Long Track Championships. • For example, if the U.S. is in a position after WC’s #1-4 to have only 2 out of the 3 potential starting positions in the Women’s 1000m at the WSD, the 3rd position will qualify for the WSD/Winter World Cup team only if they are in the top 40 in World Cup points. If the skater is not in the top 40, the 3rd and 4th Winter World Cup positions will be determined at the US Speedskating Senior Long Track Championships – per point b – below. iii) Athletes must however still compete at the USS Senior Long Track Championships in order to be named to the WSD team and/or Winter World Cup Team."
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het lijkt alsof je inderdaad bereid moet zijn om alle wereldbekers te rijden:

  8. Rijders die geselecteerd worden voor ISU World Cups verklaren zich bereid hun startrecht ook te benutten om het maximaal aantal quota plaatsen voor de WK afstanden 2023 en het EK allround/sprint 2023 voor Nederland veilig te stellen en indien nodig beschikbaar te zijn voor alle ISU World Cups in seizoen 2022/2023;

  9. Voor de 3.000m/5.000m vrouwen en de 5.000m/10.000m mannen zal de bereidheid van rijders om op beide afstanden inzetbaar te zijn mede bepalend zijn voor de selectie;
 10. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ja, en niemand krijgt een cadeautje. De plekken voor het EK allround en sprint worden allemaal vergeven op het NK allround en sprint. Het worden drukke weken voor Patrick Roest...
  De plekken voor het WK afstanden allemaal op het NK afstanden, en van dat NK afstanden gaan de eerste 4 naar de laatste wereldbekers. Ik help het hopen dat de Nederlanders zo goed presteren, dat daarmee de maximale quota voor de WK afstanden niet in gevaar komen. De selectiecommissie heeft de mogelijkheid in te grijpen om de maximale quota te waarborgen, maar dat geeft uiteraard een boel gedoe.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Met dit kwalificatiesysteem is het dus gunstiger om goed te zijn op één afstand dan je pijlen op meerdere afstanden te richten. Dat is gunstiger voor specialisten dan voor de allrounders van deze wereld.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bij de heren heeft de SCL Daan Gelling (AH Zaanlander) en Victor Ramler (Reggeborgh) aangewezen. Beiden stonden al op de reservelijst. De laatste plek is opgevuld met de 1e reserve: Kevin Hoekstra (Bouwselect). Bij de dames zijn er als verwacht geen aanwijsplekken gebruikt. Daar schuiven drie reserves in.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  liesblessure voor Nuis. Serieuze kans dat hij het WCKT moet laten schieten
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De lotingen: https://liveresults.schaatsen.nl/events/2023_NED_0001/schedule

  Op de 5000m een mooi affiche tussen Roest - Bergsma (vorig seizoen nog een zinderende 6.07 van Bergsma in een rechtstreeks duel) in rit 8.
  Op de 1500m drie hele mooie laatste ritten. 10. Rijpma-De Jong (binnen) vs Groenewoud (buiten), 11. Dul (binnen) - Schouten (buiten), 12. Leerdam (binnen) - Wijfje (buiten)
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Vreemde loting wat betreft de ritten vóór de toppers. Op de 500m rijden Broos en De Hair (met PRs boven de 36) in rit 9, terwijl veel betere schaatsers in de ritten daarvoor zitten. Ook op de 1500m: wat doen Van Voorden en Westra (PRs 2:04 en 2:02) in rit 8, terwijl Beune al in rit twee rijdt? Hebben ze de toppers in de laatste 3 ritten gestopt en zijn ze daarvoor alles willekeurig door elkaar gaan gooien?

  De PRs kloppen trouwens ook niet allemaal. Zo staat nog steeds 6.42 achter de naam van Wierda, in plaats van de 6.30 uit Deventer. Echt gek is het PR van Maud Lugters: volgens de website is zij in handen van het wereldrecord 1.47,68.

  Edit: die PRs van Broos en De Hair zijn wel onder de 36...
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Robbert de Rijk benoemde de vreemde loting ook op Twitter en zegt dat het morgen in de uitzending uitgelegd wordt.
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Toch wel grappig om al die beste seizoenstijden op de lijst te zien staan. Dan valt toch wel op dat er nog niet veel gereden is en dat wat er gereden is onder langzame omstandigheden was. Op de 1500 meter niemand onder de 1:58. We gaan 20 jaar terug in de tijd wat dat betreft.
 18. marc_

  marc_ Active Member

  Iemand toevallig een idee of de stream van morgen ergens terug te kijken zal gaan zijn?
 19. Lotte Gevers

  Lotte Gevers Member

  Geen toptijden inderdaad. Wel te verwachten, maar ook ergens jammer dat we (denk ik dit seizoen) nog niet toptalent Angel Daleman gaan zien. Reed dit seizoen al 1.58,76 en was daarmee sneller dan velen die morgen wel de 1500m rijden. Maar ergens ook goed dat dit soort jonge supertalenten beschermd worden (ik denk dat dat de voornaamste reden is dat ze niet meedoet, ze gaf namelijk zelf aan dat ze wel heel graag wilde).
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  De lotingen zijn ongeldig. In het selectiedocument staat duidelijk hoe de groepen bepaald worden. Daar kan onmogelijk deze startlijst uit voortkomen.

Deel Deze Pagina