World Cup Kwalificatie Toernooi, Heerenveen, 28, 29 en 30 oktober 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 20 okt 2022.

?

Drie afstanden waar je het meest benieuwd naar bent

Peiling gesloten op 27 okt 2022.
 1. 500 meter heren

  9 stem(men)
  34,6%
 2. 1000 meter heren

  5 stem(men)
  19,2%
 3. 1500 meter heren

  16 stem(men)
  61,5%
 4. 5000 meter heren

  6 stem(men)
  23,1%
 5. 500 meter dames

  4 stem(men)
  15,4%
 6. 1000 meter dames

  3 stem(men)
  11,5%
 7. 1500 meter dames

  15 stem(men)
  57,7%
 8. 3000 meter dames

  6 stem(men)
  23,1%
 9. 10000 meter heren/5000 meter dames

  3 stem(men)
  11,5%
 10. Massastart heren/dames

  6 stem(men)
  23,1%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Altijd lastig beoordelen als je er zelf bij bent, maar ik had inderdaad het idee dat ik nog nooit naar zo'n snelle (en harde) Mass Start heb gekeken bij de dames. Puur vermaak. Viel geen moment stil. Continu snelle harde klappen van de Zaanlanders, vervolgens Conijn met een venijnige aanval en daarna die duo-versnelling van Schouten/Groenewoud.
  RodyTur10 vindt dit leuk.
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik kan mij op zich voorstellen dat de mannen uit de langebaanploeg (Hollaar, Dijs, Ramler) dat denken, maar de Hoolwerfjes waren het daar duidelijk niet mee eens. Die willen met z'n tweeën de World Cups in. Evert probeerde de snelheid er wel in te krijgen op kop van het peloton, maar werd steeds op kop geblokt door de Jumbo's* en kreeg verder amper hulp. En hij had ook niet bijster veel over nadat hij al naar die eerste kopgroep was toegereden. Volgens mij zat er totaal geen afstemming tussen Reggeborgh marathon en Reggeborgh langebaan (en hadden die laatsten evengoed al geen tactisch plan). Totaal overrompeld.

  *overigens kreeg alleen Snellink daarvoor een DQ, maar er waren er zoals gezegd meer die het randje opzochten.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Viel mij dit weekend meer op dan toen ik 'm in Deventer zag. Daar loont meer kracht en minder techniek misschien ook wat meer. Het verklaart in ieder geval zijn vroege succes op de 500m. Flink wat spierkracht erbij gekregen (hij is letterlijk gegroeid deze zomer), maar het lijkt al wat vroeg ten koste te gaan van zijn inhoud. Kan nog moeilijk meekomen op de 1500m en massastart (terwijl dat eerder zijn terrein leek te zijn). Beetje een ontwikkeling à la Merijn Scheperkamp. Niets mis mee om die kant op te gaan, maar ik zie in Vos eigenlijk een soort mannelijke tegenhanger van Marijke Groenewoud.

  Hij wil zich breed blijven ontwikkelen, dus misschien dat hij wat meer inhoud gaat opbouwen middels het NK Allround (althans, ik hoop dat hij voor dat toernooi kiest) en enkele marathons in de tussentijd.
  Duif vindt dit leuk.
 4. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Puur vermaak? Als je directeur van Zaanlander bent, kan ik me dat voorstellen. Ik vond er weinig aan.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Maar wat wil je dan zien? Er zijn maar een paar Nederlandse vrouwen van topniveau op de Mass Start en ze rijden (bijna) allemaal bij AH Zaanlander. Als ze er dan als koppeltjes een attractieve koers van maken (en dat was het toch wel met al die duo-aanvallen - zulke harde wedstrijden zie je nooit. Ook niet internationaal) dan zie ik dat als vermaak. Ze leggen de koers tenminste niet lam om er een eentonige sprint van te maken. In de voorgaande jaren was het 9 van de 10 keer saai sprinten met het peloton en won Schouten alsnog met overmacht. En vaak ook nog eens met Groenewoud (en Dul) in de rug. Als je het mij vraagt was dit meer een wedstrijd op hoog niveau dan die vertoningen.

  Het ''probleem'' is dat de beste Mass Starters van Nederland bij één ploeg rijden en in tegenstelling tot de andere ploegen ook nog eens teambreed de volle focus hebben op het onderdeel. Dan krijg je deze onevenwichtigheid. De vrouwendivisie is bovendien veel minder breed dan het herenpeloton. Er zijn wat jonge meiden van de concurrerende ploegen die zeker talent hebben op het onderdeel (Conijn, Vijn, Groot), maar die zijn minder ver in hun ontwikkeling dan de AH Zaanlanders. Zij hebben er uiteindelijk zelfs baat bij dat deze wedstrijden door Zaanlander hard worden gemaakt. Anders ligt het niveau wel heel laag.

  Het is te hopen dat meer dames zich op de Mass Start gaan toeleggen zodat het niveau in de breedte omhoog gaat, maar daar kan Zaanlander niet zoveel aan doen. Op Wijfje na hebben ze al deze schaatsers ook zelf opgeleid.

  EDIT: overigens staat dit buiten een eventuele limiet op het aantal teamgenoten dat mee mag doen aan zo'n Mass Start. Daar ben ik zelf ook voorstander van. Meer dan vier per ploeg (mannen en vrouwen) is niet nodig m.i.
  Laatst bewerkt: 31 okt 2022
  G1ant vindt dit leuk.
 6. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Bij de NOS lezen ze mee op het schaatsforum. Die kan alleen van de geweldige rondetijd-statistieken van @Marcel Vos af komen.
  Bron: https://nos.nl/artikel/2450501-dank...nog-beter-ze-vond-me-zo-n-leuke-jongen-zei-ze
  RodyTur10, mi, proeme en 2 anderen vinden dit leuk.
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  RodyTur10, proeme en Duif vinden dit leuk.
 8. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik geef ook niemand de schuld. Het is alleen erg voorspelbaar allemaal.
 9. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Da's toch jammer. :)

  Hoe dan ook: goed bezig!
 10. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dankjewel!

  Volgens mij lezen ze hier trouwens soms wel mee, want ik meen dat ze wel eens iets van het forum daadwerkelijk genoemd hebben in de uitzending.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik weet natuurlijk niet precies wat mensen hier schrijven en dan ook op Twitter zetten of juist niet, maar ik hoor inderdaad regelmatig dat er op tv iets gezegd wordt wat ik eerst hier al had gelezen.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik tweet al jaren zeer regelmatig over schaatsen via @Update_Skate, dus dat zou goed kunnen.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  ja, dát weet ik dan weer wel ;)
 14. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Jordy van Workum heeft het vijfde wereldbekerticket op de 1500 meter op instagram geclaimd en Dijs op de 1000
 15. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Komt er dan nog een "officiële" aankondiging via schaatsen.nl?
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Pruisscher claimde in de krant al haar 5km-ticket. Stoltenborg idem: ''Dinsdagmiddag hoorde Stoltenborg dat het voor 99 procent zeker is dat hij naar Calgary mag.''

  Van hen leek het mij wat onzekerder of zij naar de wereldbekers zouden mogen, maar misschien hebben ze toch snel toestemming gekregen (al dan niet waterdicht) nu ze ook de a-limieten hebben gereden? Ik kan mij voorstellen dat de KNSB erop vertrouwt dat we met deze selecties het maximale aantal tickets zeker moeten kunnen halen op de 3/5km en 5/10km.
 17. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Excuses voor late reactie. Het stond in de krant.

Deel Deze Pagina