WK Sprint @ Changchun, 3&4 maart '18

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 26 feb 2018.

?

Zo direct na de OS, heb je zin in het WK sprint?

Peiling gesloten op 4 mrt 2018.
 1. Ja absoluut, vierkampen zijn nog mooier dan enkele afstanden!

  25,9%
 2. Ja absoluut, hoe meer schaatsen hoe beter!

  12,1%
 3. Ja zeker, een WK blijft een WK

  25,9%
 4. Ja redelijk, hoewel het aan de Spelen niet kan tippen

  19,0%
 5. Enigszins, maar beduidend minder dan in de Spelen

  5,2%
 6. Niet echt, na de Spelen voelt dit als mosterd na de maaltijd

  3,4%
 7. Eigenlijk niet, vooral vanwege de planning direct na de Spelen

  6,9%
 8. Absoluut niet, na de Spelen is het schaatsseizoen voor mij voorbij!

  0 stem(men)
  0,0%
 9. Absoluut niet, ik vind het WK sprint sowieso geen interessant toernooi!

  1,7%
 10. Anders, namelijk...

  0 stem(men)
  0,0%
 1. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Ach, af en toe wat afdwalen moet kunnen. :)
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Kodaira heeft eerst de lastige laatste buitenbocht, maar op de tweede dag de fijne laatste binnenbocht. Als het echt een tweestrijd wordt tussen Kodaira en Ter Mors dan heeft Kodaira op de beslissende 1000 meter het voordeel dat haar (m.i.) net de titel zal bezorgen. Maar Kodaira heeft met haar verleden als miler natuurlijk veel minder last van de vermoeidheid in die tweede dag dan sommige pure pure sprinters.
 3. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Voorbeschouwing WK-Sprint 2018 Vrouwen

  Allereerst het deelnemersveld, maar 21 vrouwen aan de start.

  De beslissing om dit WK vlak na de OS te houden ipv er vlak voor heeft, dus niets opgeleverd. De OS zijn blijkbaar nog steeds zo veel belangrijker dat voor de meesten gewoon de koek op is en men geen zin meer heeft om in deze industriestad in China nog een WK te rijden. Het was ook qua plaatsingsprocedure en planning een ramp. Het merendeel van de tickets was te verdienen midden januari in Erfurt. Voor niemand ideaal, want om te pieken op de OS zou je dan midden in een trainingsperiode zitten.
  Voor de Noord Amerikanen en Aziaten zou het bovendien een grote jetlag betekenen in die trainingsperiode en dat redelijk dicht op de Olympische Spelen.
  De ISU had dit wel aan kunnen zien komen en bijvoorbeeld de tickets dit seizoen anders verdelen. Bijvoorbeeld 7 via het WK van vorig seizoen, 7 via WC1 en WC2, 7 via WC3 en WC4 en 7 via de WC in Erfurt. Dan had ieder land een eerlijke kans op plaatsing. Ook het WK in Azië houden was zeker niet ideaal, want alle Schaatsers die op de Spelen zijn geweest zitten al sinds begin februari in Azië, toch wel een hele lange periode, dus zijn velen toch naar huis gegaan.

  De hand kan echter net zo goed in eigen boezem worden gestoken door de schaatsers, want inclusief reserves waren er 32 schaatsers geplaatst voor dit WK en zijn er uiteindelijk 21 aan de start! Toch wel een heel mager aantal, blijkbaar is dus toch vooral het belang van de Spelen het probleem.
  De ISU had echter wel minder star kunnen zijn en bijvoorbeeld een 3e Japanse of een 2 Koreaanse kunnen laten starten, dat had het toernooi toch beter en sterker gemaakt.

  Er zijn opvallende afwezige landen, Italië heeft 3 plaatsen in Erfurt veroverd, maar is er met 0 (terwijl Leenstra er wel is!), de normaal gesproken altijd starters uit Polen hadden 3 vrouwen kunnen opstellen, maar zijn er ook met 0 (de mannen zijn er gewoon wel), Wit-Rusland had 2 reserveplekken, maar is ook afwezig.
  De Canadese vrouwen hadden maar 1 plek te vullen, maar kreeg dat blijkbaar ook niet gedaan, terwijl er toch genoeg keus lijkt met Hudey, McLean, Irvine of zelfs Kali Christ. Medaillekandidaat Erbanova ontbreekt helaas ook, niet fit of het schitterende brons van de OS aan het vieren. De enige andere medaillekandidaat die ontbreekt is Heather Bergsma. Na haar wereldtitel in 2013 stond ze ieder jaar erna weer op het podium en was ze de afgelopen 3 seizoenen tweede. Jammer dat ze er niet is om een kans te hebben deze reeks voort te zetten. Brittany Bowe kon het blijkbaar nog wel opbrengen, maar de tweede plek wordt ingenomen door Jessica Tandiman.

  Een vrouw die ik heel graag had gezien op dit toernooi en volgens mij ook medaillekandidaat was geweest is Miho Takagi. Met haar 1000m vorm van dit jaar had ze een goede kans gemaakt op een medaille. Zij is op het ogenblik de enige vrouw die allround genoeg is om op zowel het WK Sprint als op het het WK allround een medaille te pakken en dit is het één na laatste seizoen dat dat überhaubt kan, want vanaf 2020 wordt het het WK Sprint en WK allround gecombineerd.
  Jammer het is wellicht de laatste kans gewest voor zo’n dubbele medaille, tenzij Miho ook volgend seizoen nog zoveel snelheid heeft of Ter Mors volledig blessurevrij is .

  De schaatsers die er wel zijn zij altijd het belangrijkste.
  De grote favoriet is Nao Kodaira. Op de 500m de allersterkste en op de 1000m dit seizoen vaker gewonnen dan niet, dus minimaal één van de sterkste.
  Normaal gesproken moet zij de 7e vrouw worden die de titel prolongeert en de 11e die de titel meerdere malen wint.

  De laatste vrouw die de titel prolongeerde is er ook en lijkt steeds beter terug in vorm te komen, Brittany Bowe. Haar verhaal is bekend na een hersenschudding in 2016 bleef ze heel lang kwakkelen en toen ze eindelijk de goede lijn weer te pakken had, werd ze midden in het huidige seizoen ziek. Op de OS was er op de individuele afstanden net geen medaille, 5e op de 500m en 4e op de 1000m. Als je een klassement zou maken over deze afstanden zou ze derde zijn geweest voor bijvoorbeeld Herzog en Erbanova. Ze maakt dus zeker kans op een medaille. Behalve Kodaira had alleen Jorien ter Mors een beter klassement.

  Erben Wennemars bombardeerde Ter Mors al tot grote favoriet wereldkampioen, maar had waarschijnlijk even Kodaira Over het hoofd gezien. Dat doet niets af aan haar schitterende prestaties op de OS en haar enorme potentie. Na haar teleurstellende brons van vorig jaar, het mooie brons van vorig jaar kan ze dit jaar wellicht een stapje beter, als ze dat doet pakt ze voor het derde jaar op rij een medaille, terwijl ze niet eens een volledig seizoen fit is geweest en met een af en toe haperende 500m.
  Ook nu is de 500m weer de spannendste afstand voor haar, kan ze weer zo goed openen als op de OS? Zo ja is er minimaal zilver, zo niet krijgt ze het erg lastig tegen Bowe.
  Als ze eindelijk is een volledig seizoen fit blijft komt de voorspelling van Erben ergens in de komende jaren misschien toch uit.

  De volgende podiumkandidaat is Vanessa Herzog. Ook zij werd 4e en 5e op de Spelen en is eigenlijk het hele seizoen al goed. Dat lijkt mij het aan het eind van een lang seizoen juist haar zwakte. Hoeveel zit er nog in de tank na een lang seizoen? Bowe en Ter Mors hebben een gedeelte van het seizoen moeten missen en dat zou nu wel eens in hun voordeel kunnen zijn. Hopelijk heeft ze nog één goed weekend in de benen, want iemand die zo constant is geweest het hele jaar verdient eigenlijk wel een medaille. Het zou een mooie bekroning zijn van haar comeback jaar, waarin ze een Europese titel haalde op de 500m en haar eerste WC-zeges boekte op zowel de 500m als de 1000m.

  Een andere vrouw die al in WC1 er stond is Angelina Golikova, ze begon het seizoen met een podium op de 500m in Heerenveen, behalve het lange seizoen lijkt ook haar 1000m te zwak voor een goed klassement. Op de OS was ze pas 22e en in de WC was er maar één top 10 plek op de 1000m (9e in Erfurt).

  Beide zaken gelden niet voor haar landgenote Olga Fatkulina. Zij mocht niet naar de OS, dus is volledig uitgerust en heeft op dit toernooi kunnen pieken. Ook kan zij goed uit de voeten op zowel de 500m als de 1000m. In het vorige Olympische seizoen was ze de sterkste allround sprintster van de wereld, maar reed ze geen WK-sprint.
  Nu is ze niet de sterkste, maar kan zij wel de grote verrassing zijn en om de medailles meedoen. De vraag is of zij mentale klap van de dopingschorsing heeft kunnen verwerken.

  Een andere verrassing zou Jing Yu kunnen zijn. Zij reed slecht op de OS (9e op de 500m en 17e op de 1000m), maar ze is niet voor niets 2-voudig wereldkampioen sprint en kan er in eens staan, misschien heeft zij zich gericht op dit WK in eigen land. De kans op een medaille is klein, maar je weet het nooit.

  De laatste kandidaat voor een podium is Arisa Go. Zij viel op de OS een beetje tegen, want haar 3 persoonlijke records in Noord-Amerika en haar 37.40 op de Japanse selectiewedstrijden in Nagano beloofden veel. De vraag is of zij vermoeid is van een lang seizoen of dat ze verkeerd heeft gepiekt en te laat in vorm is geraakt voor de OS. In dat geval is de vorm er nu wel en maakt ze kans op medaille.

  Mijn gevoel zegt 1 Kodaira 2 Bowe 3 Ter Mors, maar in olympische seizoen weet je het nooit.
 4. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Voorbeschouwing WK-Sprint 2018 Mannen

  Ook bij de mannen geen 28 deelnemers, maar slechts 23 mannen waren bereid om na de OS naar China af te reizen.
  Zonder de redenen te kennen zijn dit de opvallendste afzeggers: Rusland gebruikt niet al zijn 3 startplekken. Geen Kulizjnikov, geblesseerd of mentale opdoffer door missen van OS, ook geen Murasjov en blijkbaar geen schaatsers om de plek überhaupt in te vullen.

  De enige Canadees die naar Erfurt kwam om een plaats te veroveren, St. Jean is er opvallend genoeg ook niet bij. Hoewel Canada maar één van de 2 startplekken opvult, ook geen Boisvert-Lacroix, Junio of Dutton, maar alleen Dubrueil.

  Voor mannen als Vosté, Liv, Golovatjoek die nog nooit op dit toernooi hebben gereden was een debuut op de OS blijkbaar ook genoeg en zijn er niet bij en bij de Finnen geen Pekka Koskela, was de 1000m op de OS zijn laatste belangrijke schaatstoernooi?

  Toch jammer dat de ISU niet iets flexibeler is en bijvoorbeeld geen extra Koreaan, extra Japanner of extra Chinees toelaat of mij part een extra Nederlander. Sowieso ben ik er een voorstander om net als in de atletiek de titelhouder op WK’ sowieso te laten starten, waardoor een land dus eventueel een extra startplek heeft.

  Het is een toernooi met sterke winnaars, die lang lijken te gaan domineren maar dat om uiteenlopende redenen de afgelopen jaren niet is gelukt. Na de wereldtitels van Michel Mulder in 2013 en 2014 dacht ik dat hij nog jaren ging domineren, maar behalve zijn mindere jaren was er in 2015 ineens Kulizjnikov, die alles 2 jaar aan gort reed. Hij kwam zelfs dicht bij een “grand slam” die ik in deze tijd echt niet meer voor mogelijk achtte. Winnaar WC 500m en 1000m, WK afstanden op 500m en 1000m en wereldkampioen sprint. Na zijn sprinttitels in 2015 en 2016 dacht ik dat hij nog jaren zou domineren, maar meldonium, blessures en zijn verleden hebben hem voorlopig teruggeworpen.
  orig jaar stak Kai Verbij er op het EK en WK sprint met kop en schouders bovenuit en ik dacht dat hij de komende jaren de titel ging oprapen, maar de grote favoriet is dit jaar toch echt een Noor.

  Havard Lorentzen was vorig jaar al enigszins verrassend tweede, maar na zijn Olympische titel op de 500m en het zilver op de 1000m lijkt hij niet te kloppen. Met zijn 1500 verleden is er ook geen twijfel of hij genoeg ausdauer heeft voor 4 goede afstanden. Als hij zich na de zo succesvolle Spelen nog kan focussen moet de titel voor hem zijn. Je kunt maar beter je kansen grijpen, want het kan in andere jaren helemaal anders zijn.

  De tegenstand zal natuurlijk vooral komen uit Nederland. Kjeld Nuis heeft de beste 1000m en zou zo geeft hij zelf ook aan een hele goede 500m moeten kunnen rijden, als hij goed kan openen op deze afstand. Op de 1000m lijkt dat namelijk de laatste tijd wel goed te lukken. Op het OKT reed hij een 34.94 en was hij met afstand het sterkste klassement over 500 en 1000m, natuurlijk reed Verbij geen 1000m, maar die had 1.07.89 moeten rijden om hem voor te blijven. Het was de vraag of dat was gelukt.
  De afgelopen 2 seizoenen won hij beide 1000 meters maar reed hij slechte 500 meters op het WK Sprint. Hij werd 14e ,16e, 18e en 16e. Als hij hier twee top 8 plaatsen van kan maken en weer echt kan domineren op de 1000m moet in ieder geval zilver erin zitten.

  Kai Verbij heeft zijn plaats dik verdiend gekregen. Hij ljkt gemaakt voor sprintvierkampen. Bij zijn debuut in 2016 direct derde en vorig jaar winnaar op het EK en WK, waarbij hij op het WK zich zelfs een grote misser op de laatste 1000m kon veroorloven. Wil hij zijn titel verdedigen kan hij zo’n misser deze keer niet maken.
  Op de Os mistte hij nog duidelijk wedstrijdritme, hopelijk is hij nu een stap verder, zodat hij een eelrijke kans maakt om zijn titel te verdedigen.

  Ronald Mulder is er al voor de vijfde keer en haalde bij zijn debuut in 2010 en vorig seizoen de 4e plaats. Knap voor een schaatser die toch net te kort komt op de 1000m. Hopelijk is ook hij net als Kai Verbij wat beter hersteld en heeft hij meer ritme, dan kan hij misschien net als vorig jaar een 5000m winnen.

  Good old Mika Poutala kon op de OS zijn carrière niet bekronen met een medaille, misschien lukt dat nu in China wel, zijn papieren lijken beter dan ooit.
  Een andere dertiger die er vaak naast grijpt is Nico Ihle, hij heeft geen goed seizoen, maar misschien lukt het op dit WK beter, zo’n vierkamp ligt hem toch wat beter dan een individuele afstand, waarop hij net te kort komt.

  Ik gok hetzelfde podium als vorig jaar, de volgorde durf ik niet aan.
 5. Monique

  Monique Well-Known Member

  Dione heeft een knalrood hoofd, alsof ze op wintersport is geweest en verbrand is. Of gewoon iets te veel make up?
 6. Koen

  Koen Well-Known Member

  lijkt behoorlijk sfeerloos. jammer.
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Er passen niet veel mensen in, maar ik zag wel dat die paar tribunes die er zijn goed gevuld zijn. Dit WK is natuurlijk toch even een stapje terug na de Spelen. Toch heb ik wel zin om te kijken.
 8. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Precies, dat zag ik ook, aardig wat toeschouwers. Maar ik hoor ze niet...

  p.s. die tijdwaarneming ook altijd....
 9. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  Het tournooi heeft een valse start.
  leenstrafan en Koen vinden dit leuk.
 10. Koen

  Koen Well-Known Member

  moeten ze dan wel ff microfoon bij zetten, want met publiek leuker. al begint het lekker met tijdsverwarneming. ik ook wel zin in, maar meer in volgende week, wk allround
 11. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Erik van Dijk pikt jouw grap.
  VictorP vindt dit leuk.
 12. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  In plaats van een luid publiek krijgen we loeiharde Chinese omroepers.
 13. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik heb ook meer zin in WK allround, maar dit is een mooie opwarmer.
  Koen vindt dit leuk.
 14. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Het publiek kan toch geluid maken.
  Monique vindt dit leuk.
 15. Monique

  Monique Well-Known Member

  Nette tijd van Leenstra! De Jong had ik iets sneller gehoopt.
 16. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Als de eerste Chinees op de baan staat hoor je ze opeens wel.
 17. Koen

  Koen Well-Known Member

  goede start van Marrit. mooi. hopelijk kan ze mee doen.
 18. Koen

  Koen Well-Known Member

  wat een rare val, ze reed ook lelijk zeg
 19. Monique

  Monique Well-Known Member

  Holymoly, Kodairo laat even zien hoe het moet.
 20. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  Dat we niet denken dat Leenstra een snelle tijd neerzette.

Deel Deze Pagina