WK Sprint @ Changchun, 3&4 maart '18

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 26 feb 2018.

?

Zo direct na de OS, heb je zin in het WK sprint?

Peiling gesloten op 4 mrt 2018.
 1. Ja absoluut, vierkampen zijn nog mooier dan enkele afstanden!

  25,9%
 2. Ja absoluut, hoe meer schaatsen hoe beter!

  12,1%
 3. Ja zeker, een WK blijft een WK

  25,9%
 4. Ja redelijk, hoewel het aan de Spelen niet kan tippen

  19,0%
 5. Enigszins, maar beduidend minder dan in de Spelen

  5,2%
 6. Niet echt, na de Spelen voelt dit als mosterd na de maaltijd

  3,4%
 7. Eigenlijk niet, vooral vanwege de planning direct na de Spelen

  6,9%
 8. Absoluut niet, na de Spelen is het schaatsseizoen voor mij voorbij!

  0 stem(men)
  0,0%
 9. Absoluut niet, ik vind het WK sprint sowieso geen interessant toernooi!

  1,7%
 10. Anders, namelijk...

  0 stem(men)
  0,0%
 1. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Ik zie Kodaira en Lorentzen echt geen 1000m winnen van Ter Mors en Nuis. Ter Mors reed een fantastische 1000m op de spelen, maar dat deed Kodaira ook. Deze baan is minder snel dan op de spelen waardoor Ter Mors nog meer in het voordeel is. Ik verwacht overigens wel dat Kodaira wereldkampioen wordt door haar fantastische 500 meters. Nuis schaatste natuurlijk op de spelen in de laatste rit, valse start en verschrikkelijke kruising en ook nog een slechte bocht. Normaal gesproken is Nuis nog een stukje sneller dan Lorentzen. Lorentzen kan natuurlijk wel sneller openen dan dat hij op de spelen doet, alleen als hij dat doet verliest hij het waarschijnlijk aan het einde weer. Ben wel benieuwd of Verbij nog een stapje kan maken, dan zou hij in de buurt van Lorentzen moeten kunnen komen op zowel de 500m als ook de 1000m. Lorentzen wel favoriet voor de titel uiteraard als je naar zijn tijden van de spelen kijkt. Ben benieuwd wat Nuis en Verbij kunnen.
 2. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Het moet heel raar lopen als Kodaira niet opnieuw kampioen wordt.. die pakt zoveel winst op de 500 m en kan aardige 1000 m rijden. Zelfde geldt voor Lorentzen..al zou Kai in goede doen het nog spannend kunnen maken. Nuis verliest te veel op de 500
  MasterAJA29 vindt dit leuk.
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik ben heel benieuwd wat Nuis op de 500 kan, want hij had een zeer goede opening op de 1000.
 4. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  https://www.isu.org/docman-document...int-championships-changchun-2018-entries/file

  21 en 23 deelnemers... Niet best, maar te verwachten een week na de Spelen. Heeft er natuurlijk ook mede mee te maken dat bijvoorbeeld de Japanners geen zin hadden om naar Erfurt te komen, waaardoor ze niet met 3 rijders mogen starten. Ik hoop dat ze die plaatsingsprocedure voor het WK Sprint en WK Allround volgende Olympische cyclus anders gaan doen, want dit systeem heeft toch wel bewezen er voornamelijk toe te leiden dat de WK's bijna alleen nog maar bevolkt worden door Europeanen.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Voilà, hier is de deelnemerslijst. Wie is er allemaal niet? Bah, vervelende vraag. We kunnen beter kijken wie er wél zijn. Weetjewel, het halfleeg-halfvol dilemma.

  Van de top-10 Olympische rijders op de 500m en/of 1000m zien we terug:
  Nuis, Lorentzen, Cha, Gao, Poutala, Yamanaka, Verbij, Mulder, Ihle, Whitmore.

  En dan ontkomen we er niet aan om ook even te kijken wie er niet is.
  We missen Tae-yun Kim (Koreanen hebben maar 1 plaats), Mantia, Oda, Verweij, Davis (allemaal logisch, dat zijn middenafstandrijders), Kato en Smeekens (want 500m-mannen).
  Kortom, aan de top missen we alleen Kim. Wat verderop in de lijst vind ik het jammer dat mannen als Boisvert, Was, Liiv, Causil en Golovatsiuk niet starten. Daarentegen zijn niet-Olympiërs Kersten, Sæves, Yesin en Kozlov er wel. De Russen missen hun toppers door blessures (of "blessures"?), dus zetten ze andere rijders in.

  Hoe zit het bij de vrouwen?
  Van de toppers zien we Kodaira, Ter Mors, Herzog, Bowe, Leenstra, Golikova, Go, Yu.
  Dan missen we dus meerdere grote namen. Sang-hwa Lee is misschien gestopt en Miho Takagi, Ireen Wüst en Ida Njåtun gaan allrounden. Maar waar is Karolina Erbanová??? En Heather Bergsma??? En waarom doet er geen enkele vrouw uit Canada mee?

  De Koreanen sturen de jonge Min-jo Kim. Zo zijn er wel meer niet-Olympiërs aan de start: Xin, Qishi, Letitia, Anne, Martine, Olga en Darya. Jullie mogen de achternamen erbij bedenken.
  Ik had toch liever vrouwen als Zhang, Huang en Ziomek op dit toernooi gezien. Dat de Koreanen en Japanners niet met drie dames gingen uitrukken, was al zeker, vanwege het quotumgebeuren.
  leenstrafan, Khlebnikov en RodyTur10 vinden dit leuk.
 6. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Ik vraag me af of de deelnemer Mikhail Kozlov familie is van de sprinter Vladimir Kozlov die in 1982 op het WK sprint in Alkmaar de 2e 500 meter won in 37,80 seconden, toen een wereldrecord laaglandbanen (waarbij wel moet worden opgemerkt dat hij in de stormachtige wind 2x wind mee had, een soort Medeo tijd dus ;)). Weet iemand dat misschien?
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik weet niet hoe het met de familiebanden zit, maar ik weet wel dat er een filmpje is van dat WK sprint. Rond 19 minuten de eerste (helaas niet de tweede) 500 meter van Kozlov. Hij rijdt tegen Jan Ykema. Zo te zien hoeven we nu niet te klagen over de boarding als ik zo naar Ykema (of Engelstad helemaal aan het begin) kijk...
 8. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Dat was een mooie sprong van Jan terug de baan op! Ik heb overigens van dezelfde bron (met Noors commentaar) het hele toernooi op dvd, moet toch ergens op YouTube staan of hebben gestaan. Wat waren de beelden toen toch wazig...
 9. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Ik zie trouwens in het beginframe de naam (Jukka) Salmela (Finland) staan. Dat was in het seizoen 79-80 de eerste schaatser ter wereld die de 500 meter binnen 37 seconden schaatste (36.8)
  De Goudsche Doorloper vindt dit leuk.
 10. Duif

  Duif Well-Known Member

  Op de 1e dag on Alkmaar woedde er destijds een flinke storm als ik het me goed herinner, waardoor het ijs heel bobbelig was en er flink wat rijders ten val kwamen. Mijn plakboeken uit die periode liggen op de vliering dus ik kan het niet heel snel ff nakijken. Het was ook het grote internationale debuut van Yvonne van Gennip. Destijds zagen we nog een toekomstig topsprintster in haar. Als 17 jarige werd ze 4e of 5e in het eindklassement tussen al het DDR en CCCP geweld.
 11. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Ik heb de beelden van de 37.80 net nog eens teruggekeken. Zijn tegenstander Frode Ronning startte eigenlijk vals; beiden hadden 10.00 na 100 meter. Ronning eindigde in 38.05. Wat was dat vroeger een compleet andere startprocedure dan nu: iedere schaatser mocht 2x vals hebben, en daar werd nogal gretig gebruik van gemaakt. Ik zag net dat ze destijds duidelijke valse starts gewoon door lieten gaan. Ze zijn tegenwoordig veel strenger geworden. Dat is op zich een goede zaak, het gaat nu voor het publiek ook een stuk sneller. Maar ik vind wel dat ze nu af en toen wel een beetje doorslaan met de strengheid bij de start.
  Duif vindt dit leuk.
 12. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  p.s. ik heb mijn plakboeken wel bij de hand. :) Maar er staat geen verslag van de wedstrijd in, alleen een deel van de uitslag, een foto van de winnaar bij de mannen en een foto van een piepjonge Yvonne van Gennip. In mijn editie van Schaatsseizoen zie ik dat er op de 500 meter bij de mannen 6 (de bekendste waren Ykema, Engelstad en Medennikov) valpartijen waren en bij de vrouwen 3.
 13. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Oh jammer... geen Bergsma en Erbanova. Bergsma had haar seizoen nog een beetje glans kunnen geven.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik kan niet vinden waarom Erbanová niet meedoet. Ik kwam in mijn zoektocht wel uit op een Tsjechische site met een verslag van de bronzen 500 meter van Erbanová. Het blijft vreemd om te zien hoe ze overal "ová" achter plakken (of moet ik ováral zeggen ;)) . Kodairová, Ter Morsová, Boweová, Goová (dat is Arisa Go), Hudeyová en zelfs Golikovová. Maar dan weer niet Jing Yuová. Dat wordt Ťing Jü...

  Mocht je deze siteová met je eigen ogenová willen zien: klik dan hierová: Bronzová Erbanová
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Rönning was sowieso een gehaaide starter. Zijn titel het jaar er voor in Grenoble dankte hij mede aan een duidelijke valste start op de eerste 500m die niet afgefloten werd en aan een val van Boucher. En inderdaad, de huidige startprocedure is wel heel streng maar wel een heel duidelijke verbetering tov 20-30-40 jaar terug.
 16. arsimo

  arsimo Active Member

  <offtopic>Dat wazige zit met name in dat de uitzending op VHS (of een van die andere video'standaarden toen) was opgenomen en daarna (veel) later is gedigitaliseerd om op DVD of YouTube te zetten. Een VHS opname behoudt zo'n 30 a 40 % van de orginele beeldinformatie en als de tape - zeker als die wat op budget gekocht was - ook nog eerst jaren gelegen heeft voordat die werd gedigitaliseerd is er nog meer van het signaal in ruis verdronken. Het digitaliseren kon/kan ook op diverse kwaliteitsnivo's - en vaak dus matig want meestal beperkt budget bij de goedwillende hobbyist - dus conclusies trekken over de kwaliteit van de beelden toen uit zo'n videootje nu op YouTube is nogal gewaagd. Tuurlijk, het was verre van de digitale HD van nu, maar meestal viel het best mee als je direct keek.</offtopic>
  Khlebnikov vindt dit leuk.
 17. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Laatst bewerkt: 1 mrt 2018
 18. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Je hebt gelijk. Ik bedoelde eigenlijk dat de analoge videobeelden van toen nu digitaal zo tegenvallen, ik heb dat in mijn bericht onjuist verwoord. Ik kan me van vroeger ook niet herinneren dat we de beelden toen onscherp vonden. Wel jammer dat die beelden nu zo onscherp zijn.
 19. sarah

  sarah Active Member

  Bron ?
 20. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  Bovendien vooral bij allround worden bijv. de 1500 plekken ingenomen door allrounders ten koste van specialisten als Ter Mors en Krol.

Deel Deze Pagina