WK Allround Moskou Feb 18-19

Discussie in 'Lange baan' gestart door ZeeKoei, 6 feb 2012.

  1. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Dat kan natuurlijk. Maar zo kun je veel meer schaatsers uit het verleden wantrouwen. Destijds waren er andere opsporingstechnieken en we zullen nooit weten wie wel en niet extra hulp heeft genomen.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het is natuurlijk erg makkelijk om de boodschapper (Mart Smeets) de schuld te geven, maar ik vond het WK allround weinig sprankelend. Ja, er waren een paar mooie ritten, maar veel te weinig.
    De sfeerloze, lege tribunes waren een veeg teken, maar veel erger was het, dat steeds meer landen afhaken bij het allrounden.
    Dat China en Korea af en toe wegblijven, nou ja. Hoewel, volgens mij was dit pas het eerste WK allround van Sung Hoon Lee....
    Inmiddels haakt ook Amerika af. De USA kwam zelfs niet met een complete ploeg en Canada stuurde een B-team.
    En dan heb je nog de selectiemethode, met maar 1 kwalificatiemoment, die er voor zorgt dat potentiele deelnemers niet kunnen starten (Juskov bijv.)

    De beperking tot 24 deelnemers is er gekomen om er een topveld van te maken, maar als niet de potentieel beste allrounders aan de start staan, is dat al een probleem.

    Misschien is het allrounden op binnenbanen ook wel te steriel geworden. Allrounden is een faire sport, waar 9 van de 10x de beste wint. Dat betekent echter ook dat verrassingen spaarzaam zijn en dat 80% van de deelnemers op voorhand eigenlijk kansloos zijn. Zo gek is het dan niet, als die zich richten op onderdelen waar ze wel een redelijke kans op succes hebben.

    Jaar na jaar wordt het allrounden minder. Ook de KNSB doet er aan mee door het NK zo raar te organiseren. Er moet dus echt wat veranderen. Je kunt wel hopen dat allrounden Olympisch wordt, maar dan moet het een beter visitekaartje aanleveren dan afgelopen weekend. De IOC is er terecht niet voor om zieltogende sportonderdelen op de been te houden. Vraag is of de ISU het allrounden wil reanimeren. Aangezien ze nu experimenteren met de massastart, ben ik er bang voor dat dat nu even voorgaat.

    Wat moet/kan er wel gebeuren? Net als nu bij het WK junioren, zou je het WK allround en het WK afstanden moeten samenvoegen. Met wat extra ritten 500m en 1500m zou je dan al een eind kunnen komen.
    Daarvoor 2 kwalificatiemomenten, bijv. een open EK allround, een echte wereldbekerwedstrijd allround of evt. de Wereldbekerstanden ervoor gebruiken.
    Door het wegvallen van het WK allround, ontstaat er ook meer ruimte op de kalender.

    Want een ander probleem van het huidige schaatsen is dat er veel te weinig geschaatst wordt. Komende week dus helemaal niets?! Fijn voor fans, sponsors en organisatoren....

    En elke wedstrijd is wel weer een selectie voor weer een andere wedstrijd. Terwijl een wedstrijd op zich zelf dient te staan. Kuurne-Brussel-Kuurne is toch geen selectiewedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen, die weer selectie is voor de Tour?
  3. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    gezien de reputatie van de lage landen in het wielrennen zou ik in de nederlanden ook niet iedereen blindelings vertrouwen, doping zit niet enkel bij je buren en enkel bij je concurrenten

    soit, vroeger kon iedereen eraan raken en werd er weinig teruggevonden, iedereen streed met gelijke wapens imho, ik lig er niet wakker van
  4. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    vind ik toch wat een ongelukkig voorbeeld aangezien het niet echt een gewenste keuze was, hun allroundertoppers: Marsicano (22) overtraind, Hansen (21) geblesseerd, Davis koos wegens vormproblemen voor de sprint, en Kuck (21) was gewoon netjes zesde
    dat ze in de breedte niet de weelde hebben dat op te vangen kan je ze moeilijk kwalijk nemen, het is al mooi dat er zo'n contingent jonge amerikaanse toppers staat aan te komen

    zonder pech eindigen ze met 4 amerikanen in de top-10, aan die 21/22-jarigen gaan we in de toekomst nog veel plezier beleven
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Sorry Gerrit. Ik heb je hoog zitten, maar deze vergelijking zegt niets. Mede omdat het allrounden van minder hoog niveau is, en op Nederland na elk schaatsland moeite heeft om meer dan twee of drie rijders van niveau te sturen, krijg je vanzelf veel verschillende nationaliteiten in de top-zoveel. Maar je kunt de nummer 12 van WK allround niet vergelijken met de nummer 12 van het WK-sptint...

    Beter is deze statistiek. Het aantal mensen dat in puntentotaal binnen 2% van de winnaar zit...

    WK allround: 6 mannen (uit vier landen), 5 vrouwen (uit drie landen)
    WK sprint: 18 mannen (uit negen landen), 13 vrouwen (uit acht landen)
    (Ik hoop dat ik goed heb geteld, narekenen is toegestaan)
  6. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

  7. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Het allerergste vind ik de mensen die zeggen dat grote vierkamp wegmoet. Het klinkt alsof het hele concept in de prullenbak moet, omdat men de Nederlandse jongens niet aankan. Ze gaan toch ook de marathon niet inkorten zodat er ook eens een keer een blanke kan winnen?
  8. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    idd, je gaat de afdaling bij het skiën toch ook niet schrappen omdat er een keer drie oostenrijkers op het podium gestaan hebben
  9. doddeltje

    doddeltje Member

  10. Danou

    Danou Active Member

    Dan kunnen we wel helemaal stoppen met schaatsen. Bij het WK Sprint zat net zo weinig man als het WK Allround.
  11. naomie70

    naomie70 Active Member

    Vernieuwing moet er zeker komen, maar ik ben ook niet voor afschaffing van allround toernooien omdat de concurrentie de strijd met de Nederlanders blijkbaar niet aan kan. Want ook dat is het en niet alleen omdat ze het niet serieus genoeg nemen, dat is te makkelijk. Er zijn al veel voorbeelden en vergelijkingen met andere sporten gemaakt en daar ben ik het mee eens. Bij de marathon domineert Kenia, maar die ga je idd toch ook niet inkorten zodat anderen een kans hebben? Of schansspringen waar vooral Oostenrijk domineert? Nee het is daar prima als een land domineert en hoor je niemand over.

    Het concept van allrounden is prima, de belangrijkheid van de wedstrijd moet alleen vergroot worden. Naar mijn mening moeten ze een aantal wereldbeker wedstrijden afschaffen. Als er minder wedstrijden zijn worden deze toernooien al veel sneller als belangrijk en als doel gezien. Daar kunnen ze zich dan echt op richten en focussen (maar dat is hoe ik er tegen aan kijk). En scherp de eisen wat aan, minder deelnemers. Met alle respect voor de mindere goden, maar wat hebben we aan iemand die meedoet en meer dan 30 minuten verliest op de 5km op de top? Komt het toernooi naar mijn idee niet ten goede wat het juist zo langdradig maakt en waardoor er publiek/kijkers afhaken. Met minder ritten komt er veel meer snelheid en spanning in het toernooi. En haal vervolgens de prijzen van kaarten naar beneden, die zijn momenteel gewoon belachelijk duur! Vind je het dan logisch dat mensen niet naar de schaatshallen willen komen? Ik in ieder geval wel.
  12. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Heb je natuurlijk gelijk in. Is beetje kip en ei. Teampursuit was ook niet populair voordat het olympisch werd, en is nu, buiten Nederland, minstens zo belangrijk en populair als de andere schaatsonderdelen.

    ISU zal het niet doen met als reden om het allrounden te redden. Maar het idee op zich is zo gek nog niet. Meer dan 12 schaatsonderdelen op de Spelen zal er niet inzitten. Als je nieuwe onderdelen toe wilt voegen in de toekomst (massastart, teamsprint) zullen er bestaande onderdelen moeten verdwijnen. Als je allrounden toevoegt, in plaats van een aantal losse afstanden bespaar je op onderdelen en hou je historische schaatsfans enigzins tevreden.

    Zo is het bij baanwielrennen exact gegaan. (Omnium, het allroundonderdeel, in plaats van de puntenkoers en de achtervolging) En dan is die keuze nog veel onlogischer, omdat het omnium nauwelijks historie heeft, in tegenstelling tot het allrounden.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als vroeger alle wielrenners en schaatsers aan de doping zaten en nu minder, dan kan je niet zeggen dat het niveau stagneert omdat de tijden niet meer gehaald worden. Daar is immers dan een verklaring voor.

    Na Mart en Mark en Jochem heeft Nando Boers bedacht dat het blijkbaar hip is om het schaatsen af te kraken, dus hij doet ook maar eventjes mee. Het belangrijkste punt wat Nando Boers heeft is dat er volgens hem teveel schaatsen is. Nou is mijn vraag, hoeveel toernooien worden volledig (of bijna volledig) live uitgezonden door de NOS? Dat zijn het EK, het WK sprint, het WK allround en het WK afstanden. De NKs en WBs worden samengevat (met soms een paar ritten live) en zijn voor de echte liefhebbers beschikbaar op de stream. Als je het saai vindt om middagenlang naar minder belangrijke schaatswedstrijden te kijken, KIJK DAN NIET SUKKEL!
  14. naomie70

    naomie70 Active Member

    Naar mijn mening gaat het er niet alleen om hoeveel ze live laten zien, maar hoeveel wedstrijden er zijn. Ze moeten het schaatsen niet 'dood' maken door de veelheid wedstrijden. En dat is nu wel hetgeen dat een beetje aan het gebeuren is en als schaatsfan vind ik dat echt jammer! Door de vele wedstrijden in combinatie met de hoge entreeprijzen vind ik het wel begrijpelijk dat de schaatshallen veelal leeg zijn. Die lege schaatshallen creëren dan weer een negatief beeld over het schaatsen. Want het betreft niet alleen de allroundtoernooien, ook de wereldbekers en het wk sprint hebben te leiden onder het dalende bezoekersaantal.
  15. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Ja, hier zat ik ook al aan te denken. In wielerwedstrijden gaat het nu ook minder hard. En hoe zeer we ook willen geloven dat schaatsen schoon is (geweest), misschien is dat wel niet het geval.
  16. Davey

    Davey Active Member

    In Athene won een Italiaan de marathon voor een Amerikaan en een Braziliaan (die nog door een dronken dominee werd opgehouden). In Beijing won een Roemeense de vrouwenmaraton en werd een Chinese derde. Het is dus niet zo dat blanken het niet aankunnen, ze hebben er gewoon niet altijd zin in, tenzij Olympische roem lonkt.

    Wat de 10km betreft, de vraag moet niet zijn of ze het aankunnen, de vraag is of men het nog wel wilt. Verweij (10 sec) en Blokhuijsen (3 sec) verbeterde hun PR laagland binnenbaan aanzienlijk eergisteren. Ook de 19-jarige Pedersen deed dit natuurlijk, hij reed pas zijn 2de 10km op een binnenbaan. Maar alle overige niet-Nederlanders (Silovs en Brodka reden nog nooit eerder een 10km op een laagland binnenbaan) bleven 10 seconden of meer boven hun PR laaglandbaan steken. Skobrev en Bokko hadden Blokhuijsen en Verweij hier makkelijk weg kunnen rijden maar hun tijden waren gewoon niet goed vergeleken met wat ze kunnen. Dat geldt ook voor Kuck, van wie hier gezegd werd dat hij netjes zesde. Hij wordt zesde op bijna 3 punten achterstand, dat had toch zeker anderhalve punt beter gekund.

    Ik denk dat als je het hele deelnemersveld gaat analyseren aan de hand van wat binnen hun mogelijkheid lag dat minstens de helft van het deelnemersveld een (zware) onvoldoende krijgt. Dit in combinatie met afzeggingen en anderen die al eerder afgehaakt zijn zou je niet anders kunnen inzien dat er een (motivatie)probleem is. En de 10km zou een oorzaak kunnen zijn.

    Voor de duidelijkheid, ik ben niet tegen de 10, maar de uitslag van de 10 doet gewoon pijn aan mijn ogen als ik er naar kijk. Men wil er de moeite niet voor doen en dat is ten nadele van het algehele niveau van het allrounden.
  17. Davey

    Davey Active Member

    Kom kom, er zijn naast de 4 WK's/EK nog 7 wereldbekers. We hebben het hier over 11 wedstrijden in 8 verschillende landen. 6 van die landen hebben dus 1 grote wedstrijd per jaar. Als dat al teveel is...
  18. naomie70

    naomie70 Active Member

    Nou blijkbaar wel...
  19. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Tja, als je al niet meer gemotiveerd bent voor het WK allround vanwege het moeten rijden van een 10 km, dan vraag ik me af of je dan wel van het schaatsen houd. Schaf je de 10 km af dan krijg je hetzelfde gezeur over de 5 km. Er zijn denk ik te veel schaatsers die alleen maar de krenten uit de pap willen hebben. En daar gaat het aan ten onder. Denk aan Skobrev die als titelverdediger het EK express overslaat. Een heel slecht voorbeeld van een kampioen.
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Nederlandse schaatsers die alles rijden, moeten drie NKs, vier WKs en zeven wereldbekerwedstrijden rijden. Dat zijn maximaal veertien wedstrijden. Sprinters hebben twee NKs, twee WKs en zes wereldbekerwedstrijden (10). Allrounders die ook afstanden rijden hebben er maximaal elf. Trek daar eventueel nog een NK allround van af dat sommige allroundtoppers mogen overslaan en je moet 10 weekenden goed zijn, waarin je 1, 2, 3 of 4 races moet rijden.

    Wielrenners maken veel meer wedstrijddagen en ook voetballers spelen het hele jaar door wedstrijden. Dat er teveel schaatswedstrijden zijn, is absolute onzin dus. De enige twee punten waar je eventueel mee aan zou kunnen komen zijn:
    • Doordat het niveau in Nederland zo hoog is, is elk weekend weer een piekmoment. Shani Davis heeft twee piekmomenten (WK sprint en WK afstanden) en kan de nationale kampioenschappen en wereldbekers gebruiken om beter te worden. Nederlanders moeten zich op NKs altijd plaatsen (lastig) en op WBs altijd punten verzamelen om kans te houden op de WK afstanden.
    • Het schaatsen mist klassiekers. De grote toernooien rouleren over de grote banen en de wereldbeker heeft in tegenstelling tot de wereldbeker in wielrennen, veldrijden enzo geen klassiekers. Dit zou je kunnen beginnen door bijvoorbeeld altijd de WB in Heerenveen te beginnen en alle WBs een wat eigen karakter te geven (allround op WB1 in Heerenveen, MS/TP/TS op WB2 in Duitsland of WB3 in Noorwegen), maar dan nog moet je jarenlang zo'n WB hetzelfde houden voordat je klassiekers hebt.

Deel Deze Pagina