WielerVSS 2012 (10): Giro d'Italia

Discussie in 'Wielrennen' gestart door dedeut, 29 apr 2012.

 1. dammer

  dammer Member

  Thomas De Gendt is daar nogal duidelijk over. Hij stelt in Het Nieuwsblad dat niemand nog in staat is tot een superprestatie door de jacht op de doping. Alles is een pak zuiverder geworden en voegt hij er bescheiden/eerlijk/helder aan toe "anders had ik ook nooit een plaats bij de top tien kunnen ambiëren in een grote ronde." En hij besluit: "Misschien oogt het allemaal minder spectaculair. Er wordt minder aangevallen. .. Liever zó dan er eentje in volle klim op de grote plaat te zien weg demarreren tegen 30 kilometer per uur. Tjokvol uiteraard..."
  Ik kan hem alleen maar gelijk geven.
 2. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Het woord superprestatie vind ik wel erg wrang en totaal misplaatst. Het is inderdaad niet vreemd in het licht van andere sporten dat de (gisteren) zes besten zo aan elkaar gewaagd zijn dat ze elkaar niet losfietsen kunnen.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Eigenlijk is het een paradox dat door geen doping gebruik er minder verschillen zouden zijn. Immers met doping herstel je sneller van een inspanning, dus zouden de renners minder snel uitgeput zijn, dus langer kunnen volgen.
  Zonder doping verwacht je vermoeide renners die afhaken. Maar misschien durven renners nu (zonder doping) niet zo snel meer diep te gaan omdat ze bang zijn dat ze het niet volhouden.

  Over paradoxen gesproken: hoe groter een noodfonds, des te minder snel je het nodig hebt. Denkt men. Maar men vergeet dat je slecht gedrag NOOIT oplost door slecht gedrag te belonen. Vandaag was dan ook een zeer trieste dag voor NL.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als je door doping sneller herstelt van je inspanningen is het natuurlijk zo dat cleane renners voorzichtiger met hun energie om moeten gaan. Toen ze op de Passo di Giau nog met zes man over waren (maar dus ook een aantal klassementsrijders als Kreuziger, Cunego, Casar, Tiralongo, Intxausti, Cataldo en Henao eraf hadden gereden) denk ik dat ze én redelijk aan elkaar gewaagd waren én toch nog een beetje inhielden met het oog op de twee verschroeiende bergetappes van vrijdag en zaterdag. Ik vond het toch een prachtige rit ook al gingen de toppers niet helemaal tot het uiterste.
  Als één renner veel beter geweest was en de rest op vele minuten had gereden dan was de spanning eruitgeweest voor de laatste twee zware bergritten (en de tijdrit) van komend weekend, nu ligt de koers nog redelijk open met de nummer 4 op 1.36 achterstand en zelfs de nummer 7 op 3.19 zou nog wel eens sprong kunnen wagen want Pozzovivo lijkt me een van de renners die op een goede dag minuten kan winnen in één zware klim. Ook iets verder naar achteren staan de nummers 8 t/m 15 binnen één minuut dus ook daar kunnen we nog wel wat vuurwerk verwachten (want ja, een ook toptienklassering staat toch mooi op je palmares).

  Verder zal ik je zeggen dat het onmogelijk is om een parcours te bouwen waarvan je weet dat je sowieso gegarandeerd spektakel krijgt in elke bergrit. Begin je al vroeg in je drieweekse ronde met zware cols dan kan het zijn dat de winnaar vroeg bekend is en dan is de spanning snel uit de wedstrijd, wacht je met de koninginnenrit(ten) tot de laatste week dan gaan de toppers in de eerste heuvel-/bergachtige ritten toch vaak zitten te pokeren omdat ze nog niet alles willen geven.
  Datzelfde zie je dus ook binnen etappes, heb je een aankomst bergop dan heb je gegarandeerd spektakel, maar vaak barst het dan pas vlak voor de meet los; heb je een aankomst bergaf of vlak dan gebeurt er soms niets en soms barst het dan juist vroeg los. Maar bijvoorbeeld vorig jaar in de 19e etappe in de Tour gingen Schleck en Contador er ook al vroeg op de Galibier vandoor terwijl er nog een aankomst bergop op Alpe d'Huez aankwam.

  Het beste is dus volgens mij een goede mix van zware bergetappes, lastige heuvelritten en ongevaarlijke vlakke etappes waarbij je het type aankomst (aankomst op zware col, aankomst op lichte col na zware col, aankomst bergaf en aankomst vlak) mixt en probeert toch een beetje opbouw door de weken heen te hebben. Aankomsten bergop blijven een belangrijke factor, maar in de Vuelta vergeten ze soms dat een aankomst bergaf juist ook spannend kan zijn.

  P.S. Nogevendit, 72 kilo is dus al zwaar voor een wielrenner, dat verklaart ook waarom ik nauwelijks de heuvels opkom.
  P.S. SprintMaster, het is geen politiek forum hier, laten we het vrolijk houden.
 5. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ...en er waren m.i. wel degelijk kleine verschilletjes, ik vond Basso het best, maar die kon niet wegkomen, mist de 'poef'. Pozzovivo was ook goed, en ik denk dat als ze Rodriguez en Scarponi nog wat meer pijn hadden kunnen doen, dat die het afgelegd hadden. Maar zeker met nog zes man in de groep, en nog wat etappes te gaan, ga je niet alles voor de volle 100 % eruit gooien. Heeft ook niks met voorzichtigheid te maken, als bij vlakk etappe of bijv een schaatsmarathon de groep compleet aankomt klagen we ook niet over te weinig aanvallers.
 6. eddy

  eddy Well-Known Member

  De winnaar voor de Giro lijkt bekend te zijn, gisteren zelfs 2e geworden, als hij vandaag geen tik(je) van een paar minuten krijgt hebben we het toch allemaal de winnaar niet geraden, dus gewoon een superprestatie van Hesjedal.
  Vanmiddag ondanks het mooie weer, hopelijk genieten van een mooie bergetappe.
 7. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ja het was erg spannend gisteren (op het einde dan). Wel jammer dat Basso en Rodriguez het al een beetje opgegeven hebben: http://www.nusport.nl/wielrennen/281983 ... neerd.html Ik zou liever zien dat ze vandaag alles zouden geven en al op de Mortirolo wegspringen. Maar ja, ze willen natuurlijk ook hun evt. podiumplekken verdedigen.

  Verder dreigen er in het bergklassement ook weinig punten verdiend te gaan worden. Niemand van de huidige top 3 (Rabottini, Pirazzi, en Golas) is door iemand hier gespeeld.
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ja, dom van mij, ik zag een dag eerder dat j nog altijd kon wedden op de einduitslag. Wellicht dat i ook nu nog een aardig quoteje had gehad. Ik zie er niets meer tussenkomen, hooguit de standaard pech van een valpartij en zo.
  De Stelvio is veel gelijkmatiger dan die berg van vrijdag, en das' altijd een voordeel voor de iets zwaardere rouleur.
 9. dammer

  dammer Member

  Tja, helemaal zeker van de winnaar zijn we toch nog niet. Hesjedal heeft nog altijd de beste papieren om te winnen, laat dat duidelijk zijn. Maar hij maakte vandaag geen super-indruk op mij.
  En al geloof ik er zelf niet helemaal in, toch even de tijden van de laatste tijdrit van de Tour de France van vorig jaar meegeven:
  4. De Gendt op 1.26
  64. Hesjedal op 4.56
  Dus 3.27 winst op 42.5km.
  Toch heel aandachtig kijken morgen.
 10. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vond er tot nu toe niet heel veel aan, die Giro, maar De Gendt heeft het toch wel even mooi op z'n kop gezet. Ik denk ook dat Hesjedal morgen de Giro gaat winnen, maar je weet toch maar nooit. Het zou wel heel erg mooi zijn als De Gendt het wel zou redden. Podiumplaats is zeker een goede mogelijkheid en dat is natuurlijk ook al heel geweldig. Jammer alleen dat ik er morgen niets van kan zien. :(
 11. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  vandaag was het wel een hele mooie etappe ! Er zat echt van alles in, tactiek, aanvalslust, bluf, steiel bergen die alles uit elkaar sloegen, en een mooie winnaar.
  Voor het VSS wordt het nog spannend of Scarponi (23 x gespeeld) nog een top-3 kan vasthouden.
  De bergtrui geeft niemand punten, en voor de punten lijkt het Rodriguez te worden, al verwacht Danny Nelissen nog dat Cavendish er vol voor kan gaan in de tijdrit. Hij staat 1 punt achter.

  Ik denk niet dat de Gendt de 1.47 op hesjedal goed kan maken.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik vind Rodriguez erg laf rijden. Steeds in het wiel blijven en anderen gaten laten dichtrijden om in de laatste km te demarreren. Hesjedal verdient het om te winnen.
 13. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Nou, dat valt wel mee: op de Mortirolo heeft ie het wel degelijk geprobeerd, maar werd ie ogenblikkelijk gecounterd door Hesjedal. Soms is niet aanvallen laf, soms is het gewoon niet beter kunnen.
  Zijn wapen is nou eenmaal de enorme sprint bergop, zoals we die ook van de Cauberg en Hoey kennen. Tja, dat ie dat dan ten lange leste inzet om toch nog wat winst te pakken is hem verder niet aan te rekenen.
 14. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  De Uitslag

  Algemeen Klassement
  1. Hesjedal 6 punten (12 als kopman)
  2. Rodriguez 4 punten (8 als kopman).
  3. de Gendt 2 punten (4 als kopman)

  Bergklassement
  1. Rabottini 3 punten (6 als kopman)
  2. Pirazzi 2 punten (4 als kopman)
  3. Amador 1 punt (2 als kopman)

  Puntenklassement
  1. Rodriguez 3 punten (6 als kopman)
  2. Cavendish 2 punten (4 als kopman)
  3. Hesjedal 1 punt (2 als kopman)

  Veel punten zijn er niet gehaald deze ronde. Van de maximale 36 punten heeft de winnaar van deze ronde er slechts 14 behaald. Wroeter wint deze ronde omdat hij/zij Rodriguez speelde als kopman in zowel het Algemeen Klassement (8 punten) als het Puntenklassement (6 punten). Hij/zij verdient 3 bonuspunten. Tweede is nieuwkomer Svenfan (12 punten) die met zijn/haar eerste inzending meteen 2 bonuspunten verdient. Het laatste bonuspunt gaat naar schaatsgirl, de snelste inzender van degenen met 10 punten. In het Algemeen Klassement blijft Monique aan kop, maar doet Wroeter erg goede zaken!

  Het klassement
  1. Monique 64 (+4)
  2. dedeut 61 (+6)
  3. Wroeter 59 (+17)
  3. leenstrafan 59 (+3)
  5. stijnsportgek 58 (+5)
  6. Alicja1 55 (+8 )
  7. SprintMaster 54 (+7)
  8. USDutchie 53 (+6)
  9. droomteam 51 (+9)
  9. Jippie 51 (+10)
  11. eddy 50 (+7)
  12. Mjosaman 49 (+8 )
  12. Nogevendit 49 (+10)
  14. Tijs 48 (+6)
  15. proeme 46 (+8 )
  16. Sabine 43 (+6)
  17. Edwin 42 (+4)
  18. Jan Blokland 41 (+3)
  19. raakie 39 (+6)
  20. schaatsgirl 38 (+11)
  21. Jaco 30 (+3)
  21. willempaap 30 (+8 )
  23. dammer 28 (+0)
  24. sarah 24 (+0)
  25. Boertje 20 (+7)
  26. Reitse 18 (+0)
  27. Svenfan 14 (+14)
  28. Rabbiej 12 (+0)
  29. chrissy1979 3 (+0)
  30. Palko 0 (+0)
 15. Svenfan1

  Svenfan1 Active Member

  meteen tweede, mooi :)
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Van de klassementsrenners was mijn kopman Pozzovivo de beste in het bergklassement, maar goed, dat gaat de laatste jaren zo vaak naar een aanvaller dat het de vraag is of het nog zinnig is om er op te gokken. Verder hebben mijn mannen (vooral Cunego, Kreuziger en Scarponi) gewoon niet aan mijn verwachtingen voldaan.

  Als cavendish-anti-fan hoop ik natuurlijk dat hij zoveel kracht verspeeld heeft dat hij in de Tour en op de OS gaat falen.
 17. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik ben helemaal verbaasd dat ik nog bovenaan sta, omdat ik belachelijk weinig punten heb gehaald. Valt dus helemaal niet tegen. :D Maar tegelijk weet ik: Lombardije is nog ver.
 18. eddy

  eddy Well-Known Member

  Weinig punten gehaald pn de Giro, er waren maar weinig italianen op het podium.
  De ploegen mogen Basso's ploeg wel bedanken voor het vele werk in de bergetappes.


  Hesjedal een mooie overwinning met de Giro op zijn naam.
  En natuurlijk gisteren de Gendt echt super, en ook nog een italiaan van het podium getikt vandaag.
  In Italie nu 3 dagen van rouw afgekondigt.
  Wel een nieuwe ronderenner voor de toekomst, en met een goede ploegentijdrit had hij zelfs de giro nog kunnen winnen ook.
 19. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Het plotselinge goede rijden van de Gendt kostte mij veel punten, doordat Scarponi wegviel, maar dat geldt zeker voor veel meer spelers. En ik had wellicht toch Cavendish moeten handhaven. Maar ja, wie verwacht nou dat hij de ronden uitrijdt zonder autohangen.
 20. Jippie

  Jippie Well-Known Member

  Wroeter, Svenfan en schaatsgirl gefeliciteerd en vooral Monique met haar eerder plek. Top

  Ik ben blij met ieder puntje ...en met 10 punten helemaal . Bonuspunten zal ik nooit krijgen want bij schaatsen wacht ik op de loting en met wielrennen op de startlijst. Pret is er niet minder om. :)

Deel Deze Pagina