Wereldbeker 1, Obihiro, 10-12 november 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 23 okt 2023.

?

Wat denk je vooraf van de Gemengde Aflossing?

Peiling gesloten op 13 nov 2023.
 1. Potentieel een van de mooiste onderdelen!

  1 stem(men)
  2,4%
 2. Kijk er zeker erg naar uit!

  5 stem(men)
  11,9%
 3. Ben benieuwd, maar wel sceptisch...

  9 stem(men)
  21,4%
 4. Had van mij niet gehoeven...

  8 stem(men)
  19,0%
 5. De prullenbak in, de ISU is gek geworden!

  14 stem(men)
  33,3%
 6. Totaal nog geen mening over dit onderdeel...

  5 stem(men)
  11,9%
 1. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Men verliest erg veel tijd bij het wisselen omdat de schaatsers pas echt aan gaan zetten ná de wissel. Zou het niet sneller zijn om eerder op snelheid te komen en elkaar aan te tikken ipv te duwen?
 2. Nogeenbrabo

  Nogeenbrabo Active Member

  Dit uitslag van dit onderdeel moet je trouwens echt niet op tijdranking doen.
  De Keizer vindt dit leuk.
 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Lol, de NOS sluit de stream af terwijl nog steeds onduidelijk is wie er gewonnen heeft. Mooie cliffhanger zo.
  VictorP vindt dit leuk.
 4. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Nederland gewonnen. Terecht, daar Canada echt iedere regel aan zijn laars lapt.
  https://nos.nl/l/2497543
  VictorP vindt dit leuk.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Pff, kan dit niet gewoon op een klassieke manier? Twee ploegen tegen elkaar, ieder in zijn eigen baan en wisselen aan de overkant. Lijkt me een heel stuk veiliger, overzichtelijker en veel meer overeenkomend met wat langebaanschaatsen is.
  G1ant vindt dit leuk.
 6. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Langebaanschaatsen en teamonderdelen, het kan mij niet bekoren. De TP vind ik nog daadwerkelijk iets toevoegen, wellicht omdat dat het meest op langebaanschaatsen lijkt. Maar een Team Sprint is al net baanwielrennen en deze Relay was al helemaal chaos troef.
  RodyTur10, Duif en HaagscheBluf vinden dit leuk.
 7. gm1618

  gm1618 New Member

  Eerste wereldrecord met val ooit?:rolleyes:
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 8. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Wiklund goed gedaan. Gaat Schouten een leuke uitdaagster aan hebben. Roest op zijn Roest gewonnen..
 9. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik moet je zeggen dat ik van tevoren had gedacht dat dit een waardeloze toevoeging zou zijn. Maar dit onderdeel vond ik veel leuker dan de teamsprint en teampursuit.
  Jeronimo1 en Mcat vinden dit leuk.
 10. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Aangezien dit ook een sprintachtig nummer is zal de teamsprint binnenkort wel ter ziele gaan toch? Is eigenlijk nooit serieuze interesse in geweest, zoals die er al wel sneller was voor de TP en MS. Dat zou wel betekenen dat de ISU iets moet terugdraaien, wat sinds de 100 meter niet meer echt is gebeurd.
  EenBrabander, Eelco en tostiees-31 vinden dit leuk.
 11. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Goed, dat was hem dan: Wereldbeker 1! Een Wereldbeker met verrassingen, maar ook met voorspelbaarheden. Wat mij nu het meeste is bijgebleven, is dat we vaker naar Obihiro/Japan/Azië moeten. Ten eerste was het in Obihiro gezellig druk, dat zien we ook niet altijd. Ten tweede zeiden de Japanse schaatsers het enorm leuk te vinden om te schaatsen voor eigen publiek en sommigen kregen daar dan ook daadwerkelijk vleugels van. Ten derde: door dit weekend in Azië zie je dat de verhoudingen best anders liggen dan een gemiddelde World Cup in Thialf, en dat is niet alleen leuk, maar ook goed voor de sport:

  Een eerste medaille voor Horikawa is gaaf, de 1000m en 1500m van Yamada gaan de Japanners hier nog lang herinneren, Takagi met een héle sterke 1500m, Ning netjes naar zilver en brons op de 1000m en 1500m. Verder reed Stolz onopvallend naar 3 medailles, is Goetz nóg sterker dan vorig jaar (gaaf!) en was Rijpma-de Jong misschien wel de beste Nederlandse, wat niet iedereen zal hebben verwacht na afgelopen weekend..

  En oh ja, dat die tweede 500m weer terug is, is wel heel erg lekker!
  Duif, EenBrabander, Trymare en 2 anderen vinden dit leuk.
 12. Trymare

  Trymare Active Member

  So you can pronounce sch and g like in German? Braband is in the south i think… i honestly like the Belgian way of dutch!!
  VictorP vindt dit leuk.
 13. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Het derde punt van hierboven over de verhoudingen blijkt óók in deze statistiek uit de B-groep:

  Ik heb gekeken naar de top 3 in de B-groep, wat promotie betekent en dus wie we in China in de A-groep gaan zien (1e 500m, TP en MS niet meegenomen). Daaruit blijkt dat van alle 24 promoties, er maar liefst 10 uit Azië komen, 6 uit Noord-Amerika en 8 uit Europa. De 10 Aziatische plekken: 4 uit China en Japan, 2 uit Kazachstan.

  Vooral bij de Chinezen had ik dat niet verwacht. Komt bij dat de Chinezen het niet alleen op de korte afstanden doen, maar ook op de 1500m dames met Binyu Yang en op de 5000m heren met Yu Wu.

  De volledige lijst met aantal top-3 plekken in de B-groepen (2e 500m, 1000m, 1500m & 3000m/5000m):
  Japan - 4
  USA - 4
  China - 4
  Noorwegen - 3
  Kazachstan - 2
  Canada - 2
  Polen - 1
  Duitsland - 1
  Italië - 1
  Tsjechië - 1
  Nederland - 1
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  Die mixed relay is eigenlijk best leuk. Niet zozeer vanwege het mixed, wel vanwege de opzet. Echt 10 miljoen keer leuker dan de teamsprint.

  Over veiligheid moeten we echt niet huilen. Shorttrack is 100x chaotischer en daar piept ook niemand over de veiligheid. Ik denk dat je oorlog hebt als je daar de relay gaat afschaffen vanwege de veiligheid. Maar wij in ons steriele langebaanwereldje kunnen er niet zo goed tegen als rijders echt tegen elkaar moeten rijden... Ligt dat dan aan ons of aan dit nieuwe onderdeel?

  En natuurlijk is er nu nog van alles aan te merken. Die wissels waren lachwekkend. Maar he, dit is de eerste wedstrijd ooit en niemand heeft hier op getraind. Beetje makkelijk kritiek leveren dan.

  Ik zie potentie in dit onderdeel. En als dat ten koste gaat van de teamsprint: graag!

  Enige is dat ze geen ranglijst op tijd moeten maken. Daar is dit echt niet geschikt voor. In zo'n eerste wereldbeker niet zo'n probleem, maar als het inderdaad groter en serieuzer wordt moet je werken met halve finales en een finale en niet appel-tijden met peren-tijden vergelijken.

  Ik voorzie nog wel een ander probleem: wie willen er in Nederland samen trainen op dit onderdeel? :p
  Lotte Meijers en Trymare vinden dit leuk.
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dit onderdeel zou ik meer als leuke afsluiting doen i.p.v dat het meteen mee moet tellen met de team sprint. Dat is onlogisch. De team sprint is nog steeds halfbakken: te lang, moeilijk voor de kijker om alles te volgen (zeker bij incidenten) en geen enkele mogelijkheid om tactisch in te springen op ontwikkelingen in de race. Het is het allemaal net niet. Haal dan de team sprint er helemaal uit als men niet bereid is dit beter op te zetten.
  Ik zie een aantal zwakke punten bij een relay, m.n. dat langebaners totaal niet gewend zijn om snelheden van anderen in te schatten waardoor het wisselen moeizaam gaat. Met ook nog een beperkte zone van maar 50 meter. Verder vind ik het raar om afwisselend twee rondes en een te laten rijden. Dat haalt het flitsende eruit waardoor er behoudend gereden gaat worden.
  G1ant vindt dit leuk.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het was een mooie laatste schaatsdag in Obihiro. Eindelijk sneuvelen er baanrecords op klassieke afstanden! Wiklund rijdt een heel degelijke rit en wint op dezelfde steady manier als vorig jaar. Horikawa viert haar zilver als goud, en dat kan ik me goed voorstellen. Wat hield zij de rondetijden goed vol! Vrolijk gezicht op het podium. Rijpma-de Jong klapt er belachelijk hard in - na 1400m zou ze nog ruim voor liggen op Casey Dawson's 5km-schema. Knoop haar rondetijden van 29,5, 30,5 en 31,4 aan een opening van 26,00, en je rijdt 1.57,40. Zeg maar wat Wiklund reed op de 1500m. Dat ze met dat kamikaze schema Beune nog pakt, verrast me. Japan is trouwens wel een goede plek voor kamikaze.
  Kamikaze starten deed In 't Hof bepaald niet, helaas. Jammer, ze reed een nette vlakke rit, maar ik had iets meer van haar verwacht. Vooral haar opening was slecht, 21,39. Op de Olympische Spelen van 1972 opende Atje Keulen-Deelstra al 21,23! (Zij reed 4.59, In't Hof reed vandaag 4.08.)

  Ach, het kan altijd gekker: de helft van de deelnemers aan de 5000m mannen op de eerder genoemde Olympische Spelen 1972 opende sneller dan de 20,88 van Casey Dawson. En 10 van de 12 vrouwen op de Olympische Spelen 5000m van Beijing ook.
  RodyTur10 en Duif vinden dit leuk.
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De tijden op de 5000m vond ik erg snel voor Obihiro. 6.10,99 was gewoon sneller dan Roest reed in Heerenveen, en ook 6.12 en 6.13 mogen er echt zijn. Roest deelt zijn rit perfect in. Hij laat Ghiotto lekker zijn gang gaan en hij valt aan wanneer het moet. Eitrem reed heel vlak, heel netjes. Daarachter zit een groot gat, maar de tijden zijn nog steeds goed. Ichinohe rijdt sneller dan de tijd waarmee hij 6e werd op het WK afstanden, maar vandaag wordt hij slechts achtste. Destijds zaten er drie Nederlanders in de top-5, nu is er maar één Nederlander in de top-10.

  Volgende week rijden er 5 Noren in de A-groep! Maar ook - en dat is leuk voor thuispubliek - een Chinees. Hij heet Yu Wu en hij gaat sowieso de beste uitslag ooit rijden van een Chinees in de wereldbeker 5000 meter. Tot nu toe staat die op naam van Xuefeng Gao (nee, niet sprintende Gao), die een keer 27ste werd op de 5000 meter. Dat was bij de wereldbekerfinale 2007. Er deden 34 mensen mee, iedereen reed in de A-groep en Gao reed 6.32,43. Aangezien er tegenwoordig 16 schaatsers in de A-groep rijden, zal Wu de prestatie van Gao overtreffen. En de 6.23 die hij vandaag reed, was nog een nationaal record laagland ook.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Tot slot, die relay: dat is een leuk georganiseerd zootje. Leuker dan de teamsprint, maar ik kan me dit nog niet direct voorstellen als Olympisch onderdeel. Het lijkt er wel op dat de schaatsers het leuk vonden om aan mee te doen. Wel gevaarlijk, maar niet per se gevaarlijker dan een massastart, en minder gevaarlijk dan whatever je op de shorttrackbaan uitprobeert. De communicatie tussen de schaatsers is wel lastig.

  Nederland wint. Natuurlijk wint Nederland. Zo gaat dat bij nieuwe onderdelen. De eerste wereldkampioen ploegenachtervolging? Nederland. De eerste wereldkampioenen massastart? Stroetinga en Schouten. De eerste wereldkampioen teamsprint? Nederland. En zo gaat ook de eerste Wereldbekeroverwinning op de relay naar Nederland. Wat de ISU ook probeert, het lukt ze niet om iets te verzinnen waar die vermaledijde kaaskoppen geen kaas van lusten!

  Ach, dan speel ik maar advocaat van de duivel: Beaulieu heeft geen achteruitkijkspiegel, dus waarom kreeg Canada dan een DQ? Hij kan niet zien dat hij Dijs omver rijdt. Dan zal het aan dingen eerder in de rit liggen, wat Kok al aanhaalde in het interview.
  G1ant en VictorP vinden dit leuk.
 19. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Eitrem heeft als hoofddoel dit jaar... het WK allround! Het bestaat nog. Ook wordt weer vermeld dat Stolz het WK allround wil rijden, wellicht is het dan echt waar.

  Verder dacht Shinhama eraan niet te starten omdat hij een lichte heupblessure heeft opgelopen tijdens de 1000 meter. Hierdoor moest hij voorzichtig starten.

  Wellicht dat de supertrage start van Dawson ook wat te maken had met die blessure waardoor hij af moest zeggen voor de TP.
  G1ant vindt dit leuk.
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  No, not like in German.

  On this chart you can see the consonant symbols of international phonetic alphabet, which linguists use to describe sounds in languages accurately. You can also hear which sound every letter makes, surrounded with vowels. Sometimes it's unsurprising (like the /p/), in other cases, it's more surprising: the /x/ symbol sounds like "ch" in German "machen", it has nothing to do with the "x" in "taxi".
  https://en.wikipedia.org/wiki/IPA_consonant_chart_with_audio

  Northern Dutch "ch" and "g" is pronounced as /χ/, southern Dutch "ch" and "g" pronounced as /x/ or /ɣ/. German "ch" is pronounced like /ç/ or /x/ depending on the vowel after it. German "g" is pronounced as /ɡ/, which makes the sound of the first letter in English "goal".
  Northern Dutch "sch" is pronounced as /sχ/, southe Dutch "sch" is pronounced as /sx/. German "sch" is different: it's pronounced as /ʃ/, hence similar to English "sh" in "sheep".
  Trymare en VictorP vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina