Wedstrijden maart 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 27 feb 2022.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zo, de wedstrijden van vandaag zijn ook afgerond. De deelnemerslijsten waren niet al te best voor vandaag. Vanwege de marathonwedstrijden in Lulea zou de 5000m al een schrijnend deelnemersveld kennen (de KNSB nodigde in al haar wijsheid een groot aantal marathonschaatsers uit, zonder reserves). Bij de dames hebben Dul en Wijfje zich vooraf al moeten terugtrekken zodat zowel de 1000m (Dul) als de 3000m (Wijfje) haar topfavorieten verloor. Enfin, hieronder de uitslagen van de neo's.

  1000m (dames) Bij afwezigheid van Dul leken Drost, De Boer en Lancee uit te gaan maken wie de titel pakt, maar Grevelt draait ze allemaal een loer!
  1. Grevelt 1.18,21 (dubbelslag voor Grevelt van het prima draaiende damesteam van Talent Team Noord-West)
  2. Drost 1.18,84
  3. De Boer 1.18,93
  4. Lugters 1.19,20
  5. Lancee 1.19,62
  De Neeling rijdt 1.19,31. Die lijkt haar langdurige knieproblemen niet te boven. Zou ze nog de motivatie kunnen vinden om door te gaan? Dat gaat lastig worden bij het Gewest Fryslan, die eigenlijk alleen plaats hebben voor junioren en neo's en ''uitzonderlijke'' oudere talenten (zoals Van Beek).

  1000m (heren) Dijs en Tjerk de Boer op plekken 1 en 2. Hoe kan het ook anders? Dijs wint het rechtstreekse duel in 1.11,40, maar de titel bij de neo's is voor De Boer die favoriet Botman met 1 honderste van een seconde aftroeft. Vooraf was Yoro misschien favoriet, maar die reed gisteren teleurstellend in de rondte.
  1. De Boer 1.11,76
  2. Botman 1.11,77
  3. Yoro 1.12,08
  4. Veenje 1.12,91
  Geerdinck (Worldstream) en Romeijn (IKO) zijn al lang geen neo's meer, maar rijden anoniem in de marge op de 500m/1000m en op grote afstand van de betere neo's. Niet bepaald profcontractwaardig.

  3000m (dames) Anema wint in een onovertuigende 4.16,45 met 1,1 sec op Hijlkema. Het deelnemersveld was voor de rest matig. Lancee wordt kampioen bij de neo's, maar doet dat in een tijd van 4.23,66... 0,8 sec voor Eline van Voorden. Marathonrelevatie en voormalig groot langebaantalent Luna Jonkers (Nederlands kampioen natuurijs!) reed gisteren nog 150km over de Botnische Golf; reed bijna 400km in 9 dagen tijd en stond vandaag gewoon weer aan de start, maar kreeg een DQ aan haar broek. Ik zal nog eens proberen op te zoeken wat haar tussentijden waren. Altijd interessant na zo'n loeizware week.

  5000m (heren) Marwin Talsma wint niet al te verrassend deze Holland Cup wedstrijd, maar zijn voorsprong op de beste neo (Jordy van Workum) was verrassend marginaal. 6.36 om 6.38. Het lek is nog niet boven bij Talsma, al heeft die nog een World Cup Finale voor de boeg. Die zal niet voluit zijn gegaan. Hoop ik. Van Workum geeft Jumbo-Visma op de valreep nog een neo-titel na enkele teleurstellende uitslagen. Dijkstra derde in 6.41, maar geen neo.
  1. Van Workum 6.38,79
  2. Vergeer 6.48,25
  3. Speijers 6.49,39
  4. Slotegraaf 6.50,07
  5. Woelders 6.51,61

  Opsomming titels:
  1. Zaanlander (3)
  2. Talent Team Noord-West (2)
  3. Reggeborgh (1)*, Worldstream (1), Jumbo-Visma (1)**
  *Wel 2x Holland Cup-afstandsoverwinningen van Dijs
  ** Wel 1x Holland Cup-afstandsoverwinning van Anema
  *** IKO enige commerciƫle ploeg zonder titel (Hollaar ontbrak dan ook, maar die werd er een maand geleden ook al afgereden door De Boer)

  Concluderend zeg ik: een aardig niveau op de kortere afstanden. Veel competitiviteit. Vooral in de breedte. Qua toptijden valt het algeheel een beetje tegen. Dat baanrecord van Groenewoud is toch een indicatie dat er meer mogelijk had moeten zijn, al heeft zij de andere neo's/Holland Cup rijders waarschijnlijk gewoon definitief achter zich gelaten. De Holland Cup-wedstrijden blijven toch ook mooie wedstrijdjes met vaak opvallende onderlinge verschillen tussen de rijders in vergelijking tot Thialf-uitslagen. De een past zich een stuk beter aan dan de ander. Wel hele karige lange afstanden, maar daar waren de deelnemersvelden ook niet wat ze hadden kunnen zijn. Op de 5000m hebben we ondertussen A-junioren die weinig onderdoen voor neo's als Vergeer en Speijers. Verder is het fijn om te zien dat eeuwige Holland Cup rijders als Geerdinck, Romeijn en toch ook Dijs inmiddels niet meer zo eenvoudig winnen als de afgelopen jaren (De Boer hijgt flink in zijn nek). Romeijn en Geerdinck komen niet eens in de buurt van het podium.
  Laatst bewerkt: 6 mrt 2022
  Duif vindt dit leuk.
 2. Koen

  Koen Well-Known Member

  Zilveren bal heeft Erin Jackson gestrikt om deel te nemen volgende week woensdag
  strawbale vindt dit leuk.
 3. Koen

  Koen Well-Known Member

  grrrrrrrrrr kan morgen niet naar Zilveren bal, dankzij volle tribunes Thialf nu dan positieve
  test. Baal wel. Was vierde keer geweest alweer
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Balen, maar als kleine pleister is er wel een livestream via Youtube!

  Merijn Scheperkamp zit overigens in hetzelfde schuitje. Ook positief getest.
  Koen vindt dit leuk.
 5. Koen

  Koen Well-Known Member

  ja zag het, vijf afmeldingen voor vanavond.
  jammer.
  Ga zeker voor livestream. Maar eerste keer dat ik kaartje had gekocht, andere drie keer gewonnen. :),
  Lorca vindt dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik zie het. Ook afzeggingen van Wojcik en Samsonsen. Jammer. Wel humor dat Merel Conijn mee zal doen in de plaats van Gioya Lancee. Een stayer aan de bak op de 100m :D
  Koen en strawbale vinden dit leuk.
 7. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Niet echt een pure stayer, meer middenafstanden denk ik. Toch maar mooi 39,45 als PR.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Niet zo puur als Beckert en Visser, maar Sablikova en Schouten hebben 39.23 en 39.24 staan, en die noemen we toch echt wel stayers.
 10. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Wikipedia was out of date, ze heeft zelfs 39,17 en 1.16,66 staan. Dan ben je echt geen pure stayer, zeker als je alleen 6.55 hebt gereden.

  Overigens is Kleibeuker met 43,29 en 6.45 de meest pure stayer van allemaal!
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 11. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Overigens: Schouten zit met 1.52.12 maar 0.06 boven het PR van pure flyer Marrit Leenstra. Ik denk dat Schouten veel meer snelheid heeft dan de 39.2 die ze nu heeft. Zou zo maar 38.5 kunnen worden met gerichte training. Dat zal bij Esmee Visser nooit gebeuren.
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Met een paar goede wedstrijden op hoogland (WK afstanden 2024 in Calgary bijv) zou Schouten een gooi kunnen doen naar de eerste plek op de adelskalender. 38.85/1:51.80/3:51.30/6:38.90 brengt haar 0.003 voor Klassen. Die wereldrecords moeten mogelijk zijn gezien haar tijden op laagland.
  rhalbersma vindt dit leuk.
 13. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Ja, zal een race tussen haar en Takagi (als die niet stopt) worden.
 14. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Laten we eerst maar eens kijken of Schouten volgend jaar ook nog zo goed is, en laat haar eerst maar eens op 1 van de 4 afstanden (weer) een PR rijden voor we uberhaupt gaan denken aan het benaderen van Klassen, want voorlopig staat ze er nog erg ver achter. Ik denk dat het in thoeorie idd misschien wel zou kunnen, maar het wel erg vroeg om er aan te gaan denken.
  Duif vindt dit leuk.
 15. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Laten we wel wezen. Die hele adelskalendern is iets van de conservatieve schaatsfans, de schaatsers zijn daar echt niet of nauwelijks mee bezig.
 16. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Vind ik wel jammer. Ik zou het mooi vinden als iemand als Takagi naar de Oval Finale zou gaan om een 5k op hoogte te rijden.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  In plaats van hypothetische wedstrijden, zijn er ook nog echte wedstrijden in maart ;)

  Kijk hier vanaf nu mee naar De Zilveren Bal 2022!
  https://www.schaatsen.nl/live/
  Yuskov en strawbale vinden dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ook Erin Jackson en Gilmore Junio uitgeschakeld door corona.... :(
 19. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  Erin Jackson zat gisteravond nog bij Jinek... daar kan ze dus ook wel een paar mensen besmet hebben. Of omgekeerd.
 20. Koen

  Koen Well-Known Member

  Jackson en Junio op laatste moment wegens corona af moeten zeggen. Junio titel verdediger en wilde afscheid nemen hier (owh sorry stond er al).
  Maar zo kan Femke mooi winnen :)
  Laatst bewerkt: 16 mrt 2022

Deel Deze Pagina