WB-kwalificatietoernooi, 1–3 november, Heerenveen

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 28 okt 2019.

?

Naar welke drie afstanden kijk jij het meest uit?

Peiling gesloten op 4 nov 2019.
 1. 500 meter vrouwen (zaterdag)

  2 stem(men)
  6,1%
 2. 1000 meter vrouwen (zondag)

  10 stem(men)
  30,3%
 3. 1500 meter vrouwen (vrijdag)

  23 stem(men)
  69,7%
 4. 3000 meter vrouwen (zaterdag)

  5 stem(men)
  15,2%
 5. 5000 meter vrouwen (zondag)

  1 stem(men)
  3,0%
 6. 500 meter mannen (vrijdag)

  5 stem(men)
  15,2%
 7. 1000 meter mannen (zondag)

  10 stem(men)
  30,3%
 8. 1500 meter mannen (zaterdag)

  17 stem(men)
  51,5%
 9. 5000 meter mannen (vrijdag)

  12 stem(men)
  36,4%
 10. 10.000 meter mannen (zondag)

  9 stem(men)
  27,3%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Komend weekend worden tickets voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Wit-Rusland en Polen vergeven. In dit topic kunnen we over deze eerste serieuze krachtmeting tussen de diverse Nederlandse toppers praten. Voor diegenen die plaatsing missen is nog geen persoon overboord, maar het is toch lekker om hier al snel te rijden.

  Programma:
  • Vrijdag 1 november vanaf 18.00u: 500m Heren | 1.500m Dames | 5.000m Heren
  • Zaterdag 2 november vanaf 14.45u: 500m Dames | 1.500m Heren | 3.000m Dames
  • Zondag 3 november vanaf 13.15 uur: 5.000m Dames | 10.000m Heren | 1.000m Dames | 1.000m Heren | Mass Start Dames & Heren (competitiewedstrijd 4)
  Baanrecords:
  Vorig jaar was Thialf enorm snel, we zullen zien of dat dit jaar weer het geval is. Vier van de baanrecords zijn niet in Nederlandse handen.
  • 34,31 van Michel Mulder én Pavel Koelizjnikov (WR laagland)
  • 1.07,64 van Kjeld Nuis (WR laagland)
  • 1.43,36 van Denis Joeskov (WR laagland); beste Nederlander: 1.43,48 van Kjeld Nuis
  • 6.08,96 van Danila Semerikov; beste Nederlander: 6.08,98 van Patrick Roest
  • 12.43,70 van Jorrit Bergsma
  • 37,17 van Nao Kodaira; beste Nederlander: 37,64 van Margot Boer
  • 1.13,24 van Brittany Bowe (WR laagland); beste Nederlander: 1.13,99 van Jutta Leerdam
  • 1.53,30 van Ireen Wüst (WR laagland)
  • 3.58,68 van Ireen Wüst
  • 6.47,47 van Esmee Visser (WR laagland)
  Plaatsing:
  Nederland heeft op alle afstanden vijf plekken, maar het is mij niet volledig duidelijk wie er eventueel in de B-groep moeten starten. ISU Communication No. 2278 paragraaf 4.1.2. zegt het volgende:
  In the first Competition the composition of Division A is determined by the final World Cup 2018/19 ranking for the competition category concerned and by the time ranking of the entered Competitors based on qualification times as described in paragraph 3.1.2.a). Only Skaters ranked top 30 for 500/1000/1500m or top 24 for 3000/5000m in this time ranking will be allowed to compete in DivisionA for the distance concerned. The 2018/19 World Cup ranking determines the number of quota places for the ISU Member in Division A (subject to the entry quotas listed in paragraph 3.1.3, and to the upper limit of 2 Skaters from the same ISU Member for Mass Start). However, an ISU Member may lose their quota place(s) in Division A for the distance concerned if entered Skater(s) will be ranked lower than 30/24 respectively as stated above.

  Poll:
  Naar welke afstanden kijk jij het meeste uit? Je mag er drie kiezen, en eventueel je keuze nog aanpassen.
  Laatst bewerkt: 28 okt 2019
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik interpreteer dit zo:
  - Op basis van het WB-klassement van vorig jaar worden de A-groep-quota vergeven
  - Je mag alleen in de A-groep starten als je vorig jaar in de top-30 (of top-24 bij lange afstanden) stond in het WB-klassement (de nieuwe anti-Suomalainen-regel)
  - Binnen deze groep schaatsers wordt er dan nog iets gedaan met een time ranking om de definitieve verdeling te bepalen.

  Toch is het me niet helemaal duidelijk.
  Nederland stond met 4 mannen in de top-20 en 5 mannen in de top-30 van het WB-klassement 500m mannen. Zou Nederland dan toch met 5 mannen in de A-groep kunnen starten als die maar een time ranking hebben die snel genoeg is?
  Hm, dan moeten het wel de 5 zijn die vorig jaar zo hoog stonden. Verbij, Ntab, Smeekens, Mulder en Mulder. Stel dat Otterspeer het WBKT wint, en kijkend naar zijn vorm is dat niet eens geheel onmogelijk, zou hij dan toch niet in de A-groep mogen rijden omdat hij vorig jaar niet in de top-30 stond?
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik heb trouwens het volgende bij de poll ingevuld.

  - 1500m vrouwen: Ter Mors is teruggekeerd, maar kan ze Wüst al verslaan? Of is De Jong toch iedereen te snel af?
  - 1000m mannen: Nederland heeft de nummers 1, 2 en 3 op het WK afstanden. In welke volgorde eindigen ze dit weekend op het podium?
  - 10000m mannen: Vorig jaar overtrof Roest alle verwachtingen bij het WBKT, maar won Bergsma de grote prijzen. Hoe liggen de verhoudingen nu? En is Kramers rug überhaupt in staat tot een 10 kilometer?

  Eervolle vermeldingen voor de 500m vrouwen (in jaren niet zo'n hoog niveau in de breedte geweest) en de 5000m mannen (gaat Roest het BR van Semerikov terugpakken)?
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Even teruggezocht, de 50 WB-tickets waren vorig jaar als volgt verdeeld over de ploegen:
  21× Jumbo
  TalentNED
  Gewest Fryslân
  easyJet
  IKO
  Reggeborgh
  Frysk
  Bouw&Techniek
  We zullen zien of Jumbo opnieuw zoveel meer startplekken verovert dan de rest. Qua ploegen is de grootste wijziging dat Reggeborgh het showkoppel 'Leerweijdam' aangetrokken heeft en die zullen met de vier tickets van vorig jaar niet meer tevreden zijn.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik zou het raar vinden als Verweij niet zou mogen starten in de A-groep als hij de 1500 meter wint, maar gezien sommige eerdere vreemde regels sluit ik die situatie niet helemaal uit. Die regel zou ook betekenen dat Roest vorig jaar niet in de A-groep op de 5 kilometer zou mogen hebben starten ondanks zijn baanrecord omdat hij in het Olympische seizoen 28e was bij de wereldbeker.
 6. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Jullie interpreteren het volgens mij verkeerd. De quota voor de A-groep worden in eerste instantie verdeeld op basis eindstand World Cup vorig seizoen. Maar die plekken gaan naar de landen en niet individuele sporters. Net als eerdere jaren. Vervolgens wijzen de landen schaatsers aan voor die plekken (op basis van de nationale kwalificaties), en die moeten dan vervolgens top 30/top 24 staan in de tijdenranking willen ze echt verzekerd zijn van deelname in de A-groep. Dat is de verandering. Dat laatste gaat natuurlijk elke Nederlander wel halen die zich plaatst.

  Kijken we dan bijvoorbeeld naar Verweij. Dan zien we dat Nederland 4 man bij de top 20 had in de World Cup-eindstand 1500 meter van vorig seizoen. Dus in principe vier starters in de A-groep. Dan valt de nummer 5 van komend weekend buiten de boot, tenzij een zooi landen (Douwe was pas nr 32 als 5e Nederlander) iemand aanwijzen die niet in de top 30 tijdenranking staan. Maar die kans is vrij klein.

  Ik verwacht zelf dat er niet heel veel verschuift tov de regel van de afgelopen jaren. Alleen gevallen zoals Suomalainen filteren ze er op deze manier inderdaad uit.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In dit topic was het ook al besproken, en toen ik dat teruglas, begon ik al zo'n vermoeden te krijgen dat die time ranking minder effect gaat hebben dan ik zojuist dacht.
 8. Kristian

  Kristian Active Member

  Why is this tournament apparently an ISU sanctioned Event? The rules states that one needs the entrance, and then participation of at least two ISU member federations in order to be classified as an International Competition. Another example is MAYBE the recent qualification Event in Beijing. Also on the list.
  Some kind of unwritten exempt from the main rule, or simply an erratum that they are on the list?
 9. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Mogelijk is de KNSB na het debacle met Vormeer overgegaan tot actie om te zorgen dat gereden tijden gelden als limiettijden. In de selectiecriteria viel het mij op dat er stond dat het mogelijk was om 2 buitenlanders in te schrijven voor de 500, 1000 en 1500 meter van het WCKT. Misschien is dat wel een truc om het WCKT als ISU-event te laten gelden.
  Giel1, Eelco, Kristian en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 10. Kristian

  Kristian Active Member

  But, to me, It seems like one must fulfil a few cretieras both in advance, and afterwards. In this case no foreign skater even on the Entry List. To me, this Event should not be sanctioned by the ISU. The intention from the KNSB not accomplished.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik heb een gewaagde voorspelling: Roest en Bergsma gaan baanrecords rijden op de 5 en 10 km respectievelijk. Bergsma lijkt goed in vorm op het moment en Roest lijkt beter dan vorig seizoen bij het WCKT, dus het moet mogelijk zijn.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Volgens mij kun je de status van internationale wedstrijd niet achteraf intrekken als er toch geen buitenlander aan de start staat. Er mogen buitenlanders meedoen, maar je kunt ze niet dwingen....
 13. Kristian

  Kristian Active Member

  ... but rule 107.4 in The General Regulations says that at least one foreign ISU member must be invited and then competing. Earlier this season SpeedskatingResults moved one competition from ISU International to Local afterwards, and only chinese skaters were competing. International Referee, Carl-Petter Leganger agreed with my interpretation then.
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Rare regel, lijkt me. Maar goed, er komen voor mijn gevoel steeds meer rare regels bij die onnodig schaatsers belemmeren.

  Op de deelnemerslijst van het WCKT staan overigens wel buitenlanders vermeld.

  Cooper, Smeding, Lollobrigida en Vanhoutte bij de dames en Stefan Due Schmidt, Kersten, Vosté en..... Llop bij de heren zullen ritjes rijden.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 15. Kristian

  Kristian Active Member

 16. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  In de jaren 70 moesten er bij recordwedstrijden in Inzell ook altijd een paar buitenlanders aan de wedstrijd meedoen om het een internationale wedstrijd te laten zijn en een record te laten tellen. Kan me verhalen herinneren dat die op het laatste moment nog werden gevraagd.
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het is een rare regel, de buitenlanders zouden kunnen doen wat Kulizhnikov en Murashov deden bij de WB-finale en plotseling telt het record van de winnaar wel.
 18. Kristian

  Kristian Active Member

  (In the case of a World Record, a few extra conditions to be observed of course (doping controls, not quartets on certain distances etc). In my opinion, if Roest sets a new World Record this very Week End, it seems that it would have been enough with just one skater from another ISU Member in the whole very Event - and that it would do with a DNF or DQ for two false starts from this skater. But DNS would not have been good enough.
  Laatst bewerkt: 30 okt 2019
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Dus in dat geval vragen we een toevallig in Heerenveen aanwezige buitenlandse schaatser op zondagavond mee te doen met de MS?
 20. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dan kan dan weer niet volgens mij. In de kwalificatieregels voor deze wedstrijd hebben ze het over top zoveel exclusief buitenlandse schaatsers.

Deel Deze Pagina