Tour de France discussietopic

Discussie in 'Wielrennen' gestart door Nogevendit, 2 jul 2014.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Voor het puntenklassement voerde men in 2011 de grote tussensprint in uit onvrede met de winst van de trui in 2010 door Petacchi http://www.velowire.com/article/336...m-mark-cavendish-de-groene-trui-niet-won.html Dit ondanks het feit dat men tot 1995 terug moet om een klassementsrenner als winnaar tegen te komen (Jalabert, Indurain 3e). En nog veel verder kom je dan Sean Kelly en Hinault tegen. Het effect was inderdaad zoals men wilde: Cavendish won de trui in 2011 met 5 etappezeges. Maar vorig jaar ontstond er een nieuwe situatie toen Kittel 4 etappes won maar .... de trui niet won en zelfs niet op het podium kwam. Dit kwam omdat Kittel zich nauwelijks met de tussensprints bemoeide en Greipel juist wel. Een en ander heb ik op een rij gezet in onderstaand overzicht. Per renner steeds de klasseringen bij de finish en op de tweede regel die bij de tussensprints. Na de etappes de puntenaantallen uitgesplitst naar soort etappe. Op de eindstreep pakte Greipel meer dan 60 minder dan Kittel! Sagan is overall ook zonder tussensprints al de beste (66 meer dan Cavendish), zelfs op alleen de vlakke ritten. Al moet je daarbij zeggen dat rit 7 vorig jaar meer een heuveletappe was. Het nut van de tussensprint wordt hierdoor wel erg twijfelachtig. Zeker als je kijkt dat Sagan met 132 punten precies 2x zoveel punten haalde als Froome in de bergetappes! Als je voor alle etappes de puntentelling van de vlakke ritten hanteert en de tussensprints schrapt dan weet Froome zich naar een 2e plek op te werken. Ook Kwiatkovski haalt dan de top 5, Greipel valt ver terug.

  [​IMG]
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De 6-4-2-tussensprints waren vooral saai omdat er bijna elke etappe wel een groepje van drie of iets meer mensen vooruit reed. Nu krijgen de eerste 15 man punten en dat betekent dat er ook in het peloton nog voor gesprint gaat (moet) worden.
  Het verschil tussen 45 voor een vlakke etappe, 30 voor een heuveletappe en 20 voor een bergetappe vind ik toch wel groot, het is namelijk een puntentrui en niet per se een sprinterstrui. Als je zoals in de Vuelta de hele koers volpropt met bergetappes dan moet je niet vreemd opkijken als de puntentrui dan ook naar een klimmer gaat.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  In de Vuelta had je vorig jaar zo'n 5 sprints tegenover 8 bergetappes + nog zo'n 5 medium bergritten. In de Giro 7 sprints tegenover 6 bergritten + nog zo'n 5 medium bergritten. Achteraf gezien had de puntentelling in de Giro eigenlijk niet aangepast hoeven te worden, in de Vuelta juist wel. Als ze in de Tour zonodig die sprints willen houden zou je de puntentelling op de streep weer gelijk kunnen trekken.
 4. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Zo, de Tour is gespeeld. Was toch weer spannend dit jaar, maar Contador is dus de beste.
  Zo zal hij het maandag nog es proberen, da's veel langer steil, dus daar is wat te winnen. vdB kon niet mee, Mollema haakte af, valverde gaat er bij langere klimmen af.
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Contador zal toch nog wel wat tijd moeten goed maken op Nibali, en in stapjes van drie seconden tegelijk blijft Nibali gewoon in het geel tot en met Parijs. Het kan een hele interessante tweestrijd worden met daar achter de loerende Porte en de oude Valverde die nu de beste papieren lijken te hebben voor de derde podiumplaats.

  Mollema moet afrekenen met o.a. Costa, vGarderen en een zwik Fransozen (Bardet, Pinot, Peraud) maar kan echt nog wel op de top vijf azen.
 6. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  maar ondertussen heeft VDB zijn tweede podium beet zonder te moeten koersen :D

  ik denk echt wel dat de valpartijen van afgelopen dagen enig gevolg hebben gehad. Schade beperken maandag, dan rustdag en hopelijk hersteld de Alpen in. Veel klimmers hebben trouwens last van die plotselinge omschakelingen, zeker als het van die nerveuze kuitenbijters zijn. Idem voor Mollema. Top-5 kan zeker nog voor beiden.
 7. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Kan VDB geen duikles krijgen van Robben eigenlijk? :rolleyes:
 8. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  dumoulin gaat toch gewoon het wit pakken ? Waarom merken de commentatoren dat niet op ? Of meldden ze het wel, tussen mijn zappen door ?
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nee, Kwiatkowski, Bardet en Pinot blijven hem voor...
 10. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Rodriguez gaat dus nadrukkelijk voor de bolletjestrui. Gisteren al te zien, maar met sprokkeldesprokkel behaalt ie 10 puntjes. Je zal toch echt op bijvoorbeeld een dag als vandaag mee moeten zitten. Niet dat ie dat niet probeerde gisteren hoor, dat is het voordeel als je eens een hele etappe ziet: je zit niet zomaar even mee met de juiste ontsnapping. Rodriguez was er beide keren bij gisteren.
 11. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Contador er nu ook uit na een valpartij in de afdaling van de Petit Ballon.
 12. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Een slagveld gelijk iedere andere grote bergrit. Ik heb het altijd gezegd nadat ik zelf in de Vogezen gefietst heb: dit kan iedere vergelijking doorstaan.
  In plaats van 20 omhoog en 20 omlaag fiets je hier 10 omhoog en 10 omlaag, en dat twee keer.
  De voorlaatste col met die hoge percentages was er wel bij nodig.

  Contador schijnt het zelf te hebben veroorzaakt. Jurgen vandenbroeck meldde dit op sporza. Hij reed hem voorbij in deaafdaling, maar was in volle vaart door een gat gestuiterd.
 13. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  dus iedereen die JVDB voorbij rijdt zoekt het zelf? Misschien moet JVDB aanvaarden dat er betere dalers zijn dan hij (en dat ook zij onderhevig zijn aan de wetten van de zwaartekracht wanneer er een gat in de weg is)

  volgens zijn eigen ploeg was em ondertussen aan zijn achterzak aan het prutsen en had ie maar 1 hand op het stuur, dán zoek je het idd een beetje
 14. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  klopt, wat k gehoord heb is dat ie nog even wat uit zijn achterzak wilde halen. Ik ken die afdaling van de petit ballon. Ik ga zelf alleen 80 bij heel ruim zicht en een perfecte weg. Op een klein weggetje, anderen inhalend, ga ik met 80 per uur geen hand meer van het stuur halen.
  En gat in de weg moet je omheen rijden, waarmee we juist op het schaatsforum hele goede vergelijkingen kunnen trekken.

  Ik hanteer in een lastige afdaling wel vaak dezelfde filosofie als die welke jij nu bij vdb verkettert: als ik een beetje bijrem omdat ik gevaar zie, en een ander dendert mij dan nog voorbij, dan vindt ik dus dat hij dan teveel risico neemt, ofwel dat gevaar niet ziet.

  In de afdaling werkt het zo, maar da's niet zo vaak. in het dagelijks verkeer des te meer. Dan rijd ik bijv 30 of 50 in de bebouwde kom, en dan zijn er anderen die vinden dat dat ook wel wat sneller kan.
 15. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik snap niet dat Contador dat soort risico's nam, hij zal de afdaling toch verkend hebben. Bovendien had hij nog ruim 90 km om terug te komen.
 16. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  ofwel gewoon beter kan dalen dan jij? :)
  Het is voor een stuk (naast het mentale aspect) ook techniek, en Contador is samen met Nibali een van de beste dalers van het peloton.
  Ik snap je wel hoor, onverwacht gevaar tegen die snelheid is er eigenlijk gewoon altijd, en de mannen die het beste kunnen dalen worden wellicht het snelst overmoedig als het gaat om ondertussen nog kunstjes uithalen. Maar vraag is natuurlijk ook of ie met 2 handen op zijn stuur ook niet onderuit was gegaan. Week gewoon van 'de lijn' af om wat tragere deelnemers zoals JVDB in te halen, en dat op zich vind ik perfect normaal.
 17. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  wat is die Roxane Knetemann trouwens een leuke verschijning zeg
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Iig had ie dan veel meer kans om er op het laatste moment net om heen te sturen.
 19. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ik zit net te kijken, maar ook weer niemand die dat ziet:
  de la cruz legde zijn fiets plat voor die bocht, en als je goed kijkt ligt daar overdwars net een nieuw stukje asfalt, voor een pijp onder de weg door of zo.
  Zijn al plat liggende fiets, voorwiel, schiet net voor de val iets onderuit (naar het oude asfalt).
  Zo plat liggend kan de fiets daar niet meer tegen, je mist de tegendruk.

  @ZeeKoei: je hebt dalen en dalen natuurlijk.
  in het ene geval is het een kwestie van wie kan er het hardst een bocht door, bijv bij een haarspeldbocht zie je dat wel.
  De verschillen zijn meestal buitengewoon gering
  Een ander geval is het, wanneer, mensen voor een blinde bocht maar niet afremmen, of op slechts asfalt maar overal overheen raggen.

  Maar dan hebben we het wel over de recreanten. De profs rijden niet eens zoveel anders. Als je in die petit ballon, smal weggetje, nog 80 rijdt, is dat alleen nog rechtuit. Je gaat dan echt te snel om nog iets uit je achterzak te halen. Met een hand kun je best even rechtuit, maar snel reageren om om de gten te rijden is onmogelijk.
  Blijft natuurlijk wel bijzonder zuur., ook voor mij. Ik had € 10 x 3,5 op Contador staan, nog van de dagen dat Froome er nog bij zat.
 20. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Maarten vd Kroot zit maar op Voeckler die vandaag nog wil aanvallen, daarom rijdt volgens hem de europcarploeg
  en dumulin verwacht hij nog, daarom rijdt de giant shimano ploeg

  ik denk dat ze rijden voor degenkolb en Coquard.
  een s kijken wie er gelijk krijgt

Deel Deze Pagina