Tour de France discussietopic

Discussie in 'Wielrennen' gestart door Nogevendit, 2 jul 2014.

 1. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Misschien wel zo gemakkelijk voor de puntentellers om voor de discussies even een apart topic te openen, dan kunnen de voorspellingen in het andere topic blijven.

  Wat zijn de bespiegelingen vooraf ? We zien nu al dat het gaat om een tweestrijd tussen Froome en Contador. De Sky-trein rijdt weer als vanouds, toch was Contador 'beter dan ooit' aldus Riis.
  Als ik de eerste voorspellingen op het forum zie, zijn de meningen verdeeld, terwijl de betsites een duidelijke voorkeur hebben voor Froome.
  Zijn er nog mogelijkheden dat een ánder wint ? Bijvoorbeeld als twee honden elkaar aankijken, dus alleen bevechten in de bluf ?

  Ik vind het jammer dat er slechts één echte Alpenrit in de Tour zit. De etappe met aankomst in Chamrousse is slechts een opwarmertje, terwijl Risoul, de dag erna, ook al een niet echt selectieve klim is. Wel kunnen de dagen in de Vogezen, en ook die ene overgangsetappe naar de Alpen, (Oyonnax) verradelijk zijn. In ieder geval ondoenlijk om daar het hele peloton te controleren.

  Met ook nog die Kasseienetappe erbij, zou het best wel eens een onvoorspelbare Tour kunnen worden. Maar toch is de winnaar al bekend, als je twee namen mag noemen....
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe het uitpakt dat er geen enkele tijdrit voor de bergen zit. Geen proloog, geen lange individuele tijdrit en geen ploegentijdrit. De enige tijdrit (54 km over licht glooiend terrein) is pas op de laatste zaterdag, één dag voor het 'criterium' in Parijs. Dat betekent denk ik een spannend gevecht om de gele trui in de voorste gelederen van het peloton en elke seconde die je voor de grote bergritten verliest, moet je zelf weer terug verdienen door bij je concurrenten weg te rijden.

  Qua bergen, ik denk dat de Vogezenetappe naar La Planche des Belles Filles (10e etappe, op maandag quatorze juillet) niet onderschat moet worden, zeven cols waarvan vier van de eerste categorie. Bereid je er maar op voor dat je die etappe in een uitstekende stemming, maar wel met een kater, zult gaan bekijken. Dan de Alpen, Chamrousse is meer dan 1300 meter hoogteverschil in 20 kilometer, daar gaan echt wel gaten vallen hoor, en de klim naar Risoul is misschien niet de allerzwaarste, maar met de Lautaret en de Izoard ervoor zie ik hier toch wel wat gebeuren. Toch ligt het zwaartepunt van de Tour echt in drieluik 16, 17, 18 in de derde week. De Port de Balès is een hele moeilijke, maar heeft dit keer geen aankomst bergop en daarna nog twee echte klassieke Pyreneeënritten met aankomst bergop waar de verschillen groot zullen worden.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik denk dat er in de 2e etappe al flinke gaten geslagen kunnen worden in het klassement. In deze etappe zitten 9 klim (metjes) met een totaal aantal hoogtemeters van 1306. Als klap op de vuurpijl de nog onbekende Jenkin Road op 5 km van de aankomst in Sheffield, slechts van 4e categorie maar met een steilste gedeelte van 30% !!. Hier alvast een voorproefje. Profielen van de verschillende klimmetjes zijn ook interessant.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Een pittige etappe ja, en de grote drie sprinters (Kittel, Greipel, Cavendish) gaan die etappe 2 niet winnen. Toch denk ik dat zonder ongelukken de grote namen niet heel bang worden van zo'n mini-stukje 30%, ik bedoel, dat stuk is zo kort dat je 'm al bijna op kan rijden door gewoon aan te zetten in het minder steile stuk. De Froomes, Contadors, Nibali's, Valverdes, Talansky's, Costa's, Van Garderens, Van den Broecks en Mollema's van deze wereld gaan zondag nog geen tijd verliezen. En Peter Sagan kan je natuurlijk al opschrijven voor de etappewinst.
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Lijkt me echt een Rodriguez klim, vergelijkbaar met de muur van Huy. Voordeel als het veld uit elkaar geslagen wordt (zeker de meeste sprinters zullen tijd verliezen) is dat er de dagen erna minder zenuwachtig gekoerst gaat worden m.b.t. het geel. Cavendish zal ongetwijfeld de rit naar Londen (lekker vlak) willen winnen.
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Daar heb je een heel goed punt. De Giro en de Vuelta hebben wel vaker zo'n etappe met een lastige finish in de eerste paar dagen en daar wordt meestal ook rustiger gekoerst (ja, natuurlijk zijn de belangen in alle andere koersen ook kleiner dan in de Tour, maar toch). De eerste week in de Tour is meestal massasprints en valpartijen, hopelijk is het dit jaar minder extreem.
 7. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Risoul is gewoon niet steil genoeg, en ook niet zo lang. De Izoard (Izze zwaar) is inderdaad selectief, maar na de steile afzink volgt een lang stuk vals plat naar beneden.
  Als je maar een enkeling bij je hebt is dat goed te doen, maar solo verlies je daar veel tijd. Dus blijft iedereen zitten, en dan is Risoul niet selectief genoeg.
  Datzelfde geldt voor Chamrouse, qua profiel lijkt het nog wat, maar die heb ik ook gereden en stelde niks voor.

  Wat selectiever kan zijn, is de duur van de wedstrijd. Liefst drie vogezenetappes, die geen van allen de doorslag geven, maar al gezegd is de Planche de belle filles goed voor een eerste indicatie. Dan volgt een overgangsetappe door de Jura,en dan meteen al de Alpen. Dan anderhalve rustdag, waarvan één naar Nimes en dan de Pyreneen alweer.
  Vooral in de Vogezen kan het vaak slecht weer zijn, hoe reageren de renners daarop, met die duur ?

  Een hele goede ploeg in de breedte zal meer dan ooit van belang zijn.
  @ SM: bedankt voor de link, had ik nog niet zo beseft. Jenkins road zal al veel van de verhoudingen duidelijk maken
 8. Boertje

  Boertje Active Member

  Etappe 2 zal denk ik niet zo'n grote tijdsverschillen brengen. Er zitten wel 9 klimmetjes in en het wordt gepresenteerd als een LBL. Iedereen is nog vers en nerveus. De klimmetjes gaan geen tijdsverschillen veroorzaken, mogelijk wel de smalle wegen en lastige afdalingen daardoor. De rit is ook niet vreselijk lang, dan is het ook niet moeilijk om zonder problemen voor de volgende dag wat extra's te doen. Er is voldoende tijd om fysiek te herstellen. Er zal wel zichtbaar kunnen zijn hoe verschillende renners ten opzichte van elkaar staan, maar in etappe 8 richting Gerardmer zal dat veel duidelijker worden. Jarenlang is er een harmonie onder de toppers in de eerste tourweek waarin naar elkaar gekeken wordt en uitsluitend bij geboden gelegenheid (valpartij) wat tijd te sprokkelen. Daarom is het wel leuk dat er geen tijdrit in de eerste week voor de bergen zit. De gelegenheid voor een potentiele eindwinnaar om voor de bergen alvast flink wat tijd te winnen ontbreekt. Waarschijnlijk is het gevolg dat er gedurende de Vogezen-etappes naar elkaar gekeken wordt en in de laatste kilometers speldeprikken worden uitgedeeld die tot tijdverschillen leiden.
  Het boeiendste aan een 3 weken durende etappekoers is wat de toppers onderweg tegenkomen, zoals ziekte en valpartijen en hoe ze dat kunnen doorstaan.
 9. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Het is wel de tour he. We gaan echt niet een weekje rondtoeren en dan in de Vogezen met een voltallige groep kanshebbers maar eens beginnen. Voor die tijd is er al één naar huis (sleutelbeen), één staat op grote achterstand (kasseienrit ?) en eentje is ziek. En minimaal één renner rijdt de stenen uit de straat, dat je denkt oei die gaat nog ver komen en dat valt dan ook weer reuze mee. En dan heb ik het D-woord nog geeneens genoemd.

  Opvallend overigens dat in het VSS het merendeel op Contador zit, terwijl bij de bookmakers Froome duidelijk favoriet is.
 10. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ja, ergens is dat wel jammer. De eerste echte grote bergrit van een grote ronde is altijd een van mijn favoriete momenten, het liefst zo'n klim waarbij alle twintig kanshebbers netjes worden afgezet en het dan wachten is op de regie om de afvallers netjes één voor één in beeld te brengen en niet te veel Voeckler... Een beetje alsof je de achtste finale van een wereldkampioenschap voetbal in één uur beleeft.

  Wie zijn het laatste jaar eigenlijk allemaal betrapt? Daryl Impey (Orica-GreenEdge), Mauro Santambrogio (Vini Fantini), Diego Ulissi (Lampre)?

  Geheim van de smid: met het volgen van de bookmakers in 80 à 90% van de gevallen heb ik de afgelopen twee jaar de de WVSS gewonnen. Het wordt tijd voor mijn winzending.

  Als ik ergens voor mag tekenen, dan hoop ik dat een van de zeventien (!) Nederlanders eindelijk weer eens een etappe wint. Of het nou Tom Veelers of Danny van Poppel in de sprint is, of TJ Slayer of Bauke Mollema in een bergetappe, Tom Dumoulin de slottijdrit of Niki Terpstra de kasseienetappe, of één van de elf andere Nederlanders (Ten Dam, Boom, Kruijswijk, Leezer, Clement, Tankink, Westra, kampioen! Langeveld, Curvers, De Kort, Timmer). 2005 is echt veel te lang geleden...
 11. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  ik ging ervan uit dat iedereen op Froome zou gaan zitten. gezien mijn achterstand moet ik dan wat anders, dus ging ik voor Contador. Nu blijkt iedereen te volgen.
  Straks kies ik alsnog voor froome
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Opvallend vind ik dat men Nibali steevast als nummer drie ziet. Nu heeft ie dit jaar natuurlijk geen denderende uitslagen gereden maar zou het kunnen dat hij verstoppertje heeft gespeeld en precies op tijd in vorm komt? Afgelopen weekend werd hij wel Italiaans kampioen.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Vincenzo Nibali heeft natuurlijk de Rondes van Spanje en Italië al eens gewonnen; zou hij het klaarspelen om de Tour te winnen gaat hij automatisch de boeken in als een van de grootsten aller tijden. Misschien is het ook wel die druk die hem parten speelt. Misschien kan hij een verbond sluiten met de Spanjaarden? Contador en Nibali die samen Froome aan gaan vallen in de slotafdaling (etappe 16 bijvoorbeeld, maar misschien ook verrassend in 8 of 11).

  Maar beginnen bij het begin, etappe 1 is een logische sprintetappe maar de winnaar krijgt ook geel. Wat Kittel ook moge beweren, dit wordt een massasprint en reken maar dat Omega en Lotto door gaan rijden om op tijd in het hotel te zijn voor de match tussen Messi en de Duivels...
  Mijn lijstje:
  Favorieten: Marcel Kittel (4 etappes vorig jaar) en Mark Cavendish (blijft favoriet)
  Kanshebbers: André Greipel (uiteraard), Peter Sagan (gaat voor groen), Alexander Kristoff (MSR anyone), Arnoud Demare (gaat kort eindigen)
  Outsiders: Sacho Modolo (snel, maar niet uitzonderlijk), Danny van Poppel (onze jonge god), Michael Matthews (doet hij mee?), Simon Gerrans (spaart zich waarschijnlijk voor etappe 2), John Degenkolb (opnieuw, spaart zich voor zondag), Elia Viviani (moet waarschijnlijk Sagan afzetten), Bryan Coquard (naast Demare een Franse kanshebber).
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Ik heb het al eerder gezegd en ik blijf het zeggen... Alles wat de NOS verkeerd doet aan livereportages maken ze goed met documentaires. De docu Trainen in ijle lucht (26 min.) met Bauke en Robert in Spanje en LTD in California is weer een prachtig staaltje sportjournalistiek. Zo rustig, zo informatief, alsof je met de jongens zelf op stage bent.
 15. Boertje

  Boertje Active Member

  Voor de 1e etappe lijkt het logisch een sprint te verwachten, die zal er ook wel komen. Maar of die normaal zal zijn? Bedenk wel dat de wegen niet al te breed zijn, het peloton hondsnerveus is. Her en der zal wel iemand op de grond komen te liggen en is het weer afwachten wie het is en hoe die daaruit komt. En dan heb je de sprint zelf ook nog waar er altijd renners zijn die onderuitkukelen en dan is het toch geen normale sprint.
  Zouden ze bij Trek zo slim zijn geweest om Cancellara in een paar etappes aan te wijzen als locomotief/leadout voor Danny van Poppel. Het zou ideaal zijn voor Danny. Cancellara kan zich goed plaatsen en flink doorhalen en dan is het aan Danny om er een tweede versnelling aan te geven in de laatste honderd meter.
 16. stijnsportgek

  stijnsportgek Well-Known Member

  De eerste etappe is altijd chaos. Vorig jaar met die bus, in 2011 was er de massale valpartij waarbij Contador al tijdverlies leed. Afgaande op de laatste jaren wordt er weer veel gevallen. Favoriet voor de zege is Marcel Kittel, hoewel hij op het Duits kampioenschap 12 km voor het einde opgaf. Als Cannondale op de heuveltjes in het begin flink doortrekt, dan kan Sagan weleens de verassing worden.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik zag nog een klimmetje in de laatste km. Niet heel zwaar, maar misschien net genoeg om de sprint te ontregelen.

  NOS heeft inmiddels beeld, maar we zitten nog in de fase van "rustig peddelen"
 18. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Wat een publiek ! Je zou bijna zeggen, dat ze hier rondjes gaan rijden
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Wat een hekel heb ik toch aan dat arrogante, verwaande, altijd verongelijkte rotjoch uit Man. Altijd mensen omver beuken, daar anderen de schuld van geven, dan gaan huilen dat anderen dat ook altijd doen. Ik hoop dat ze hem de Tour uitgooien...
 20. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Is dat sleutelbeentje van hem niet gebroken dan?

  Ik ben, zeker sinds Nieuwe Helden, veel meer team Kittel.

Deel Deze Pagina