Sporters van het jaar 2018

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 13 feb 2018.

 1. Jaco

  Jaco Active Member

  Ter Mors is ook nog wereldkampioen sprint geworden en Wüst geen wereldkampioen allround.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dat was een gelukje. Als Kodaira niet ziek was dan had zij zeer waarschijnlijk gewonnen. Natuurlijk is het nog steeds een goede prestatie maar ik zou de wereldtitel van Ter Mors ongeveer even hoog inschatten als de tweede plaats van Wust.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 3. Jaco

  Jaco Active Member

  Klopt wat je zegt/schrijft. Maar gelukje of niet, dat staat er niet bij in de geschiedenisboeken. Een titel is een titel. 'Als' telt niet in topsport en zo kunnen er nog meer clichés opgehoest worden.
  chicagodude en JohnZero vinden dit leuk.
 4. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Het blijft een verkiezing waarbij de gunfactor een grote rol speelt. Ik vind regelmatig winnaars onbegrijpelijk, meer bij de mannen dan bij de vrouwen.
  chicagodude vindt dit leuk.
 5. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het blijdt inderdaad een titel die de geschiedenisboeken in gaat, maar dat maakt haar prestatie er niet beter op. Roest heeft geen beter WK Allround gereden omdat Pedersen gevallen is en Ter Mors heeft geen beter WK Sprint gereden omdat Kodaira ziek was. De sporter van het jaar gaat om prestaties en die zijn vooral relatief. Als Ter Mors twee lage 37ers had gecombineerd met twee lage 1:14s dan had ik haar voor die prestatie zeker gonomineerd voor sporter van het jaar, maar haar tijden waren simpelweg niet zo goed.
  mi vindt dit leuk.
 6. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Zo makkelijk werkt het niet, anders zouden keuzes de afgelopen jaren anders uitgevallen zijn.

  De race van Ter Mors op de 1000 schat ik flink hoger in dan de 1500 van Wüst.
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 7. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik ook. Ik doelde puur op de vergelijking van Wust/Ter Mors op het WK Allround/Sprint. De 1:13.56 van Ter Mors is een stuk beter dan de 1:54.35 van Wust. Ik heb helemaal niets met Ter Mors maar ik schat haar prestaties op het OS hoger in dan die van Wust.
  chicagodude vindt dit leuk.
 8. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Tja, persoonlijk ben ik meer van Wust en heb ik niets met Ter Mors, maar ik zou de prestaties van Ter Mors afgelopen jaar net zo hoog of hoger inschatten dan die van Wust. Tuurlijk, Ter Mors had mazzel dat Kodaira niet meedeed aan het WK sprint en zeker met het brons op de estafette, maar Wust had dan weer geluk dat Takagi haar 1500 verklootte.
  Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk tellen plakken/titels, dus wat dat betreft is het winnen van medailles op 2 verschillende onderdelen bij de OS net wat specialer dan Wust.

  Ik zie trouwens niet in hoe Kramer in godsnaam bij de beste 3 sporters van NL zou moeten zitten afgelopen jaar. Zijn goud was natuurlijk geweldig, maar verder was het een matig jaar voor hem. Dan schat ik de prestaties van Zonderland, Herlings, Nuis, Dumoulin, vdPoel, Verhoeven en vRijsselberge toch hoger in. Bij de vrouwen kun je nauwelijks om vdVleuten en vBreggen heen, en zeker Schulting niet, maar ook Visser is vrij speciaal.

  Qua paralympisch zei iemand dat het alleen Bibian Mentel kan worden, maar daar ben ik het niet mee eens. Diede de groot, met 4 grandslam finales waarvan 3 gewonnen, is een zeer sterke kandidaat, net als Jetze Plat die in relatief grote parasporten WK is geworden (triathlon en handbiken).

  Voor de coaches zou ik gaan voor De Wit, Sluiter, en ik denk Otter.
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  In de categorie "coaches" vind ik het zo lastig in te schatten wat de bijdrage van een coach is. Tennis volg ik niet heel intensief, maar het lijkt erop dat Raemon Sluiter nu het beste in Kiki Bertens bovenhaalt. Hoeveel daarvan is de unieke bijdrage van Sluiter? Hoeveel daarvan is gewoon de natuurlijke progressie van een talent als Bertens? Hebben ze een bepaalde klik, ze zijn bijvoorbeeld streekgenoten, die nu iets extra's naar boven haalt? Had Kiki met een andere coach een Grand Slam gewonnen? Had Raemon een andere speler ook tot unieke hoogten gebracht?
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dat is inderdaad altijd lastig in te schatten, maar als een sporter al een tijdje redelijk stabiel is qua niveau, maar daarna met een nieuwe coach weer duidelijke vooruitgang boekt (of juist van veel op-en-neer naar een stabiel niveau), dan neig ik wel naar credit richting de coach.

  Bij De Wit bijvoorbeeld zijn meerdere rijders die al een aantal jaar aardig meededen ineens top geworden. Bij Bertens is er ook een duidelijke extra progressie geboekt.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Altijd lastig. Soms is het duidelijk. Zoals die roeicoach, ik dacht Verdonkschot, die redelijke skiffers Paulis en Head bij elkaar zette terwijl ze elkaar nauwelijks kenden en zo in één keer een onklopbaar duo in de lichte dubbeltwee maakte. Beide waren zonder die geniale ingeving waarschijnlijk nooit olympisch kampioen geworden. En soms presteren sporters van een coach allemaal zo goed, zoals vorig jaar Orie, dat het wel deels aan de coach moet liggen.

  Sluiter lijkt Bertens in elk geval vertrouwen in zichzelf te hebben gegeven. Dat ontbrak er volledig aan en zonder dat vertrouwen was ze nooit zo goed geworden. Ik durf wel te zeggen dat het succes van Bertens deels het succes van Sluijter is. Gewoon omdat Bertens wel heel duidelijk een coach nodig heeft die haar begrijpt en haar vertrouwen geeft. Maar of er niet een coach is die nog beter voor haar zou zijn dan Sluijter en haar dus nog beter zou maken, dat weet ik niet.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Johan de Wit?
  Hoe zijn eigenlijk de regels voor "coach van het jaar"? Moet je dan Nederlander zijn of medailles voor Nederland hebben binnengehaald? Johan de Wit heeft de Nederlandse schaatsers afgelopen tijd nogal wat medailles ontfutselt, hoe moet je dat beoordelen?
 13. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik zou het leuk vinden als Sluiter de coach van het jaar wordt. Hij haalt idd het beste in Kiki naar boven én hij is ook nog eens enorm leuk, althans dat vind ik. ;)
  Nickel en mi vinden dit leuk.
 14. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Je overschat mijn inventiviteit wel heel erg.
 15. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  In principe zijn er 4 categorien coaches:
  1) NL coach in NL dienst
  2) NL coach in buitenlandse dienst
  3) buitenlandse coach in NL dienst
  4) buitenlandse coach in buitenlandse dienst

  Categorie 4 is natuurlijk niet van toepassing bij deze verkiezing, maar behalve dat lijken alledrie de andere categorien okay te zijn. Op de shortlist staat nl. zowel #2 (De Wit in Japan) als #3 (Morrison van de volleybalvrouwen en Annan van de hockeyvrouwen) coaches.
 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Sluiter doet zeker wel iets goed. Allereerst de enorme opmars in 2016, en daarna, na een moeizaam 2017 met huilbuien op de baan en een gebrek aan vertrouwen, haar gestimuleerd om meer als echte prof te leven met sportpsycholoog en strakkere leefstijl. Behalve dat is bekend dat Sluiter echt een soort warm bad is voor Bertens door gemoedelijkheid uit te stralen en bijv. gezellig allemaal samen te ontbijten e.d., wat Bertens nodig lijkt te hebben.

  Ik heb niet heel veel met Sluiter zelf, maar hij lijkt me wel sympathiek en qua persoonlijkheid erg goed passen bij haar.
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Zag ik nou goed dat een Georgische Nepalese Rus die tweede is geworden tijdens het Nederlands Open, maar niet de laatste rondes van het WK gehaald heeft ook op de shortlist.
 18. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Nou, hij komt voor NL uit, woont hier al 10 jaar, en spreekt de taal ook goed (mocht dat belangrijk zijn), dus lijkt me wel okay toch?

  Edit: Ik denk zelf dat je commentaar op zijn afkomst tongue-in-cheek was en meer ging over de vraag of zijn prestaties wel een shortlist-plek waard zijn, maar je weet maar nooit tegenwoordig....
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het klopt inderdaad dat zijn prestaties wel heel mager lijken voor een plekje. Als dat inderdaad alles is, dan is zijn uitverkiezing niet verdiend. Dan had Van Gerwen er toch zeker ook op gemoeten. Nou moet ik er wel bij zeggen dat ik veel sporten volg, maar dat ik Anish Giri echt alleen van naam ken en dus geen idee heb hoe hij gepresteerd heeft het hele jaar door.
 20. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Giri staat gewoon 5e op de wereldranglijst. Tweede tijdens het Nederlands open klinkt natuurlijk wel leuk om te doen alsof het niet veel voorstelt, maar het Hoogovenstoernooi is gewoon 1 van de belangrijkste schaaktoernooien die er zijn en dan is gedeeld eerste eindigen met Magnus Carlsen en daarna verliezen in een tiebreak gewoon een megaprestatie. Ik zou hem niet nomineren voor sportman van het jaar omdat schaken wat mij betreft niet sport genoeg is, maar als schaken wel als sport wordt beschouwd kan je eigenlijk niet om hem heen. Als Verstappen sportman van het jaar kan worden dan kan Giri zeker genomineerd worden.
  chicagodude vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina