Sporters van het jaar 2017

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Monique, 1 jun 2017.

 1. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik ben nog wel benieuwd wie de sportvrouw, sportploeg en minder valide sporter gaat worden. Bij de mannen hoeven ze toch niemand anders nog te nomineren lijkt me. :)

  Ik wilde dit topic zondag al starten maar het forum lag er een paar dagen uit.
 2. Nickel

  Nickel Active Member

  Of een andere wielrenner moet de tour winnen en ik zie Robin Haase niet meer uit zijn slof schieten..

  Ik denk ook dat de Sportman van het jaar wel bekend is
 3. Jaco

  Jaco Active Member

  Kans is groot dat hij weer uit Limburg komt. Als Max nog een paar Grand Prix' wint, valt er nog wat te kiezen ook.
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Max lijkt me kansloos, die had wereldkampioen moeten worden om dit te verslaan.

  De enige andere prestaties die dit zouden kunnen verslaan: Wimbledon winnen (lijkt me kansloos) of het WK atletiek en dan met name de 100m... Van mij mag Martina alles winnen, maar ik schat de kans erg klein in. Elke andere prestatie komt gewoon onder het winnen van een grote ronde in het wielrennen.  Zijn er trouwens al andere vermeldenswaardige prestaties van mannen, vrouwen of ploegen?
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Even een lijst van Nederlandse topsportprestaties tot nu toe, voel je vrij om aan te vullen.
  • Michael van Gerwen is wereldkampioen darts (PDC). Vorig jaar won hij alles behalve het WK en werd hij niet genomineerd¹. Als hij dit jaar weer alle majors wint én dus ook wereldkampioen is zou een nominatie wat mij betreft wel een keer terecht zijn.
  • Sven Kramer is Europees kampioen allround, wereldkampioen 5000 en 10.000 meter én Wereldkampioen allround. Veel meer had hij niet kunnen winnen, toch zal een eventuele nominatie afhangen van wat de rest van de Nederlandse heren ervan bakt omdat we Sven nou eenmaal voor granted nemen en hem liever een nominatie/winst geven als hij volgend jaar twee of drie keer goud wint in Korea.
  • Kai Verbij is Europees kampioen én Wereldkampioen sprint. Erg goed, maar dat Nederlanders goed kunnen sprinten is de laatste jaren niet meer zo nieuw (en nieuw is belangrijk in deze verkiezing).
  • Jan Smeekens is wereldkampioen 500 meter.
  • Kjeld Nuis is wereldkampioen 1000 en 1500 meter.
  • Ireen Wüst is Europees kampioen allround, wereldkampioen 3000 meter én Wereldkampioen allround. Topseizoen!
  • Anna van der Breggen won dit jaar reeds de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van Californië en is on a roll...
  • Ajax haalde de finale van de Europa League, hadden ze die gewonnen dan was "Sportploeg van het Jaar" goed mogelijk, maar zeker in een jaar dat ze niet eens de Eredivisie wonnen is verliezend finalist van een niet-mondiaal tweederangs toernooi wat mij betreft niet goed genoeg. Voor Feyenoord geldt dat het kampioenschap veel reuring heeft gebracht in Nederland, maar een Nederlands kampioenschap zou natuurlijk nooit boven een internationale titel mogen gaan.
  • Zowel Team Bergsma/Blokhuijsen/De Vries als Team De Jong/Leenstra/Wüst is wereldkampioen ploegenachtervolging op de schaats.
  • Giovanni van Bronckhorst en Peter Bosz kregen behoorlijk wat aandacht als coach van hun respectievelijke voetbalteams.
  • Jac Orie leek dit jaar wel iedereen die een ijzer onder zijn schoen had kampioen te maken.
  Verder.... Veldrijden is een kleine sport en op het WK werd bij de elite slechts zilver gehaald. IJshockey-mannen zijn gehinderd door clubverplichtingen van de beste spelers gedegradeerd van I.B naar II.A (niveau 3 naar niveau 4). Volleybalmannen plaatsten zich voor het WK in een groep met Griekenland, Oostenrijk en Slowakije als grootste concurrenten (mede doordat we als organisator sowieso groepshoofd waren).

  ¹ Het argument was "dat er niet genoeg landen zouden deelnemen aan het WK darts of voorrondes". Er is natuurlijk vast een behoorlijk aantal landen, waar wel een café's met dartbord te vinden zijn, maar waar geen officiële dartsclubs bij de BDO/WDF/PDC zijn aangesloten. Ik weet ook niet of de andere darts-bonden die internationaler zijn wel meetellen. de BDO/WDF is de officiële bond met meer breedte, maar de PDC is natuurlijk de bond met de facto alle toppers.

  P.S. Begreep ik nou goed dat in het wegwielrennen voor de vijfde keer ooit en voor het eerst sinds 1980 een Nederlander iets van "een grote ronde" won? Nou, die mag dan ook wel een nominatie denk ik.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  • niet alleen omdat we het van Sven gewend zijn. Ook omdat schaatsen nou eenmaal niet zo'n grote sport is internationaal gezien. Leuk dat Kramer dan alles wint wat hij kan, maar dat komt echt we onder een grote ronde winnen. Een nominatie voor Sven mag. Dat is inderdaad afwachten wat andere mannen doen.
  JohnZero vindt dit leuk.
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Alle medailles van de Wereldspelen:
  • Boy Vogelzang: GOUD op het Ju-Jitsu (mannen 69 kilogram)
  • Nederlands Korfbalteam: GOUD op de Wereldspelen (Taiwan zilver! België brons!)
  • Nederlands mannen-touwtrek-team: zilver op het onderdeel tot 700 kilogram
  • Nederlands mannen-Ju Jitsu-team: zilver op het duo-onderdeel
  • Nederlands vrouwen-trampoline-team: brons op het duo-synchroon
  • Aafke van Leeuwen: brons op het Ju-Jitsu (vrouwen 70 kilogram)
  • Sarel de Jong: GOUD op het demonstratieonderdeel kickboksen (vrouwen 65 kilogram)
  Maar dit zal geen van allen een nominatie opleveren.

  Wel zou Ranomi Kromowidjojo met vier WK-medailles op het altijd sterk bezette WK zwemmen een kanshebster zijn voor een nominatie, maar ik zie altijd liever iemand winnen, die ook in het seizoen een zeer belangrijke prijs won.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  Anna vd Breggen bijvoorbeeld. Geen WK (die is nog niet geweest), maar heel wat grote koersen. En daar mag je inmiddels ook de Giro d'Italia voor vrouwen aan toevoegen.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 9. Elina

  Elina Well-Known Member

  Ik nomineer Arantxa Rus en Quirine Lemoine met hun dubbeltitel bij het WTA toernooi van Bastad :)
  Ze hadden nog nooit samen gespeeld en direct de titel bij een WTA toernooi :)

  Ik ben al jaren fan/volger van Rus. De enige wedstrijd die ik haar live heb zien spelen was een aantal jaren terug op het NK/Masters in Rotterdam en toen speelde ze tegen Lemoine. Toen verloor ze, sindsdien hou in Lemoine op de internationale tour ook in de gaten.

  * In de zomer word ik van tennis blij :D
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Inmiddels kunnen de voetbaldames ook wel op een nominatie rekenen. Ben heel benieuwd wat er de komende 9 dagen op het WK atletiek bij kan komen.
 11. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ja de dames kunnen wel op nominatie rekenen, en ze gaan hem zeker winnen als ze Europees kampioen gaan worden.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De voetbaldames worden absoluut sportploeg van het jaar. De stad was niet zo oranje als bij een EK of WK voor de mannen, maar het aantal oranje shirtjes gisteren in de stad oversteeg ruimschoots dat van een EK/WK handbal/volleybal/roeien/schaatsen/etc. Dit EK voetbal leefde echt in Nederland en dan alle zes de wedstrijden winnen en kampioen worden is een topprestatie.
  Monique vindt dit leuk.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Twee brons vooralsnog. Even de bookmakers erbij pakken. We zijn als Nederland nog op twee afstanden favoriet, maar wel twee keer met stevige concurrentie.

  Odds 200 meter vrouwen:
  • Dafne Schippers 2,75/1
  • Tori Bowie 3/1
  • Shaunae Miller 7/1
  • Marie Ta Lou 7/1
  • rest superhoog 51+/1
  Odds 1500 meter vrouwen:
  • Sifan Hassan 2,75/1 (en 11/1 voor winst op de 800m)
  • Faith Kipyegon 4/1
  • Caster Semenya 5/1
  • Laura Muir 16/1
  • Genzebe Dibaba 26/1
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het Nederlands mannenelftal bestaat uit elf individualistische machohaantjes.
  Het Nederlands vrouwenelftal bestaat uit één team.
 15. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De beelden uit Utrecht spreken boekdelen.

  Als Dafne Schippers en Sifan Hassan dezelfde medaille winnen, dan wint Dafne zeker de prijs (wat op de linkse blogs en Twitters wel wat (deels terechte) beschuldigingen van micro-agressies zal opleveren, blablabla), maar Anouk Vetter heeft tot nu toe hetzelfde bereikt als Schippers, maar wel in een wat minder flitsend (doch niet minder ingewikkeld) onderdeel. Grappig genoeg won Schippers in 2013 ook WK-brons op de zevenkamp.

  Ik zou Anna van der Breggen wel een goede vinden, maar dan moet ze na de Giro ook het WK winnen, want dan heeft ze de belangrijkste rittenkoers én de belangrijkste eendagswedstrijd van het jaar gewonnen en vorig jaar was ze natuurlijk ook al olympisch kampioen (maar toen hadden we ook een turnster, wat olympisch gezien een grotere sport is).
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En ondertussen heeft Kromowidjojo een WR gezwommen. Niet dat ze daar meteen sportvrouw van het jaar mee wordt natuurlijk, maar het is absoluut het vermelden waard.
 17. Giel1

  Giel1 Well-Known Member

  Mijn nominaties op basis van de prestaties tot nu toe zouden zijn:

  Sportman:
  • Tom Dumoulin: Winst ronde van Italië (+ evt. goud WK tijdrijden)
  • Sven Kramer: Wereldkampioen 5000, 10.000 meter, Wereldkampioen allround en Europees kampioen allround.
  • Michael van Gerwen: Wereldkampioen darts, winnaar The Masters, winnaar Premier League Darts en winnaar World Cup of Darts (samen met van Barneveld).
  Dumoulin gaat en moet natuurlijk winnen. Sven verdient ook een nominatie op basis van zijn prestaties en zijn gedrevenheid, professionaliteit en toewijding waarop hij zijn vak als sportman uitvoert. Voor de derde nominatie zou ik voor van Gerwen kiezen. Hij is dit jaar minder onaantastbaar als vorig jaar, maar heeft nog steeds veel gewonnen. Van Gerwen is een sporter die één keer een nominatie verdient, maar bij eenzelfde prestaties jaar op jaar niet steeds genomineerd moet worden, vanwege de grootte van de sport. Kjeld Nuis en Kai Verbij zouden wat mij betreft ook in aanmerking mogen komen voor de derde nominatie, maar twee schaatsers is voor de publieke opinie denk ik iets te veel van het goede.

  Sportvrouw:
  • Lieke Martens: Uitgeroepen tot beste speelster van het EK voetbal en Europees kampioen geworden met het Nederlands team. (Haar transfer naar Barcelona moet betekenen dat ze ook bij haar club in FC Rosengård een goed seizoen heeft gedraaid, maar hier kan ik verder geen oordeel over geven)
  • Nycke Groot: Uitgeroepen tot beste speelster van het EK handbal, tweede geworden met het Nederlands handbalteam op het EK, Champions league gewonnen met Győri ETO KC, uitgeroepen tot meest waardevolle speelster van de Final Four (het finaleweekeinde van de Champions League), landskampioen geworden met Győri ETO KC in Hongarije (hoort samen met Denemarken tot de sterke competitie).
  • Anna van der Breggen: Winnares Giro Rosa, Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Californië.
  Indien Daphne Schippers wereldkampioen wordt op de 200m moet zij zeker een nominatie krijgen. Dit zou ik dan ten koste laten gaan van Anna van der Breggen. Indien Anna echter ook wereldkampioen op de weg wordt en evt. een medaille pakt op het WK tijdrijden zou ik de nominatie van Lieke Martens laten vervallen (aangezien zij een teamsport bedrijft en Nycke Groot op clubniveau op absoluut topniveau heeft geacteerd t.o.v. van Lieke). Ik ben benieuwd of het nominatie comité aan Nycke Groot denkt, ze is immers ook op dit forum nog niet vermeld. Ze behoort op basis van haar prestatie van dit jaar bij de beste handbalsters van de wereld (3e in verkiezing Player of the Year in zowel 2016 als 2015).

  We hebben in Nederland dus de beste wielrenster van de wereld (Anna van der Breggen), één van de beste voetbalsters (Lieke Martens) en handbalsters van de wereld (Nycke Groot) en één van de beste sprintster van de wereld (Daphne Schippers, zeker als ze goud wint op de 200m).
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  Uitstekende constatering.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Ik zou de prestatie van Anouk Vetter niet onderschatten, de zevenkamp heeft ondertussen hele grote concurrentie gekregen. Ik vjnd het in elk geval één van de mooiste sportprestaties van dit jaar. Alleen brons is natuurlijk niet genoeg voor een nominatie, helaas.

  Wat mij betreft staat Anna van der Breggen tot nu toe ook bovenaan, al vrees ik dat 1 van de voetbaldames er mee vandoor gaat. Terwijl dat toch een echte teamprestatie was (en ik het met de voormalige bondscoach eens ben dat het niveau sinds 2011 compleet is ingestort bij het damesvoetbal).
 20. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Over bondscoaches gesproken, Sarina Wiegman is een goede kanshebster voor Coach van het Jaar natuurlijk.
  fransvanbakel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina