Seizoen 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 17 jun 2022.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Het EK allround lijkt me dit jaar een farce te worden. Ik neem aan dat de Russen er niet zijn. De kwalificatie-eisen zijn nog niet bekend, maar ik denk dat het gewoon klassement is van 1500+5000 in de eerste 4 wereldbekers. Dat betekent dus dat je schaatsers nodig hebt die op beide afstanden starten. Nu zullen de Nederlanders en de Noren het EK nog wel zo belangrijk vinden dat ze desnoods mindere rijders opstellen om de maximale 3 rijders binnen te halen, maar of dat ook geldt voor landen als Duitsland (2 plekken op de 1500), Italië (idem) of Polen ( maar 1 plek op de 5000m)? En bij welke wereldbeker zou je dat dan doen? Niet die in Calgary waar de tijdsnelsten kans maken op een ticket voor de WK afstanden. En ik neem aan ook niet in de eerste.
  Hopelijk willen inliners/massastarters als Wenger, de Denen of de Fransman Belloir nog starten,maar dat lijkt me geen zekerheidje

  Met een beetje pech staan er maar een stuk of 10 man aan de start...
  Bij de vrouwen wel meer keus met mogelijk 3 Tsjechische dames, en meeedere Italiaanse en Poolse dames.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  [​IMG]
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik ben het niet met je eens dat het EK allround mannen specifiek een farce gaat worden. Met Roest, Bosker, een derde Nederlander als Snellink, Kongshaug, Eitrem, Engebråten, Swings en Ghiotto heb je gewoon acht goede rijders op de 10 kilometer. In elk geval om het podium kan het spannend worden. Daarna gaat het niveau vast gauw omlaag, maar dat is ook een beetje inherent aan een EK. En het is niet zo dat dat per se aan dit seizoen ligt. Pakken we een EK van een tijdje terug erbij, let's say 2009 – toen was het zo dat de nummer 10 op de 5km al 20 seconden achter de winnaar van die afstand (Kramer) eindigde. Ding is alleen dat de kwalificatie-eisen toen een stuk ruimer waren. Er mochten nog twaalf mensen op de 10km rijden, er waren vier deelnemers per land en Szabolcs Szöllösi mocht 7 minuten en 24 seconden over de 5km doen zonder val.

  Ik vermoed eerder dat het EK sprint vrouwen een farce wordt. De Russinnen zijn dé concurrenten voor de Nederlandse vrouwen en we zagen al bij het WK sprint dat zonder Jackson, Bowe, Kodaira, Takagi en de Russinnen niemand in het spoor van Leerdam en Kok kan blijven. Herzog en de Poolsen verliezen al veel te veel op de 1000 meter, en Noorwegen, Duitsland en Italië hebben überhaupt geen toppers te bieden op sprintniveau, helaas.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Overigens ben ik het wel met je eens dat Tilburg een beetje een utopische zet is. Daar is geen enkele realistische mogelijkheid om zo'n toernooi te organiseren, je hebt alleen de leuke naam "Ireen Wüst-baan". Calgary is een stuk haalbaarder. Want kijk:
  - er is al een wedstrijd, in het kader waarvan het onofficiële WK gereden kan worden: de Oval Finale
  - er is al een sponsor voor die wedstrijd, Intact Insurances
  - alle benodigde afstanden worden al gereden bij die wedstrijd, misschien niet in de juiste volgorde, maar toch
  - Calgary heeft veel traditie met het organiseren van dit soort wedstrijden
  - de wedstrijd wordt sowieso gelivestreamed op youtube met tijdwaarneming in beeld en commentaar
  - de bedoeling van de Oval Finale is dat het een internationale wedstrijd is, dus dit past er misschien ook nog wel bij

  Natuurlijk zitten er allerlei haken en ogen aan, zoals planning, deelnemersveld, prijzengeld, ISU-erkenning en promotie, maar in vergelijking met Tilburg lijkt het me een stukje haalbaarder. Dagdromen mag, toch?

  En eerlijk, de kans dat het daadwerkelijk gaat gebeuren zoals ik het voor ogen zie lijkt me astronomisch klein, maar het is interessant om erover na te denken en wie weet kun je mensen die wel in charge zijn op ideeën brengen. Via de ISU gaat het niet lukken, maar misschien wel via een andere weg. Wat De Zilveren Bal voor de supersprint is, moet toch ook voor de sprint- en allroundvierkamp kunnen bestaan?
  Duif, proeme en Marcel Vos vinden dit leuk.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Lijkt me een mooie klus voor de nieuwe Business Development Manager van Jumbo-Visma. Stuur Sven ook maar je idee voor een Jumbo-Visma World Allround Tournament in elk jaar zonder WK allround, een week na de WK afstanden op een plek in de buurt van die WK afstanden (dit jaar dus Tilburg) met bijvoorbeeld een invitatie-toernooi met de potentieel beste 16/24 allrounders van dat moment.
  Nogevendit, Camila en EenBrabander vinden dit leuk.
 6. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De Russen mogen voorlopig niet meedoen met internationale wedstrijden en dus moeten ze nationaal aan de bak. De nieuwe voorzitter van de bond, Nikolaj Guljajev heeft in ieder geval de website van de bond flink verfrist, met verhalen uit het verre verleden en veel interviews. En de wedstrijdkalender voor het komend seizoen. Er blijkt een nieuwe ijshal te zijn, en wel de Kuzbass Arena in Kemerovo. Daar zal het NK afstanden worden gehouden.
  Guljajev is ook op zoek naar een plek voor een indoorbaan op grote hoogte. Hij heeft gekeken in de Kaukasus, in Grozny en in Terskol. Daar is al een groot trainingscentrum en daar heeft vroeger al eens een (onoverdekte) ijsbaan gelegen, Itkol genaamd. Eind jaren '60 zijn daar al eens wedstrijden gereden.
  Baanrecords:
  39,8 Anatolij Lepesjkin (URS) 31-01-67
  1 20,5 ?
  2 07,6 Vladimir Gvozdetskij (URS) 06-02-67

  Verder slaat Olga Fatkulina dit jaar sowieso over, traint Danila Semerikov in China en zijn er nog geen verzoeken binnengekomen om voor een ander land te mogen starten.
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Eindelijk ophef over de kalender dankzij Thomas Krol.

 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 9. Kristian

  Kristian Active Member

  ...mainly because the commercial teams like Jumbo Visma are not allowed to profile themselves in an attractive World Cup building up to two World Champs during a sesason cut in two seperate halves. ("instead" "we" get the internal, dutch qualification Events)
 10. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  sorry for a late reaction, I've been following the 'drama' with Koreans for a while now as they are my soft spot and all I can honestly say is I'm... not really surprised at all. With Koreans, it's like, every time late summer comes, top Koreans go 'okay boys it's August again, time to break loose'. and with the societal culture and norms in Korea, 18 month ban looks like a harsh but very expectable punishment.

  What's REALLY weirding me out is that there dumbasses really decided to go drink to the National Training Center, of all places. Like. Cmon.

  At a personal level, I'm of course upset, Min-Seok is one of my top-tier skaters, i mean I even made an artwork of him, so it was a painful hit... damn it's gonna be a weird season without some of my absolute favourites.
 11. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Zo, eindelijk dan de publicatie van de internationale kwalificatie-eisen voor de grote toernooien.
  Voor het WK afstanden tellen alle 6 de wereldbekers mee. Zoals op het congres aangenomen telt de wereldbekerstand iets zwaarder mee en de lijst met snelste tijden minder.
  Ik dacht dat het de bedoeling was dat een WK afstanden alleen Olympische onderdelen zou bevatten, maar we gaan daar toch ook gezellig een WK teamsprint rijden.

  Dan de EKs allround en sprint. Daarvoor wordt eerst gekeken naar het aantal plekken dat men in het vorige toernooi (van 2 jaar geleden dus) bij de top-12 had. En vervolgens naar een klassementje van de snelste 1500 en 5000 (man) of 1500 en 3000 (vrouw) of 500 en 1000 (sprint) van dezelfde schaatser bij de eerste vier wereldbekers.
  Waar vroeger de derde schaatser altijd behaald moest worden uit de 2e categorie, is dat nu niet zo. 3 schaatsers bij de eerste 12 in het vorige EK is genoeg om nu ook met 3 te mogen starten. Voor Nederland betekent dat, dat we op drie onderdelen al zeker zijn van maximale deelname op het EK. In de komende wereldbekers hoeft daar dus geen rekening mee te worden gehouden en kunnen de hele tijd de beste schaatsers aantreden. Alleen bij de mannen sprint heeft Nederland maar 2 zekere startplekken.
  Verder zijn de limiettijden niet veranderd. Opvallend is dat die nu minder scherp zijn dan die voor de Wereldbeker. Ook opvallend is dat er bij de allround nu twee limiettijden staan, maar dat je er maar eentje gereden hoeft te hebben. Vroeger was er alleen een tijd op de 5000 meter van belang, maar nu kan je dus als sprinter dus met alleen een 1500 metertijd van 1.52.5 aan het EK allround meedoen. Voorwaarde is wel dat je land een quotumplek binnen heeft gehengeld en dat zal dan moeten via de eerste 4 wereldbekers. Daar moet je dus een rijder moet hebben die zowel aan de 1500 meter als aan de 5000 meter mag meedoen. Dus iemand die en de limiettijd voor 1500 en die voor 5000 meter heeft gereden. Vroeger was er nog wel eens de uitzondering dat je voor de allroundkwalificatie er in de wereldbekers toch de andere afstand mocht rijden, ook al had je op die afstand de limiettijd niet gereden, maar die uitzondering is er nu niet.

  Nu dit binnen is, kan de KNSB aan de slag met de nationale kwalificatie-eisen voor de internationale kampioenschappen. Omdat alle 6 wereldbekers meetellen en de WB-punten veel belangrijker zijn, kan ik me zomaar voorstellen dat degene die na 4 wereldbekers beste staat in de WB-stand al een WK-ticket krijgt.
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit is wel veel beter dan het WK teamsprint bij het WK allround/sprint rijden. Oh wacht, er is dit jaar geen WK vierkamp, dus dat zou niet eens mogelijk zijn. Ze hebben geen enkele keuze, het WK afstanden is de enige mogelijkheid.
 13. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Laat de mannen een stukje klunen, of leg er een paar verkeersdrempels in de baan voor mannen.:D
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  We gaan al die kant op. ;) Bij een kinderwedstrijd in berlijn stond al een Steeplechase op het programma ....
  Schermafbeelding 2022-10-08 om 21.27.32.png
 15. Jan Blokland

  Jan Blokland Well-Known Member

  En de Wit-Russen dan toch ook niet neem ik aan.
 16. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik ben ook benieuwd naar besluitvorming over Wit-Rusland. Over Rusland nemen de meeste sportbonden wel een eenduidig besluit, maar voor Wit-Rusland geldt dat niet. In bijvoorbeeld voetbal is Wit-Rusland wel welkom, maar zijn er geen internationale wedstrijden in Wit-Rusland.
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De ISU laat schaatsers uit Wit-Rusland niet starten.

  Reference is made to ISU Communication No. 2469, paragraph 2.a) according to which and until further notice, no individual belonging to the Russian Skating Union and Skating Union of Belarus shall be invited, entered and allowed to participate in International Competitions, ISU Championships and other ISU Events.

  Wat dus vreemd genoeg niet geldt voor officials. Ze hebben immers tijdens het Congres in juni een Wit-Rus (Khatylev) in de Technische Commissie Langebaan gekozen. Die Technische Commissie is overigens nog steeds niet compleet. Er missen een atletenvertegenwoordiger en een coachesvertegenwoordiger en dus voorlopig maar 4 (of eigenlijk 3?) mensen ipv 6. Om nog maar te zwijgen over de diversiteit daarin (4 witte mannen).

  De Wit-Russen en Russen rijden de laatste weken overigens samen hun wedstrijdjes.
 18. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Op welk moment is dat besluit genomen? In het begin van de oorlog leek Wit-Rusland namelijk een prominentere rol te gaan vervullen dan in de daarop volgende maanden het geval was. Rusland is via Wit-Rusland in februari Oekraïne gevallen. Maar nadat de Russen daar zijn teruggedrongen is er vanaf Wit-Russisch grondgebied weinig meer gebeurd.
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Overigens als Rusland de hele winter niet start in internationale (wereldbeker)toernooien, en ergens in 2023 wordt de schorsing opgeheven, dan mogen de Russen in seizoen 2023/2024 normaliter maar één schaatsers per afstand inschrijven. Gezien het brede niveau van de Russen is dat best een klap voor het schaatsen aldaar en kan het weer een paar jaar duren voordat ze weer met vier of vijf schaatsers per afstand aanwezig zijn (hoewel ze tactisch kunnen gaan wisselen om meer schaatsers op hogere plekken in de WB-stand te krijgen).
 20. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik neem aan dat daar een uitzondering voor gemaakt wordt als de Russen weer mee mogen doen. Ik zou het redelijk vinden als ze op elke afstand waar ze in 21/22 aan meededen 1 plek verliezen bijvoorbeeld.

Deel Deze Pagina