Seizoen 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 17 jun 2022.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Wie lobbyt nou zo nadrukkelijk voor die teamsprints? Was afgelopen seizoen niet de zoveelste illustratie voor het gebrek aan brede interesse in het onderdeel? Deze halfbakken aanpak (prominent onderdeel in de wereldbekers, maar het krijgt geen plek op de Spelen) werkt niet.

  Overigens ben ik wel zeer blij met de uitbreiding van de Mass Start-wedstrijden. Iedere World Cup op de agenda. Dat is mooi. Ook voor Nederland; kunnen ze een beetje rouleren in de selectie.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Misschien zit de ISU nog met het idee dat de sport moet moderniseren en dat jongeren een onderdeel met meer spektakel zoals de teamsprint leuker vinden.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het probleem is dat de ISU het onderdeel 1 op 1 heeft overgenomen van het baanwielrennen en niet flexibel is in de opzet van het onderdeel. De afstand bij het baanwielrennen is 3 rondes van 250m, totaal 750 meter (< 45 secondes). In het schaatsen is het 3 rondes van 387.5 m, totaal 1162.5 m (> 1:15). Dit is veel te lang om in zijn geheel als sprint te rijden. Beter zou zijn 2 of 2.5 rondes (50 - 65 secondes). Ik denk dat 2.5 ronde het mooist is omdat die dicht bij de 1000m ligt. Dan heb je ook geen 1500m man nodig die te traag is in de eerste ronde. Als je ook nog eens toestaat dat de rijders mogen beslissen wanneer ze wisselen, dan krijg je dat tactiek een rol gaat spelen waardoor het onderdeel veel meer gaat aanspreken. Wel zou je e.e.a. kunnen beperken dat elke rijder tenminste een halve ronde en maximaal 1 ronde op kop moet/mag rijden. Bij 2.5 rondes kan men dan kiezen voor bv. 0.5-1-1, 1-1-0.5 of 1-0.5-1 al naar gelang de wedstrijd verloopt. Nu kijk je vaak naar de derde man die in de eerste ronde op een gat van 5 meter wordt gesprint en de stervende zwanen in de slotronde.
 4. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Je zou de teamsprint inderdaad veel beter kunnen vervangen door een estafette-achtig onderdeel & dat kan dan ook gemengd (mannen en vrouwen samen in 1 team). Het langebaanschaatsen is zo ongeveer nog de enige sport waar geen gemengd onderdeel is.
  Met een estafette bedoel ik niet dat je met 8 teams gelijk in de baan bent, maar gewoon team tegen team in bijvoorbeeld 4x 1 ronde of 4x 2 ronden of zo.
  Dat kan met starten aan de overzijden van de baan, maar dat kan natuurlijk ook gewoon op de klassieke manier in de gescheiden banen. Er zijn immers maar steeds 2 rijders in de baan. Dan kun je het wisselen van rijder bijvoorbeeld doen tussen de 1000-meterfinish en 500-meter finish en gewoon wisselen van baan aan de overzijde.

  Bij het tegelijk starten aan de overkant geldt dat de ijsbaan zo groot is, dat voor het publiek in het stadion het onmogelijk is je blik te fixeren op beide teams tegelijk. En de televisie brengt het niet in split screen, dus daar heb je ook niks aan. Door gewoon naast elkaar te starten heb je veel beter overzicht.

  Boodschap: ga eens experimenteren met andere formats. Je hebt er de hele maand januari voor.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat denken we van een 1000 meter van een man tegen een vrouw waarbij de man vijf buitenbochten rijdt en een vrouw vijf binnenbochten?

  Een ronde met twee binnenbochten is 387,4 meter lang, ofwel 0,969 keer zo lang als een normale ronde. Ik ga ervan uit dat een ronde met twee buitenbochten dan 800-387,4=412,6 meter lang is.

  Reken je de winnende tijd op de 1000m van de OS van Takagi om naar een afstand van 387,4*2,5=968,5 meter, dan krijg je een tijd van 1:10.84. Doen we dat ook met de tijd van Krol, dan krijg je over een afstand van 1031,5 m een tijd van 1:10.05. Dat komt nog niet helemaal uit (ik had het al eerder ooit eens uitgerekend en toen kwam zo'n vergelijking nog beter uit), maar daar valt vast een mouw aan te passen als je toch een nieuw onderdeel invoert.

  Je kan ook de mannen op vaste schaatsen zetten en de vrouwen op klapschaatsen zetten en dan gewoon een normale wedstrijd laten rijden...
 6. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Een estafette zou je ook op een meer schaatstraditionele manier kunnen doen. Laat 4 schaatsers uit hetzelfde land (2 mannen, 2 vrouwen) allemaal een 500 meter rijden en tel de tijden bij elkaar op. Het snelste land wint.

  Als er 8 landen meedoen heb je 16 ritten, wat het al een aardig serieus onderdeel maakt. Het nadeel is dat het geen samenwerking bevat en dat er waar weinig landen zijn met 2 toppers op de 500 meter bij beide geslachten.
 7. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  De teamsprint, waardeloos. Het EK kende maar drie deelnemende landen.. Aanfluiting. Waar halen we meer landen vandaan? Bijvoorbeeld de Belgen! Met van Elst, Vanhoutte en Tas in ieder geval drie sprintvrouwen..

  Maar nu zit ik dus te even te kijken naar de deelnemers per land, maar bij de Belgen is er maar plek voor één vrouw, per afstand. Dan schiet het weer niet op..

  Ik weet het allemaal niet, die wereldbekers. Ook met één 500m per weekend is het allemaal mweh. Ik mis het WK Allround nu al..
 8. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Als men al een estafette zou willen invoeren, doe dat dan op een moderne manier. Mixed teams lijkt me te beperkend. Teams van drie schaatsers, afstand 9 rondes, elke ronde wisselen, maximaal 4 teams tegelijk in de baan. Startopstelling naast elkaar vanaf de inrijbaan, de hele baan gebruiken.
 9. Kristian

  Kristian Active Member

  No team sprint in 2026. One could choose the three week-ends to experiment! As for the 500m, its too few. One should consider arranging a semi-final on the preceding wednesday or Thursday. For the final, prequalified are those finishing top-6 in A and top-3 i B in the preceding event on the distance. Then one have 11 spots to fight for in the semifinal if all prequalified shows up and there are no "Wild Cards".

  One 10k/5k women is too few. 2 out of six such long distance races instead of one.
 10. H2O-s

  H2O-s Active Member

  De schaatstraditionele manier van estafette is de koppelaflossing, die vorm kan natuurlijk ook gemengd en zou je tot 4 kunnen uitbreiden.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  daar gaat het mis
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  In ieder geval een goede zet van de ISU om de WK afstanden na de World Cup finale te houden. Daarmee keren ze iig voor volgend jaar grotendeels terug naar de oude kalender. Dubbele punten bij de World Cup finale was waanzin, terecht dat die nu geschrapt zijn.
  Wel is de maand januari nog steeds een maand zonder aansprekend toernooi. Als ze daar nu eens het WK allround/sprint zouden neer zetten ...
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Een tijdje terug mailde ik de ijsbaan Tilburg met de vraag of ze interesse zouden hebben voor het organiseren van de Ireen Wüst-prijs: een mondiaal allroundtoernooi in januari op het ijs van de Brabantse stad. Ze vonden het een goed idee maar het is dit jaar in elk geval niet organisatorisch haalbaar. Ben benieuwd of dat ooit wel nog gebeurt …
  Camila en Duif vinden dit leuk.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Duif vindt dit leuk.
 15. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Het is wel heel makkelijk om Tilburg en Calgary op te roepen om een allroundtoernooi te organiseren, zonder enige vorm van financiering, organisatorische ondersteuning en medewerking van schaatsers aan te dragen.
 16. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Hoezo? Er zijn wekelijks schaatsers die betalen voor hen eigen onderkomen en inschrijfgeld voor een wedstrijd. Op het moment dat er bobo's bijkomen wordt het ineens een onbetaalbare zaak?
  leenstrafan vindt dit leuk.
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Wij begrijpen ook wel dat het niet zo makkelijk is, maar als we kunnen laten zien dat er animo voor is dan is de kans op financiering groter. Het idee moet ergens vandaan komen en in dit geval komt het van ons.
  leenstrafan, EenBrabander en Eagle vinden dit leuk.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik zou wel eens van de ISU willen weten wat de meerwaarde van de toernooien EK en 4CC (dat nog nooit door het belangrijkste continent, Azië, is georganiseerd) is... Ik heb het idee dat de ISU de verdeeldheid wel best vind omdat het ook de positie van het WK allround/sprint heeft ondergraaft.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dit is fase 1: kijken of er animo voor is. De praktische uitvoerbaarheid komt in een later stadium aan de orde.

  Bovendien kan ik als student niet zomaar met financieringsopties komen, maar dat terzijde.
  proeme en leenstrafan vinden dit leuk.
 20. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De junioren wereldbeker kent wel een estafette. Met 1 man en 1 vrouw, die elk 3 ronden rijden. Zoiets zou zo op de OS kunnen worden ingevoerd zonder dat het extra plekken kost.

Deel Deze Pagina