Seizoen 2021-2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 15 jun 2019.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Nou, vooruit dan maar.
  Eerst maar eens EK en 4CC.
  Geen verscherping in de limiettijden, terwijl er de laatste jaren toch behoorlijk wat sneller gereden wordt. Maar goed, men heeft al moeite genoeg om tijdens EK en 4CC een volledig veld bij elkaar te krijgen op de korte afstanden. En de 5000 meter telt maar 16 deelnemers, terwijl juist daar de concurrentie heel groot is.
  WK sprint en allround in 4 dagen. Dat lijkt me een goede keuze, allemaal wat minder jachtig. Wel raar dat er op zaterdag nog een team sprint wedstrijd tussen door komt. Ben benieuwd hoeveel landen daar gaan starten. In arren moede mag er 1 schaatser meedoen die een 1500-meter limiettijd heeft gereden. Kwalificatie voor die teamsprint (ook voor het EK) gaat uiteraard via de Wereldbekerwedstrijden. Er staat wel geteld 1 Team Sprint op het programma, op de zaterdag in Stavanger. Met alle kwalificatiestress voor de OS, wie gaat het riskeren om aan een team sprint mee te doen? Hoewel deelname daar is misschien al wel voldoende voor een medaille op EK, 4CC of WK.

  Wat ook duidelijk blijkt, is de rotzooi die overgebleven is door het halfslachtige besluit over het WK. Het congres in 2018 heeft de boel min of meer aangehouden, op zoek naar definitieve oplossingen. Het congres van 2020 is afgelast & afgelopen zomer is alleen het hoognodige aangepast. Nu gaat kwalificatie voor WK allround en WK sprint nog steeds deels via de uitslag van het vorige kampioenschap en deels via de Wereldbekers. Dat was met jaarlijkse WK's ook wel logisch, maar met WK's om het jaar natuurlijk niet meer. Bijna de helft van de plekken wordt vergeven via resultaten van 2 jaar geleden. Dat moet echt anders.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Volgens mij was in de periode 2009-2014 de 3000 meter voor jongens geen titel-evenement, maar alleen maar onderdeel van de allroundvierkamp.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Koreaanse deelnemers aan de WB's:
  edit: bronvermelding is netjes. 15-46-6.net

  Heren
  Min-kyu Cha
  Jun-ho Kim
  Tae-yun Kim
  Seon-kyo Jeong
  Seong-hyeon Park
  Seung-hyun Lee
  Seung-hoon Lee
  Jae-won Chung (of Jeong)
  Min-seok Kim
  Yang-hun Jeong

  Dames

  Min-sun Kim
  Hyun-yung Kim
  Chae-eun Park
  Na-hyun Lee
  Bo-reum Kim
  Ji-woo Park
  Chae-won Park

  Opvallendste afwezige: Cheon-ho Um.

  nog even over de uitspraak: de "eo" lijkt het meest op de klank ik het engelse "cut" (IPA /ʌ/).
  Laatst bewerkt: 19 sep 2021
  Inimene vindt dit leuk.
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Volledig gedemotiveerd door de terugkeer van Seung-Hoon Lee? Een tijd van 7:19 op de 5km is wel bar slecht. Voor de mass start weten we dus al wie het duo gaan vormen.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Volgens de inmiddels algemeen aanvaarde transcriptie heeft het Zuid-Koreaans de volgende klinkers:

  a (korte a)
  eo (korte o, u)
  o (lange o)
  eu (eh)
  u (oe)
  i (i)

  Punt is alleen dat mensen hun naam-transcriptie niet hoefden te veranderen en dus nog met andere tekens werken, zoals de -oo- voor de huidige -u- en -ee- voor de huidige -i- of met volledig op Engels lijkende woorden (Duck, Park, Chung). Ook het bekende Lee is eigenlijk alleen maar een I.

  Noord-Korea doet natuurlijk niet mee met deze nieuwe spelling. Hun grote leider zou volgens de Zuid-Koreaanse spelling Kim Jeong-Eun zijn.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Mooi overzicht @Mjøsaman. Er ontbreekt alleen de ae/e uit bijvoorbeeld Tae-bum Mo.

  In het Tsjechisch worden Koreaanse namen overigens op een eigen manier getranslitereerd die logisch is voor Tsjechen. Dat kwam ik op wikipedia tegen. Daarbij wordt Lee overigens gewoon geschreven als I. De Koreaanse medaillewinnaars op de OS 2018 volgens de Tsjechische spelling: Čcha Min-kju – Kim Tche-jun – Kim Min-sok – I Sung-hun – Čong Če-won – I Sang-hwa – Kim Po-rum.
  Daarnaast zetten ze achter de naam van elke vrouw -ová. Soms gaat dat nog wel (Ireen Wüstová), soms ziet het er een beetje apart uit (Antoinette de Jongová) en soms is het nogal dubbelop (Jevgenija Lalenkovová).

  –––––––

  Van deze Koreaanse kampioenschappen is vooral het optreden van Min-seok Kim belangrijk. 1:09.83 en 1:47.07 zijn mooie tijden en twee kampioenschapsrecords. Op de 1500 meter was hij maar liefst 1.6 seconden sneller dan zijn vorige kampioenschapsrecord uit 2019. Hij heeft inmiddels 9 van de 10 snelste tijden in Seoul op de 1500 meter in handen, met alleen Pedersens WB-zege er nog tussen. Maar die 1000 meter is nog gekker. Het is de snelste tijd ooit van een Zuid-Koreaan in Seoul ! In al die jaren hebben de Mo's en Lee's en Cha's en Kim's van deze wereld geen 1:09.83 gereden daar. En daar zitten toch heel wat kampioenen op Olympisch en wereldniveau tussen. En dan gaat Kim eens een keertje zijn best doen op de kilometer en rijdt hij zowaar direct een tijd die op die baan alleen door Nuis (2x) en Kulizhnikov is overtroffen.

  Jae-won Chung maakt minder indruk. Maar volgens mij reed hij niet voluit. Waarom zou hij ook. MS Kim is toch niet te kloppen op de 1500 en hij rijdt hard genoeg om de 5km en 10km met een duidelijke voorsprong te winnen. Aan de versnellingen tegen het eind is te zien dat hij echt niet het onderste uit de kan haalt. De junioren van vier jaar geleden (Kim en Chung) halen nu trouwens dus 4 van de 5 titels bij de mannen. Dat is erg goed nieuws. De Koreanen branden hun toptalenten dus niet direct op (al is Chung nog steeds maar 20).

  Op de sprint was het niveau voor Seoul-begrippen uitstekend. 35.1 is ook nog niet vaak gereden bij een NK in Korea. Cha, Jun-ho en Tae-yun Kim zijn klaar voor het nieuwe seizoen en topjunior Byeong-hoon Lee rijdt twee PRs. Ik mis alleen vicewereldkampioen junioren 1000m, Sang-hyeok Cho. Die reed in 2020 al 35.4 en 1:10.4 in Tomaszów. Dan moet je dat ook in Seoul kunnen.

  Bij de dames vond ik het niveau niet om over naar huis te schrijven. Maar met 38.6 had Min-sun Kim gewoon op het podium gestaan bij de WB-in Seoul en met 1:18.0 was je daar 5e geweest. Het valt dus nog wel mee.

  Kortom: na enkele zeer magere jaren voor het Zuid-Koreaanse schaatsen zit er genoeg leven in de brouwerij. Een evenaring van topjaar 2010 zit er niet in, en de stappen zijn niet zo groot als in Japan, maar de Koreanen hebben echt wel weer namen in huis die voor een of meerdere Olympische medailles gaan zorgen.

  –––––––

  Dit weekend komen de eerste regerend wereldkampioenen in actie. Zoals gezegd Shorttrack-Ster Suzanne Schulting, maar ook Laurent Dubreuil. Hij zal proberen om gelijk een scherp baanrecord in Quebec neer te zetten !
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Korte reportage over SH Lee


  heb alleen geen idee wat hij zegt
 8. Elina

  Elina Well-Known Member

  Wanneer is de cursus Koreaans? Ik heb er even geen tijd voor...
  Het is bijna oktober :D
 9. Inimene

  Inimene Active Member

  i really do have a soft spot for Koreans in my skating heart and dont even get me started on the reasons why (no i'm not a k-pop stan) :D just want to say that after not seeing them for almost two years in international action as it used to be, i'm getting insanely thirsty for observing their performance. The same applies to skaters from other Asian nations: they really are dear to me and I miss seeing them in action so much! Jae-Won's IG stories showing snippets from the championships brought little satisfaction... oh how much I miss all of them.

  i am desperate aren't i
 10. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Er gaat een streep door het Viercontinentenkampioenschap dat in januari in Obihiro, Japan zou worden gehouden. Dit in verband met Corona. Uit de ISU-verklaring is me niet duidelijk of het kampioenschap nu helemaal van de baan is, voor dit jaar, of dat er nog naar een vervangende organisator wordt gezocht (wat me een vrij kansloze missie lijkt).
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik stel voor om de wedstrijd ergens anders te houden, Europeanen toegang te geven tot de wedstrijd en er wereldbekerpunten te verdelen.
 12. Kristian

  Kristian Active Member

  Award 4CC medals at the World Cup Finals.
  PSST: Fall Classics on YouTube right now...
 13. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Voorlopig maar even geen wedstrijden meer in Japan plannen.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  of tegelijk met het EK organiseren. Zelfde stadion. 1 grote wedstrijd met 2 winnaars :p
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik pleit op dit forum al een tijdje voor een WK in Japan, ik zou graag een bomvol Nagano zien juichen voor Shinhama, Kodaira en Takagi, maar met de huidige situatie zit dat er gewoon niet in.
  En dan gelijk maar een allroundtoernooi i.p.v. een afstandstoernooi ervan maken (al missen we dan wel een 1:07.09)
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De Nederlanders hebben toch nog een delegatie opgetrommeld voor het testevenement. Het betreft een 9-tal junioren en neo-senioren afkomstig vanuit de talententeams. De topteams leveren zoals verwacht geen deelnemers af. Peter Kolder is als bondscoach junioren de reisleider van dienst. Komen die paar jaartjes werkervaring in China toch nog goed van pas.
  Zie: https://www.schaatsen.nl/nieuws/202...orenteam-naar-testevent-langebaan-in-beijing/

  Goed dat de baan met eigen ogen van dichtbij bekeken kan worden.
  Laatst bewerkt: 28 sep 2021
  Duif vindt dit leuk.
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  O jee, SL Pedersen mist de eerste twee wereldbekers van dit seizoen!!
  Ding is alleen: in het VG-artikel wordt gerefereerd aan een kwalificatie per tijd voor de OS. Was het niet zo dat voor deze OS alles op WB-punten en niets meer op tijd gaat? Dan zijn zowel Pedersen zelf als Sætre daarvan niet op de hoogte. Als hij de eerste twee WBs mist zal het onmogelijk zijn om genoeg punten te halen .....

  https://www.vg.no/sport/i/eEdEX9/verdensmesterens-ol-krav-brutalt
  https://15-46-6.net/forums/topic/veien-til-ol-i-beijing-2022/page/3/#post-14884
 18. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De eerste twee plekken mogen wel op tijd. De derde niet.
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Zou ook wel krom zijn als de eerste plekken niet op tijd gingen, anders zou iemand als Sablikova, die duidelijk mee hoort te doen, de OS kunnen missen omdat ze in november twee wedstrijden mist.
 20. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Pedersen moet natuurlijk wel nog dit seizoen limiettijden rijden. 1.48 en 6.30.

Deel Deze Pagina