Schaatssport aantrekkelijker maken ?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Tjeerd, 27 okt 2011.

 1. Zenschaatser

  Zenschaatser New Member

  Ik persoonlijk vind het wel leuk. Let wel, mits het niet ten koste gaat van de gewone competitie. Die is momentaal zo'n beetje klaar, ook de buitenijscompetitie is klaar voor dit jaar. Dan lijkt het mij juist leuk om nog wat frivole experimentele wedstrijden te schaatsen.
  De winter heb ik zelf ook enkele voor mij vreemde wedstrijden op natuurijs gereden. Lekker verfrissend en opwindend vond ik het. Dat je eens een keertje iets anders probeert betekend helemaal niet dat je de oude marathon afschaft, maar eens een keertje een spektakelavondje organiseren met aparte wedstrijdtypes, dat kan ik wel toejuichen hoor. Aleen jammer dta het in heerenveen wordt georganiseerd. Kan je veel beter in het hypermoderne ijsstadion van Almere organiseren. :wink:
 2. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  dat dacht ik al een beetje: het is voor het opkrikken van de marathon.
  Maar dan zit het hier in het verkeerde topic.
 3. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Op clubwedstrijden worden juist heel veel korte afstanden gereden en dus relatief ook veel 1000 meters.
 4. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  om meer toeschouwers te lokken in de hal:
  ben voor het eerst (dankzij dit forum) naar live schaatsen wezen kijken de eerste WB in Heerenveen,
  naast het feit dat ik echt wel schaatsfan ben en blij als een kind was dat ik mijn helden op een meter afstand voorbij zag komen viel me ook de oersaaie inkleding op...
  die dweilpauzes duren veel te lang en zijn er veel te vaak, kan het niet anders? Bouw dan een nieuwe hal...
  De omroepers waren doodsaai, het publiek kan toch op een opwindendere manier opgezweept worden?
  Kale aankleding, dooie soep voor de rest in een schaatstempel die zijn beste tijd gehad heeft... eten buiten in de vrieskou halen (een geluk dat het niet regende) waar haal je het... Tijdens de pauzes: zet een paar reuzeschermen neer (die groot genoeg zijn) en breng interviews & reportages (die iedereen kan horen)

  en met alle respect: dat dweilorkest... :roll: mja, misschien is het iets cultuurgebonden 8)
 5. HA01761

  HA01761 Active Member

  Ik hoop dat dit niet geïnterpreteerd zal worden als: optreden van Ali B op het middenterrein in de dweil. :cry: :cry: :cry:
  En néé, ook niet van Yes-R.

  Uiteraard, maar met 8 of 10 kwartetten 1000m ben je zo klaar. 3 en 5 km's vrij langdradig worden op een lange koude zondagavond.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Vanavond ben ik naar de 2 daagse geweest in Thialf. In totaal 5 wedstrijden met meestal veel spektakel.
  - dames puntenkoers: 40 ronden, om de 5 ronden sprinten en dubbele punten op ronde 20. In deze wedstrijd weinig ontsnappingen en meestal wachten op de sprints. O.a. Cramer, de Vries en Schouten laten zich daarin zien. Huisman won de wedstrijd voor Sterk.
  - heren puntenkoers: 50 ronden, om de 5 ronden sprinten en dubbele punten op ronde 25. Meteen veel actie. Een vroege ontsnapping met Heideman, Knol en Smit die de punten verzamelen. Uiteindelijk met hulp van Juffermans , die zich terug laat zakken, pakken ze binnen de laatste 10 rondes een ronde voorsprong op het peloton en daarmee 40 bonuspunten. Vanaf dan worden de punten weer verdeeld onder de kop van de complete groep. Uiteindelijk wint Knol.
  - heren afvalkoers: 40 ronden, 5 rondes inrijden, vanaf dan valt er om de ronde iemand af tot ronde 20, vanaf dan valt om de 2 rondes iemand af. Relatief vroeg valt één van de favorieten, Berga, af door een valpartij. Gedurende de wedstrijd m.n. aan de binnenkant van de baan veel gedrang en bijna valpartijen bij de sprints. De slimmerikken (o.a. GJ van der Wal) wijken uit naar de buitenkant van de baan en stellen hun plek door een laatste krachtinspanning telkens weer veilig. Vlak voor de finale laat Hekman zich verrassen doordat Huisman op het laatst nog aanzet voor de afvalsprint. In de finale een slimme en behendige Huisman die wint, maar Kruier komt nog gevaarlijk dichtbij.
  - dames koppelkoers: 30 rondes, om de 2-3 rondes wisselen buiten de blauwe zone. Een van de favoriete teams MK Basiscs (Last-Meijer), heeft een foute wissel en valt halverwege af. BOHH (Kamminga-Roosenboom), Okkinga (Van der Wal-Kleibeuker), Telstar(Langeland-Seidenglanz) zijn de sterke teams. Van der Wal probeert nog weg te komen, maar Kleibeuker kan de voorsprong niet vasthouden. Bij de laatste wissel gaat het bijna mis voor de eerste dames door een valpartij. Van der Wal wordt nog net aangetikt, mag door en wint.
  - heren koppelkoers: 50 rondes, om de 2-3 rondes wisselen buiten de blauwe zone. Ook hier een DQ wegens een foute wissel voor team Skits. De teams van Werven (Hekman-Plender), SOS (de Vries-Hadders) waren de favorieten. Ook de teams JB (Kruier-Knol), Husqvarma en Interfarms lieten zich zien. SOS plaatst op 20 rondes een flinke versnelling (rondjes 27 sec) maar weet dit niet vol te houden. Het komt weer bij elkaar en in de sprint wint JB verrassend.
  De reacties van de rijders waren erg positief. Ook de kenners waren enthousiast (ik zat vlakbij een aantal JB fans ) en natuurlijk de altijd enthousiaste speaker Jannes Mulder. Al met al een mooi avondje schaatsen voor 10 Euro. Ze hadden na elke wedstrijd een dweilpauze maar dat was niet echt nodig. Minpuntje was dat de puntenkoers niet zo goed te volgen was omdat de tussenstand maar een paar keer genoemd werd. Wel werd steeds bekend wie er de punten pakten (op transpondertijd).
  Conclusie is dat deze opzet zeker voor herhaling vatbaar is. Ik vond de publieke opkomst wel redelijk, de oosttribune was aardig gevuld.
 7. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  via social media idd aardig wat enthousiaste reactie gelezen van met name rijders en rijdsters tot nu toe. Ook het verslagje op schaatsen.nl over de afvalkoers en het behendigheidswerk van Huisman maakt me wel nieuwsgierig. stonden nog geen filmpjes online. Las eerst dat de Bammers zich hier niet hadden laten zien en dacht nog: dan viel het misschien wat tegen, maar zo te lezen was het best leuk. Veel marathonners inlinnen ook en daar kennen ze het een en ander ook van. Als het dichterbij was geweest was ik misschien wel gegaan, klinkt in potentie best leuk.
 8. H2O-s

  H2O-s Active Member

  Het was leuk gisteravond, met name de afvalkoers en de koppelkoers gaf spektakel. De puntenkoers was moeilijk te volgen doordat het voor de jury niet mogelijk was tussenstanden te geven. Vanavond zou dit beter moeten gaan en zal er ook minder gedweild gaan worden.

  Voor de geïnteresseerden zijn de foto's van vrijdagavond te zien op http://ow.ly/9hHUt Natuurlijk is de aflossing bij de koppelkoers natuurlijk het meest fotogeniek.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  Hier regelmatig genoemd: er zijn te veel wedstrijden in Heerenveen. Internationaal moet je daarvoor bij de ISU zijn, maar bijvoorbeeld NK's zouden best wel op een andere baan verreden kunnen worden (wat mij betreft: graag zelfs).

  Maar... in dit artikel
  http://schaatsen.nl/topsport-marathon/n ... r-kunstijs
  staat onder andere
  volgens mij staat hier eigenlijk: "we rijden alles in Heerenveen en dat blijft zo." :(
 10. Danou

  Danou Active Member

  http://www.telegraaf.nl/telesport/schaa ... ing__.html Wat Kemkers hier zegt vind ik wel heel interessant!

  "Dan denk ik bijvoorbeeld aan een setting waarbij schaatsers tijdens internationale World Cups gewoon in teamkleding mogen rijden. Zoiets zou ongetwijfeld nieuwe deuren openen."

  Dat zie je natuurlijk bij meerdere sporten. De sport wordt dan voor sponsoren een stuk aantrekkelijker. Meer sponsoren, betere trainingomstandigheden, betere sporters. Het lijkt mij een goed plan! Of KPN het ermee eens is, vast niet. Maar voor het moderniseren van de sport denk ik wel.
 11. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Gewoon alles in commerciële teams indelen? Een team bestaat dan uit vier of vijf mannen of vrouwen en onderdelen als de team pursuit en team sprint moeten worden door de leden van één team worden gereden.
 12. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  leuk! dan krijg je een TVM vs CBA enzo, vind ik sws interessanter dan haalt holland goud of niet (enige waar het nu om draait)

  en op OS/WK is het aan de selectieheren van de nationale teams om hun eigen best of te kiezen
 13. Danou

  Danou Active Member

  Dat zou helemaal leuk zijn. Net als je in oa de Tour de ploegentijdrit hebt. Er zullen ook ongetwijfeld meer ploegen zoals CBA komen. Ook geen gezeur met coaches op het ijs. Gewoon de coach van je eigen team. Daarnaast zouden meer sporters van hun sport kunnen gaan leven. Dat komt de prestatie's alleen ten goede.
 14. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Er zullen een heleboel (buitenlandse) schaatsers buiten de boot vallen vrees ik. En dan mogen de bonden zeker wel weer inspringen?
  Ik weet niet of het haalbaar is. Schaatsen krijgt te weinig coverage om grote internationale ploegen te hebben denk ik. In Nederland en een handjevol andere landen lukt dit wel, maar die nemen alleen de Davissen en Nesbitts in hun team erbij.
 15. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  In het wielrennen zien we nu twee ontwikkelingen naast elkaar
  - de ploegen worden steeds rijker
  - de bonden en wedstrijden hebben steeds minder geld
  Een vergoeding voor het hele schaatstechnische apparaat door het afgeven van wat beenruimte door de mannen en vrouwen die eenmaal wel de top hebben gehaald is daarom nog niet zo gek. Daarmee kan de KNSB, het trainersgilde, de banen en de vrijwilligers in stand gehouden worden.

  De genoemde initiatieven voor de marathon, zie verslag sprintmaster, lijken mij prima. Ik heb hier altijd gezegd, ook voor langebaan, dat het simpele massastart en de eerst aankomende wint een te saaie wedstrijd op zal leveren. Vooral de combikoers lijkt me spectaulair. Een afvalwedstrijd was niet mijn ding, omdat het enorm wringen, duwen & trekken, afsnijden en (gevaarlijke)valpartijen in de hand werkt.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het zou ook een hoop problemen wegnemen rondom skate-offs en selectiewedstrijden en Nederlanders die hun piekmomenten verkeerd hebben liggen. Immers op een wereldbekerwedstrijd mogen alle ploegen starten wier rijders meer dan X punten op de wereldranglijst hebben.

  Verder zouden eenlingen als Shane Dobbin en Haralds Silovs samen een achtervolgingsploeg kunnen vormen (alleen niet op de Olympische Spelen dan).
 17. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  http://www.schaatsen.nl/nieuws/2012-02- ... s-niet-erg

  Net dit stukje gelezen en ook alle linkjes met sommige voor mij nieuwe coloms. Er wordt veel geroepen, ge oppert, gesuggereert. Maar ik vraag me nu af..? Wanneer wordt er nu eens wat gedaan? Een colom schrijven is 1 ding maar waar blijft het interview met Arie Koops of Jan Dijkema wat zij van deze ideeen vinden? Waar blijft de vraag wat de beslissers ermee gaan doen?

  Waar zijn de ijsbanen die wel wat extra geld in het laadje kunnen gebruiken en (al zijn het maar 3 van) de vele ideeen gewoon uitproberen? Trek een paar topschaatsers aan (daar hebben we er toch genoeg van) loof wat prijzengeld uit en hou een wedstrijdje nieuwe stijl (ze rijden toch allemaal mega veel testwedstrijden) marketing plan erop en gewoon uitproberen. Ik ben razend benieuwd of er nieuw publiek komt als Ireen in Den Haag rijdt of Sven Kramer in Amsterdam, of het publiek blijft komen als een paar van de ideeen doorgevoerd worden. Volgens mij hoeft het allemaal niet zo drastisch maar probeer gewoon eens wat!!
 18. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Het programma van Sven en Ireen (en ook van vele anderen) staat al maandenlang vast, en wordt hooguit naar beneden toe aangepast als blijkt dat ze toch niet zo fris meer zitten. Zo laat sven de 10 km schieten.
  Die gaan echt geen kleine wedstrijdjes erbij rijden hoor.
 19. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Dat is dus nu precies het probleem. Veel mensen willen komen voor toppers als Sven en Ireen, maar juist die laten het nog weleens afweten.
  Daarbij is het openbaar vervoer naar Thialf 3x niks.
  Zo'n spektakel als afgelopen weekend leek mij heel leuk, maar was met OV niet te doen.
 20. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  dit antwoord had ik natuurlijk verwacht, maar dat is weer in problemen denken en niet in oplossingen. Waarom kan Sven wel een testwedstrijd rijden op maandagavond in Heerenveen en niet in Amsterdam? En misschien dan niet Sven maar Jan Blokhuijsen dan? Koen Verweij? Bob de Jong? Hein Otterspeer? Erben Wennemars..? Heeft iemand het ooit ook maar geprobeerd??? Volgens mij niet, en dat is het probleem, wel roepen en coloms schrijven maar niets doen!

Deel Deze Pagina