Schaatsfilmpjes

Discussie in 'Schaatsbeelden' gestart door lebron, 14 jan 2014.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Van 2018 heb ik alleen korte filmpjes en de uitzendingen die ook op olympic.org staan. Ik wist niet dat de uitzendingen van de Nos na een maand van NPO zouden verdwijnen, echt heel irritant. Dat Copyright verhaal is vrij complex, maar waar het op neer komt is dat de spelen van 2018 gekocht zijn door een commerciële club (in NL is dat Eurosport) en die daarvoor niet. De Nos mocht ook tijdens de spelen, maar zoveel uur per dag live uitzenden en live beelden moesten na een maand na de spelen niet meer terug te kijken zijn via NPO. Het probleem aan Eurosport is dat ze twee commentatoren op het schaatsen hebben gezet zonder enige emotie als ze twee goede commentatoren erop hadden gezet waren die uitzendingen prima geweest.

  De spelen van 2006 zijn te lang geleden, Youtube is in 2005 opgericht en toen waren alleen korte filmpjes toegestaan, de NPO was toen nog niet bezig met alles ook online weergeven (2010 was de spelen die de digitale revolutie in gang zette), waardoor de enige echte kopieën door mensen zelf zijn opgenomen op soms nog videobanden. 2002 staat onderhand in het randje, oud genoeg om als historisch gezien te worden door de NOS en is in de loop der jaren wel herhaalt (soms ook omdat schaatsers stopten), die beelden zijn gedownload en vervolgens op Youtube gezet. De spelen van 2006 zijn nooit online uitgezonden, alleen op tv dus wat op Youtube staat is zelf door mensen opgenomen, vanaf 2010 werden de spelen ook online weergegeven en kon je uitzendingen terug kijken, dat is waarom de beelden van 2014 zo gemakkelijk te zien zijn, helaas begon na 2014 toen de copyright oorlog.

  In eerste instantie hadden we dus een gebrek aan een digitaal medium waarop races konden worden teruggekeken en hebben we mazzel dat sommige mensen momenten zelf hebben opgenomen. Toen hebben een paar spelen gehad met veel beelden die overal te vinden waren (2010-2016) en vanaf 2018 is de copyright oorlog officieel begonnen.

  Wat ik overigens zelf niet snap is waarom de NOS niet zelf de beelden online zet, zij hebben de rechten over de uitzendingen voor 2014, de spelen van 2014 zijn online wel te vinden, maar daarvoor wordt het moeilijker om het met Nederlands commentaar te vinden. Ze hebben een Youtube pagina die hun geen cent kost (in tegenstelling tot NPO wat elk jaar duizenden euro's kost en ook nog eens niet goed werkt) en waarop ze zelf kunnen bepalen wie de uitzendingen kunnen bekijken (geoblock). Als ze nou slim zijn dan laten ze zich niet het kaas van het brood eten door iemand als ik en zetten ze die historische sportmomenten zelf online.

  Edit: ik ben momenteel bezig met uploaden van de 1500, ik plaats de link zodra het kan.
  LordMarcel en EenBrabander vinden dit leuk.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik meen dat @Inimene ook een groot deel van de Spelen van 2018 had opgenomen. Weet alleen niet van welke bron die beelden komen.
 3. sysya

  sysya Well-Known Member

  Oeh interessant, er moet toch iemand zijn die de afleveringen van de Nos heeft opgenomen of gedownload zou je zeggen :rolleyes:
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dit is de link naar de 1500 in Vancouver
  Edit: Je moet wel even door klikken naar Youtube aangezien de Copyright het niet toelaat om de video op andere websites te vertonen
  Laatst bewerkt: 19 mei 2019
 5. Gerben van Dijk

  Gerben van Dijk New Member

  Dat de Weissensee schaatsen in Oostenrijk afzien is, blijkt wel uit deze video (wel lang... 5 minuten):

Deel Deze Pagina