Schaatser (15) eist staken dopingzaak

Discussie in 'Lange baan' gestart door allard, 16 mei 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Cobus

  Cobus New Member

  k heb het gisteren ook gezien, was idd allemaal erg pro Lommers. Moet eerlijk zeggen dat ik de trainer een beetje een rare vogel vind. Ik ben zelf ook trainer maar moet zeggen (hoewel ik het nog nooit heb meegemaakt) dat ik het niet normaal zou vinden als een ouder zijn kind staat stijf te schelden om zijn of haar prestaties. Persoonlijk ken ik de familie niet, maar als ik hoor dat hij momenteel 4 uur per dag 7 dagen in de week traind, weet ik bijna zeker dat hij waarschijnlijk als senior (of mischien al eerder) te kort gaat komen.
 2. cindycinderella

  cindycinderella New Member

  Ben het helemaal eens met bovenstaande.
  Trainer komt zeker niet overtuigend over: 'hij gebruikt geen doping, maar ouders zijn 24 uur per dag bij hem (lijkt me overigens ook ongezond voor een 15-jarige), dus als trainer heb je geen zicht op wat hij inneemt' Kort samengevat is dat wat hij zegt. Het lijkt me dat hij zichzelf alvast aan het indekken is.
  En is de KNSB niet pas met de naam naar buiten gekomen toen overal al bekend was dat het om W.L. ging? En hoezo meneer de advocaat; de bonden mogen niet met namen naar buiten komen, vertel dat maar aan de diverse internationale wielerbonden. Nee het lijkt me niet dat ze sterk staan, maar helaas nemen rechters in nl wel eens vaker onbegrijpelijke beslissingen.
  Ik vind wel dat er wel enigszins verschil zit in het soort doping dat er toegediend c.q. ingenomen is, is het iets in de categorie 'hoestdrankje' (zie Nancy Swider-Peltz) of hebben we het hier over epo en aanverwante zaken. In het eerste geval kan er echt sprake zijn van toeval, onwetendheid etc; in het tweede geval beslist niet en dan heeft dat kind (want dat is het toch nog) nog een risico op lange termijn ook!
  Maar wat de uitslag dan ook gaat worden, je kunt er denk ik wel van uit gaan dat hij voor altijd besmet is en een schaatscarriere in nl wel kan vergeten.
 3. Anne-Jelmer

  Anne-Jelmer Member

  Wat ik wel opmerkelijk vond is dat uit de woorden van W. op te maken was dat ze na op de terugweg van NK en dopingcontrole, door de betrokkenen al gesproken werd over een mogelijke schorsing.
  Iets dat in mijn ogen aangeeft dat ze beiden wisten dat er iets gevonden kon worden.

 4. Davos

  Davos New Member

  Dat viel mij inderdaad ook direct op!
 5. villaweb

  villaweb New Member

  dit laatste lijkt me niet als hij maar afstand neemt van z'n vader; voorbeelden genoeg in de sport van vaders die iets te streberig en bezitterig zijn op hun kids o.a. Richard Krajicek en Mary Pearce bij het tennis.
  Of de trainer enige blaam treft weet ik niet; ik vond hem op TV in ieder geval niet goed (lees: eerlijk) overkomen; alle verantwoording van hemzelf afschuiven.....
  Maar goed...........dat is mijn mening.
 6. Tjark

  Tjark Active Member

  Ook leuk als de ouders van een onvolwassen sporter verantwoordelijk voor die sporter zijn: Dan kunnen alle junioren tm 17 jaar dus alles gaan gebruiken, want tja, bij een controle zijn de ouders verantwoordelijk.
  (ok, maar dan kan een sporter nog wel de toegang ontzegd worden voor verdere wedstrijden denk ik).

  Het punt dat ze in de auto al spraken over schorsing viel me ook op. Ik zou iets gehad hebben wanneer ik clean ben: who cares? Ik ben clean, dus laat ze maar controleren...
 7. nino

  nino Member

  Zo erg leuk lijkt het me toch niet.

  Een volwassen, zichzelf dopende sporter heeft alleen met de sportbond & de publieke opinie van doen.
  Ouders die zoiets doen krijgen volgens mij ook serieuze problemen met justitie en kinderbescherming.
 8. Speed

  Speed New Member

  Zeker als blijkt dat er doelbewust verboden stoffen/middelen verstrekt door de ouders aan hem gegeven zijn...
 9. Gerrit

  Gerrit New Member

  Quote van een bezoeker van het kort geding:

  "35x toegestane waarde nandrolon... maar iedereen heeft standaard nandrolon in zijn bloed dus een positieve test wil niet automatisch zeggen dat men ook gebruikt heeft.

  verder ging het meer over het privacy gebeuren dan over de dopingzaak zelf... die is 10 juni"
 10. ice-man

  ice-man New Member

  Nandrolon --->vervuild voedingssupplement, waar heb ik dat eerder gehoort?
 11. nino

  nino Member

  Zou die bezoeker ook nog kunnen vertellen of de rechter een uitspraak heeft gedaan? Of wanneer hij dat gaat doen?
  Via het kort geding wilde de sporter de testresultaten diskwalificeren geloof ik. Dus de uitspraak lijkt me wel interessant voor het vervolg.
 12. Lammert

  Lammert Member

  Doorgaans is dat binnen veertien dagen.
 13. GlobeskaterIJshaas

  GlobeskaterIJshaas Active Member

  heb even wat opgezocht over Nandrolon aangezien ik het niet echt kende.. als het echt zo is dat hij 35x de toegestane waardes in zijn bloed had kan dat dan alleen komen door voedingssuplementen zit daar dan zoveel in dat de waardes kan verhogen of kan dit alleen zo hoog zijn door het expres toedienen??

  ben trouwens wel benieuwd naar de uitspraak van dit kort geding en of het verdere onderzoek naar hoe dit in zijn bloed gevonden is hierdoor geschaad kan worden..

  Voor Edgar Davids, Frank de Boer en Jaap Stam kwam het nieuws in 2001 als een geschenk uit de hemel, maar voor veel andere sporters moet het een onaangename verrassing zijn geweest. Onderzoek van NOCNSF had uitgewezen dat 25 procent van de voedingssupplementen in Nederland dopinggeduide stoffen bevatten die niet op het etiket vermeld staan.

  Nandrolon
  De drie stervoetballers hebben altijd volgehouden dat zij positief zijn bevonden op nandrolon omdat zij 'vervuilde' voedingssupplementen hebben gebruikt.

  Ook voor sporters die de gewraakte sportvoeding wel tot zich hebben genomen, is er geen reden voor paniek omdat het om geringe concentraties van verboden stoffen gaat. Maar toch. In combinatie met bijvoorbeeld koffie of cola kan zo'n preparaat leiden tot een positieve controle.

  Ook een zware lichamelijke inspanning op grote hoogte (Salt Lake City ligt op ruim 1400 meter) kan bij gebruik van de supplementen dat effect sorteren.

  Voedingssupplementen bevatten vitamines, mineralen, kruiden en andere stoffen met een gezondheidsbevorderende werking zoals voedingsvezels, aminozuren en probiotica. Daarnaast zijn er echter preparaten verkrijgbaar met hormoonachtige aan nandrolon verwante stoffen of met stoffen die in het lichaam in hormonen kunnen worden omgezet.

  Sommige dopingdeskundigen menen dat de spectaculaire toename van positieve controles op nandrolon direct terug te voeren is op de populariteit van die voedingssupplementen.

  Toch kan het gebruik van voedingssupplementen maar ten dele de ware 'hausse' in nandrolonpositieven van de afgelopen jaren verklaren. Daarvoor is de lijst van namen te lang. Denk aan de atleten Linford Christie, Merlene Ottey, Troy Douglas en Dieter Baumann, wielrenners als Laurent Desbiens, Jacky Durant en Thierry Laurent en een hele reeks topvoetballers.

  Is dit tamelijk 'milde' anabool steroïd inderdaad aan zo'n indrukwekkende opmars bezig of is er een andere reden waarom het middel steeds weer opduikt op de sportpagina's ?

  Nandrolon is zeker geen nieuw fenomeen. Zo'n 25 jaar geleden ontdekte de sportwereld het middel dat toen onder de naam Deca-Durabolin werd geproduceerd door Organon in Oss. Als medicijn wordt het voorgeschreven aan mensen die herstellen van een operatie, genezen van brandwonden of lijden aan botontkalking en weefselafbraak.

  Sporters is het vooral te doen om het feit dat ze na intensieve trainingen, waarbij ook weefselafbraak plaatsvindt, na een 'shot' nandrolon sneller herstellen.

  Volgens het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) is het niet waarschijnlijk dat het gebruik van nandrolon de afgelopen jaren dramatisch is toegenomen. Gezien de bekendheid van het middel en de relatief eenvoudige opsporing weet de sporter dat de pakkans groot is.

  Wel is het zo dat de detectietechnieken steeds verder zijn aangescherpt en 'vissen' die voorheen nog door de mazen glipten, nu wel gevangen worden. Een andere complicatie bij het vaststellen of er sprake is van fraude of domme pech is dat nandrolon behalve in voedingssupplementen ook in vlees voorkomt, zij het alleen in dat van mannelijke niet-gecastreerde varkens.

  Een ander gegeven dat de betrapte sporter kan vrijpleiten is dat zowel mannen als vrouwen in geringe mate van nature nandrolon aanmaken. Om deze reden worden grenswaarden gehanteerd. Die varieren overigens. Het IOC verbiedt nandrolon boven de waarde 2, de internationale wielerunie UCI stelt de grens bij 5.
 14. Speed

  Speed New Member

  Dan is 35x de toegestane hoeveelheid wel erg veel...
  Welke norm hanteren de Dopingautoriteit en KNSB?
  Omdat ik me afvraag of je zo'n hoge uitslag kan krijgen bij een vervuild voedingssupplement of dat en om zo'n hoge score gaat dat dit alleen mogelijk is door gericht gebruik?
 15. Speed

  Speed New Member


  Even verder gezocht
  Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de concentratie van nandrolonmetabolieten (reststoffen) in de urine bij mannen kan toenemen na de consumptie van eetbare delen ongecastreerde mannetjes varkens (beren). Omstreeks tien uur na consumptie varieerden de maximale metaboliet concentraties van 3,06 tot 7,52 nanogram per milliliter. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hanteert bij mannen een grenswaarde van 2 nanogram per milliliter urine voor de detectie op Nandrolon.
  www.dopingautoriteit.nl
 16. stayerwouter

  stayerwouter New Member

  9 juni is de uitspraak
 17. Regenboog

  Regenboog Member

  Even een kenner geraadpleegd: deze hoeveelheid nandrolon kan onmogelijk via voedselsupplementen alleen tot stand gekomen zijn. In het geval van verontreinigde voedelsupplementen gaat het om sporen nandrolon die gevonden zijn en niet 35 keer de toegestane hoeveelheid. Ook het eten van verkeerd vlees kan het niet veroorzaken.
  Dus we kunnen er van uit gaan dat het bewust is toegediend.
  Ik vind het ongelofelijk: we hebben het hier dus over ouders die willens en wetens de gezondheid van hun kind opofferen om hem tot kampioen te kweken.
  Wanneer wordt nu eindelijk de kinderbescherming ingeschakeld?????
  Wanneer wordt er eindelijk eens ingegrepen om de psychische en nu dus ook fysieke mishandeling van deze kinderen te stoppen????
 18. ice-man

  ice-man New Member

  Jonge schaatser betrapt op nandrolon
  Datum: 27-05-2009
  De 15-jarige schaatser, die aan het eind van afgelopen schaatsseizoen door de KNSB werd geschorst wegens dopinggebruik, had een te hoge nandrolonwaarde in zijn urine. Dit meldde Herman Ram woensdagavond tegenover EenVandaag. Ram is directeur van de Nederlandse Doping Autoriteit. In zijn urine is 35 keer de drempelwaarde van het anabool steroïd nandrolon aangetroffen. Dit is 35 keer de hoeveelheid Nandrolon, die nog net is toegestaan. 'Het gaan om zoveel, dit hebben we nog nooit eerder bij een jongere aangetroffen. Dit heeft gezondheidsrisico's, en zeker bij iemand van deze leeftijd. Wij vinden het een ernstige bevinding'. Aldus Herman Ram in EenVandaag.

  Dinsdagavond ontkenden de 15-jarige schaatser en zijn trainer Robert Welle in hetzelfde programma nog dat er verboden middelen gebruikt zouden zijn. De ouders van de jonge schaatser spanden onlangs een rechtzaak aan tegen de KNSB omdat de dopingtest onrechtmatig verlopen zou zijn en omdat de privacy was geschonden. Dit verbaast Herman Ram van de Doping Autoriteit; 'Ik ben bezorgd over de gezondheid van deze jongen. Wij zijn nu druk bezig met deze zaak, maar uit niets blijkt dat de jongen of zijn ouders de ernst van de situatie inzien'. Volgens Ram zijn er diverse gevaarlijke bijwerkingen gekoppeld aan het gebruik van nandrolon. Op 9 juni doet de rechter uitspraak in het kort geding dat de ouders van de schaatser aanspanden tegen de KNSB.

  bron: schaatsenzo
 19. Icespeedskater

  Icespeedskater New Member

  35x de toegestane waarde!!!!!!!!! Dat is geen vervuild suplement, dat is niet proberen de grens van toegestane waarde te bereiken. Dat is niet snoepen uit de snoeppot dat is graaien en krijgen wat je krijgen kan. Deze waarde is zo hoog dat er geen moment van twijfel bestaat. Ik vraag me af of er ooit een sporter met zo´n hoog nandrolongehalte gevonden is?
  De reaktie van de trainer in het interview vond ik slecht. Hoe kan hij weten dat een sporter niet gebruikt. Juist die mensen die er alles voor doen de top te bereiken zijn een risikogroep. Ik heb de familie L. vaker bij wedstrijden gezien, maar nog nooit de trainer!!!! Verder moet de trainer zich nu ook zorgen maken over zijn diploma´s. Bij een positive kontrole van de sporter wordt ook naar de trainer gekeken in hoeverre hij betrokken is of geen verantwoordelijkheid genomen heeft in de betreffende zaak.
 20. Speed

  Speed New Member

  Vandaar dat hij stellig vertelde dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina