Schaatsen in de media 2018/2019

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door proeme, 12 okt 2018.

 1. Elina

  Elina Well-Known Member

 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Heb het hele artikel gelezen, maar ik moet zeggen dat ik het niet zie als een "wak" (met 3 volledig professionele teams) er wordt vooral gesproken over de schaatsers van Anema, maar volgens mij ligt dit deels toch echt ook aan Anema en de schaatsers. Jesper Hospes was op Twitter vrij duidelijk dat hij het huidige systeem ziet als een probleem, maar dit probleem ligt toch vooral bij de schaatsers die niet van wereld niveau zijn. Ik bedoel, ik vind het heel leuk om Hospes zijn eerste 34'er te zien rijden, maar ik snap best dat een sponsor niet persé geïnteresseerd is in het betalen van een jaarsalaris aan een schaatser die 1,5 seconde van de wereldtop af zit. Dat is in andere sporter niet opeens anders, de meeste "mindere" schaatsers hebben het dan nog best goed.
 3. mi

  mi Well-Known Member

  Problemen zijn wel dat:
  - door de heel grote invloed en budget van JV het voor andere/beginnende schaatsers qua mogelijkheden wel veel lastiger kan worden om de overstap te maken. Als er meer commerciele teams zijn is er meer kans op een plekkie. Dat zie je ook afgelopen jaar aan het feit dat enkele schaatsers wel in de kleuren van een team rijden maar niks verdienen. Dan zul je toch ergens inkomen vandaan moeten halen en die tijd kun je niet in topsport steken. (Een team als IKO was afgelopen jaar ineens een groot team maar feit blijft dat een belangrijk deel van hun sporters geen inkomen verdiende)
  - de bond nog geen nieuwe hoofdsponsor heeft wat invloed heeft op de breedtesport

  Anema en consorten vinden hopelijk wel weer ergens onderdak. Mn Bergsma en Schouten zijn toch wel van het kaliber dat ze inkomen moeten kunnen verdienen (wereldkampioen, geen 1,5 sec los van de top zeg maar).
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Maar dat is nu juist het ding, vrijwel alles wat nu bij IKO rijdt en geen geld verdient is ook niet van wereldniveau (of is op de weg terug zoals Blokhuijsen), zijn ze dat wel dan krijgen ze betaald. Als je kijkt naar de talenten doorstroom dan zie ik geen probleem, ik vind het jammer dat jong oranje niet meer bestaat, maar er zijn toch een behoorlijk aantal talenten die het komend jaar bij een commerciële ploeg rijden en vrij weinig die het zonder inkomen moeten doen.

  Zoals ik zei zie ik het probleem vooral bij de mindere goden, maar dan blijft de vraag in hoeverre een sponsor een schaatser moet betalen die een sponsor niks oplevert? Leuk hoor dat idee van iedereen een plekkie, maar er zijn gewoonweg te veel "profschaatsers" waarvan een deel dus eigenlijk qua resultaten niet voldoet aan het label "profschaatser". Leuk die mindere goden, maar het feit dat zij niet betaald worden zie ik niet als een wak, het is een wak wanneer I Schouten en Bergsma niet betaald kunnen worden, maar dat worden zij dus wel.

  Als je het nou met een doodgewone baan vergelijkt. Als ik ergens aan de slag wil zal ik toch moeten bewijzen dat ik het werk aan kan en iets bijdraag, als ik dat niet doe word ik ook niet aangenomen of wordt mijn contract niet verlengt. Neem een Jutta Leerdam, die werd vorig seizoen ook niet betaald, maar heeft onderhand bewezen het niveau aan te kunnen internationaal en heeft nu dus een plek met salaris. Het is niet de verantwoordelijkheid van de sponsors om iedereen die binnen 5 seconden van de wereldtop zit te gaan betalen, zo werkt het gewoon niet, nergens niet en dus ook niet in de topsport.

  Edit: de bond die nog geen nieuwe hoofdsponsor heeft is ook nog niet heel zorgelijk, ze hebben namelijk nog een jaar, als het in december nog niet gefixt is dan kunnen we ons zorgen gaan maken. Tot na volgend seizoen heeft dat dus sowieso nog geen impact op de breedtesport.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  Maar als Jutta er een baan naast moet doen om inkomen te vergaren kan dat wel degelijk haar stap naar de NLse top en dus de stap naar een commercieel contract in de weg zitten.
  Bovendien richt de ploeg met het echte geld zich meer op allround dan sprint (1000m en verder). Dus ook daar zit een knelpunt en ontstaat scheve verdeling.
  Qua budgetten is er in mijn optiek 1 topteam en zijn er 3 teams die redelijk serieus meedoen. Easyjet begreep al niemand van waarom ze instapten, niemand weet of ze nu doorgaan. 1 groot vraagteken, teveel onzekerheid.
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Jutta doet als baan ernaast bikini-selfies op Instagram, haar concurrent VBH doet mee aan de Oostenrijkse atletiekkampioenschappen.
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

  Maar voor wie is dat nu helemaal een belemmering? Juist de mindere goden, als je niet presteert loop je het geld mis dat is in andere landen niet anders. Daarbij hebben ze bij TalentNED en Reggeborgh zover ik weet allemaal een salaris, misschien niet zoveel als bij JV, maar ze komen echt wel rond (dat was in de jaren van tvm toch net zo?). Je hoeft dus met alle respect voor een aantal rijders bij TalentNED en Reggeborgh helemaal niet een topper te zijn om een salaris te krijgen.

  Sponsors willen waar voor hun geld en ik heb het al eerder gezegd, Easyjet krijgt dat niet (vandaar ook de verwarring over hun instap), maar worden blijkbaar wel geacht om iedere schaatser fulltime uit te betalen, er is geen bedrijf die dat gaat doen. Je hebt momenteel zo'n 50 schaatsers die zichzelf topsporter noemen en volgens het artikel betaald zouden moeten krijgen, ongeveer 20 daarvan rijden internationale of Europese wedstrijden, waarom zou commercieel Nederland verantwoordelijk moeten zijn voor de overige 30 die nul, niks bijdragen aan de bekendheid van de sponsor?

  Ik zou graag Jong oranje terug zien komen, maar ik vind ook dat het gesupport niet moet blijven duren (daar krijg je dus teveel halve toppers van die tot hun 35e op 1,5 seconde van de subtop blijven rijden), als je de top niet bereikt en geen sponsor kunt vinden zul je als je wilt blijven schaatsen zelf moeten investeren, dat is echt niet vreemd en ook echt geen wak.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 8. mi

  mi Well-Known Member

  Helemaal eens dat er geen 50 ‘topschaatsers’ nodig zijn. Ik vind kortweg de dominantie van 1 ploeg in het huidige landschap wel een manco.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Tja dat heeft zo zijn nadelen inderdaad, maar toch is het niet nieuw, sinds de invoering van dit systeem is er eigenlijk altijd een dominant team geweest met meer geld dan de anderen, denk ook niet dat het echt te voorkomen is.
 10. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het is een vicieuze cirkel. Zodra een team er een beetje bovenuit steekt willen meer mensen er naar toe en wordt dat team alleen maar nog beter. Ik ben het met sysya eens, het valt denk ik niet te voorkomen.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Je krijgt er vaak wat weinig van mee wat schaatsers buiten de sport om doen (als ze het zelf niet delen tenminste), maar toch zijn er soms hele mooie verhalen te vinden. Vorig seizoen bijvoorbeeld dat leuke moment met de ontmoeting tussen Kramer en zijn 100 jaar oude fan; Wüst en vrienden en hun foundation. En net kreeg ik dit indrukwekkende verhaal doorgestuurd:
  https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/14...isschool-in-Vries-ter-nagedachtenis-aan-Meike
  Laatst bewerkt: 17 jun 2019
  Camila vindt dit leuk.
 12. mi

  mi Well-Known Member

  Kippenvel....
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Heel mooi! Dit zijn inderdaad de acties die goed zijn om te zien, topsporters worden vaak weg gezet als harde egoïstische mensen, maar er zijn erg veel die hun bekendheid juist gebruiken om anderen te helpen.

  Ander mooi voorbeeld, de man van Paulien van Deutekom zwemt komende week de laatste paar kilometer mee met Maarten van der Weijden in zijn tweede elfsteden tocht (de hele tocht is overigens live to bekijken via de NOS), die tocht op zich is natuurlijk al een prachtig voorbeeld.
 14. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Dat egoïsme slaat voornamelijk op de manier waarop sporters hun sport beoefenen, in topsport moet je egoïstisch zijn anders kom je niet ver maar dat zegt niets over hun sociale leven/bezigheden.
  Die 2 dingen moet je toch wel even scheiden van elkaar.
 15. sysya

  sysya Well-Known Member

  Oh dat weet ik, ik bedoel dat mensen topsporters ook vaak zien als egoïstisch in het algemeen omdat ze de persoon achter de sporter niet vaak zien, daarom zijn deze berichten ook zo goed om te zien, de publieke opinie wordt daardoor wat bijgesteld.
 16. sysya

  sysya Well-Known Member

  Wanneer gaan ze eindelijk jong oranje weer gewoon terugbrengen? Het ondersteunen van RTC's is leuk, maar het probleem blijft dat de talenten versplinterd zijn over die RTC's, terwijl je de beste talenten samen wil laten trainen. Dat is precies wat een jaar geleden al werd gemeld door Orie, jonge mannen hebben in die RTC's te weinig kwalitatief goede teamgenoten aan wie ze zich kunnen optrekken en dat resulteert nu in een gat tussen de laatste lichting van Jong Oranje (Roest) en de jonge mannen die het zonder jong oranje hebben moeten doen. De enige jonge man onder de 23 die de laatste jaren op een relatief hoog niveau heeft gepresteerd is Bosker met dank aan zijn vroege overstap naar een commerciële ploeg.
  https://www.schaatsen.nl/nieuws/2019/juni/de-wit-wie-de-jeugd-serieus-neemt-heeft-de-toekomst/
 17. mi

  mi Well-Known Member

  Dat duurt nog even want van 34.000 euro/jaar kun je jong oranje niet laten draaien.
 18. sysya

  sysya Well-Known Member

  Helaas niet nee, ik snap alleen niet waarom ze jong oranje ooit hebben wegbezuinigd en bedacht hebben dat het een goed idee was om jonge talenten maar een beetje te laten rond dobberen.
  mi vindt dit leuk.
 19. Koen

  Koen Well-Known Member

  eigenlijk seizoen 2019/2020 maar in Hjoed omroep Friesland, klein item dat Thialf vandaag open is en Sven komt ook even aan het woord.
  maar nou niet allemaal er heen zappen, want stelt niet veel voor
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik wil niemand alarmeren, maar ik zie op Instagram dat de eerste TP trainingen plaats hebben gevonden, zou het dan toch eindelijk echt serieus genomen worden of hoop ik dan op te veel?

Deel Deze Pagina