Triatlon is natuurlijk een wereldwijde sport met bond. Is zelfs olympisch. Dat is het probleem niet. Het IOC wil niet aan de winterse variant (lopen-fietsen-langlaufen of lopen-fietsen-schaatsen, maar dat laatste is erg Nederlands volgens mij) omdat daar fietsen bij in zit. En dus verzint men een variant die wel kan. bij de zomers triatlon is ook speciaal voor de olympische spelen de "Olympic Distance" in het leven geroepen. Niet als nieuwe sport, wel als het olympische onderdeel binnen een al bestaande grote sport.
Ja, de zomerse triatlon. Dat is een totaal andere sport met andere beoefenaars. Triatlon betekent gewoon '3 sporten'of iets dergelijks. Zo heb je ook tal van biatlon-combinaties. Maar de winterse triatlon, die, behalve dat het ook 3 sporten zijn, volkomen los staat van de reguliere triatlon, zijn er mensen die dat doen? En op welk niveau? Hoeveel organisatie is er? Of is het enkel een hersenspinsel van twee mensen zonder dat er een wereldwijde basis is?
De variant 'lopen-fietsen-langlaufen' wordt behoorlijk veel beoefend. Er is ook gewoon een EK en een WK. En volgens mij zelfs een WorldCup. Fietsen is dan met een moutainbike door de sneeuw. Probleem is dat fietsen. Als het IOC dat toe laat, dan wil veldrijden waarschijnlijk ook weer olympisch worden. En dan krijg je heel veel atleten die zonder moeite aan zowel de zomerspelen (MTB of wegwedstrijd) als de winterspelen (veldrijden) mee kunnen doen, dat is niet de bedoeling van het IOC. Ik denk dat ze daarom zo halsstarrig dat fietsen weigeren. En dan is schaatsen ipv fietsen een oplossing. Maar één die denk ik alleen in Nederland echt aan zal slaan. En die ook het probleem van het rondjesrijden over maar 400 meter introduceert. De ITU gaat trouwens over zowel de zomer- als de wintertriatlon.
zet analoog lopen in de wintertriatlon dan geen deur open naar veldlopen? wat ook wel zal meespelen is dat fietsen en schaatsen wat gelijkaardig zijn qua spiergroepen, waar zwemmen-fietsen-lopen dat veel minder lijkt te zijn? Wintertriatlon met langlauf enkel in klassieke stijl, schaatsen en lopen zou je weer drie aardig verschillende hebben, langlauf met schaatspas, schaatsen en fietsen lijken dan weer erg op elkaar.
Nee hoor, de afstand 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 km lopen was er al lang voordat het Olympisch werd. Toen het 1 keer Olympisch werd is het de Olympic distance geworden. Overigens is de Olympic distance inclusief stayeren. Terwijl traditioneel er niet gestayerd mag worden (binnen ongeveer 10 meter van het wiel van je voorganger). Dit nieuwe onderdeel lopen, fietsen, langlaufen kan wel degelijk zeer interessant worden. De echte langlaufers kunnen namelijk niet echt goed schaatsen en de echte schaatsers kunnen voor geen meter langlaufen. Dat wordt dus een mooie achtervolging waarin de wedstrijd zeer lang spannend kan blijven.
Hoeveel mensen zijn er dan ongeveer tegelijk op de baan (voor zover jullie dat kunnen inschatten)? Bij de massastart zijn er toch ook redelijk wat mensen tegelijk op t ijs en met helmen enzo gaat dat ook (meestal) goed.
In de NL wintertriathlon heb ik toch wel een man of 100 meegemaakt. Dat zal bij de Spelen vermoedelijk wel wat minder zijn.
Het tegelijk op de baan is niet het grootste probleem. Tussen de nummer 1 en de nummer laatst zitten vele minuten qua schaatstijd. Dat is dus een enorme chaos op een baantje van 400 meter.
Valt wel mee hoor. Het is net als bij onze openbare uren. De snellen rijden aan de binnenkant, de langzamere aan de buitenkant. Mensen aan de kop van de wedstrijd kunnen samenwerken met mensen die achter liggen.
En hoe ga jij bijhouden wie er op kop ligt? En hoe breng je het zo op tv dat het te volgen is? En hoe laat je voor iedereen bijhouden hoeveel rondjes ze nog moeten? Kortom: chaos!
Dat betekent dus dat de mensen die langzamer zijn op de schaats meer meters moeten afleggen omdat ze aan de buitenkant moeten schaatsen. Dat is niet echt eerlijk.
met als grote verschil dat ze bij de massastart allemaal in dezelfde ronde rijden. Bij een wintertriatlon is dat niet zo. Kwa veiligheid (helmen enzo) maakt dat niet uit, maar om de boel op tv te kunnen volgen lijkt het me een ramp.
Transponders en een leaderboard. De computer kan bijhouden wie op kop ligt. Meestal wordt dat niet zo'n chaos tenzij die at random is geprogrammeerd. Dat kan op tv worden gedaan door camera's in combinatie met een leaderboard. Bij F1 zie je ook regelmatig onderin de posities van de rijders voorbij komen.
Ja, maar bij de f1 heb je geen rijders die al op 10 rondes zitten. En daar moet je hier dus welaan denken. Dit wordt echt niet te volgen op tv. Heb je de nr 1, dan 10 rijders op verschillende hoeveelheden rondes achterstand, dan de nr 2... dat wordt toch geen wedstrijd meer? Echt, ik snap niet hoe je kunt denken hoe dat gaat werken...
Misschien omdat ik zelf eens een keer heb deelgenomen aan zo'n wedstrijd. Zo'n probleem is het toch niet? 1 ronden kan ook 40 seconden achterstand zijn. Net in welke eenheid dat je het uit wilt drukken. Dat is prima te volgen. Valt ook goed op tv te brengen met een goede regisseur. Moet er alleen wel een tijdentabel aangehangen worden. Wat dat betreft lijkt het wel een beetje op biathlon. Na het schaatsen wordt er weer gelanglaufd en dan zullen de verschillen duidelijker worden. Alhoewel ik verwacht dat ook bij het langlaufen een relatief kleine ronde wordt uitgezet. Omdat dit voor het publiek leuker is.
Een koers in het baanwielrennen met 1 of 2 rondes verschil is al nauwelijks te volgen. Als de verschillen richting de 10 rondes gaat (en daar moet je wel aan denken, minimaal) dan is het echt niet leuk meer voor de kijker. Niet te volgen. Ook niet voor de regisseur, trouwens. Die zit steeds te zoeken naar welke schaatser er nou wel nog vooraan mee doet. Niet geschikt voor tv en dus ook geen optie voor het IOC. Bij langlaufen is een 'klein rondje' een rondje waar ze 10 minuten over doen, in plaats van 40 seconden. Dat is heel wat anders.
T/m is zondag is het WK biatlon in Östersund en dankzij Eurosport te bekijken. Wat is dat toch een fantastische (kijk)sport. Voor mij de mooiste wintersport die er is. Qua amusementswaarde het tegenovergestelde van het langebaan schaatsen.