Overige Wintersporten

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Giel1, 11 mrt 2015.

 1. Giel1

  Giel1 Well-Known Member

  Zou er onder 'Aanverwanten sporten' een categorie 'Overige Wintersporten' kunnen komen? Daar kan bijvoorbeeld over langlaufen, biathlon en over de overige wintersporten gediscussieerd worden.
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik vind dit geen aanverwante sporten. Lijkt me meer iets voor het schaatscafé.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Mij lijkt één topic wel genoeg, dat kan dan dit topic zijn als @SprintMaster het verplaatst naar het Schaatscafé.

  Zelf vind ik langlaufen en biatlon an sich wel aardig, maar als er in hetzelfde weekend ook schaatsen, shorttrack, alpineskiën, wielrennen en/of veldrijden is dan kies ik toch daarvoor en laat ik de sneeuw-schaatsers, al dan niet met geweer, even voor wat ze zijn.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Één topic lijkt me inderdaad voldoende.
 5. Giel1

  Giel1 Well-Known Member

  Het langlauf seizoen is dit weekend afgelopen en dit seizoen is absoluut genomineerd door Noorwegen. Vooral bij de vrouwen nomineert Noorwegen, de gehele top 6 van de overall world cup bestaat uit Noorse. Weet iemand hoe er in de langlaufwereld wordt aangekeken tegen deze dominantie. In het schaatsen was er na de Spelen natuurlijk een enorme discussie dat de dominantie van Nederland (die eenmalig bleek te zijn) slecht zou zijn voor het schaatsen. Ik vraag mij af hoe dat bij het langlaufen zit.

  Overall World Cup vrouwen:
  upload_2015-3-15_23-2-55.png

  Overall World Cup mannen:
  upload_2015-3-15_23-4-46.png
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Volgens mij zijn de Noren mega-chauvinistisch daarover en vinden ze het vooral een teken van dat zij heel goed zijn in plaats van een teken dat de sport niet zo internationaal is.

  Overigens doen in veel sneeuw-sporten wel veel meer verschillende landen mee, maar dat is omdat ze ook atleten toelaten die kansloos 15% of 20% langzamer zijn dan de toppers (vergelijk mannen die in Heerenveen ruim boven de 2 minuten op de 1500 rijden).
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Met deze lijstjes lijken de Noorse dames heel dominant, maar Justyna Kowalczyk is normaal gesproken beter dan bijna alle Noorse dames (op Bjorgen na, die 2 vormen samen de wereldtop). Zo won Kowalczyk 4 jaar op rij de Tour du Ski (in het langlaufen ondertussen al net zo belangrijk als de vierschansen bij schansspringen of de Tour bij het wielrennen). En vorig jaar won ze nog goud oo de Spelen met een gebroken voet. Maar Kowalczyk heeft zich dit jaar gericht op haar studie.

  Achter Kowalczyk en Bjorgen heb je een groep normaal gesproken aan elkaar gewaargde langlaufsters, maar daarvan hebben een aantal niet Noorse dames een aantal wereldbekers over geslagen.

  En bij de 10 km vrije stijl pakte Noorwegen op het WK bij de dames helemaal geen top 20 klassering, door slecht waxen. Maar normaal gesproken hebben de noren de beste wax en daardoor kunnen ze ook betere resultaten halen, de wax is echt ontzettend belangrijk in langlaufen. Met de verkeerde wax mee doen, is alsof je bij het schaatsen nog zonder klapschaatsen mee doet.
 8. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hebben we op teletekst al gelezen wie er Nederlands kampioen wintertriatlon zijn geworden? 10 km lopen, 50 km fietsen, 10km schaatsen.

  Winnaars: Teun Sweere en Pien Keulstra.
  proeme en fransvanbakel vinden dit leuk.
 9. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Als aanvulling: de schaatsafstand die op teletekst stond klopt niet. Was 20 kilometer. Keulstra werd zevende overall. Hier de overall uitslag. Ze had overall de vierde schaatstijd. Kurt van de Nes, volgens google een maratschonschaatser bij de masters, reed een enorm snelle schaatstijd. 2,5 minuut sneller dan Keulstra op 20 kilometer is toch wel heel erg knap. Die Sweere, winnaar bij de mannen, is trouwens ook geen beroerd schaatser. PR's van 7.03 en 14.38 in Breda.

  Maar dit zou voor veel marathonschaatsers toch ook een kampioenschap moeten zijn dat in hun bereik ligt. Fietsen kunnen ze allemaal wel, en de meeste marathonschaatsers kunnen ook behoorlijk goed lopen. Volgens mij heeft Bert Verduin in het verleden wel eens serieus meegedaan op het NK wintertriatlon.
  leenstrafan vindt dit leuk.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik zat al gek te kijken naar die afstand, want toe ik zelf laatst de sprintafstand deed was dat 5km lopen, 25km fietsen en 10km schaatsen. De jongens van de kwartafstand deden 10-50-20.

  mooi om te doen, zo'n wintertriatlon!
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  Quarantenove vindt dit leuk.
 12. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

 13. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Bij de Winterspelen is er , in i.t.t. de Zomerspelen , nog ruimte genoeg in het programma. Beter dan al die halfslachtige skinummers als snowcross, halfpipe enz.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  snowcross is cool!

  een olympische wintertriatlon lijkt me ook mooi. Alleen dat schaatsen... moet dat dan op een 400m-baan? Lijkt me wat onoverzichtelijk voor het publiek en de tv-kijker. Maar natuurijs is niet overal en een FlevOnIce-achtige baan aanleggen voor 1 wedstrijd ligt niet in lijn met het beleid dat het goedkoper moet.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat gevoel had ik ook... schaatsen met uitslagen van meer dan 2 minuten er tussen? Dan kun je niet op een 400m baan rijden of niet tegelijk starten. En het eerste (op iets anders dan een 400m baan rijden) is geen optie en het tweede verpest het idee van een triatlon waarbij je alles achter elkaar doet en de eerste die aan de finish komt de winnaar is behoorlijk.

  Leuk idee, hou er wedstrijden mee op/naast bevroren meren, zorg dat ze op tv komen en dan kijk ik zeker. Maar geen optie voor de olympische spelen.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  of zorg dat er altijd natuurijs is bij de OS ;)
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als je de volgorde aanpast en de afstand oprekt heb ik het volgende voorstel:

  Je zoekt een meer met gegarandeerd natuurijs in februari, daarop marathonschaatsen, dan zo lang de sneeuw strekt langlaufen richting de stad van de Olympische Winterspelen gevolgd door hardlopen (cross uiteraard) richting het Olympisch Stadion.

  We noemen het, de Frozen Ironman.
 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Maar even meer serieus, de dynamiek in een triatlon is vaak heel interessant. De betere zwemmers of wielrenners die voorop liggen, maar nog een zwakker onderdeel te gaan hebben en vice versa met goede hardlopers in een inhaalstrijd. Op de Winterspelen vind je dat nu ook al in de Noordse Combinatie. Een superleuke sport die ik welgeteld één keer per vier jaar volg.¹

  ¹ In februari van elk jaartal deelbaar door twee, maar niet door vier.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Noordse combinatie is zeer regelmatig op eurosport, als je dat leuk vindt kun je dus vaker kijken.


  En @proeme: garantie op ijs kun je zelfs niet geven als je de Spelen aan de Weissensee gaat houden. Er blijft dan wel heel weinig over. Maar goed, vaak komt het officiële voorstel wel online als ze het echt indienen, daar ben ik wel benieuwd naar.
 20. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Klinkt wel aardig, dat triatlon in de sneeuw. Maar wordt het ook gedaan, wereldwijd? Zijn er wereldkampioenschappen van? Is er een bond? In dat stukje staat dat het veel minder bekend is dan de alternatieve elfstedentocht. Waarom zou je dan niet de elfstedentocht (200km schaatsen in marathonvorm) olympisch proberen te maken. Het lijkt me redelijk om eerst de sport groot te hebben, vervolgens kan die dan olympisch worden, ipv eerst de sport Olympisch maken om deze zo groter te maken.
  EenBrabander vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina