Opgeven?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Tumma, 12 feb 2014.

 1. Miki

  Miki Member

  Leuk, dan heb jij mij vast weleens aan de buitenkant zien zwoegen en ik heb jou vast weleens elegant over de binnenbaan zien glijden.
 2. Tumma

  Tumma New Member

  Ik heb om 13.00 les. Maar ik ben van plan er wat eerder te zijn. Maar vroeg je dat aan mij?
 3. Miki

  Miki Member

  Ja, ik dacht mocht het in de ochtend zijn dat ik dan nog even blijf als morele steun.
 4. Tumma

  Tumma New Member

  Haha, ik had je denk ik toch niet gevonden in die drukte. Ik had er geen rekening mee gehouden dat het schoolvakantie is...wat een chaos.:)

  Vandaag de priveles gehad. Het eerste wat de instructrice zei is dat ik het maar eens op andere schaatsen moest proberen. Dus een paar combinoren gehuurd en dat ging inderdaad wel beter. Ik kon nu meer bezig zijn met de beweging dan alleen maar met niet vallen. Een op een bezig zijn helpt voor mij wel beter. Het tweede wat ze zei tot mijn verbazing was dat ze mijn balans helemaal niet slecht vond. Vervolgens samen allerlei oefeningen gedaan met wisselend succes, een uur is dan best heel intensief, zeker in die drukte.
  Haar advies; volgend seizoen zelf gaan schaatsen en dan 1 a 2 keer een priveles nemen, en dan na een tijdje aansluiten bij een lesgroepje en proberen aan andere schaatsen te komen.
  Aangezien ik eerlijk gezegd een beetje met het lood in de schaatsen ging en half verwachtte te horen te krijgen dat het hopeloos zou zijn ben ik wel blij met de uitkomst, ik heb er genoeg vertrouwen in om er op deze manier volgend jaar (nou ja in oktober) mee verder te gaan. want zoals sommigen van jullie ook al schreven; ik vind het wél leuk. Leuk genoeg om er moeite voor te doen.
  Dus dank jullie voor alle adviezen, ik heb er echt wat aan gehad.:)
  Tsuki en Tuttifrutti vinden dit leuk.
 5. Globeskater83

  Globeskater83 Member

  Ik ben blij dat de priveles je het vertrouwen heeft gegeven om niet op te geven maar lekker te blijven genieten van de mooie schaatssport! Je had een leuke instructrice (heb haar vanochtend nog gesproken ;) )

  Daarnaast kan het een aanrader zijn om de intensiefweken in de gaten te houden, dit jaar hadden wij op de ijsbaan in Rotterdam intensiefweken rond kerst en oud en nieuw en nu met de voorjaarsvakantie ook weer... dan heb je 3-5 dagen 2 uur in de ochtend les. Op deze uren heb je ook bij de volwassenen vaak beginners en omdat je dan meerdere dagen achter elkaar op het ijs staat krijg je ook sneller het ijs gevoel en zie je ook veel schaatsers lekker verbeteren met het begin van de week.
  Duncan en Tuttifrutti vinden dit leuk.
 6. Tuttifrutti

  Tuttifrutti Well-Known Member

  Heb nog niet eerder gereageerd maar las het topic gisteren en vind het leuk om te lezen dat de privé-les zo goed ging! Fijn dat je nog niet wilt opgeven! Hoop dat je volgend jaar echt kan gaan ervaren hoe leuk het is om te schaatsen :)
 7. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Goed hoor! Tumma:)
 8. Tumma

  Tumma New Member

  @Globeskater, heb je ons dat zien rondklooien? Omdat je weet welke instructrice ik had? Sympatiek mens idd. En die intensief trainingen ga ik ook onthouden.
 9. Globeskater83

  Globeskater83 Member

  Nee ik gaf 's ochtends les en wist daarom wie jouw les zou geven :)

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9505 met Tapatalk
 10. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  als je wat aan je balans wil werken, zo'n balance disk kost bij ons in de Decathlon nog geen 25 euro, ideaal om thuis oefeningen mee te doen.

  [​IMG]
 11. Tumma

  Tumma New Member

  Dank voor alle tips.
  Ik ga om te beginnen uitkijken naar andere schaatsen. Daar heb ik wel een vraag over; moeten het persee hoge schoenen zijn? Zeg maar van die ski-schoen achtige schaatsen? Want ik vind de stabiliteit wel prettig die ze geven maar de beperking van bewegingsvrijheid voorover vind ik niet zo fijn. Geven lage schoenen dan wel genoeg stabiliteit? Ik heb inmiddels gelezen in verschillende topics dat dit soort schaatsen vaak worden aangeraden aan beginners, welke keuzes heb ik precies? Het gaat voor mij denk ik voornamelijk om stijve schoenen, toch?
 12. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Nee

  Er is verschil tussen lage schaatsen en stijve schoenen. Met lage schaatsen wordt de afstand van de schoen tot het ijs bedoeld. Dit kan je met "lage" ijzers realiseren.

  Een stijve schoen kan in principe iedere (thermoplastische) schoen zijn. Waarbij Viking wat minder stijf is en Bont/ Maple wat stijver. Het gaat hierbij vooral om de steun bij je enkels. Persoonlijk zou ik je eerder een Viking schoen aanraden dan Maple/ Bont. Dit omdat je met een stijvere schoen minder voelt wat je ijzer doet op het rechte eind.

  Zeker als je al wat problemen hebt met het "voelen" wat je lichaam doet en wat de ijzers doen kan je beter goed over de schoen nadenken.
 13. Globeskater83

  Globeskater83 Member

  Ik zou ook zeggen ga passen, de ene schoen/schaats is de andere niet.

  Ik heb zelf viking specials en die geven wel steun maar als ik nu zou moeten kiezen zou ik toch graag thermoplastische schoenen willen, die geven als schoen veel meer steun omdat ze naar je voeten gevormd worden.

  De meeste beginnende schaatsers vinden de combinoren het prettigst omdat ze een stabiliteit er mee hebben die ze op de "slappe ouderwetse" noren niet hebben. Deze combinoren zijn qua kwaliteit ook een heel stuk verbeterd en al lang niet meer zo stug als de plastic schoenen die er vroeger boven stonden.

  Ga naar een schaatswinkel en ga gewoon eens passen, wat geeft steun en wat zit lekker.
 14. Renata63

  Renata63 New Member

  Nou, wat een leuk herkenbaar verhaal... Ik heb mijn hele leven niet kunnen schaatsen, een jaar geleden (op mijn 49e) dan eindelijk maar de stap gewaagd om schaatslessen te gaan nemen want het leek me echt geweldig om het alsnog te leren. En dan eindelijk eens een toertochtje te kunnen maken als er weer eens natuurijs was. Beginnersklasje in Zoetermeer, in no-time werd ik aan alle kanten voorbij geschaatst. Bij mij bleef het niet meer dan krabbelen, veel te bang om op één been te glijden. Afgelopen najaar opnieuw 10 lessen genomen, gewoon maar weer terug naar het beginnersklasje. Opnieuw had iedereen mij in de tweede les alweer ingehaald. En dat terwijl ik op comfortabele Viking combi-noren rondkrabbelde. Het kost me enorm veel moeite om de techniek- zijwaarts afzetten, gewicht boven het glijbeen- eigen te maken, en dat terwijl mijn coördinatie voor de rest best nog wel in orde is. (voor de halve eeuw die ik inmiddels ben dan he...;))
  Ben na de cursus wel wekelijks blijven schaatsen, het viel mij op dat ik beter schaatste op mijn oude schaatsen, dat zijn Zandstra combi noren. Daarmee lijk ik iets dichter bij het ijs te staan. Maar die hebben weer nare veters en losse binnenschoenen, ook niet alles.
  Inmiddels merk ik nog steeds wel dat er verbetering in het schaatsen zit, echt tergend langzaam hoor. :rolleyes: Ik vind het nog steeds erg leuk om te doen, denk nu ook aan skaten in de zomer. (en dan ook eerst maar weer wat lesjes in een groepje, want dat is net zo eng als schaatsen waarschijnlijk)

  Maar ik ben blij dat ik hier nu een mede-krabbelaar ontmoet die net zo hardnekkig volhoudt als ik zelf! Ik maak er maar een meerjarenplan van, wat maakt het uit, we zijn lekker bezig toch?
  Tuttifrutti vindt dit leuk.
 15. ijszoeker

  ijszoeker New Member

  Tumma en Renate,

  Houdt moed. Schaatsen is voor een groot deel techniek, ook op jullie niveau. Op elk niveau. Jaren ploeteren en het schiet niet op. Totdat je plotseling een trede op de trap hoger komt te staan. Het is dus geen "gewone stijgende lijn" maar trede voor trede. En het kan. Bedenk ook dit: vraag gewoon een adviesje aan iemand op de baan. Zo'n door jou uitgekozen "coach" voelt zich gestreeld. De meeste schaatsers willen anderen graag helpen. Dan krijg jij meer persoonlijke aandacht dan in de meeste lessen.

  En over schaatsen: ik zie mensen op allerlei schaatsen redelijk goed schaatsen maar ook afschuwelijk slecht. Het gaat dus niet om de schaatsen maar om de persoon die op de schaatsen staat en hoe die persoon schaatst. En ooit merk je: met deze schaatsen kom ik niet verder. Dan koop je betere.

  Lees ook gewoon andere onderwerpen op dit forum. Overal zit wel een goed advies voor jou in verborgen. Succes.

  Verzonden vanaf mijn iPad met behulp van Tapatalk
  Laatst bewerkt: 28 feb 2014
 16. Tumma

  Tumma New Member

  Hoi,

  Renata ik heb precies hetzelfde als jij...heb te vaak moeite met balans houden, zijwaarts afzetten kom ik nog niet eens aan toe. Ik kan het ook gewoon niet, ik ben al blij dat ik vooruit kom. Het is echt soms heel erg, op mijn slechtse dagen word ik ingehaald door kinderen van 4 jaar :(.

  Na die prive les op Zandstra noren besloot ik bij de Uithof die huur combinoren eens te proberen. Bij de priveles was het verschil zo groot dat ik dacht dat het daarmee vast wel veel beter zou gaan. Maar dat was helemaal niet zo. Die schoenen van die huurschaatsen hadden voor namelijk wel de nadelen van combinoren, namelijk onbeweeglijke enkels door de hoge schoenen. Maar niet de voordelen, de schoenen met die losse binnenwerkjes kreeg ik niet op maat waardoor ik alleen maar nog wankeler stond. Het ging zo vreselijk dat ik maar wel snel mijn eigen slappe Vikings aan deed die ik gelukkig wel bij had.
  Daarop schaatste ik vervolgens beter dan ik ooit tevoren had gedaan.:) Niet dat dat veel voorstelde, maar als het beter ging was het wel even heel erg leuk! Zelfs de instructeur keek er van op.

  @ Globeskater Ik zou deze schaatsen wel eens willen proberen, ik denk dat die voor mij best goed kunnen zijn:
  http://www.daka.nl/wintersport-schaatsen/viking-unlimited/13092

  Btw, Renata, woon je in de buurt van Rotterdam? Dan zouden we als je het leuk vindt volgend jaar samen verder kunnen klungelen, dit ter morele ondersteuning.:) Ik heb me er al bij neergelegd dat het een meerjarenproject gaat worden. Alleen is het soms een beetje moeilijk de moed er in te houden als er zo lang geen enkele verbetering in lijkt te zitten.

  Skeeleren is mij ook al gesuggereerd, maar dat vind ik net als jij, eigenlijk nog veel enger. Ik zie me al met enorme schaafwonden en ergens half onder een stadsbus liggen. Ik denk dat de meeste mensen geen idee hebben hoe moeizaam de sportieve "carriere" van een angsthaas verloopt.;) Dat realiseerde me laatst ook bij het kijken naar de winterspelen; 9 van de 10 sporten die ze daar uitvoeren zou ik niet eens durven.
  Laatst bewerkt: 2 mrt 2014
 17. Tsuki

  Tsuki Active Member

  Tip: zoek een skeelerbaan of een terrein met glad asfalt, bijvoorbeeld een parkeerterrein of industrieterrein dat 's avonds niet wordt gebruikt. In het verkeer skeeleren is ook absoluut niet mijn ding, gezien mijn remtechniek, en bovendien is "in het wild" de ondergrond ook vaak minder geschikt.

  Nog een voordeel: als je net zo snel skeelert als je zegt te schaatsen, dan valt het met die schaafwonden wel mee. Ga in ieder geval nooit zonder helm! Lange (oude) broek en trui helpen al een groot deel van de eventuele schaafwonden voorkomen bij matige snelheid.
 18. phicoh

  phicoh New Member

  Ik zou naast een helm ook altijd pols en knie beschermers dragen.

  Verder is in verkeer skaten een kwestie van eindeloos oefenen, zowel remmen als het nemen van oneffenheden.

  Ik ben twee jaar geleden gaan skeeleren omdat ik niets heb met rondjes draaien op een ijsbaan, maar bij natuurijs niet al na 5km al last wil hebben van allerlei spieren die niets gewend zijn.
 19. phicoh

  phicoh New Member

  Skaten lijkt me juist voor een angsthaas geschikt omdat je het moeilijkheids niveau heel langzaam op kan voeren. T.o.v. schaatsen hebben skates het voordeel dat je bij droog wegdek vrijwel altijd zijdelingse grip hebt.

  Belangrijk is wel een rustig stuk glad asfalt te vinden. Veel asfalt lijkt lopend of op de fiets mooi glad, maar op skates blijkt het niet zo te zijn. Een pas geasfalteerd fietspad is vaak heel mooi glad.
 20. Glijetje

  Glijetje New Member

  Niet opgeven!!
  Na jarenlang geploeter om uit een neerwaardse spiraal te komen (op een gegeven moment kon ik al na één rondje amper meer op m'n schaatsen staan), heb ik inmiddels weer de ervaring dat schaatsen het mooiste is dat er bestaat.
  Mijn recept:
  Zorg dat je d'r plezier in houdt.
  Ga niet boven je macht zitten "harken".
  Als het niet gaat zoals je zou willen, ga dan uit van een manier die voor jou wèl werkt en probeer vandaar uit langzaam verder te bouwen.
  Laat je niet gek maken door al die mensen die een beetje harder of meer rondjes schaatsen dan jij, schaatsen begint bij techniek en ontspanning, beide essentieel voor een goede balans.
  Meeschaatsen met een goede schaatser (instructrice) en proberen de beweging (en het gevoel) te kopiëren kan enorm helpen. Het "voorbeeld" moet dan natuurlijk wèl even in jouw tempo voorschaatsen.
  Deze aanpak heeft voor mij enorm goed gewerkt, de afgelopen weken voor het eerst sinds jaren weer ouderwets genoten op het ijs.
  Niet opgeven dus!!

Deel Deze Pagina