Opgeven?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Tumma, 12 feb 2014.

 1. Renata63

  Renata63 New Member

  Uit dit topic blijkt maar weer dat schaatsers sowieso aardige mensen zijn! :) Tumma, ik woon in Gouda en schaats wekelijks op het 250 meter baantje in Silverdome Zoetermeer. Het is nog open tot 22 maart, dus als je dit seizoen nog een keertje mee wilt klungelen (ik vind een rondje van 250 meter al een heel eind eerlijk gezegd) dan spreken we iets af. (mail me dan even via mezzo63@hotmail.nl) Overigens ben ik ook naar die nieuwe 400 meter baan in Rotterdam geweest, dat was minder erg dan ik van tevoren dacht omdat je dan natuurlijk wat langer rechtuit kunt schaatsen.
  Op de meeste middagen is het heel erg rustig op de ijsbaan in Zoetermeer, het overkomt met zelfs regelmatig dat ik daar in mijn eentje ben. (dan neem ik wel mijn mobiel mee het ijs op, stel je voor dat ze me pas 's avonds terugvinden met mijn gebroken been... :(want personeel zie je er ook niet...) 's Avonds is het wat drukker maar dan mogen er alleen noren op en worden er lessen gegeven, de sfeer is wel leuk.

  Hier in de buurt worden regelmatig skatecursussen gegeven, ook voor volwassenen, dan beginnen ze op een industrieterrein en leer je vooral remmen. Dat lijkt me dan wel weer handig, maar wat Tsuki ook al zei geldt ook voor mij: ik zal wel zo langzaam gaan dat er helemaal niets te remmen zal zijn...:p
 2. Tumma

  Tumma New Member

  Schaatsers zijn aardige mensen, dat was me wel duidelijk.:) Ik heb vanmiddag weer geschaatst in de Uithof, het ging weer bar slecht. Nu zijn ook mijn schaatsen erg bot, dat is natuurlijk gewoon stom. Je kan ook op dromerdariskaken gaan schaatsen, dat gaat ook niet. Ik dacht dat ze nog wel konden...maar niet dus. Krijg wel het idee dat ik inmiddels een soort locale maandagmiddag beroemdheid aan het worden ben...ik ben die idioot die maar blijft komen en er nog steeds niks van kan.:eek:

  Zoetermeer is de hel om naar toe te gaan met OV maar ik wil wel een keertje komen schaatsen. Ik hoop wel dat ze daar ook stootkussens langs de kant hebben waar je je in kan storten als het allemaal te veel wordt.:) Schaats jij wel op noren eigenlijk?

  De 400 meter baan in Rotterdam is wel mooi maar ligt inmiddels alweer te smelten. Wat ik dan weer minder vind is dat alleen de baan zelf overdekt is en je buiten je schaatsen aan moet doen. Nu was het mooi weer, maar hoe moet dat als je les hebt en het regent? In de stromende regen buiten omkleden en schaatsen aan doen? En dan in de stromende regen op je schaatsen naar zo'n kluisje hobbelen en gauw je spullen in stoppen en dan vervolgens kletsnat geregend gaan schaatsen? Ik zal wel iets missen.
 3. Renata63

  Renata63 New Member

  Ja hoor, ik schaats op noren... Ik heb toevallig vandaag ook geschaatst en echt waar, ik had zomaar een stukje de slag te pakken... Het hielp vooral om mijn been weer terug te plaatsen na de afzet, dan heeft het andere been ook wat om tegen af te zetten zeg maar. Kijk, dit hadden ze bij de les ook wel steeds gezegd maar ik vind het al zo moeilijk om al die verschillende bewegingen tegelijkertijd te doen. O ja, meestal hang ik na één rondje al een tijdje in die kussens of zit op het bankje omdat ik echt stukken beter schaats als ik even pauze heb gehad, haha. Soms gaat het een paar slagen goed maar dan steekt er weer iemand over of ik raak verzeild in de groep hardrijders die dan vanaf de kant weer vertrekt, dan ben ik weer helemaal in de paniekmodus en hang ik alleen maar met mijn gewicht in het midden.
  Als het lastig is met OV naar Zoetermeer wil ik je best met de auto oppikken op station Gouda, maar we kunnen ook wel in de Uithof afspreken, kan ik nog eens een 400 m baan proberen. Ik vroeg me ook al af hoe ze dat met regen zouden doen in Rotterdam, ik dacht dat ze het middenplein misschien zouden kunnen overdekken? Want je schoenen etc staan daar allemaal onoverdekt, in ieder geval toen ik er was wel want er waren veel te weinig kluisjes. (misschien moet je dan in de auto omkleden en naar het ijs klunen:rolleyes:)
  En omdat er waarschijnlijk toch een steekje los zit bij mij heb ik vandaag een paar skates gekocht via Marktplaats, ik ga bij mijn vriend in de gang skaten om mee te beginnen- en wie weet te eindigen...:D
  Tumma vindt dit leuk.
 4. Tumma

  Tumma New Member


  ROFL!!! Ik hoop dat hij geen duur parket heeft ofzo.:)
  Anyway, ik ga je mailen.
 5. Renata63

  Renata63 New Member

  Gisteren hebben Tumma en ik de Uithof dit keer sámen onveilig gemaakt ;), heel gezellig, lekker rustig op de baan en het ging best goed! Ook nog van schaatsen geruild, respect want ik kon dus echt helemaal niets op de leren lage Vikings van Tumma. Verder was het voor mij wel duidelijk dat ik volgend seizoen beter op een 400 m baan kan gaan rijden dan op het kleine baantje in Zoetermeer, want op het rechte eind is er veel meer tijd om in de slag te komen en te blijven en er ligt prachtig ijs, zelfs met deze temperaturen!
  Danielle, Tuttifrutti en leenstrafan vinden dit leuk.
 6. Tumma

  Tumma New Member

  We hadden de baan bijna privé, want behalve complete gekken ook wel die hards genaamd ging natuurlijk iedereen gewoon op een terrasje zitten ipv schaatsen. Nou ja, schaatsen kunnen we voor geen meter maar niemand kan ons verwijten dat we geen doorzetters zijn.
  Nog één laatste keertje op de baan in Zoetermeer en dan volgend jaar maar weer verder proberen, misschien met nieuwe schaatsen.
  Renata63 vindt dit leuk.
 7. VVA

  VVA Member

  Hallo Tumma en Renate,

  Na met veel plezier deze thread gelezen te hebben, vraag ik me toch af hoe het dit seizoen met jullie gaat.
  Ik neem tenminste aan dat jullie ook dit jaar weer onvermoeibaar te keer zijn gegaan...

  ik zou het wel leuk vinden om een vervolg te lezen en ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

  Schaatsgroeten,
  Waldemar
  Tsuki, ZeeKoei en Tuttifrutti vinden dit leuk.
 8. Tumma

  Tumma New Member

  Hoi,

  Wat leuk dat je naar ons vraagt. We zijn inderdaad wel weer bezig geweest, maar tekeer gaan is in mijn geval wat overdreven. November en december had ik geen gelegenheid om het weer op te pakken, oa door vervelend gedoe op mijn werk waar ik jullie verder niet mee zal vermoeien.
  Omdat ik behoefte had aan een nieuwe opstart, en niet in mijn eentje, heb ik een privéles genomen bij Duo-sport. Dat was wel goed want het was inmiddels al weer behoorlijk weg gezakt. Aan het eind van de les ging het wel weer een beetje, maar daar is ook alles mee gezegd. Omdat er een misverstand was met de lestijd en ik dus maar een halve les heb gehad krijg ik er woensdag nog een.:) Daarna wil ik met Renate gewoon een paar keer een beetje rondjes schaatsen...of wat daar voor door moet gaan.:)

  Ik heb wel besloten dat er andere schaatsen moeten komen want op die oude slappe Vikings gaat het gewoon niet lukken. Ik heb de vorige keer Zandstra combinoren gehuurd en dat ging een stuk beter. Alleen ben ik er nog niet over uit of ik dan die hoge schoenen wil of met lage.

  Oh, en ik heb een (mogelijke) oorzaak gevonden waarom het bij mij toch zo moeilijk gaat; ik heb een beenlengte verschil, linkerbeen is 1 cm langer, en mijn bekken staat scheef. Ontdekt bij het afstellen van de racefiets door de fietsenmaker...er ging ineens wel een belletje rinkelen...omtrent allerlei andere vage klachten die ik al sinds mijn jeugd heb. Ik vermoed inmiddels ook dat het ooit is gekomen door een val van een paard. Tja, toen wij kinderen waren keek geen hond naar dat soort dingen om. Daarna is er een keer door een sportarts een loopanalyse gemaakt op een hardloopband, ik schrok er zelf van hoe scheef ik loop. Ik wist dat echt niet, je zal er wel aan wennen als je dat al zo lang doet. Maar ik denk dat het dan wel moeilijker is om balans te houden.

  ...en we hebben wel met zijn tweeën aan de Goudse Singelloop mee gedaan, ik 7 km en Renate 3.5

  ...en skeeleren is niks voor mij. Ik heb in de kringloopwinkel van de zomer een keer een paar van die dingen aangehad...doodeng. Dat gaat hem niet worden.
  Laatst bewerkt: 18 jan 2015
  Tuttifrutti vindt dit leuk.
 9. Renata63

  Renata63 New Member

  Ook nog even een update van mij... Ik ben in november weer begonnen, geen lessen meer genomen omdat ik de schaatstechniek heus wel begrijp maar het meer een kwestie van oefenen en nog meer oefenen blijkt te zijn. Het derde seizoen alweer... Maar na de zomer was ik blij verrast, omdat ik ineens wel in staat was om iets langere einden achter elkaar te schaatsen en niet meer na elk rondje op het bankje hoefde te zitten vanwege kramp in kuiten en voeten. Mijn valkuil is eigenlijk het te krampachtig op de schaatsen staan, en dan het gewicht te veel in het midden laten. Hoe minder ik er over na denk, hoe beter het gaat. Elke keer als ik het ijs op stap moet ik weer wennen en begin ik weer in de krabbelfase, maar er zit dit seizoen wel meer progressie in dan ooit tevoren. Ga niet zo vaak schaatsen wegens tijdgebrek, maar probeer om de week op donderdagochtend een rondje te doen in Zoetermeer. Daar hebben ze dan beneden in de hal, bij het schoonrijden, lekkere walsmuziek op staan, en geloof het of niet: dat helpt enorm om een ritme in de slag te ontwikkelen! :)
  Ga er nog steeds van uit dat het minstens 5 jaar duurt om een beetje aardig te kunnen schaatsen, dus ik heb nog even.

  Skeeleren heb ik deze zomer wel geprobeerd, één les gehad, doodeng! Tumma had groot gelijk! Ze laten je tijdens de les expres heuveltjes etc doen, nou ik lag de hele tijd op straat! Terwijl de anderen dat weer moeiteloos deden, ongelofelijk, het was net als de schaatslessen.... Blijkbaar ben ik niet erg breekbaar, dat stelt wel gerust, ik hield er alleen maar veel blauwe plekken aan over haha. Heb ze niet meer onder gehad. Maar volgende zomer ga ik het toch nog een keer proberen hoor, maar dan gewoon op de skeelerbaan en het park er omheen, zolang het maar plat is! Ik hoop natuurlijk dat wanneer ik beter leer schaatsen, ik ook beter leer skeeleren?

  Wie weet komen Tumma en ik hier nog eens terug met juichende berichten over de toertochten die we gemaakt hebben, in de winter van 2018 of zo... Zou dat niet leuk zijn? En verdiend natuurlijk ook? ;)
  Tsuki en Tuttifrutti vinden dit leuk.
 10. VVA

  VVA Member

  Hallo Tumma en Renata,

  Fijn om te horen dat jullie de draad weer opgepakt hebben :). Als het schaatsvirus je éénmaal te pakken heeft kom je er bijna niet meer vanaf.;) Ikzelf heb het al zo'n zestig jaar te pakken. Kun je nagaan...
  Oefenen is inderdaad hoofdzaak, maar zorg daarbij wel dat je de juiste dingen oefent. Bij ingewikkelde bewegungs-technische sporten zoals schaatsen leer je jezelf makkelijk iets verkeerds aan en daar is moeilijk weer vanaf te komen als het er éénmaal goed inzit. Proberen jezelf te 'zien' schaatsen alsof je toeschouwer bent, kan een goede hulp zijn.

  Dat één been werkelijk korter is dan het andere komt maar heel zelden voor, Tumma. Meestal is het een scheefstand van het bekken door een ongeval zoals je aangeeft en dat kan vrij eenvoudig verholpen worden door een chiropractor of een manueel therapeut. Het is onbegrijpelijk dat die sportarts er verder niets mee gedaan heeft... Dit soort 'beperkende mankementen' zijn over het algemeen vrij makkelijk te verhelpen en dat zal een wereld van verschil maken voor je bij allerlei dagelijkse (bewegings-) zaken. Chiropractors doen ongelooflijk goed werk met dit soort blessures. Er zijn ongetwijfeld chiropractors te vinden bij je in de buurt. Een kort onderzoek leert snel of hij/zij wat voor je kan doen. Vaak worden ze een beetje oneerbiedig 'krakers' genoemd, maar ze moeten er net zo lang voor studeren als een gewone dokter.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Chiropraxie

  Groet, Waldemar
 11. Tumma

  Tumma New Member

  Niet helemaal waar dat de sportarts er niks mee heeft gedaan, maar misschien niet het juiste. Ik heb een zooltje in mijn rechterschoen nu waardoor ik igg rechter sta, dat voelde gelijk veel beter, minder druk aan de linkerkant. Maar ik heb dit inmiddels al zo lang dat ik bang ben dat het niet meer kan herstellen. Ik ben wel afgelopen jaar (jaren) veel bij de fysio geweest hiervoor, die maakt het allemaal flink los, RSI-gewricht. Maar het gaat niet over. Na sporten is het ook altijd goed los...alleen als ik geslapen heb dan zit het weer muurvast...gaat wel weer beter na een half uurtje. Ik heb dit eigenlijk al zo lang als ik me kan herinneren, op gegeven moment wen je er aan en komt het niet meer in je op dat het misschien verholpen zou kunnen worden. Omdat ik (weer) met sporten was begonnen vroeg ik me toch af of er niet iets aan gedaan kan worden, vandaar de fysio, maar dat verlicht alleen maar. Iemand op de fietsclub raadde me ook al een manueel therapeut aan, daar ga ik nu toch eens achter aan, ik lees op Google dat die toch wat anders doet dan een fysio.
  Het zou een mogelijke reden kunnen zijn waarom sommige motorische dingen en complexe technieken, zeker bij schaatsen, voor mij erg moeilijk zijn. En waarom ik het als kind wel kon. Vrij goed zelfs, als ik mijn moeder mag geloven...maar ja...ouders en de prestaties van hun kinderen...;)

  Waldemar, je schaatst al 60 jaar? Dan neem ik aan dat je inmiddels al bijna 70 bent? Een van die stoere krasse knarren die je altijd op het ijs en op de fiets ziet? :)

  Oh en ik beloof dat als ik ooit een herdenkingsvaantje krijg voor het uitschaatsen van de Wanneperveense Boerenklompentocht van 3 kilometer, ik die hier absoluut kom posten. En dat ik dat ding onmiddellijk in laat lijsten natuurlijk. En na mijn dood doneren aan het Schaatsmuseum.:)
  Laatst bewerkt: 19 jan 2015
 12. VVA

  VVA Member

  Hahahaha, ja, ik word 66 dit jaar... ik was er al vroeg bij met Friese doorlopers. Kras wel, wijzer ook (door schade en schande) stoer wat minder:rolleyes::cool:
  Ik weet zeker dat het Schaatsmuseum helemaal verguld zal zijn met jouw vaantje:)

  Een chiropractor gaat heel wat verder dan een manueel therapeut. Dat zooltje is in jouw geval waarschijnlijk symptoom bestrijding. Aan de oorzaak: een scheef bekken heeft hij geen aandacht besteed. Hij had je eigenlijk moeten doorverwijzen. Dat gebeurt vaak niet omdat chiropractors door veel artsen niet serieus genomen worden... Best wel jammer... een kennis of ego probleem van de arts.
  Maar het zal wel niet met één behandeling over zijn...
  Een fysio therapeut kan de omliggende spieren soepeler maken waardoor er tijdelijk wat verlichting is, maar de oorzaak zit er dan nog steeds. De verkeerde stand van je bekken zorgt er voor dat de omliggende spieren proberen te compenseren en/of beschermen en daardoor min of meer verkrampen. Dat voel je dus elke ochtend... Pas als je bekken en de betrokken wervels in de juiste stand staan, gaat dat echt over.
  Ik heb dit aan den lijve meegemaakt. Het is dus een erg bekend probleem voor me, vandaar dat ik je een beetje push om er iets aan te laten doen, Je leven wordt er een stuk prettiger door.

  Waldemar
  G1ant vindt dit leuk.
 13. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Er wordt in Nederland niet doorverwezen naar een chiropractor omdat chiropraxie in Nederland onder de alternatieve geneeswijze valt. Er mag simpelweg niet officieel naar verwezen worden omdat een chiropractor geen officieel erkend arts is. Het wordt dan ook niet gedekt door de basisverzekering en alleen als jouw aanvullend verzekering alternatieve geneeswijzen dekt kan een deel worden vergoed.
 14. VVA

  VVA Member

  Je hebt helemaal gelijk... erg genoeg.
 15. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Tsja, erg genoeg. De reden dat chiropraxie onder alternatieve geneeswijze valt is omdat nooit wetenschappelijk is vastgesteld dat "kraken" een blijvend verandering/verbetering van het lichaam teweeg brengt. Als er bijvoorbeeld d.m.v. een röntgenfoto is vastgesteld dat er een afwijking is aan de wervelkolom of de heup etc, dan is een operatieve ingreep vaak een veel efficiënter en betrouwbaarder middel.

  Daarmee wil ik niet zeggen dat chiropraxie niet kan helpen. Je lichaam vol met naalden laten prikken kan ook helpen en je via de tv laten instralen ook. Het is vastgesteld dat er een verband is tussen lichaam en geest. Positieve gedachten zorgen ervoor dat je lichaam dopamine (gelukshormoon) aanmaakt. Die dopamine heeft een positief effect op je zenuwstelsel waardoor je je fysiek ook beter voelt. Hierdoor komen weer andere hormonen vrij (serotonine en endorfine) die ervoor kunnen zorgen dat wonden en ziektes sneller genezen. Dit fenomeen wordt in de volksmond ook wel placebo-effect genoemd. Dit is geen waardeoordeel over alternatieve geneeswijzen. Integendeel! Ik denk dat een mens heel veel ziektes kan bestrijden door gezond te eten en een sterke geest. De vraag is alleen of wij als samenleving zoveel moeten bijdragen (financieel) aan het individuele geluk. En waar ligt de grens tussen alternatieve geneeswijzen en kwakzalferij? Als serieus is vastgesteld dat iemand dusdanige psychische problemen heeft dat er lichamelijke en sociale problemen optreden die het participeren in de samenleving belemmeren, dan kan er altijd worden verwezen naar een psycholoog of psychiater. Waarom zij wel officieel arts zijn en Yomanda of chiroproctoren niet? Sja, ergens moet je een grens trekken denk ik.

  Dit gezegd hebbende is dit een forum over schaatsen en niet een plek om reclame, danwel anti-reclame te maken voor alternatieve geneeswijzen.
 16. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Je maakt toch geen reclame? T is meer advies, en ervaring uitwisselen in mijn ogen.
 17. VVA

  VVA Member

  Bij chiropraxie gaat het in de meeste gevallen om dislocatie van wervels door ongelukken en daarmee gepaard gaande beknelling van zenuwen
  Door manipulatie met of zonder gebruik van apparatuur wordt de betreffende wervel weer op zijn plaats gezet en de klachten verdwijnen dan vaak als sneeuw voor de zon.
  Geen voodoo dus, maar een goed doordachte techniek om zonder operaties of medicijnen blijvend resultaat te boeken.
  Dat deze techniek in ons land als alternatief en wordt beschouwd zegt meer over de arrogante houding van onze medische ´specialisten´en ons zorgsysteem dan over chiropraxie.
  hetzelfde geldt voor de genoemde naalden... acupunctuur wordt al 4000 !! jaar met veel succes in China toegepast en hier nog steeds afgedaan als onzin.
  onze moderne medische industrie bestaat pas een paar honderd jaar.... jeugdige onwetendheid zullen we het dan maar noemen.
  Ik kan hier nog wel een paar uur of bladzijden over doorgaan, maar je hebt gelijk dit is een schaatsforum, medische discussies zijn hier niet echt op zijn plaats.
 18. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Nee, de Vries heeft niet gelijk in mijn ogen, dat dit geen discussie is voor een schaatsforum. Hoezo??Wees juist blij, dat je schaatsspecifieke onderwerpen in de breedte kunt bespreken, soms ook medische! Dankzij jou bijvb lees ik nu van de kraker, zulke info kan best belangrijk zijn. Val niemand aan hoor!
 19. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  In China gebruiken ze ook al eeuwen gemalen neushoorn om meer chineesjes te maken.
  Daar zijn er ondertussen een miljard van dus dan moet dat goed werken.... ;-)
  dedeut en schaatsbart vinden dit leuk.
 20. VVA

  VVA Member

  hahaha :p:p Tja er zijn altijd wel wat mindere zaken te melden ook ...

Deel Deze Pagina