Olympische Spelen 2020 Tokio/Tokyo

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 31 jul 2019.

 1. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Volgens Gracenote gaat de Nederlandse equipe in Tokio/Tokyo /東京 34 medailles winnen (13 G, 7 Z, 14 B). Dat zou een dit record zijn en ver boven de 25 van Sydney 2000 uitkomen.

  De verwachting is dat Nederlanders niet zoals in Sydney afhankelijk zouden zijn van een handjevol toppers (Leontien Zijlaard-van Moorsel met 3 G 1 Z; Inge de Bruijn met 3 G 1 Z; Pieter van den Hoogeband 2 G 2 B), maar dat 'we' meer medailles sprokkelen hier en daar en vooral in de diverse onderdelen van wielrennen en zeilen goed scoren.

  Het aantal onderdelen is komend jaar ruim toegenomen, ondanks de inspanningen van het IOC om het constant te houden. Vergelijk: Sydney 300, Athene 301, Beijing 302, Londen 302, Rio 306, Tokio 339...

  De WK zwemmen verliepen minder succesvol dan wel eens in het verleden (één zilver op een niet-Olympisch onderdeel; open-water kampioenen nipt in de top 10) en ook de judoka's en Dafne Schippers lijken nog niet heel erg in vorm, dus ik ben benieuwd waar Gracenote de medailles voorziet, dus vooralsnog ben ik skeptisch.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Als MvdP goud wint op de wegrit, tijdrit, ploegenrit, mtb, bmx en ook nog even een uitstapje maakt naar het baanwielrennen, zitten we qua goud al aardig in de buurt. o_Oo_O:eek:

  Serieus gezien het wielrennen in al zijn varianten inderdaad heel belangrijk. Daar komen misschien wel de helft van de medailles vandaan. NL domineert op de baan en met Anna en Annemiek, terwijl de mannen ook uitstekende resultaten rijden. Ik volg niet al die 339 onderdelen even goed, dus NL zou best kans kunnen hebben op het boogschieten, maar daar ben ik dan niet van op de hoogte. In ieder geval gaat Max Verstappen geen goud halen in Tokio. Maar what about de voetbaldames? Zeilen, paardrijden, Berten(s), Schipperen, Hassen en hockeyen zouden ook medaillebronnen kunnen zijn.
  Laatst bewerkt: 1 aug 2019
 3. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ook Kiki Bertens zou nog voor een medaille kunnen zorgen.
 4. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik zie dat er nog meer onderdelen aan het zwemmen zijn toegevoegd, belachelijk.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Er worden nu 37 gouden medailles verdeeld in het zwemmen. Dat is veel meer dan schaatsen, shorttrack en kunstrijden bij elkaar.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Bij het zwemmen komen er twee lange afstanden bij, dat vind ik wel opvallend in het tijdperk waarin alles sneller en flitsender moet. Ook zijn ze dol op gemengde estafettes/landenwedstrijden. Atletiek krijgt er 1 bij naar 48.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Alsof je de 3km voor mannen en de 10km voor vrouwen toevoegt samen met een gemengde Team Sprint
  mi vindt dit leuk.
 8. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Die laatste staat op het programma van de Jeugd Olympische Spelen in Sankt Moritz. Ik neem aan dus ook bij de Junioren Wereldbekers, want dat is de kwalificatie voor de JOS. Het is waarschijnlijk het meest kansrijke onderdeel om op te nemen bij de OS, dus waarom daar niet ook bij de senioren mee wordt ge-experimenteerd is me een raadsel. (*Hoewel een gemengde estafette mij persoonlijk veel beter lijkt dan de teamsprint. *)
 9. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Een estafette vind ik eigenlijk in elke sport overbodig. Het is een geknutselde manier om een teamsport te maken van een individuele sport. Een estafette is letterlijk een optelsom van individuele kwaliteiten. Dan zie ik liever een teamsport waarbij je echt op elkaar ingespeeld moet zijn.
  Quarantenove vindt dit leuk.
 10. Kristian

  Kristian Active Member

  Of course we now get a mixed relay in short track in 2022. The mixed gender/NOC team sprint event is a strange one to me. Must be fun, but how do/did they pick the teams? Qualification through being qualified for an individual event, and then a draw or a set up?
  https://www.flickr.com/photos/iocyoungreporters/24976132512/in/photostream/

  Mixed NOCs team sprint doesnt fit into the senior olympics, neither mixed gender I would say because the men are faster. For new events, I would first look closely into samalog possibilities, then team sprint separate gender, and an additional somewhat innovative mass start (team) event longer than the present one. If one (two!) speedskating events had to be omitted from the olympics, I would point at the 5k men and 3k, women. Still skated, but as the third distance in a samalog event with the first two being 500 and 1500.
  Laatst bewerkt: 4 aug 2019
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  hangt van de sport af

  bij atletiek bijvoorbeeld, kun je echt flink tijd winnen als je het doorgeven van het stokje perfect oefent. Een team dat daar heel goed op oefent kan zo ineens een concurrent zijn van 4 bij elkaar gezette wereldtoppers.
 12. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Wat ik graag wil weten is hoe ver Gracenote er voorgaande edities vanaf zat. We lopen volgend jaar waarschijnlijk wel een hoop medailles uit het zwemmen mis. Daartegenover staat echter dat we bij het wielrennen, baanwielrennen en atletiek meer kans maken dan in Rio. Dan heb je nog het altijd onvoorspelbare judo, zeilen en roeien. Daar kun je net zo makkelijk een hele sloot medailles winnen als helemaal niets mee naar huis nemen.
 13. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Dat is zeker een aspect dat het meer is dan de optelsom van de individuele prestaties. Dat geldt nog meer voor de koppelkoers bij het baanwielrennen.
  Yuskov heeft zeker gelijk als het gaat over bijvoorbeeld de estafette triatlon , de gemengde estafette tijdrit in het wielrennen en de estafettenummers bij het zwemmen.
  Het zwemmen vind ik juist zo weinig interessant omdat er zo veel nummers zijn. Ik ben voor stander om alleen de vrije slag te handhaven en alle andere slagen af te schaffen.
  In andere sporten is er toch ook geen onderdeel als achteruitrennen of -fietsen. Wel bij het roeien waar dan weer geen vooruitroeien-onderdelen zijn)
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  hoogspringen en hoogspringen-met-stok. verspringen en hinkstapspringen. Hardlopen en hardlopen-met-over-hekjes-springen. Atletiek kan er ook best wat van ;)

  Wielrennen heeft massastart op de weg en massastart op de baan. Langlaufen heeft vrije stijl en klassieke stijl. Alpine skiën gaat op allerlei verschillende manieren de berg af. Zeilen doen ze in verschillende bootjes.

  Lekker laten doen en gewoon van mooie sport genieten.
 15. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Vergelijking gaat niet helemaal op. Een slalom en een afdaling in het alpineskiën is nog steeds zo snel mogelijk van A naar B, alleen is het parcours anders, dat vind ik meer vergelijkbaar met verschillende afstanden bij atletiek of schaatsen. Bij wielrennen is het nog altijd zo hard mogelijk fietsen, hoewel het parcours compleet anders kan zijn. Langlaufen is wel een goede analogie.
 16. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Alleen bij het langlaufen ga ik met je mee. Daar zou ook gewoon een onderdeel waarbij de skiers zelf kiezen.
  Bij het wielrennen is er alleen verschil van ondergrond. Als er onderdeel bij zou zijn waarbij je achterste voren op je fiets moet zitten zou ik je gelijk geven.
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Persoonlijk vind ik dat het op moet houden bij drie misschien vier reële kansen op Olympisch goud voor een sporter van wereldklasse. Zwemmen gaat daar overheen. Er zit vrij veel overlap tussen de vrije slag en de vlinderslag. Een goede zwemmer heeft nu acht kansen op Olympisch goud (100 meter vrij, 200 meter vrij, 100 meter vlinder, 200 meter vlinder, 4x100 vrij, 4x200 vrij, 4x100 wissel, 4x100 wissel gemengd). Dat tast de waarde van een Olympische medaille aan.

  Ik ben dan ook veel meer onder de indruk van een judoka met 3x Olympisch goud dan van een zwemmer met 3x Olympisch goud. Een judoka heeft maar één kans, waardoor de druk gigantisch is. Voor een zwemmer die al 3x goud heeft gehaald, zal de druk aan de start van het vierde onderdeel veel minder groot zijn.

  Het toevoegen van vergelijkbare onderdelen brengt ook risico's met zich mee. Stel een sporter voor die op dag 1 van de Spelen een onderdeel heeft met 20% kans op goud en op dag 3 van de Spelen een onderdeel met 50% kans op goud. We noemen hem atleet A. Atleet A zal er mogelijk voor kiezen om niet mee te doen aan het onderdeel van dag 1. Een andere atleet (atleet B) heeft de omgekeerde kansen: 50% kans op goud op dag 1 en 20% kans op goud op dag 3. Atleet B slaat het onderdeel op dag 3 misschien wel over. Als liefhebber van topsport wil ik zien dat de beste atleten van de sport tegen elkaar strijden en niet dat ze elkaar ontwijken.

  In zekere zin zien we dit ook al in het schaatsen. Bij het WK Afstanden slaat Roest de ploegenachtervolging over en Pedersen de 10 kilometer. Wat waren de kansen op goud? Voor Roest denk ik wel richting de 30 à 40% op de ploegenachtervolging, voor Pedersen op de 10 kilometer wat minder, 10% misschien. Wat als we de 3000 meter toevoegen aan het programma bij de heren? De kans is aanwezig dat Roest dan ook past voor het rijden van de 1500 meter. Als toeschouwer krijg je dan meer wedstrijden te zien, maar wel wedstrijden met minder prestatiedichtheid en dus minder spanning.
  G1ant, mi, Camila en 2 anderen vinden dit leuk.
 18. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Dat is precies wat ik bedoel met mijn overigens wel wat bagatelliserende argumenten. Het is vooral daarom dat Michael Phelps de sporters is met de meeste gouden medailles en ik vind het jammer dat de sportmedia daar geen enkele kritische kanttekening bij maakt.
 19. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Dat vind ik ook. En vooral ook dat ze elkaar niet noodgedwongen moeten ontlopen. Daarom ben ik ook al heel lang tegenstander van de beperking van het aantal deelnemers per land. In welke sporttak dan ook. Niet alleen op OS maar ook op WK's doet zich dit onterechte fenomeen nog veel te veel voor.
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Yuskov
  Haha, dan zijn we het dus precies eens. Ik eindig mijn meest recente blog met: When there aren’t so many titles to win, the best skaters will meet up at one and the same tournament to fight who’s the best, instead of all winning something, and leaving the rest of the skating world with the question, who really is the best.
  Om deze reden ben ik ook niet voor een WK afstanden met een enorme berg titels in een week, maar voor een paar toptoernooien met een grote prijs per toernooi verdeeld over het seizoen.

  Ik zat overigens ook al aan zwemmen te denken bij een sport waarbij een "onhandige" vorm van beweging plaatsvindt. Alsof je bij het schaatsen naast een 1000 meter "vrije slag" ook een 1000 meter op noren, 1000 meter achteruit en een 1000m met handen op de rug invoert.

  Overigens zijn sommige sporten überhaupt wat gekunsteld. Volleybal is in 1895 bedacht door een Amerikaan, en niet gegrond op een klassiek spel (zoals voetbal), klassieke vechtstijl (judo, boksen) of een klassieke vorm van beweging (lopen, schaatsen, in mindere mate fietsen).

Deel Deze Pagina