Nils van der Poel over Nederlandse ijslobby

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Marcel Vos, 9 feb 2022.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Weet ik niet.

  Ik zie al helemaal voor me dat Nils morgen een wereldrecord rijdt en het interview bij Bert Maalderink vervolgens afsluit met “Thank you mr Van Ginkel! Love you <3 <3 <3"
  Inimene vindt dit leuk.
 2. mi

  mi Well-Known Member

  Ik houd er niet van. Kramer had ook een handje van dit soort spelletjes in zijn jongere jaren. Het is gewoon niet nodig. Je hebt zoveel kwaliteit! Laat lekker je schaatsen spreken jongen.

  En wellicht is het niet eerlijk, omdat bijv Zweden hier geen mannetje voor mee kan sturen of omdat de Nederlanders toch met meer zijn en dus wellicht harder worden gehoord. Maar dat is het toch al niet. We kunnen wel allemaal hartstochtelijk willen blijven geloven dat onze jongens en meiden zo vanaf de boerderie op een boterham met pindakaas even de wereldrecords aanscherpen maar dat is natuurlijk dikke onzin. NL stuurt op 1 schaatster na allemaal absolute profs naar de OS. Allemaal mensen die er alle jaren hun brood mee verdienen, onder topcondities kunnen trainen, windtunnels kunnen opzoeken, de snelste pakken kunnen ontwikkelen en een heel professioneel team om zich heen hebben. Daar zitten dan nog enige gradaties in maar bijv. de eerder genoemde Saskia Alusalu moet het toch echt met een heel andere basis doen.
  Dat is niet alleen maar slecht. Door de Nederlandse aandacht, sponsoring en professionalisering krijgen ook schaatsers uit andere landen langzaam meer mogelijkheden of bijvoorbeeld betere coaches. Daar staat tegenover dat een deel van de deelnemers op de OS uit andere landen namens Nederland niet zou zijn uitgezonden omdat het gemiddelde niveau hier hoger is.

  Ik vergelijk het in die zin wel een beetje met F1. Daar zijn (waren) grote budgetverschillen. Daar wordt ook eerder aan de topteams dan aan de kleine teams gevraagd wat ze ergens van vinden (of hun stem weegt zwaarder). En daar is je kans om met een klein budget te winnen ook (veel) kleiner. En daar hebben de echte topteams ook allerlei mensen in dienst (die rondrijden om te checken wat voor weer er aan komt of alle details van de auto van de concurrent fotograferen).
  Het verschil in het schaatsen is gelukkig kleiner maar als we doen alsof iedereen exact dezelfde mogelijkheden heeft zijn we wel erg naïef.

  Ijsmetingen en schaatslobbyen is niet illegaal, alle landen en schaatsers doen dit in meer of mindere mate. Misschien is Nederland uniek in de zin dat ze er specifiek iemand voor hebben aangewezen maar de ijsmeester moet hier de onpartijdige pet op hebben (en ik heb geen reden om daaraan te twijfelen).
 3. Monique

  Monique Well-Known Member

  Als het Nils zelf al niets kan schelen dat Nederland een hekel aan hem heeft dan zou het jou al helemaal niet moeten schelen. Ik hoor iig bij de mensen die hem niet meer mogen. Dat het een fantastische schaatser is maakt dan niets meer uit. Lewis Hamilton is een fantastische coureur maar ik vind het een eikel van een vent en Novak Djokovic is een fantastische tennisser maar ook dat vind ik een eikel.
  leenstrafan, HaagscheBluf en Duif vinden dit leuk.
 4. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  All skaters are not created equal...
  This could be a great start to some anime... Oh wait-

  edited_my-hero-academia-4-01.jpeg
 5. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  He never said that he doesn't care about the Netherlands. Or that he doesn't care about anyone at all. He said that he wishes to inspire the Dutch youth, not crush their dreams.

  He only said that he doesn't feel like he's in charge of pleasing anyone or living up to an image someone may create in his head. How that makes him a jerk, I don't even know.
 6. Monique

  Monique Well-Known Member

  That doesn’t make him a jerk, but the fact that he mentions corruption and compares it to the use of doping, that makes him a jerk.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 7. Piggelmee

  Piggelmee New Member

  Boomsma geeft volgens mij echter niet zomaar aan dat er in 2018 ook 'gelobbyd' is, maar dat er DRUK is gezet door de Nederlanders, en dat is weer ff een gradatie erger. Blijft de kritiek bij het feit dat er gelobbyd word om voor ons het gunstigste ijs te krijgen, zou ik het allemaal gewoon weglachen en die arrogante Zweed doodzwijgen. Laat 'men' dus maar eerst wat duidelijker aangeven wat er precies corrupt is aan het lobbyen of aangeven in welke vorm er daadwerkelijk DRUK werd gezet op ijsmeesters. Wie A zegt, moet B zeggen...
  Boomsma geeft trouwens wel ook aan dat in al zijn jaren het alleen maar de Nederlanders waren die zich bij hem meldden 'om een bepaald soort ijs te vragen', en nooit geen ene buitenlander. Gewoon een eerlijke kerel, of een gluiperdje die nu ook ff gaat lopen zitten etteren?
  HaagscheBluf en EenBrabander vinden dit leuk.
 8. Piggelmee

  Piggelmee New Member

  Erger dan doping, de kwal...
 9. MAB

  MAB Active Member

  Dat zei hij niet, dat heeft de NOS ervan gemaakt. Hij zei: "ik zie niet waarom dit minder erg is dan doping"
  chicagodude en VictorP vinden dit leuk.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member


  Ja oke, die vergelijking met doping van Nils was wel erg vergezocht. Ik ben dan wel fan van Nils, maar dat betekent niet dat ik het per definitie met hem eens ben hoor
 11. Piggelmee

  Piggelmee New Member

  Laten we elkaar geen mietje noemen. Hij zegt dat dit het grootste schandaal ooit is in de schaatssport, om vervolgens op een bepaalde manier te vervolgen met "en we hebben dopinggevallen zo af en toe in onze sport, punt punt punt". Het is overduidelijk dat hij hiermee zegt dat hij 'onze' lobby-praktijken erger vind dan doping, want het is het grootste schandaal in de schaatssport ('grootste' geeft sowieso al aan dat er niets ergers is, dus ook doping niet... , want hij vind het ZO erg zelfs, lees: 'Ken je nagaan HOE erg dit is, want we hebben zelfs dopinggevallen in onze sport. Op die manier zegt, en bedoelt hij het dus ook.
  Je ken het vergelijken met, ik heb nog nooit zo'n honger gehad als nu, en ik heb de hongerwinter meegemaakt....ken je nagaan hoeveel honger ik heb....
 12. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  I- I think it's time for me to distance myself from this. I'm honestly hurt by how the situation has unfolded and I think it's very evident. Can't deny it. Still, i'm not gonna defend Nils' loud statements about corruption and the comparison with doping. I agree with all of you and acknowledge that this time he might have gone a bit too far. Which is a part of human nature. He's never been perfect.

  This is why I don't believe that some loud statements make him a jerk or any less vibrant and radiant person. His words still opened up a bigger and deeper discussion about the shortcomings in equality and fairness in our sport. I wish Nils worded it differently though. I still cherish him dearly and I have my own reasons for that.

  For now, I'm gonna focus on watching 10k and nothing else. I'll put the rest aside. For now.

  And thank you, everyone, for being patient with me. I'm very happy to be here with you, discussing every skating-related topic, even those that hurt as hell.
  HaagscheBluf, Duif en mi vinden dit leuk.
 13. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  Inderdaad. Ik ben daar zelf altijd heel koppig in: citeren moet letterlijk. Punt.
  chicagodude en MAB vinden dit leuk.
 14. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Lewis Hamilton is natuurlijk duizend maal sympathieker dan Max Verstappen, dus in het geval dat ik me met een dergelijke non-sport bezig zou houden, dan zou ik natuurlijk voor Hamilton zijn - volgens überhaupt geen onsympathiek figuur overigens.
  Ik snap ook niet helemaal wat er nou zo onsympathiek is aan Nils van der Poel, het is blijkbaar onsympathiek om KNSB-artikelen over de KNSB te lezen?
 15. senior

  senior Member

  Het Engelse woord "corruption" kan ook vertaald worden als "spelbederf". En dat is wat anders dan omkoping.
 16. MAB

  MAB Active Member

  Dan heb je niet het hele fragment gezien. Hij zei: "En we hebben dopinggevallen in onze sport.. ik zie niet hoe dit minder erg is"
 17. MAB

  MAB Active Member

  Het is ook een cruciaal verschil. Maar no way dat de NOS te streng is naar de KNSB toe (ik hoor genoeg verhalen over hoe het achter de schermen bij Thialf gaat).
  Het viel mij ook op dat ze het wel over dat van Ginkel artikel hadden. Maar nooit de quotes van hem uit dit artikel letterlijk voorlezen of in beeld laten zien (want hij zegt niet 1x dat hij het ijs beter wil maken voor de Nederlands, en ook niet 2x). Om dan vervolgens wel Nils van der Poel te "quoten" en dan het verkeerd te doen. Dat vind ik dus slechte journalistiek.
 18. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  Over slechte journalistiek gesproken, Erik Dijkstra en Frank Evenblij vanavond in Beau gaven er ook hun eigen draai aan en hoorden vooral zichzelf graag praten.
 19. Piggelmee

  Piggelmee New Member

  Dit word een welles nietes discussie, maar ik herhaal nog eenmaal. Als je het het 'grootste' schandaal vind in de schaatssport, geeft de term 'grootste' hoe je het ook went of keert en gaat lopen mierenneuken dat hij het niet letterlijk zei, SOWIESO al aan dat er NIETS groter is, wat er dus echt gewoon op neerkomt dat ieder ander schandaal KLEINER is, en dus dat hij het erger vind dan doping, basta, zo moeilijk is het echt niet. Maar blijf jij maar lekker hardnekkig vasthouden aan het feit dat we hem inderdaad niet kennen quoten met 'Ik vind het erger dan doping' Nee ok, je hebt helemaal gelijk hoor....
  Zijn laatste toevoeging zegt dan weer dat hij het MINSTENS zo erg vind. Het middelste gedeelte echter ' en we hebben dopinggevallen zo nu en dan in onze sport' heb ik hierboven ook al beschreven en lijkt mij toch echt overduidelijk om gewoon te bevestigen en kracht bij te zetten dat hij het erger vind dan doping (zie vergelijking hongerwinter. (Ja, maar je zegt nergens letterlijk 'Mijn honger is nu erger dan in de hongerwinter'... schei eens uit met draaien zeg
 20. Piggelmee

  Piggelmee New Member

  Relevant stukkie over tenniser Griekspoor...
  Griekspoor baalt in kil Ahoy van keuzes Krajicek: 'Thuisvoordeel is weg zo' | NOS
  Hij vind dat voor hem het thuisvoordeel weg word gehaald als hij in de avond zonder publiek moet spelen. Hij verzocht Krajicek om overdag te mogen spelen, maar moest toch in de avond, net als de andere Nederlander. Griekspoor vind dat Krajicek bij het opstellen van het speelschema best wat steviger de belangen van de Nederlanders mag behartigen... Vervolgens, en ik interpreteer..., zet hij druk op Krajicek om voortaan wat gunstigere omstandigheden te scheppen voor de Nederlanders, want anders overweegt hij toch om voortaan niet meer naar Rotterdam te komen, maar lekker voor Zuid-Amerikaanse toernooien te kiezen....

  Ouch, grootste schandaal in de tenniswereld dit, en we hebben onderhandse services in het tennis zo nu en dan.....ik zie niet in hoe dit minder erg is...

  Met dat laatste maak ik er uiteraard een dolletje van, terwijl ik dit geval op het eerste gezicht ernstiger en duidelijker vind dan de ijslobby, want Griekspoor gaat toch echt richting chantage...al is het tussen neus en lippen..
  leenstrafan vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina